Kodėl vynuoges reikia valgyti su sėklomis

nutritious seeds within grape clusters

Rinkdamiesi vynuoges be sėklų prarandate didelę naudą sveikatai. Vynuogių sėklose yra proantocianidinų – antioksidantų, 50 kartų stipresnių už vitaminą C ir 20 kartų stipresnių už vitaminą E.

Jose taip pat gausu resveratrolio, baltymų ir pagrindinių mineralų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažina uždegimą ir stiprina kolageno formavimąsi. Tradicinė medicina jau seniai pripažino šią naudą, o šiuolaikiniai moksliniai tyrimai ir toliau atskleidžia nepaprastas gydomąsias šio dažnai ignoruojamo mitybos lobio savybes.

Reklama

Nuostabus vynuogių sėklų maistinis profilis

Nors daugelis žmonių išmeta vynuogių sėklas arba renkasi veisles be sėklų, šios mažytės sudedamosios dalys yra naudingų junginių kupini maistiniai šaltiniai. Jose gausu proantocianidinų, stiprių antioksidantų, kurie gali būti iki 50 kartų stipresni už vitaminą C ir 20 kartų stipresni už vitaminą E.

Vynuogių sėklose yra didelė koncentracija svarbiausių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą E, flavonoidus, linolo rūgštį ir oligomerinius proantocianidinų kompleksus (OPC). Šie junginiai siejami su daugeliu sveikatai naudingų veiksnių – nuo širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymo iki geresnės kognityvinės funkcijos. Sėklose taip pat yra baltymų, sveikų riebalų ir mineralų, pavyzdžiui, kalcio, fosforo ir magnio. Tyrimai rodo, kad vynuogių sėklų ekstraktas gali padėti sumažinti uždegimą, pagerinti kolageno formavimąsi ir apsaugoti nuo oksidacinio streso. Jos ypač išsiskiria didele resveratrolio, junginio, siejamo su ilgaamžiškumo privalumais, koncentracija.

Senovės išmintis: Istorinis naudojimas ir tradicinė nauda

Vynuogės su sėklomis vartojamos jau tūkstančius metų, o senovės civilizacijos pripažino jų gydomąjį potencialą. Tradicinės medicinos sistemos, ypač Viduržemio jūros ir Azijos kultūrose, vertino vynuogių sėklas dėl jų gydomųjų savybių.

Reklama

Senoviniuose tekstuose rasite įdomių nuorodų apie vynuogių sėklų vartojimą, kai gydytojai jas skyrė nuo įvairių negalavimų. Istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad vynuogių sėklos buvo naudojamos:

  1. stiprina kraujagysles ir gerina kraujotaką
  2. gerina virškinimo sistemos sveikatą ir mažina uždegimus
  3. palaiko žaizdų gijimą ir odos būklę

Senovės graikų ir romėnų gydytojai medicininiuose traktatuose aprašė sveikų vynuogių vartojimo naudą. Tradicinė kinų medicina taip pat naudojo vynuogių sėklas, nes tikėjo, kad jos padeda subalansuoti pagrindinę organizmo energiją. Šią istorinę išmintį patvirtino šiuolaikiniai moksliniai tyrimai, patvirtinantys daugelį tradicinių panaudojimo būdų.

Šiuolaikiniai tyrimai atskleidžia sveikatą stiprinančias savybes

Naujausi moksliniai tyrimai patvirtino tai, ką seniai įtarė senovės gydytojai: vynuogių sėklose yra galingų junginių, kurie gali iš esmės pagerinti žmogaus sveikatą.

Reklama

Vynuogių sėklose gausu proantocianidinų ir kitų polifenolių, kurie, kaip rodo tyrimai, turi 20-50 kartų daugiau antioksidacinių savybių nei vitaminai C ir E. Šie junginiai padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų daromos žalos. Tyrimai rodo, kad vynuogių sėklų junginiai gali mažinti uždegimą, palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą ir gerinti kraujotaką.

Biologiškai aktyvūs sėklų komponentai taip pat davė daug žadančių rezultatų atliekant vėžio prevencijos tyrimus. Nustatyta, kad jie slopina navikų augimą ir apsaugo DNR nuo pažeidimų. Be to, dėl didelio oligomerinių proantocianidinų kiekio sėklose pagerės kolageno sintezė, kuri palaiko odos elastingumą ir žaizdų gijimą.

Kaip į kasdienę mitybą įtraukti vynuogių su sėklomis

Reguliarus vynuogių su sėklomis įtraukimas į savo mitybą neturi būti sudėtingas ar reikalaujantis daug laiko. Tyrimai rodo, kad vartojant sveikas vynuoges su sėklomis gaunama ideali maistinė nauda, ypač dėl tokių junginių kaip resveratrolis ir proantocianidinai, esančių sėklose.

Reklama

Šiais įrodymais pagrįstais būdais galite padidinti vynuogių sėklų vartojimą:

  1. Į rytinį kokteilį įmaišykite sveikų vynuogių sėklų, derindami jas su kitais antioksidantų turtingais vaisiais, kad padidėtų jų biologinis įsisavinamumas.
  2. Šviežias vynuoges su sėklomis vartokite kaip dienos užkandį, kruopščiai kramtydami sėklas, kad išsiskirtų naudingųjų junginių.
  3. Perpjautas perpus vynuoges su sėklomis dėkite į salotas arba jogurto kokteilius, kad neišmestumėte maistingųjų medžiagų turinčių sėklų.

Rinkdamiesi vynuoges, rinkitės ekologiškas veisles, kad sumažintumėte pesticidų poveikį ir išsaugotumėte sėklų gydomąsias savybes.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like