Kiaulpienių salotos: nauda sveikatai ir receptai

Pavasarį pražydusios kiaulpienės ne tik puošia gamtą, bet ir siūlo daugybę naudos mūsų sveikatai. Šis nepretenzingas augalas, vadinamas vaistine kiaulpiene, yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas.

Kiaulpienės nauda sveikatai

Kiaulpienėse gausu vertingų maistinių medžiagų, įskaitant:

  • Inuliną, choliną, karotiną ir tokoferolį
  • Mineralus: kalcį, magnį, kalį, manganą ir geležį
  • Nepakeičiamas riebalų rūgštis
  • Vitaminus A, C ir B grupės

Dėl turtingos sudėties kiaulpienės gali:

  • Kovoti su pavasariniu vitaminų trūkumu
  • Pašalinti toksinus iš organizmo
  • Skatinti tulžies išsiskyrimą, padėti tirpdyti akmenis tulžies pūslėje
  • Padėti užkirsti kelią diabetui ir nutukimui
  • Gerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą
  • Valyti kraują ir mažinti cholesterolio kiekį

Kaip sumažinti kiaulpienių kartumą

Nors būtent kartumas suteikia kiaulpienėms daug gydomųjų savybių ir gerina medžiagų apykaitą, ruošiant patiekalus galima jį sumažinti:

  1. Atskirti žalią stiebo dalį, kurioje yra daugiausia kartumo
  2. Jaunus lapus pamirkyti pasūdytame vandenyje 20-30 minučių
  3. Po mirkymo lieka tik lengvas kartumas, primenantis salotų lapų skonį

Kiaulpienių panaudojimo būdai

Kiaulpienių kulinarinis panaudojimas yra labai įvairus:

  • Jaunų lapų salotos, sriubos, troškiniai
  • Žiedų vynas, uogienė, „kiaulpienių medus” iš išsiskleidusių pumpurų
  • Skrudintų šaknų kavos pakaitalas, primenantis keptas bulves

Skanių kiaulpienių salotų receptai

Paprastos kiaulpienių salotos

Ingredientai:

  • Švieži jauni kiaulpienių lapai
  • Aliejus
  • Citrinos sultys
  • Druska pagal skonį
  • Pipirai, garstyčios (pagal pageidavimą)

Gaminimas:

  1. Nuplaukite ir nusausinkite jaunus kiaulpienių lapus
  2. Smulkiai supjaustykite
  3. Apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis
  4. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ar kitų prieskonių
  5. Gerai išmaišykite ir iškart patiekite

Kiaulpienių salotos su virtais kiaušiniais

Ingredientai:

  • 100-150 g kiaulpienių lapų
  • 2 virti kiaušiniai
  • Ryšulėlis žaliųjų svogūnų
  • Druska pagal skonį
  • Grietinė

Gaminimas:

  1. Kiaulpienių lapus 30-60 min. pamirkykite šaltame pasūdytame vandenyje
  2. Supjaustykite žalumynus
  3. Sumaišykite su smulkintais virtais kiaušiniais
  4. Pagardinkite druska ir grietine

Kiaulpienių ir ridikėlių salotos

Ingredientai:

  • 150 g paruoštų kiaulpienių lapų
  • 2 kiaušiniai (virti)
  • Ryšulėlis ridikėlių
  • 1-2 šaukštai konservuotų žirnelių
  • Grietinė arba majonezas

Gaminimas:

  1. Supjaustykite kiaulpienių lapus
  2. Ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais
  3. Supjaustykite virtus kiaušinius
  4. Viską sumaišykite ir pagardinkite grietine arba majonezu

Šie lengvai paruošiami ir maistingi receptai puikiai papildys jūsų pavasario valgiaraštį, suteikdami ne tik skonio, bet ir sveikatingumo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like