Kodėl vis dar valgote šiuos 6 maisto produktus, kurie tyliai naikina jūsų žarnyną?

harmful gut destroying foods

Šeši maisto produktai tyliai kenkia žarnyno sveikatai įvairiais mechanizmais. Dirbtiniai saldikliai sutrikdo mikrobiotos sudėtį. Perdirbti augaliniai aliejai sukelia uždegimą dėl omega-6 disbalanso. Itin perdirbtuose maisto produktuose yra emulsiklių, kurie kenkia naudingoms bakterijoms. Įprastiniuose pieno produktuose yra antibiotikų ir hormonų, kurie sukelia disbiozę. Glitimo turintys rafinuoti grūdai didina žarnyno pralaidumą. Alkoholis naikina apsauginius barjerus ir naudingus mikrobus. Suprasdami šiuos paslėptus pavojus, vartotojai gali rinktis produktus, kurie apsaugo jų mikrobiomą ir bendrą sveikatą.

Dirbtiniai saldikliai: Paslėpti mikrobų pusiausvyros trikdytojai

Kodėl tiek daug žmonių renkasi dirbtinius saldiklius kaip „sveikesnę” cukraus alternatyvą? Saldumo be kalorijų pažadas atrodo pernelyg geras, kad būtų galima jo atsisakyti, ypač tiems, kurie kontroliuoja svorį ar cukraus kiekį kraujyje.

Reklama

Tačiau tyrimai atskleidė, kad šie junginiai gali gerokai sutrikdyti žarnyno sveikatą.

Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas, gali pakeisti žarnyno mikrobiotos sudėtį ir funkciją. Šis sutrikimas gali sukelti gliukozės netoleravimą ir medžiagų apykaitos pokyčius– ironiška, kad padidėja rizika susirgti tomis pačiomis ligomis, kurių žmonės siekia išvengti naudodami saldiklius.

Reguliariai vartojant saldiklius taip pat gali būti pažeistas žarnyno barjeras, todėl į kraują gali patekti kenksmingų medžiagų.

Reklama

Šis ryšys tarp dirbtinių saldiklių ir padidėjusio žarnyno pralaidumo rodo, kad šie „cukraus pakaitalai” gali prisidėti prie sisteminio uždegimo ir virškinimo sutrikimų.

Perdirbti augaliniai aliejai: Uždegimas butelyje

Kada augaliniai aliejai tapo šiuolaikinės mitybos pagrindu? Šie labai gerai perdirbti aliejai, įskaitant sojų, kukurūzų, rapsų ir dygminų, išpopuliarėjo XX a. kaip nebrangi tradicinių riebalų alternatyva.

Tyrimai vis dažniau šiuos aliejus sieja su žarnyno veiklos sutrikimais. Didelis omega-6 riebalų rūgščių kiekis juose sukuria nesubalansuotą santykį su omega-3 riebalų rūgštimis ir sukelia uždegimines reakcijas visame virškinamajame trakte. Šis lėtinis uždegimas pažeidžia žarnyno gleivinę, todėl gali padidėti žarnyno pralaidumas – paprastai vadinamas „nesandariu žarnynu”.

Reklama

Be to, rafinuojant aliejus iš jų pašalinami natūralūs antioksidantai ir susidaro kenksmingi junginiai, pavyzdžiui, aldehidai ir transriebalai.

Šios medžiagos sutrikdo žarnyno mikrobiomo sudėtį ir funkciją. Tyrimai rodo, kad reguliariai jas vartojant mažėja naudingųjų bakterijų įvairovė ir daugėja patogeninių padermių, todėl blogėja virškinimo sistemos sveikata ir imuninės sistemos veikla.

Itin perdirbtas maistas: Ką šie neįvardijami ingredientai daro jūsų mikrobiomui

Nors patogiai supakuoti ir sukurti taip, kad būtų maksimaliai skanūs, itin apdoroti maisto produktai kelia vieną didžiausių grėsmių žarnyno sveikatai šiuolaikinėje mityboje.

Reklama

Šiuose produktuose paprastai yra dirbtinių konservantų, emulsiklių ir skonio stipriklių, kurie, kaip rodo moksliniai tyrimai, tiesiogiai pažeidžia žarnyno mikrobiomą.

Įrodyta, kad tokie ingredientai kaip karboksimetilceliuliozė, polisorbatas-80 ir karageninas keičia mikrobų sudėtį ir skatina žarnyno uždegimą.

Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali sumažinti naudingų bakterijų populiaciją ir kartu padidinti kenksmingų bakterijų, susijusių su virškinimo sutrikimais, skaičių.

Reklama

Dėl intensyvaus šių maisto produktų apdorojimo taip pat netenkama natūralių skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios maitina naudingąsias žarnyno bakterijas.

Be šių esminių komponentų mikrobiomas tampa mažiau įvairus, o tai labai susiję su tokiomis ligomis kaip dirgliosios žarnos sindromas, nutukimas ir net nuotaikos sutrikimai.

Įprastiniai pieno produktai:  daugiau nei laktozės netoleravimas

Nors itin perdirbtas maistas dėl dirbtinių priedų trikdo žarnyno sveikatą, įprasti pieno produktai kelia savų iššūkių. Daugelis vartotojų mano, kad laktozės netoleravimas yra vienintelė problema, susijusi su pieno produktų vartojimu, tačiau įprastuose pieno produktuose dažnai yra antibiotikų, augimo hormonų ir pesticidų likučių, atsiradusių dėl pramoninio ūkininkavimo.

Reklama

Šie junginiai gali sutrikdyti subtilią žarnyno bakterijų pusiausvyrą ir sukelti disbiozę– mikrobiomo disbalansą. Be to, pasterizuojant sunaikinami naudingi fermentai, kurie kitu atveju palengvintų virškinimą.

Tyrimai rodo, kad A1 kazeinas, baltymas, paplitęs daugumoje komercinių pieno produktų, sukelia uždegimines žarnyno gleivinės reakcijas, o A2 kazeinas (randamas tam tikrose paveldėtose veislėse) – ne.

Tiems, kurie visiškai netoleruoja pieno produktų, fermentuoti produktai, pavyzdžiui, kefyras ar jogurtas su gyvosiomis kultūromis, gali suteikti probiotinės naudos ir sumažinti virškinimo sutrikimus.

Reklama

Daug glitimo turintys rafinuoti grūdai: Daugiau nei tik susirūpinimas dėl celiakijos

Daug glitimo turintys rafinuoti grūdai sulaukė daug dėmesio ne tik dėl nustatyto ryšio su celiakija. Naujausi tyrimai rodo, kad šie perdirbti grūdai gali sukelti uždegimines reakcijas daugeliui asmenų, kuriems nenustatyta celiakijos diagnozė, o ši būklė vadinama neceliakiniu jautrumu glitimui.

Per rafinavimo procesą iš grūdų pašalinamos skaidulos ir maistingosios medžiagos, paliekant daugiausia krakmolo, kuris greitai virsta cukrumi. Tai gali sutrikdyti žarnyno floros pusiausvyrą ir sukelti žarnyno gleivinės uždegimą.

Baltos duonos, makaronų ir daugelio pusryčių dribsnių sudėtyje yra rafinuotų kviečių, kurie gali prisidėti prie žarnyno pralaidumo– paprastai vadinamo „nesandariu žarnynu” – ir leisti iš dalies suvirškintoms maisto dalelėms patekti į kraują.

Reklama

Kad žarnyno sveikata būtų ideali, verta rinktis alternatyvius produktus, pavyzdžiui, kvinoją, ruduosius ryžius ir senovines grūdų rūšis, tokias kaip spelta arba einkorn, kuriose yra mažiau modifikuoto glitimo ir daugiau ląstelienos, palaikančios naudingas žarnyno bakterijas.

Alkoholis: nepastebėtas žarnyno naikintojas

Alkoholis žaloja žarnyno sveikatą ne tik dėl gerai pažįstamų pagirių simptomų. Tyrimai rodo, kad alkoholis smarkiai keičia mikrobiomą, naikindamas naudingas bakterijas ir skatindamas kenksmingų bakterijų dauginimąsi, taip sutrikdydamas šią subtilią ekosistemą.

Net ir saikingas vartojimas kenkia žarnyno gleivinei, nes susilpnėja glaudžios jungtys tarp ląstelių, todėl atsiranda pralaidumo problemų, dažnai vadinamų „nesandariu žarnynu”. Dėl šios būklės toksinai ir nesuvirškintos maisto dalelės patenka į kraujotaką, sukeldamos uždegimą ir imunines reakcijas visame organizme.

Reklama

Alkoholis taip pat blogina maistinių medžiagų įsisavinimą, ypač B grupės vitaminų ir cinko, kurie būtini tinkamam virškinimui ir žarnyno atstatymui.

Be to, alkoholis skatina rūgšties gamybą ir lėtina virškinimo motoriką, todėl skatina rūgšties refliuksą ir sulėtėjusį skrandžio išsituštinimą.

Tie, kurie turi nepaaiškinamų virškinimo problemų, turėtų apsvarstyti, ar alkoholio vartojimas nėra galimas kaltininkas, net jei pagal socialinius standartus jo suvartojama nedaug.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like