Tam tikri maisto produktų deriniai gali labai pabloginti jūsų organizmo maistinių medžiagų įsisavinimą. Reikėtų vengti derinti kalcio turinčius pieno produktus su daug geležies turinčiais produktais, nes tai gali sumažinti geležies įsisavinimą iki 60 %.
Panašiai, geriant arbatą ar kavą su geležies turtingais patiekalais, įsisavinimas sumažėja 50-90 %, o špinatus derinant su pieno produktais susidaro oksalatų kristalai, kurie blokuoja abi maistines medžiagas. Supratę šias chemines sąveikas ir išmokę geriau derinti maisto produktus, galite iš esmės pagerinti savo mitybos rezultatus.
Dažniausiai pasitaikantys maisto produktų deriniai, blokuojantys maistinių medžiagų įsisavinimą
Keletas kasdienių maisto produktų derinių gali gerokai sumažinti jūsų organizmo gebėjimą įsisavinti svarbiausias maistines medžiagas, net jei maitinatės sveikai. Kai daug kalcio turinčius pieno produktus derinate su maisto produktais, kuriuose yra daug geležies, pavyzdžiui, špinatais ar raudona mėsa, kalcis trukdo geležies įsisavinimui iki 60 %. Panašiai ir arbatoje bei kavoje esantys taninai, vartojami kartu, gali 50-90 % sumažinti geležies pasisavinimą iš augalinės kilmės šaltinių.
Žaliuose špinatuose yra oksalatų, kurie jungiasi su pieno produktuose esančiu kalciu, todėl abu mineralai tampa mažiau biologiškai prieinami. Cinko pasisavinimas sutrinka, kai pupelės derinamos su neskaldytais grūdais, nes abiejuose maisto produktuose esantys fitatai kartu sukuria stipresnį blokuojantį poveikį. Kad maistinių medžiagų įsisavinimas būtų kuo geresnis, geriausia šiuos derinius atskirti bent dviem valandomis.
Mokslo žinios apie kenksmingus maisto produktų derinius
Nors daugelis žmonių dėmesį sutelkia tik į atskirų maisto produktų pasirinkimą, cheminė skirtingų maisto produktų sąveika gali turėti didelės įtakos jūsų organizmo medžiagų apykaitos procesams. Kai tam tikri junginiai susijungia, gali susidaryti naujos molekulės, kurios slopina maistinių medžiagų įsisavinimą arba sukelia žalingą poveikį.
Pavyzdžiui, arbatoje esantys taninai jungiasi su augalinės kilmės maisto produktuose esančia geležimi, sudarydami netirpius junginius, kurių organizmas negali įsisavinti. Panašiai ir kalcio turtingi pieno produktai gali trukdyti įsisavinti iš kitų maisto produktų gaunamą geležį ir cinką. Špinatuose esanti oksalo rūgštis jungiasi su kalciu ir sudaro kalcio oksalato kristalus, todėl sumažėja abiejų maistinių medžiagų biologinis įsisavinamumas.
Taip pat pastebėsite, kad baltymams ir krakmolui reikalingi skirtingi virškinimo fermentai, kurie gali konkuruoti ir sulėtinti virškinimą, kai vartojami kartu. Šių biocheminių sąveikų supratimas padės jums priimti protingesnius sprendimus dėl maisto derinimo.
Netikėtos cheminės reakcijos maišant tam tikrus maisto produktus
Cheminės reakcijos tarp iš pirmo žvilgsnio nekenksmingų maisto produktų derinių dažnai gali sukelti netikėtų ir potencialiai probleminių junginių virškinimo sistemoje. Kai derinate daug taninų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, arbatą ar raudonąjį vyną, su daug geležies turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, špinatais ar raudona mėsa, taninai jungiasi prie geležies molekulių ir gerokai sumažina geležies pasisavinimą. Ši sąveika gali prisidėti prie geležies trūkumo, jei tokie deriniai vartojami reguliariai.
Taip pat reikėtų atsargiai maišyti pieno produktus su tam tikrais antioksidantų turtingais maisto produktais. Piene esantis kalcis gali jungtis su špinatuose, šokolade ir riešutuose esančiais oksalatais, todėl gali susidaryti kalcio oksalato kristalai. Nors ši reakcija ne visiems pasireiškia vienodai, ji gali padidinti inkstų akmenų riziką jautriems asmenims. Supratimas apie šias chemines sąveikas gali padėti protingiau pasirinkti maisto produktų poras.
Geresnės alternatyvos, užtikrinančios optimalią maistinių medžiagų naudą
Sumaniau derindami maisto produktus galite labai pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą ir bendrą naudą sveikatai. Užuot vartoję geležies turtingus maisto produktus su arbata ar kava, derinkite juos su vitamino C šaltiniais, tokiais kaip citrusiniai vaisiai ar paprikos, kad geležies įsisavinimas pagerėtų iki 300 %. Geresnių rezultatų pasieksite derindami riebaluose tirpius vitaminus (A, D, E, K) su sveikaisiais riebalais, pavyzdžiui, į lapinius žalumynus įpilkite alyvuogių aliejaus.
Kad baltymų sintezė būtų ideali , derinkite papildomus baltymų šaltinius – ryžius su pupelėmis arba kvinoją su riešutais. Norėdami padidinti antioksidantų naudą, derinkite ciberžolę su juodaisiais pipirais, kurie 2000 % padidina kurkumino įsisavinimą. Valgydami daug kalcio turinčius maisto produktus, venkite juos derinti su daug oksalatų turinčiais produktais; vietoj to pieno produktus derinkite su vitamino D turinčiais produktais, kad kalcis būtų geriau įsisavinamas.