Aštriosiose paprikose yra kapsaicino, junginio, kuris labai naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas mažina uždegimą, gerina endotelio funkciją ir dėl kraujagyslių išsiplėtimo padeda reguliuoti kraujospūdį. Reguliariai vartojant aštrų maistą, gerėja cholesterolio rodikliai – didėja DTL, o mažėja MTL ir trigliceridų. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas suaktyvina TRPV1 receptorius ir sukelia naudingas širdies ir kraujagyslių sistemos reakcijas. Širdį saugantis poveikis stipriausiai pasireiškia vartojant nuolat, saikingai, o ne retkarčiais. Visapusiškas vaizdas atskleidžia dar daugiau netikėtų privalumų.
Mokslas apie kapsaiciną: ugningas jūsų širdies sąjungininkas
Aitriųjų paprikų sienelėse esantis kapsaicinas yra pagrindinis junginys, lemiantis joms būdingą karštį ir galimą naudą širdies ir kraujagyslių sistemai. Šis biologiškai aktyvus alkaloidas sąveikauja su tam tikrais organizmo receptoriais ir sukelia daugybę fiziologinių reakcijų, galinčių palaikyti širdies sveikatą.
Tyrimai rodo, kad kapsaicinas, slopindamas uždegiminius citokinus, gali sumažinti uždegimą, kuris yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų veiksnys. Be to, atrodo, kad jis gerina endotelio funkciją, didina kraujagyslių išsiplėtimą ir gali sumažinti kraujospūdį.
Tyrimai rodo, kad kapsaicinas taip pat gali padėti reguliuoti lipidų profilį, mažindamas MTL cholesterolio kiekį ir didindamas DTL cholesterolio kiekį. Šio junginio poveikis medžiagų apykaitai didina jautrumą insulinui ir mažina riebalinio audinio sankaupas, o tai padeda šalinti su širdies ligomis susijusius rizikos veiksnius.
Nors reikia atlikti daugiau klinikinių tyrimų, preliminarūs duomenys rodo, kad kapsaicinas yra perspektyvus natūralus junginys širdies ir kraujagyslių apsaugai.
Kaip aštrus maistas veikia kraujospūdžio reguliavimą
Pastaraisiais metais aštraus maisto ir kraujospūdžio ryšys sulaukė didelio mokslininkų dėmesio. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas, veiklioji aštriųjų paprikų medžiaga, gali prisidėti prie kraujagyslių išsiplėtimo, t. y. kraujagyslių išsiplėtimo, kuris kai kuriems žmonėms gali sumažinti kraujospūdį.
Keliuose tyrimuose užfiksuota, kad reguliariai vartojant aštrų maistą pagerėja endotelio funkcija, t. y. mechanizmas, kontroliuojantis kraujagyslių atsipalaidavimą ir susiaurėjimą. Kapsaicinas suaktyvina TRPV1 receptorius, todėl išsiskiria azoto oksidas, stiprus kraujagysles plečiantis preparatas, padedantis palaikyti sveiką kraujospūdį.
Tačiau atskirų žmonių reakcijos labai skiriasi. Nors kai kuriems iš karto po aštraus maisto vartojimo laikinai padidėja kraujospūdis, panašu, kad ilgalaikis vartojimas yra naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai.
Šis paradoksalus poveikis pabrėžia sudėtingą ryšį tarp su maistu gaunamo kapsaicino ir širdies ir kraujagyslių reguliacijos.
Uždegimo mažinimas: Paslėpta šilumos galia
Lėtinis uždegimas smarkiai prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų, tačiau aštriosiose paprikose esantis kapsaicinas pasižymi ypatingomis priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali būti naudingos širdies sveikatai. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas slopina prouždegiminių citokinų gamybą ir mažina įvairių uždegimo žymenų raišką.
Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad kapsaicinas suaktyvina TRPV1 receptorių ir sukelia ląstelinių reakcijų kaskadą, kuri galiausiai sumažina sisteminį uždegimą. Šis mechanizmas padeda apsaugoti kraujagyslių sieneles nuo uždegiminių pažeidimų, galinčių sukelti aterosklerozę.
Be to, kapsaicinas slopina NF-κB kelius, kurie reguliuoja uždegiminių genų raišką.
Reguliarus kapsaicino turtingų maisto produktų vartojimas susijęs su mažesniu C reaktyvaus baltymo ir kitų uždegiminių biomarkerių kiekiu stebėjimo tyrimuose. Nors reikia atlikti daugiau klinikinių tyrimų, dabartiniai duomenys rodo, kad aštriųjų paprikų įtraukimas į mitybą gali būti reikšminga priešuždegiminė parama širdies ir kraujagyslių sistemoms.
Cholesterolio kiekio valdymas vartojant paprikas
Daugybė tyrimų rodo, kad kapsaicino turtingi aštrieji pipirai gali atlikti svarbų vaidmenį valdant cholesterolio kiekį, o tai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius.
Tyrimai rodo, kad kapsaicinas gali padidinti DTL (gerojo cholesterolio) kiekį ir kartu sumažinti MTL (blogojo cholesterolio) ir trigliceridų koncentraciją kraujyje.
Atrodo, kad šis mechanizmas yra susijęs su kapsaicino gebėjimu pagerinti cholesterolio apykaitą kepenyse ir pagerinti tulžies rūgščių sekreciją, taip palengvinant veiksmingesnį cholesterolio šalinimą iš organizmo.
Reguliarus vidutiniškai aštraus maisto, kurio sudėtyje yra kapsaicino, vartojimas susijęs su geresniu lipidų profiliu kelių populiacijos tyrimų metu.
Nors šie rezultatai teikia vilčių, mokslininkai pabrėžia, kad aštriosios paprikos turėtų papildyti – o ne pakeisti – nusistovėjusius cholesterolio valdymo metodus, tokius kaip medikamentai, fiziniai pratimai ir mitybos keitimas.
Ideali dozė, užtikrinanti teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui, vis dar tiriama.
Šilumos tolerancijos nustatymas: Širdžiai naudingų prieskonių rutinos kūrimas
Norint įtraukti aštriuosius pipirus į savo mitybos racioną, kad būtų užtikrinta širdies sveikata, reikia išmanyti asmeninį prieskonių toleravimo lygį ir susikurti tvarų požiūrį. Asmenys, pradedantys vartoti kapsaiciną, turėtų pradėti nuo švelnesnių rūšių, pavyzdžiui, poblano ar Anaheimo paprikų, ir tik tada pereiti prie aštresnių jalapeños ar serranos.
Į pažįstamus patiekalus dedant nedidelius kiekius, galima palaipsniui aklimatizuotis ir sumažinti diskomfortą. Nuosekli rutina yra naudingesnė nei atsitiktinis intensyvus vartojimas. Tyrimai rodo, kad reguliarus, saikingas aštraus maisto vartojimas yra labai naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai.
Ekspertai rekomenduoja pradėti nuo 2-3 aštrių patiekalų per savaitę ir palaipsniui didinti jų vartojimo dažnumą, nes didėja tolerancija. Ruošiant pipirais pagardintus aliejus arba turint džiovintų pipirų dribsnių, patogu į kasdienį maistą įtraukti kontroliuojamą kiekį aštrumo.
Asmenys, kurių virškinimo traktas jautrus arba kurie vartoja tam tikrus vaistus, prieš padidindami kapsaicino kiekį turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.
Pasaulinės perspektyvos: Aštraus maisto kultūros ir širdies ir kraujagyslių sveikata
Įvairiose kultūrose, kuriose aštrus maistas yra tradicinės virtuvės pagrindas, tyrėjai pastebėjo reikšmingų širdies ir kraujagyslių sveikatos rodiklių dėsningumų. Tokiuose regionuose kaip Tailandas, Meksika ir dalis Indijos, kur kasdien vartojama daug kapsaicino turinčio maisto, gyventojų tyrimai rodo, kad, nepaisant įvairių socialinių ir ekonominių veiksnių, sergamumas širdies ligomis yra mažesnis.
Sečuano paradoksas – tai reiškinys, kai šios Kinijos provincijos gyventojai vartoja itin aštrų maistą, tačiau, palyginti su Vakarų šalių gyventojais, jų širdies ir kraujagyslių sistemos profilis yra palankesnis.
Panašiai ir Viduržemio jūros regiono šalių kultūrose, kurios į alyvuogių aliejaus dietą įtraukia vidutinio karštumo maistą, pastebimas didesnis apsauginis poveikis, nei priskiriamas vien tik vienam iš šių komponentų.
Šie tarpkultūriniai stebėjimai epidemiologiškai patvirtina laboratorinių tyrimų rezultatus, nors tyrėjai įspėja, kad susiję gyvenimo būdo veiksniai– mažesnis perdirbtų maisto produktų vartojimas, skirtingas aktyvumo lygis ir socialiniai valgymo įpročiai – gali gerokai prisidėti prie šių sąsajų.