Socialinių tinklų erdvėse beveik neįmanoma nepastebėti naujausio kulinarinio trendo – prabangaus Dubajaus šokolado. Šis ypatingas skanėstas, puoštas aukso folija, pistacijomis ir egzotiškais priedais, tapo tikru feisbuko ir instagramo įrašų herojumi. Garsios įžymybės ir įtakingi influenceriai noriai dalinasi akimirkomis, kaip mėgaujasi šiuo elegantiškuoju desertu, tačiau už blizgančio paviršiaus ir socialinių tinklų žvaigždžių rekomendacijų slypi mažiau aptariama tiesa – kam ir kodėl šis madingas saldumynas gali kelti rimtų sveikatos problemų?
Kas slepiasi už blizgančio fasado?
Dubajaus šokoladas, dar vadinamas „Dubajaus auksiniu šokoladu” arba „Dubai gold chocolate”, išsiskiria ne tik savo išskirtine išvaizda, bet ir sudėtimi. Tradiciškai jis gaminamas iš aukščiausios kokybės juodojo arba pieninio šokolado, kuris dengiamas plonu valgomojo aukso sluoksniu. Šiam desertui būdingi prabangūs priedai: pistacijos, lazdyno riešutai, migdolai, kardamonas, šafranas, datulės ir įvairūs egzotiški vaisiai.
„Dubajaus šokolado populiarumas yra neatsiejamas nuo socialinių tinklų kultūros, kur išvaizda ir statusas dažnai nusveria maistinę vertę,” – pastebi dr. Ahmad Al-Nasser, Artimųjų Rytų kulinarijos tradicijų tyrinėtojas ir mitybos mokslų daktaras. „Žmonės perka ne tik skanėstą, bet ir tam tikrą statusą, kurį simbolizuoja šis produktas.”
Kalorijos ir cukraus bomba: kas slepiasi po aukso sluoksniu?
Vienas ryškiausių Dubajaus šokolado aspektų, apie kurį retai užsimenama, yra jo milžiniškas kalorijų kiekis. Vidutinis 100 gramų gabalėlis šio desertu gali turėti nuo 550 iki 700 kalorijų, o kai kurios variacijos su papildomais riešutais, karamelizuotais vaisiais ar kondensatu kalorijų kiekį gali padidinti iki 800 ar net daugiau.
„Daug žmonių, kurie seka socialiniuose tinkluose matomas tendencijas, nesuvokia, kokį kalorijų kiekį jie iš tiesų suvartoja,” – pabrėžia dr. Lina Jankevičienė, endokrinologė ir mitybos specialistė. „Vienas gabalėlis Dubajaus šokolado gali sudaryti beveik trečdalį rekomenduojamos dienos kalorijų normos, o sudėtyje esantis cukraus kiekis dažnai gerokai viršija PSO rekomenduojamą dienos normą.”
Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad vidutiniame Dubajaus šokolado gabalėlyje gali būti net 30-50 gramų cukraus – tai daugiau nei visa rekomenduojama dienos norma (25 g moterims ir 36 g vyrams).
Rizikos grupės: kam Dubajaus šokoladas gali būti ypač pavojingas?
Diabetu sergantiems žmonėms
Diabetu sergantiems asmenims Dubajaus šokolado vartojimas gali sukelti pavojingus gliukozės kiekio kraujyje šuolius. Dr. Martin Weber, diabeto tyrimų centro Miunchene vadovas, pabrėžia: „Ypač pavojinga yra tai, kad dėl didelio riebalų kiekio cukraus poveikis gali būti uždelsto veikimo – gliukozės kiekis gali kilti net praėjus kelioms valandoms po suvartojimo, kai insulino dozė jau būna sumažėjusi.”
Tyrimai rodo, kad aukštos kokybės šokoladas su dideliu kakavos kiekiu gali turėti tam tikrų naudingų savybių diabetu sergantiems žmonėms, tačiau Dubajaus šokolade naudojami riešutai, džiovinti vaisiai ir kiti priedai drastiškai padidina glikeminį indeksą.
Žmonėms, turintiems riešutų alergiją
Dubajaus šokolado sudėtyje dažnai būna įvairių riešutų – pistacijų, migdolų, lazdyno riešutų, kas kelia didelį pavojų alergiškiems asmenims. „Problema dažnai kyla dėl to, kad socialiniuose tinkluose dalinamasi tik estetiniu produkto aspektu, o ne jo sudėtimi,” – paaiškina dr. Sarah Robinson, alergologė iš Londono universiteto. „Žmonės gali nežinoti tikslios sudėties ir rizikuoti stipria alergine reakcija.”
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug 1-3% suaugusiųjų pasaulyje yra alergiški riešutams, ir ši alergija gali sukelti sunkias, net gyvybei pavojingas reakcijas.
Antsvorio turintiems žmonėms ir kovojantiems su nutukimu
Kovojantiems su antsvoriu ar nutukimu šis desertas gali būti ypač problematiškas. „Dubajaus šokoladas apjungia du psichologinius aspektus, kurie apsunkina sveikos mitybos laikymąsi – tai ir statusinis produktas, ir labai koncentruotas malonumo šaltinis,” – aiškina dr. Elena Mikhailova, nutukimo tyrimų centro Maskvoje mokslininkė.
Jos atliktas tyrimas parodė, kad vartotojai, kurie suvartoja „statusinius” desertus, yra linkę mažiau jausti kaltę dėl suvartotų kalorijų, nes produktas siejamas su prestižu ir išskirtinumu, o ne su persivalgymu.
Inkstų ligomis sergantiems žmonėms
Mažai aptariamas, bet svarbus aspektas yra tai, kad šiame šokolade naudojamos sudedamosios dalys, tokios kaip džiovinti vaisiai ir riešutai, turi didelį kiekį fosforo ir kalio. „Pacientams su inkstų nepakankamumu reikia ypač atidžiai stebėti šių mineralų suvartojimą, nes jų perteklius gali sukelti rimtų komplikacijų,” – aiškina nefrologė dr. Anna Kowalska iš Varšuvos medicinos universiteto.
Vyresnio amžiaus žmonėms
Vyresnio amžiaus žmonėms, ypač turintiems dantų problemų, Dubajaus šokoladas gali kelti papildomą riziką. „Kieti riešutai, karamelizuoti vaisiai ir kiti traškūs elementai gali pažeisti silpnesnius dantis ar protezus,” – perspėja odontologas dr. Johan Van der Meer iš Amsterdamo universiteto.
Maistinės medžiagos: ar yra teigiamų aspektų?
Nepaisant galimų rizikų, Dubajaus šokoladas turi ir tam tikrų maistinių privalumų. Aukštos kokybės juodasis šokoladas su dideliu kakavos kiekiu turtingas antioksidantais ir flavonoidais, kurie gali turėti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
„Pistacijos ir kiti riešutai suteikia naudingų riebalų, baltymų ir vitaminų,” – pastebi mitybos mokslų daktarė Fatima Al-Zahraa iš Dubajaus universiteto. „Problema kyla, kai šie potencialiai naudingi ingredientai pateikiami tokiame kalorijų ir cukraus pertekliuje.”
Ką sako gamintojai?
Dubajaus šokolado gamintojai tvirtina, kad jų produktas yra prabangos prekė, skirta ypatingoms progoms, o ne kasdieniam vartojimui. „Mūsų klientai žino, kad perka išskirtinį produktą, skirtą ypatingoms progoms,” – teigia vienas didžiausių Dubajaus šokolado gamintojų „Golden Delights” rinkodaros vadovas Mohammed Al-Fayez. „Tai nėra kasdienio vartojimo produktas, o veikiau gurmaniškas patyrimas.”
Tačiau kritikai atkreipia dėmesį, kad socialiniuose tinkluose produktas dažnai vaizduojamas kaip kasdienis prabangos elementas, o ne retkarčiais vartojamas skanėstas.
Išvados: kaip elgtis išmintingai?
Dr. Jankevičienė siūlo kelis patarimus tiems, kurie vis dėlto nori paragauti šio madingo skanėsto:
- Vartokite mažomis porcijomis – užtenka nedidelio gabalėlio, kad patirtumėte skonį.
- Dalinkitės su draugais ar šeimos nariais – taip sumažinsite suvartojamų kalorijų kiekį.
- Rizikos grupėms priklausantys žmonės turėtų konsultuotis su gydytoju prieš bandydami šį produktą.
- Sąmoningai vertinkite socialinių tinklų įtaką savo sprendimams – ar tikrai norite produkto dėl jo skonio, ar tik dėl statuso?
„Svarbiausia suprasti, kad tai, kas atrodo gražiai socialiniuose tinkluose, nebūtinai yra sveika ar tinkama visiems,” – apibendrino dr. Jankevičienė. „Dubajaus šokoladas yra puikus pavyzdys, kaip maisto tendencijos kartais gali nustelbti sveiką protą ir mūsų individualius sveikatos poreikius.”
Nors Dubajaus šokoladas ir toliau žavės socialinių tinklų lankytojus savo išskirtine išvaizda ir prabangos aura, svarbu žinoti, kas slepiasi po blizgančiu paviršiumi, ir priimti informuotus sprendimus apie šio madingo skanėsto vartojimą.