Paverskite kavą galingu sveikatos eliksyru, pridėdami tam tikrų prieskonių. Cinamonas subalansuoja cukraus kiekį kraujyje, o kardamonas gerina virškinimą. Ciberžolė su juodaisiais pipirais mažina uždegimą, o kakava suteikia širdžiai naudingų antioksidantų be pridėtinio cukraus. Muskato riešutas ramina nervus ir gali pagerinti kognityvines funkcijas. Šie natūralūs priedai pagerina kavos naudą nepakenkdami jos skoniui. Tinkamas šių prieskonių derinys paprastą rytinį ritualą gali paversti funkcionaliu sveikatingumo gėrimu.
Cinamonas: cukraus kiekį kraujyje subalansuojanti priemonė
Į kavą dedamas cinamonas ne tik suteikia šiltą, aromatingą skonį. Šio senovinio prieskonio sudėtyje yra insuliną imituojančių junginių, padedančių ląstelėms efektyviau įsisavinti gliukozę.
Tyrimai rodo, kad cinamonas gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje nevalgius 10-29 %, todėl jis naudingas sergantiesiems atsparumu insulinui arba 2 tipo diabetu. Cinamone esantys polifenoliai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali sumažinti širdies ligų riziką.
Norėdami gauti kuo daugiau naudos, rinkitės Ceilono cinamoną (tikrąjį cinamoną), o ne labiau paplitusią Cassia cinamono rūšį, kurioje yra daugiau kumarino.
Vos 1,25 mililitro cinamono pridėjus į kavą, galima pasiekti šių sveikatai naudingų savybių neužgožiant natūralaus kavos skonio.
Kardamonas: Kardamonas: virškinimui palankus aromatas
Iš Indijos kilęs ir Artimųjų Rytų virtuvėje dažnai naudojamas kardamonas suteikia kavai sudėtingą, šiek tiek saldoką skonį ir kartu pasižymi įspūdingomis virškinimui naudingomis savybėmis.
Šiame aromatingame prieskonyje yra junginių, stimuliuojančių virškinimo fermentus, padedančių sumažinti pilvo pūtimą, dujas ir virškinimo sutrikimus. Tyrimai rodo, kad kardamonas gali apsaugoti skrandžio gleivinę ir sumažinti rūgšties refliukso simptomus.
Be to, jis turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių, kurios palaiko žarnyno sveikatą.
Jei norite pagerinti kavos skonį, prieš ruošdami kavą į kavos tirščius įberkite sutrintą ankštį arba ketvirtadalį arbatinio šaukštelio malto kardamono. Gautas gėrimas išlaiko gydomąjį kardamono poveikį ir suteikia aromatingą, savitą skonį, kuris papildo natūralų kavos kartumą.
Ciberžolė ir juodieji pipirai: Auksinis priešuždegiminis duetas
Kardamonas naudingas virškinimui, o ciberžolė yra pagrindinis priešuždegiminis kavos priedas. Šio auksinio prieskonio sudėtyje yra kurkumino, junginio, pasižyminčio stipriomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti lėtinį uždegimą ir sąnarių skausmą.
Tačiau kurkumino biologinis prieinamumas yra labai mažas, kai jis vartojamas vienas. Juoduosiuose pipiruose yra piperino, kuris pagerina kurkumino įsisavinimą iki 2000 %. Šis sinergetinis derinys paprastą kavą paverčia gydomuoju gėrimu.
Kad kava būtų itin naudinga, į kavą įberkite 1,25 mililitro ciberžolės miltelių ir žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Žemės skonis ypač gerai dera prie tamsių skrudintų produktų.
Kakava: širdžiai naudingi antioksidantai
Dėl savo turtingo skonio ir maistinių savybių kakavos milteliai kavos mėgėjams suteikia širdžiai naudingų antioksidantų be pridėtinio cukraus ar pieno produktų. Kakavoje esantys flavanoliai gerina kraujotaką, mažina uždegimus ir kraujospūdį.
Tyrimai rodo, kad kakavos vartojimas susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Į kavą įmaišius nesaldintos kakavos, ji įgauna į moką panašų skonį ir kartu suteikia polifenolių, kovojančių su oksidaciniu stresu.
Kad gautumėte maksimalią naudą, rinkitės natūralius, nesūdytus kakavos miltelius, kuriuose antioksidantų kiekis yra didesnis nei olandiškai apdorotuose variantuose. Vos vieno arbatinio šaukštelio per dieną pakanka, kad sustiprintumėte kavos naudą sveikatai ir kartu patenkintumėte šokolado troškimą.
Muskato riešutas: nepastebėtas nervų tonikas
Muskato riešutas, kuris dažnai naudojamas tik šventiniams kepiniams, nusipelno pripažinimo kaip vertingas kavos priedas, turintis didelę neurologinę naudą. Šiame aromatingame prieskonyje yra miristicino ir elemicino – junginių, kurie padeda nuraminti nervus ir sumažinti nerimą.
Tyrimai rodo, kad nedideliais kiekiais vartojamas muskato riešutas gali pagerinti koncentraciją ir kognityvines funkcijas. Dėl švelnių raminamųjų savybių žiupsnelis muskato riešuto dedamas į kavą gali palengvinti nemigą ir paskatinti ramų miegą.
Be to, muskato riešute yra mangano ir vario – mineralų, būtinų tinkamai nervų funkcijai.
Kad gautumėte geriausią naudą ir skonį, naudokite šviežiai tarkuotą muskatą, o ne iš anksto sumaltą, kuris po apdorojimo greitai praranda stiprumą.
Imbieras: Rytinis metabolizmas Kickstarteris
Imbieras yra stiprus stimuliatorius, tačiau kavos gėrimams suteikia ne tik pikantiškos šilumos. Šio šakniastiebio sudėtyje yra imbierolio, biologiškai aktyvaus junginio, kuris skatina termogenezę– organizmo kalorijų deginimo procesą.
Tyrimai rodo, kad imbieras, vartojamas ryte, gali padidinti medžiagų apykaitą iki 5 %. Jis stimuliuoja virškinimo fermentus, todėl gali pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą ir sumažinti pilvo pūtimą.
Kavos kofeino ir imbiero natūralių junginių derinys sukuria sinergetinį efektą, kuris gali palaikyti energijos lygį ilgiau nei vien kava.
Be to, imbiero priešuždegiminės savybės padeda sušvelninti galimą skrandžio dirginimą, kurį gali sukelti kavos rūgštingumas, todėl imbieras ypač naudingas jautriems žmonėms.
Vanilė: ne tik skonis – stresą mažinantis priedas
Vanilės ekstraktas yra viena populiariausių kavos kvapiųjų medžiagų visame pasaulyje, tačiau jo nauda toli gražu neapsiriboja vien tik skonio pagerinimu.
Tyrimai rodo, kad vanilės sudėtyje yra vanilino – junginio, pasižyminčio antioksidacinėmis savybėmis, kuris gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus organizme.
Tyrimai rodo, kad vanilės aromatas gali sumažinti streso hormonų, ypač kortizolio, kiekį. Į kavą įdėta vanilė sukuria raminamąjį poveikį, kuris atsveria stimuliuojančias kofeino savybes. Dėl šios pusiausvyros energija išsiskiria ilgesnį laiką, nesukeldama įprasto drebėjimo ar nerimo.
Be to, vanilė gali padėti sumažinti potraukį cukrui, todėl kavos mėgėjai gali sumažinti saldiklių vartojimą ir kartu mėgautis maloniu gėrimu.