Gydytojai įspėja: kodėl žalios vištienos plovimas gali būti pavojingesnis nei manėte

Jūs galite manyti, kad žalios vištienos plovimas yra būtinas žingsnis norint ją išvalyti, tačiau įrodymai rodo kitaip.

Kai plaunate vištieną, vandens lašeliai gali paskleisti kenksmingas bakterijas kaip Salmonelę ir Campylobacter po visą virtuvę. Šios ore pasklidusios dalelės gali nusėsti ant paviršių, padidindamos kryžminio užteršimo riziką.

Reklama

Visiškas vištienos išvirimas yra vienintelis įrodytas būdas sunaikinti šiuos patogenus.

Taigi, ar tikrai turėtumėte ją plauti? Sužinokite daugiau apie šį dažną virtuvės mitą.

Suprantant žalios vištienos plovimo rizikas

Nors gali atrodyti logiška plauti žalią vištieną prieš gaminimą, tai gali žymiai padidinti riziką paskleisti kenksmingas bakterijas, tokias kaip Campylobacter ir Salmonella, po visą virtuvę. Kai skalaujate vištieną po tekančiu vandeniu, lašeliai, užteršti šiomis bakterijomis, gali nukeliauti iki vieno metro visomis kryptimis. Šis procesas žinomas kaip aerozolizacija, kai bakterijos patenka į orą, nusėsdamos ant paviršių, tokių kaip stalviršiai, įrankiai ir kiti maisto produktai. Tyrimai rodo, kad vištienos plovimas nepašalina bakterijų. Vietoj to, kruopštus gaminimas yra tai, kas efektyviai sunaikina patogenus. JAV Žemės ūkio departamentas (USDA) dėl šios priežasties nerekomenduoja plauti paukštienos. Vengdami plauti žalią vištieną, sumažinate kryžminio užteršimo tikimybę, apsaugodami save ir kitus nuo galimų per maistą plintančių ligų.

Reklama

Bakterijų Plitimo Mokslas

Kai bakterijos perduodamos nuo vieno paviršiaus prie kito, šis procesas vadinamas kryžminiu užteršimu, ir jis vaidina esminį vaidmenį platinant maisto patogenus. Galbūt to nesuvokiate, bet žalios vištienos plovimas faktiškai gali padidinti bakterijų plitimo riziką. Vandens lašeliai gali pasklisti ore ir nusėsti ant gretimų paviršių, tokių kaip stalviršiai, įrankiai ir net kiti maisto produktai. Tai sukuria terpę daugintis kenksmingoms bakterijoms, tokioms kaip Salmonela ir Kampilobakterija. Tyrimai rodo, kad šie patogenai yra atsakingi už didelį skaičių per maistą plintančių ligų. Faktiškai, remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, Kampilobakterija kasmet sukelia apie 1,5 milijono susirgimų vien Jungtinėse Amerikos Valstijose. Vengimas plauti žalią vištieną sumažina kryžminio užteršimo riziką ir užtikrina didesnį jūsų virtuvės saugumą.

Dažnos Klaidos Apie Paukštienos Valymą

Nepaisant paplitusių įsitikinimų, žalios paukštienos plovimas nėra būtinas norint užtikrinti, kad ji būtų saugi vartoti. Daugelis mano, kad skalavimas pašalina bakterijas, tačiau moksliniai įrodymai rodo, kad ši praktika iš tiesų gali padidinti užteršimo riziką. Plaunant žalią vištieną, vandens lašeliai gali paskleisti bakterijas, tokias kaip salmonelė ir kampilobakterija, ant aplinkinių paviršių, įrankių ir maisto produktų. JAV Žemės ūkio departamentas teigia, kad paukštienos išvirimas iki 74°C vidinės temperatūros efektyviai sunaikina kenksmingas bakterijas, todėl plovimas nėra būtinas. Kai kurie mano, kad plovimas sumažina kvapus ar gleives, bet tai yra natūralu ir nereiškia gedimo. Vietoj to, sutelkite dėmesį į tinkamą gaminimo ir tvarkymo techniką. Suprasdami šiuos klaidingus įsitikinimus, išvengsite bakterijų plitimo ir padarysite savo virtuvę saugesnę, visa tai be poreikio plauti žalią paukštieną.

Eksperto rekomendacijos saugiam vištienos tvarkymui

Norėdami užtikrinti saugų vištienos tvarkymą, ekspertai rekomenduoja susitelkti į kelis pagrindinius metodus, pagrįstus moksliniais įrodymais. Pirma, įsitikinkite, kad jūsų rankos yra kruopščiai nuplaunamos muilu ir vandeniu tiek prieš, tiek po žalios vištienos tvarkymo. Ši praktika sumažina bakterijų perdavimą. Naudokite atskiras pjaustymo lentas žaliai vištienai, kad išvengtumėte kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais. Ekspertai taip pat pataria virti vištieną iki 74°C vidinės temperatūros, patikrindami maisto termometru. Ši temperatūra efektyviai sunaikina kenksmingus patogenus. Be to, laikykite vištieną šaldytuve 4°C temperatūroje ar žemesnėje ir suvartokite per 1-2 dienas, kad išlaikytumėte šviežumą. Visada valykite virtuvės paviršius ir įrankius karštu, muiluotu vandeniu po kontakto su vištiena, kad išvengtumėte bakterijų plitimo. Šie žingsniai užtikrina saugesnį vartojimą.

Reklama

Alternatyvos plovimui užtikrinant švarų vištieną

Nors žalio viščiuko plovimas yra įprasta praktika, tai iš tiesų gali paskleisti kenksmingas bakterijas kaip Salmonelė ir Campylobacter per vandens lašelius. Vietoj to, sutelkite dėmesį į viščiuko kepimą iki tinkamos temperatūros, kad užtikrintumėte saugumą. USDA rekomenduoja kepti paukštieną iki 74°C vidinės temperatūros. Naudodami maisto termometrą, galite lengvai tai patikrinti. Be to, iš anksto marinuotos ar sūryme mirkytos paukštienos pirkimas gali padėti sumažinti bakterijų kiekį. Rinkitės vakuuminėje pakuotėje supakuotą produktą, kuris riboja sąlytį su teršalais. Rinkdamiesi vištieną, patikrinkite šviežumo požymius, tokius kaip aiškios etiketės ir nepažeista pakuotė. Venkite kryžminio užteršimo laikydami žalią vištieną atskirai nuo kitų maisto produktų. Taikydami šias strategijas, galite užtikrinti, kad jūsų vištiena yra saugi valgyti be plovimo poreikio.

Virtuvės higienos svarba

Saugus vištienos vartojimas apima ne tik tinkamus maisto gaminimo būdus; tam taip pat reikia palaikyti puikią virtuvės higienos praktiką. Kryžminis užteršimas yra dažna problema dirbant su žalia vištiena. Norint tai sumažinti, dezinfekuokite visus paviršius ir įrankius, kurie liečiasi su žalia vištiena. Naudokite karštą muiluotą vandenį plauti pjaustymo lentas, peilius ir stalviršius. Būtina laikyti žalią vištieną atskirai nuo kitų maisto produktų, ypač tų, kurie nebus verdami. Visada plaukite rankas kruopščiai su muilu ir vandeniu bent 20 sekundžių prieš ir po žalios vištienos tvarkymo. Įrodymai rodo, kad šios priemonės žymiai sumažina bakterijų, tokių kaip Salmonella ir Campylobacter, plitimo riziką, užtikrinant saugesnę virtuvės aplinką ir sumažinant galimų per maistą plintančių ligų riziką.

Kaip saugiai ruošti vištieną, kad būtų pašalintos bakterijos

Ruošiant vištieną, labai svarbu pasiekti tinkamą vidinę temperatūrą, kad būtų efektyviai sunaikintos kenksmingos bakterijos. Įsitikinkite, kad jūsų vištiena iškepta iki 74°C vidinės temperatūros, kaip rekomenduoja USDA. Naudokite kalibruotą mėsos termometrą tiksliam matavimui, įkišdami jį į storiausią vištienos dalį, neliečiant kaulo. Tai užtikrina, kad patogenai, tokie kaip Salmonelė ir Kampilobakterijos, būtų sunaikinti.

Reklama

Venkite pasikliauti vien tik spalva ar tekstūra, nes jie gali būti klaidinantys. Leiskite vištienai pailsėti bent tris minutes prieš pjaustant, nes tai padeda išlaikyti temperatūrą ir užtikrina tolygų iškepimą. Laikydamiesi šių gairių, žymiai sumažinsite per maistą plintančių ligų riziką, užtikrindami saugų ir malonų maistą jums ir jūsų šeimai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like