Kodėl rytais geriant per daug kavos gali atsirasti nerimas ir pablogėti atmintis?

coffee induced anxiety and memory

Pernelyg didelis rytinės kavos kiekis sutrikdo natūralų kortizolio ritmą ir pernelyg suaktyvina simpatinę nervų sistemą. Šis derinys sukelia nerimą dėl adenozino receptorių antagonizmo ir migdolinės liaukos hiperreaktyvumo. Kofeino kiekis, viršijantis 300 mg, blogina hipokampo funkciją, todėl trukdo įtvirtinti atmintį, o per didelis kortizolio kiekis pažeidžia neuronus, svarbius aiškiai atminčiai. Genetiniai CYP1A2 ir ADORA2A genų skirtumai turi įtakos individualiam jautrumui. Supratimas apie idealų laiką ir dozę atskleidžia, kaip išnaudoti kofeino naudą be kognityvinių nuostolių.

Kofeino poveikio smegenims moksliniai pagrindai

Adenozinas – neuromediatorius, skatinantis miegą ir slopinantis susijaudinimą, – patekęs į kraujotaką tampa pagrindiniu kofeino taikiniu. Kofeino molekulinė struktūra labai panaši į adenozino, todėl jis gali prisijungti prie adenozino receptorių jų neaktyvuodamas. Šis konkurencinis slopinimas blokuoja natūralų raminamąjį adenozino poveikį.

Reklama

Kai adenozino receptoriai blokuojami, neuronai suaktyvėja, todėl išsiskiria jaudinantys neuromediatoriai, tokie kaip dopaminas ir noradrenalinas. Hipofizė į tai reaguoja išskirdama hormonus, kurie signalizuoja antinksčiams gaminti adrenaliną. Ši kaskada sukelia būdingą stimuliuojantį poveikį.

Pernelyg didelis kofeino vartojimas gali užvaldyti šią sistemą ir sukelti smegenų hiperaktyvumą. Prefrontalinė žievė, atsakinga už darbinę atmintį ir emocijų reguliavimą, tampa ypač pažeidžiama dėl per didelės stimuliacijos, todėl gali sutrikti pažinimo funkcijos ir padidėti nerimo lygis dėl nuolatinio simpatinės nervų sistemos suaktyvėjimo.

Kaip kava sutrikdo natūralų organizmo kortizolio ritmą

Nors kofeinas reguliuoja neuromediatorių aktyvumą, jis kartu trikdo kitą svarbią biologinę sistemą – organizmo kortizolio gamybos ciklą. Kortizolio, dažnai vadinamo „streso hormonu”, didžiausias kiekis natūraliai pasiekiamas 08:00-09:00, vidurdienį ir 17:30-18:30. Šis hormonas padeda reguliuoti medžiagų apykaitą, imuninės sistemos veiklą ir budrumą.

Reklama

Vartojant kavą šių natūralių kortizolio pikų metu atsiranda probleminis perteklius. Organizmas tampa mažiau jautrus savo paties kortizoliui, o kartu didėja tolerancija stimuliuojančiam kofeino poveikiui. Ši desinchronizacija verčia žmones vartoti vis didesnes kofeino dozes tam pačiam energizuojančiam poveikiui pasiekti.

Norint pasiekti idealią biocheminę harmoniją, tyrimais siūloma atidėti kavos vartojimą tarp kortizolio pikų (10:00-12:00, 14:00-17:00). Toks metodas maksimaliai padidina kofeino naudą ir kartu išsaugo natūralius organizmo susijaudinimo mechanizmus ir hormonų pusiausvyrą.

400 mg slenkstis: Kada kofeinas tampa problemiškas

Medicinos institucijos ir mokslo įstaigos visuotinai pripažįsta, kad 400 mg kofeino per dieną yra ta riba, kurią peržengus kyla didelis pavojus sveikatai. Tai prilygsta maždaug keturiems 240 mililitrų puodeliams paruoštos kavos, nors kofeino kiekis priklauso nuo paruošimo būdo ir kavos pupelių rūšies.

Reklama

Viršijus šią ribą padidėja nerimas, tachikardija, raumenų drebulys ir nemiga. Tyrimai rodo, kad didelis kofeino kiekis silpnina hipokampo funkciją, todėl gali sutrikti atminties konsolidavimas.

Kofeino pusinės eliminacijos periodas – paprastai 5-6 valandos – reiškia, kad jo vartojimas vėlai ryte vis tiek gali turėti įtakos vakaro kortizolio kiekiui ir miego kokybei.

Individualus jautrumas priklauso nuo genetinių veiksnių, turinčių įtakos kofeino metabolizmui, ypač nuo CYP1A2 geno variacijų. Asmenims, kurių fenotipai lėtai metabolizuoja kofeiną, nepageidaujamas poveikis gali pasireikšti vartojant mažesnes dozes, todėl svarbu nustatyti individualias vartojimo ribas, o ne universalias rekomendacijas.

Reklama

Neurocheminiai kavos sukeliamo nerimo mechanizmai

Kofeino sukeltą nerimą lemiantys neurobiologiniai keliai atskleidžia sudėtingą daugelio neuromediatorių sistemų sąveiką. Kofeinas pirmiausia veikia kaip adenozino receptorių antagonistas, blokuojantis A1 ir A2A receptorius, kurie paprastai slopina neuronų jaudrumą. Ši blokada netiesiogiai stimuliuoja dopaminerginį perdavimą ir didina glutamato išsiskyrimą, kartu mažindama slopinamąjį GABA poveikį.

Pavartojus per dideles dozes, ši neurocheminė kaskada sukelia simpatinės nervų sistemos hiperaktyvumą, kuriam būdingas padidėjęs kortizolio ir adrenalino išsiskyrimas. Amigdala, kritinė grėsmės aptikimo struktūra, tampa hiperreaktyvi, o prefrontalinės žievės reguliacinės funkcijos susilpnėja.

Stebėtina, kad asmenys, turintys ADORA2A geno, koduojančio adenozino receptorius, polimorfizmą, pasižymi didesniu jautrumu kofeino sukeltam nerimui. Šis genetiškai nulemtas jautrumas paaiškina, kodėl atskirų individų vartojimo ribos labai skiriasi, o kai kurie jaučia ryškius nerimo simptomus esant palyginti nedideliam kofeino kiekiui.

Reklama

Atminties formavimasis ir tai, kaip kofeinas trukdo prisiminti

Atminties formavimasis susijęs su sudėtinga neurobiologinių procesų sąveika, kurią kofeinas, vartojamas per dideliais kiekiais, gali labai sutrikdyti. Per didelis kofeino kiekis keičia hipokampo, kuriame pirmiausia vyksta atminties konsolidavimas, veiklą, prisijungdamas prie adenozino receptorių, kurie paprastai reguliuoja sinapsinį plastiškumą.

Šie trukdžiai ypač veikia darbinę atmintį– sistemą, atsakingą už laikiną informacijos saugojimą ir tvarkymą.

Tyrimai rodo, kad nors saikingas kofeino vartojimas (50-200 mg) gali pagerinti trumpalaikį atsiminimą, didesnės nei 300 mg dozės sutrikdo ir kodavimo, ir atgaminimo mechanizmus. Šis ryšys atitinka apverstą U formos kreivę: suvartojus nedidelę dozę, rezultatai gerėja, tačiau vartojant didesnes dozes – blogėja.

Reklama

Kofeino antagonistinis poveikis GABA neurotransmisijai dar labiau pablogina atmintį, nes sutrikdo informacijos apdorojimą reguliuojančią slopinimo kontrolę. Be to, kofeino sukeltas kortizolio kiekio padidėjimas neigiamai veikia hipokampo neuronus, kurie yra labai svarbūs aiškios atminties formavimuisi.

Rytinės alternatyvos, didinančios energiją be nervingumo

Nors kofeinas tebėra dažniausiai pasaulyje vartojama psichoaktyvioji stimuliuojanti medžiaga, kelios įrodymais pagrįstos alternatyvos suteikia panašios energijos, nesukeldamos simpatinės nervų sistemos stimuliacijos, būdingos per dideliam kavos kiekiui.

Adaptogeninės vaistažolės, tokios kaip rhodiola rosea ir ašvaganda, pasižymi reikšmingomis nuovargį mažinančiomis savybėmis, nes reguliuoja kortizolio kiekį ir pagumburio, hipofizės ir antinksčių ašies funkciją.

Reklama

B grupės vitaminų kompleksai, ypač B12 ir B6, palengvina ląstelių energijos gamybą dėl geresnės mitochondrijų medžiagų apykaitos.

Vidutinio intensyvumo fiziniai pratimai skatina endorfinų išsiskyrimą ir didina smegenų kraujotaką, todėl užtikrinamas ilgalaikis budrumas be vėlesnio kritimo.

Baltymų turtinga rytinė mityba stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje, todėl išvengiama energijos svyravimų, kurie būdingi pusryčiams, kuriuose vyrauja angliavandeniai.

Reklama

Be to, optimizuojant hidrataciją elektrolitų subalansuotais skysčiais sprendžiama subklinikinės dehidratacijos problema – dažnai nepastebima rytinio mieguistumo priežastis, klaidingai priskiriama kofeino trūkumui.

Subalansuotas kofeino vartojimo grafikas optimaliai smegenų funkcijai užtikrinti

Asmenims, kurie pageidauja toliau vartoti kofeiną, strateginio kofeino vartojimo grafiko sudarymas – tai įrodymais pagrįstas metodas, padedantis maksimaliai padidinti kognityvinę naudą ir sumažinti neigiamą fiziologinį poveikį.

Tyrimai rodo, kad vartojant mažesnes dozes (50-100 mg) 2-3 valandų intervalais palaikomas pastovus kofeino kiekis kraujyje, nesukeliant su nerimu susijusių kortizolio šuolių.

Reklama

Optimalus laikas atitinka natūralų kortizolio ritmą; atidėjus pirmąją kofeino dozę iki 9:30-10:30 val. ryto, išvengiama rytinio kortizolio piko sustiprėjimo.

Kad nesutriktų miegas, po pietų vartojimą reikėtų nutraukti iki 14.00 val., nes daugumos suaugusiųjų kofeino pusinės eliminacijos laikas svyruoja nuo 5 iki 6 valandų.

Hidratacijos būklė turi didelę įtaką kofeino metabolizmui, todėl su kiekviena kofeino doze suvartojama 240-360 ml vandens padeda sušvelninti dehidratacijos poveikį, kuris gali sustiprinti kognityvinius sutrikimus ir nerimo simptomus.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like