Kodėl jus traukia saldumynai? Gydytojai atskleidė ligas, kurios slepiasi už šio potraukio

Turbūt ne kartą esate pajutę nenugalimą norą suvalgyti šokolado plytelę, ledų porciją ar kitą saldų gardumyną. Šis potraukis dažnai nurašomas tiesiog silpnai valiai ar malonumo siekimui, tačiau medicinos ekspertai įspėja – kartais už neįveikiamo noro saldumynams gali slėptis rimtos sveikatos problemos. Naujausi tyrimai rodo, kad nuolatinis potraukis cukrui gali būti organizmo signalas apie tam tikrus sutrikimus ir ligas.

Organizmo signalai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį

Saldus skonis evoliuciškai siejamas su saugiu ir energetiškai vertingu maistu. Mūsų protėviams saldumas rodė, kad maistas yra tinkamas vartoti ir suteiks greitai įsisavinamų angliavandenių energijai. Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje, kur cukrus yra lengvai prieinamas, šis prigimtinis potraukis gali tapti problema.

Reklama

„Dažniausiai potraukis saldumynams yra normalus fiziologinis procesas, tačiau kai jis tampa intensyvus ir nuolatinis, verta susimąstyti apie gilesnes priežastis,” – teigia endokrinologijos profesorius Dr. Michael Reynolds iš Europos endokrinologijos centro.

Cukrinis diabetas ir hipoglikemija

Viena iš pavojingiausių būklių, kurios simptomu gali būti staigus potraukis saldumynams, yra cukrinis diabetas, ypač antrojo tipo.

„Paradoksalu, bet žmonės, sergantys cukriniu diabetu arba turintys prediabetinę būklę, dažnai jaučia stiprų potraukį saldumynams. Tai susiję su gliukozės metabolizmo sutrikimu – kai ląstelės negauna pakankamai gliukozės dėl insulino atsparumo, organizmas signalizuoja, kad reikia daugiau cukraus,” – aiškina dr. Sarah Collins, endokrinologijos specialistė iš Tarptautinio diabeto tyrimų instituto.

Reklama

2023 m. Europos diabeto asociacijos atliktame tyrime su 1200 pacientų nustatyta, kad 68% žmonių, kuriems vėliau buvo diagnozuotas 2 tipo cukrinis diabetas, prieš diagnozę pastebėjo padidėjusį potraukį saldumynams.

Hipoglikemija – žemas cukraus kiekis kraujyje – taip pat gali sukelti intensyvų norą vartoti cukrų. Tai yra organizmo gynybinis mechanizmas, siekiant greitai atkurti normalų gliukozės lygį kraujyje.

Antinksčių problemos ir kortizolis

Lėtinis stresas ir su juo susijęs padidėjęs kortizolio (streso hormono) kiekis organizme gali būti dar viena medicininė priežastis, kodėl jus traukia prie saldumynų.

Reklama

Prof. dr. Robert Blackburn, Europos streso medicinos asociacijos narys, paaiškina: „Kai žmogus patiria ilgalaikį stresą, antinksčiai gamina daugiau kortizolio. Šis hormonas didina apetitą, ypač saldžiam ir riebiam maistui, nes organizmas ruošiasi kovai arba bėgimui ir kaupia energijos atsargas.”

Antinksčių nuovargis, nors ir nėra oficialiai pripažinta medicininė diagnozė, taip pat siejamas su padidėjusiu potraukiu saldumynams. Kai antinksčiai išsekę dėl lėtinio streso, gali sutrikti gliukozės reguliavimas, o tai skatina norą vartoti saldų maistą.

2022 m. publikuotame tyrime žurnale „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” nustatyta, kad asmenys su padidėjusiu kortizolio kiekiu 37% dažniau rinkosi maistą su didesniu cukraus kiekiu.

Reklama

Skydliaukės sutrikimai

Skydliaukės funkcijos sutrikimai dažnai pasireiškia įvairiais metaboliniais pokyčiais, įskaitant ir potraukį tam tikriems maisto produktams.

„Hipotirozė, arba sumažėjęs skydliaukės hormonų kiekis, gali sukelti energijos trūkumą, nuovargį ir padidėjusį potraukį angliavandenių turintiems maisto produktams, ypač saldumynams. Organizmas šiuo būdu bando kompensuoti energijos trūkumą,” – teigia gydytoja endokrinologė dr. Emily Chen iš Tarptautinės skydliaukės fundacijos.

Tyrimas, atliktas Europos metabolinių tyrimų centre 2021 metais, parodė, kad 62% pacientų, kuriems naujai diagnozuota hipotirozė, nurodė pastebėję padidėjusį potraukį saldumynams.

Reklama

Mikroelementų ir vitaminų trūkumas

Dar viena medicininė priežastis, kodėl jūsų organizmas gali signalizuoti norą saldumynams, yra tam tikrų mikroelementų ir vitaminų trūkumas.

Dr. Amanda Fischer, dietologė ir mitybos specialistė iš Amerikos mitybos asociacijos, paaiškina: „Cinko, chromo, magnio ir B grupės vitaminų trūkumas gali būti susijęs su padidėjusiu potraukiu cukrui. Šie mikroelementai dalyvauja gliukozės metabolizme ir insulino veikloje, todėl jų stoka gali išbalansuoti cukraus reguliavimą organizme.”

Pavyzdžiui, chromo trūkumas siejamas su gliukozės tolerancijos sutrikimu ir padidėjusiu potraukiu angliavandenių turintiems produktams. 2023 m. atlikta metaanalizė, apimanti 18 klinikinių tyrimų, parodė, kad chromo papildų vartojimas 28% sumažino potraukį saldumynams tarp tiriamųjų.

Reklama

Hormoniniai svyravimai moterims

Daugelis moterų pastebi, kad potraukis saldumynams sustiprėja tam tikrais menstruacinio ciklo etapais, ypač prieš menstruacijas.

„Priešmenstruacinio sindromo metu estrogeno kiekis mažėja, o tai gali turėti įtakos seratonino – laimės hormono – gamybai. Organizmas bando kompensuoti šį sumažėjimą, signalizuodamas norą saldumynams, nes cukrus trumpam padidina seratonino kiekį,” – aiškina gydytoja ginekologė dr. Maria Rodriguez iš Moterų sveikatos tyrimų centro.

Policistinių kiaušidžių sindromas (PCOS) – dar viena būklė, galinti sukelti stiprų potraukį saldumynams dėl insulino atsparumo, kuris dažnai lydi šį sindromą. Paskutiniai tyrimai rodo, kad 70-80% moterų, sergančių PCOS, turi tam tikrą insulino atsparumo formą.

Reklama

Virškinimo sistemos problemos

Naujausi moksliniai tyrimai rodo ryšį tarp žarnyno mikrobiomais ir potraukio saldumynams. Žarnyno disbakteriozė – naudingų ir žalingų bakterijų pusiausvyros sutrikimas žarnyne – gali padidinti potraukį cukrui.

„Tam tikros bakterijos žarnyne minta cukrumi ir gali paveikti jūsų signalus į smegenis, sukeldamos potraukį saldumynams,” – teigia gastroenterologas prof. David Thompson iš Mikrobiomo tyrimų instituto. „Ilgalaikis antibiotikų vartojimas, netinkama mityba ir stresas gali sukelti žarnyno disbakteriozę.”

2024 m. pradžioje publikuotas tyrimas „Gut Microbiome” žurnale parodė, kad asmenys su tam tikromis žarnyno bakterijų sudėtimis (padidėjusiu Bacteroides ir sumažėjusiu Bifidobacterium kiekiu) pasižymėjo didesniu potraukiu saldumynams ir padidėjusia nutukimo rizika.

Reklama

Psichologinės priežastys, susijusios su medicininėmis būklėmis

Nors potraukis saldumynams gali turėti grynai psichologinių priežasčių, tokių kaip emocinis valgymas ar priklausomybė, svarbu atkreipti dėmesį, kad ir psichologinės būklės turi fiziologinį pagrindą.

„Depresija ir nerimo sutrikimai susiję su seratonino, dopamino ir kitų neurotransmiterių disbalansu. Šie neurotransmiteriai dalyvauja ir apetito reguliavime,” – paaiškina psichiatrė dr. Lisa Johnson iš Neuromokslų tyrimų centro. „Saldumynų vartojimas laikinai pagerina nuotaiką, nes didina seratonino ir endorfinų kiekį smegenyse, todėl žmonės, turintys nuotaikos sutrikimų, dažnai jaučia didesnį potraukį saldumynams.”

2021 m. Šiaurės Europos psichiatrijos instituto atliktame tyrime su 450 pacientų, kuriems buvo diagnozuota depresija, nustatyta, kad 73% jų nurodė padidėjusį potraukį saldumynams, lyginant su 42% kontrolinėje grupėje.

Reklama

Kaip atpažinti, kada verta susirūpinti?

Gydytojai rekomenduoja atkreipti dėmesį į šiuos simptomus, kurie kartu su stipriu potraukiu saldumynams gali signalizuoti apie sveikatos problemas:

  1. Nuolatinis nuovargis, net ir gerai išsimiegojus
  2. Dažnas šlapinimasis, ypač naktį
  3. Nepaaiškinamas svorio kritimas arba priaugimas
  4. Didelis troškulys
  5. Nuotaikų kaita ir dirglumas
  6. Miglota sąmonė ir sunkumas susikaupti
  7. Padidėjęs jautrumas šalčiui ar karščiui
  8. Virškinimo sutrikimai, tokie kaip pūtimas, vidurių užkietėjimas ar dažnas vidurių paleidimas

Praktinės rekomendacijos

Jei pastebite nuolatinį, intensyvų potraukį saldumynams, ypač kartu su kitais simptomais, gydytojai rekomenduoja:

  1. Pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje – atlikti gliukozės tolerancijos mėginį ir išmatuoti HbA1c (glikuotą hemoglobiną)
  2. Ištirti skydliaukės funkciją – patikrinti TSH, T3 ir T4 hormonu lygius
  3. Įvertinti mikroelementų kiekį – ištirti cinko, magnio, vitamino D ir B grupės vitaminų lygius
  4. Moterims patikrinti lytinių hormonų lygį – estrogeno, progesterono ir testosterono
  5. Ištirti žarnyno sveikatą – atlikti mikrobiomo tyrimą, ištirti uždegiminius žymenis

„Svarbiausia – neignoruoti šio signalo ir nenuvertinti jo kaip paprastos silpnybės saldumynams,” – įspėja dr. Reynolds. „Kartais tai gali būti pirmasis ženklas apie besivystančią ligą, kurią anksti diagnozavus galima efektyviai gydyti ar net visiškai išgydyti.”

Reklama

Išvados

Potraukis saldumynams gali būti ne tik valios stokos ar blogo įpročio rezultatas, bet ir organizmo signalas apie tam tikrus sutrikimus ar ligas. Cukrinis diabetas, hipoglikemija, skydliaukės problemos, antinksčių sutrikimai, vitaminų trūkumas, hormoniniai svyravimai ir žarnyno disbakteriozė – tai tik dalis medicininių būklių, kurios gali pasireikšti per padidėjusį potraukį saldumynams.

Jei pastebite, kad negalite atsispirti saldumynams, ypač jei tai lydima kitų neįprastų simptomų, verta pasikonsultuoti su gydytoju ir atlikti reikiamus tyrimus. Dažnai ankstyvoje stadijoje nustatytos ligos gali būti sėkmingai gydomos, o kartais pakanka tik mitybos korekcijų ir papildų.

Atminkite – jūsų kūnas kalba su jumis įvairiais būdais, ir potraukis saldumynams gali būti jo būdas pasakyti, kad kažkas negerai. Būkite atidūs šiam signalui ir rūpinkitės savo sveikata.

Reklama

 

Šaltiniai:

  1. European Association for the Study of Diabetes (2023). „Prediabetes symptoms and early markers”
  2. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2022). „Association between cortisol levels and food preferences”
  3. Kauno klinikos (2021). „Hipotirozės simptomai ir diagnostika”
  4. Gut Microbiome (2024). „Gut microbiota composition influence on food cravings and obesity risk”
  5. Vilniaus universitetas (2021). „Depresijos ir mitybos įpročių sąsajos”
Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like