Galbūt to nesuvokiate, bet jūsų vietinėje maisto parduotuvėje yra produktų, kurie gali tyliai paveikti jūsų sveikatą.
Nuo perdirbtų mėsos gaminių, siejamų su vėžiu, iki cukrinių javainių, kurie sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolį, šie įprasti produktai kelia riziką.
Net iš pažiūros nekenksmingi mikrobangų krosnelėje ruošiami kukurūzų spragėsiai turi kenksmingų chemikalų.
Labai svarbu žinoti apie šiuos paslėptus pavojus ir priimti apgalvotus sprendimus kitą kartą apsiperkant.
Ar įdomu, kas dar gali jus paveikti?
Perdirbti mėsos gaminiai
Kalbant apie perdirbtą mėsą, svarbu suprasti jos poveikį sveikatai. Galbūt to nesuvokiate, bet perdirbta mėsa, pavyzdžiui, dešros, bekonas ir delikatesinė mėsa, yra siejama su rimtomis grėsmėmis sveikatai. Tyrimai rodo, kad reguliarus šių produktų vartojimas gali padidinti kolorektalinio vėžio, širdies ligų ir 2 tipo diabeto riziką. Pasaulio sveikatos organizacija klasifikuoja perdirbtą mėsą kaip 1 grupės kancerogenus, o tai reiškia, kad yra įtikinamų įrodymų, jog ji prisideda prie vėžio atsiradimo. Didelis natrio kiekis ir konservantai, tokie kaip nitratai, yra siejami su šiomis rizikomis. Be to, šioje mėsoje dažnai yra nesveikų riebalų, kurie dar labiau didina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų. Svarbu riboti jų vartojimą ir teikti pirmenybę šviežiems, neperdirbtiems baltymų šaltiniams, siekiant užtikrinti ilgalaikę sveikatą ir gerovę. Teikite pirmenybę informuotiems pasirinkimams, siekdami geresnių sveikatos rezultatų.
Cukrūs Pusryčių Dribsniai
Nors perdirbta mėsa kelia nemažą riziką sveikatai, ji nėra vienintelis kasdien vartojamas maisto produktas, kurio reikėtų vengti. Saldūs pusryčių dribsniai, dažnai reklamuojami kaip "sveikos" alternatyvos, gali stipriai paveikti jūsų sveikatą. Daugelyje dribsnių yra gausu rafinuoto cukraus ir paprastų angliavandenių, kurie gali sukelti staigų gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą. Tai gali prisidėti prie insulino atsparumo, kas yra 2 tipo cukrinio diabeto priežastis. Be to, perteklinis cukraus vartojimas yra susijęs su nutukimu ir širdies bei kraujagyslių ligomis.
Jūs vartojate ne tik cukrų; jūs taip pat gaunate dirbtinių dažiklių ir konservantų, kurie teikia mažai maistinės naudos. Rinkimasis viso grūdo dribsnių su minimaliu cukraus kiekiu gali būti sveikesnė alternatyva. Visada išnagrinėkite maistinę sudėtį, ieškodami maisto, turtingo skaidulomis ir turinčio mažai cukraus, kad palaikytumėte ilgalaikę sveikatą.
Dirbtinai Saldinti Gėrimai
Nors reklamuojami kaip sveikesnė alternatyva, dirbtinai saldinti gėrimai gali nebūti ta panacėja, kaip jie teigia. Šių gėrimų vartojimas gali sutrikdyti jūsų žarnyno mikrobiomus, kurie atlieka svarbų vaidmenį virškinime ir imuninės sistemos funkcijoje. Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, sacharinas ir sukralozė, gali pakeisti žarnyno bakterijas, potencialiai sukeliant gliukozės netoleravimą ir metabolinius sutrikimus. Be to, tyrimai rodo galimą ryšį tarp šių saldiklių ir padidėjusio potraukio saldžiam maistui, galimai pakenkiant svorio valdymo pastangoms.
Be to, reguliarus dirbtinai saldintų gėrimų vartojimas buvo siejamas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Nors jie gali suteikti beskalorį saldumą, ilgalaikės pasekmės sveikatai vis dar tiriamos. Svarbu prie šių gėrimų artintis atsargiai ir teikti pirmenybę neperdirbtoms, natūralioms alternatyvoms.
Mikrobangų krosnelėje gaminami kukurūzai
Tai atrodo kaip patogus užkandis, tačiau mikrobangų krosnelėje paruošti kukurūzai gali būti kenksmingesni nei manote. Nors juos lengva paruošti, paslėpti pavojai glūdi jų pakuotėje ir sudedamosiose dalyse. Dauguma mikrobangų krosnelėse ruošiamų kukurūzų maišelių yra padengti perfluorintais junginiais (PFC), medžiagomis, siejamomis su vėžiu ir kitomis sveikatos problemomis. Kaitinant, PFC gali prasiskverbti į kukurūzus, padidindami jūsų riziką.
Be to, dirbtinis sviesto skonis dažnai turi diacetilį, cheminę medžiagą, siejamą su plaučių pažeidimais, kai ji įkvepiama. Reguliarus vartojimas jus veikia šiais junginiais, potencialiai pakenkdamas jūsų kvėpavimo takų sveikatai laikui bėgant. Be to, daugelis prekės ženklų prideda per daug natrio ir nesveikų transriebalų, prisidedančių prie širdies ligų ir hipertenzijos. Apsvarstykite galimybę rinktis ore išsprogdintus kukurūzus kaip sveikesnę alternatyvą, kad išvengtumėte šių rizikų.
Margarinas
Pereinant nuo mikrobangų krosnelėje gaminamų kukurūzų spragėsių paslėptų pavojų, svarbu atkreipti dėmesį į margariną – dar vieną plačiai paplitusį produktą, keliantį potencialią grėsmę sveikatai. Margarinas, dažnai reklamuojamas kaip širdžiai sveika alternatyva sviestui, gali būti klaidinantis. Jame paprastai yra daug transriebalų, kurie padidina LDL cholesterolį ir sumažina HDL cholesterolį, taip didindami širdies ligų riziką. Nors kai kurie prekės ženklai sumažino transriebalų kiekį, juose vis dar dažnai yra nesveikų priedų ir konservantų. Galbūt manote, kad renkaties sveikesnį variantą, tačiau šie dirbtiniai ingredientai gali prisidėti prie uždegimo, svorio augimo ir kitų metabolinių sutrikimų. Renkantis tepalus, turtingus mononesočiųjų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių ar avokadų aliejaus, yra protingesnis pasirinkimas jūsų širdžiai ir bendrai gerovei. Visada atidžiai skaitykite etiketes, kad apsaugotumėte savo sveikatą.
Konservuotos sriubos
Nors daugelis žmonių vertina konservuotų sriubų patogumą, svarbu pripažinti paslėptą riziką sveikatai, kurią jos gali kelti. Šios sriubos dažnai turi didelius kiekius natrio, kuris gali prisidėti prie hipertenzijos ir širdies bei kraujagyslių ligų. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja ne daugiau kaip 2300 mg natrio per dieną, tačiau viena porcija konservuotos sriubos gali turėti beveik pusę šio kiekio. Be to, daugelyje konservuotų sriubų yra pridėtinių konservantų ir dirbtinių skonių, kurie gali sutrikdyti žarnyno sveikatą. Bisfenolio A (BPA), chemikalo, kuriuo padengtos daugelis skardinių, taip pat kelia susirūpinimą dėl galimo endokrininės sistemos trikdymo poveikio. Renkantis mažo natrio kiekio, be BPA variantus arba gaminant naminę sriubą galima sumažinti šią riziką sveikatai ir užtikrinti geresnę bendrą savijautą.
Fasuoti užkandžiai
Nepaisant jų patogumo ir patrauklumo, supakuoti užkandžiai dažnai turi reikšmingų poveikių sveikatai. Šie užkandžiai paprastai turi daug rafinuotų cukrų, nesveikų riebalų ir natrio, visa tai prisideda prie įvairių sveikatos problemų. Reguliarus jų vartojimas gali sukelti svorio prieaugį, padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei metabolinius sutrikimus. Be to, daugelyje supakuotų užkandžių yra dirbtinių priedų ir konservantų, skirtų prailginti galiojimo laiką, kurie gali sutrikdyti žarnyno sveikatą ir skatinti uždegimą.
Be to, būtinųjų maistinių medžiagų trūkumas šiuose užkandžiuose reiškia, kad jie siūlo mažai naudingų maistinių medžiagų. Trumpuoju laikotarpiu jie gali atrodyti tenkinantys, tačiau dažnai sukelia energijos nuosmukius ir didina alkį. Rinkitės pilnavertes, maistingomis medžiagomis turtingas alternatyvas, tokias kaip vaisiai, riešutai ir daržovės, jei norite sveikesnio užkandžių pasirinkimo.
Liesas jogurtas
Mažo riebumo jogurtas, dažnai reklamuojamas kaip sveikesnė alternatyva, gali būti ne toks naudingas, kaip atrodo. Gamintojai paprastai pašalina riebalus, tačiau norėdami pagerinti skonį, jie prideda cukraus ir dirbtinių saldiklių. Šie priedai gali padidinti insulino lygį, potencialiai sukeldami potraukį ir svorio augimą. Be to, kai kuriuose mažo riebumo jogurtuose yra tirštiklių, tokių kaip kukurūzų krakmolas ar želatina, kurie gali neigiamai paveikti virškinimą.
Be to, riebalai yra būtini maistinių medžiagų įsisavinimui, ypač riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, D, E ir K. Rinkdamiesi mažo riebumo produktus, galite praleisti šias svarbias maistines medžiagas. Riebaus jogurto vartojimas, priešingai, buvo susietas su pagerintu sotumo jausmu ir metaboline sveikata. Renkantis jogurtą, protinga atidžiai išnagrinėti etiketes, teikiant pirmenybę tiems, kuriuose yra minimalus kiekis pridėtinio cukraus ir natūralūs ingredientai.
Augaliniai Aliejai
Nors dažnai laikomi sveikesne alternatyva gyvuliniams riebalams, augaliniai aliejai, tokie kaip sojų, kukurūzų ir rapsų aliejus, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai dėl didelio omega-6 riebalų rūgščių kiekio. Dažnas šių aliejų vartojimas gali sukelti disbalansuotą omega-6 ir omega-3 santykį, kuris yra siejamas su uždegimu ir lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ligos ir artritas. Šiuolaikinė mityba jau teikia per daug omega-6, o papildomas jų vartojimas per šiuos aliejus gali pabloginti sveikatos problemas.
Galbūt manote, kad renkantis augalinius aliejus darote sveikesnį pasirinkimą, tačiau būtina atsižvelgti į platesnį mitybos kontekstą. Rinkitės aliejus su geresniu balansu, pavyzdžiui, alyvuogių ar avokadų aliejų, arba padidinkite maisto produktų, turtingų omega-3, tokių kaip žuvis, linų sėmenys ir graikiniai riešutai, vartojimą, kad pasiektumėte geresnių sveikatos rezultatų.