9 kasdieniai maisto produktai, kurie slapta pagreitina senėjimą — ar jie yra jūsų virtuvėje?

foods that accelerate aging

Ar kada nors pagalvojai, kad kai kurie tavo mėgstamiausi maisto produktai gali tyliai veikti prieš tavo jaunatvišką spindesį?

Kasdieniai produktai, tokie kaip saldinti gazuoti gėrimai, perdirbta mėsa ir rafinuoti angliavandeniai, gali greičiau skatinti tavo senėjimo procesą būdais, kurių nesitikėjai.

Reklama

Šie maisto produktai prisideda prie uždegimo, oksidacinio streso ir odos dehidratacijos, pagreitindami senėjimo požymius.

Supratimas, kurie maisto produktai gali būti kaltininkai, gali suteikti tau galią priimti sprendimus, kurie geriau palaiko tavo kūno sveikatą.

Ar tau įdomu sužinoti daugiau?

Reklama

Cukrus

Nors cukrus yra visur esanti daugelio mitybos racionų dalis, jo poveikio senėjimui negalima nepastebėti. Pernelyg didelis cukraus vartojimas sukelia procesą, vadinamą glikacija, kai cukraus molekulės jungiasi su baltymais, tokiais kaip kolagenas ir elastinas, suformuodamos kenksmingas medžiagas, žinomas kaip pažangūs glikacijos galutiniai produktai (AGE). Šie AGE prisideda prie odos senėjimo, silpnindami odos struktūrinius baltymus, dėl ko atsiranda raukšlės ir sumažėja elastingumas. Be to, didelis cukraus vartojimas didina insulino lygį, skatindamas uždegimą ir oksidacinį stresą, kurie abu pagreitina senėjimą. Norint sumažinti šiuos padarinius, labai svarbu stebėti cukraus suvartojimą. Siekite sumažinti pridėtinio cukraus kiekį, randamą gazuotuose gėrimuose, saldumynuose ir perdirbtuose maisto produktuose. Vietoj to, sutelkite dėmesį į natūralius maisto produktus, tokius kaip vaisiai, kurie suteikia natūralaus saldumo kartu su naudingomis maistinėmis medžiagomis ir antioksidantais.

Perdirbti mėsos gaminiai

Kalbant apie perdirbtą mėsą, jų teikiamas patogumas dažnai užgožiamas jų poveikio senėjimui. Šie produktai, tokie kaip bekonas, dešrelės ir delikatesinė mėsa, turi daug nitratų ir natrio. Tyrimai rodo, kad nitratai gali skatinti uždegimą, kuris yra pagrindinis senėjimo proceso veiksnys. Didelis natrio kiekis gali sukelti hipertenziją, kuri yra susijusi su amžiaus ligomis. Be to, perdirbtoje mėsoje dažnai gausu nesveikų riebalų, kurie gali padidinti oksidacinį stresą, pažeisti ląsteles ir pagreitinti senėjimą.

Vietoj perdirbtos mėsos, verta rinktis šviežius, liesus baltymus, pavyzdžiui, vištieną ar žuvį. Šios alternatyvos suteikia būtinų maistinių medžiagų be priedų, kurie prisideda prie senėjimo. Atlikdami nedidelius pokyčius savo mityboje, galite palaikyti sveikesnį, jaunatvišką gyvenimą.

Reklama

Rafinuoti angliavandeniai

Perdirbta mėsa nėra vieninteliai kaltininkai, spartinantys senėjimo procesą; rafinuoti angliavandeniai taip pat vaidina reikšmingą vaidmenį. Kai vartojate maistą, tokį kaip balta duona, konditerijos gaminiai ir saldūs javainiai, jūs gaunate paprastus angliavandenius, kurie greitai virsta gliukoze. Šis cukraus kiekio kraujyje šuolis sukelia padidėjusį insulino kiekį, skatina uždegimą ir glikaciją. Glikacija pažeidžia kolageną ir elastiną – du baltymus, kurie išlaiko jūsų odą tvirtą ir jaunatvišką.

Norėdami sulėtinti senėjimą, vietoj rafinuotų angliavandenių rinkitės viso grūdo produktus, tokius kaip avižos, bolivinė balanda ar rudieji ryžiai. Jie suteikia skaidulų ir maistinių medžiagų, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Be to, viso grūdo produktuose yra antioksidantų, kovojančių su laisvųjų radikalų pažeidimais. Atlikdami šiuos pakeitimus, jūs ne tik palaikote sveikesnę odą, bet ir geriate bendrą savijautą.

Alkoholis

Nors daugelis žmonių mėgaujasi taurele vyno ar kokteiliu atsipalaidavimui, svarbu suprasti, kaip alkoholis gali pagreitinti senėjimo procesą. Alkoholis dehidratuoja odą, dėl to atsiranda sausumas ir raukšlės. Jis taip pat veikia kepenų gebėjimą detoksikuoti organizmą, kas gali pasireikšti blankia oda ir tamsiomis paakių ratilais. Alkoholio vartojimas didina uždegimą, kuris siejamas su tokiomis odos problemomis kaip aknė ir rosacea. Be to, alkoholis veikia miego kokybę, sutrikdydamas natūralius organizmo atsistatymo procesus, vykstančius gilaus miego metu. Ilgainiui tai gali prisidėti prie pavargusios, pasenusios išvaizdos. Norėdami sumažinti šiuos poveikius, apsvarstykite galimybę riboti vartojimą, išlikti hidratuotiems ir įtraukti dienas be alkoholio į savo rutiną, kad palaikytumėte odos sveikatą ir bendrą gerovę.

Reklama

Trans riebalai

Nors gali būti gundanti mėgautis maistu, kuriame yra trans riebalų, dėl jų skonio ir patogumo, šie riebalai gali labai pagreitinti senėjimo procesą. Randami daugelyje perdirbtų užkandžių, kepinių ir keptų patiekalų, trans riebalai didina uždegimą ir oksidacinį stresą. Tai gali sukelti kolageno ir elastino, baltymų, kurie išlaiko jūsų odą stangrią ir jaunatvišką, irimo procesą. Tyrimai rodo, kad maistas, kuriame gausu trans riebalų, yra susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika ir 2 tipo diabetu – būklėmis, kurios dažnai siejamos su priešlaikiniu senėjimu.

Norint išvengti šių poveikių, tikrinkite maisto etiketes ieškodami „iš dalies hidrintų aliejų” ir rinkitės sveikesnius riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų ar avokadą. Darydami šiuos pakeitimus, galite padėti apsaugoti savo odą ir bendrą sveikatą nuo senėjimo.

Druska

Pernelyg didelis druskos vartojimas gali paspartinti senėjimo procesą, prisidėdamas prie įvairių sveikatos problemų. Kai vartojate per daug druskos, tai gali sukelti aukštą kraujospūdį, kuris yra susijęs su širdies ligomis ir insultu – būklėmis, kurios dažnai siejamos su pagreitėjusiu senėjimu. Be to, aukštas natrio kiekis gali priversti jūsų kūną sulaikyti vandenį, sukelti išpūtimą ir patinimą, dėl kurio jūsų oda gali atrodyti senesnė.

Reklama

Druskos mažinimas gali pagerinti šias sveikatos problemas. Sutelkite dėmesį į šviežius, neskaldytus maisto produktus ir tikrinkite etiketes dėl natrio kiekio. Daugelyje perdirbtų maisto produktų, konservuotų prekių ir užkandžių yra paslėptos druskos. Prieskonių ir žolelių pakeitimas druska gali pagerinti skonį be neigiamo poveikio. Atkreipdami dėmesį į suvartojamos druskos kiekį, pagerinsite sveikatą ir jaunesnę išvaizdą.

Kofeinas

Nors kofeinas yra daugelio mėgstamas energijos šaltinis, svarbu suprasti, kaip jis gali paveikti senėjimo procesą. Jūsų kasdieninis puodelis kavos gali suteikti jums taip reikalingos energijos, tačiau laikui bėgant jis taip pat gali paveikti jūsų odą. Kofeinas yra diuretikas, o tai reiškia, kad vartojamas dideliais kiekiais jis gali sukelti dehidrataciją. Dehidratuota oda dažnai atrodo blankesnė ir labiau linkusi raukšlėtis. Be to, kofeinas gali sutrikdyti miego ciklą. Prasta miego kokybė yra siejama su priešlaikiniu senėjimu, nes ji neleidžia odai atsinaujinti per naktį. Norėdami sumažinti šiuos poveikius, bandykite subalansuoti kofeino vartojimą gerdami pakankamai vandens ir įsitikinkite, kad pakankamai ilsitės. Saikingumas yra raktas mėgautis kofeinu nepaspartinant senėjimo proceso.

Dirbtiniai Saldikliai

Dirbtiniai saldikliai tapo populiaria alternatyva cukrui, tačiau jie gali turėti nenumatytą poveikį senėjimo procesui. Galbūt manote, kad jie yra sveikesnė alternatyva, tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad jie gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotos pusiausvyrą. Šis disbalansas yra susijęs su uždegimu, žinomu senėjimo skatintoju. Be to, dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas ir sacharinas, gali padidinti oksidacinį stresą, kuris pažeidžia ląsteles ir pagreitina senėjimą.

Reklama

Praktiška būti atsargiems dėl to, kaip dažnai siekiate dietinių gazuotų gėrimų ar mažai kalorijų turinčių saldžių užkandžių. Vietoj to, apsvarstykite natūralius saldiklius, tokius kaip medus ar klevų sirupas, vartojamus saikingai, nes jie neturi tokios pačios rizikos. Atminkite, nors dirbtiniai saldikliai gali sumažinti kalorijas, jie taip pat gali subtiliai pagreitinti senėjimo procesą.

Kepti Maisto Produktai

Nors viliojančiai skanūs, kepti maistai gali turėti reikšmingą poveikį senėjimo procesui. Jie dažnai kepami aliejuose, kuriuose gausu transriebalų, siejamų su uždegimu ir oksidaciniu stresu – dviem pagrindiniais senėjimo veiksniais. Kai vartojate keptus maistus, jūs taip pat tikriausiai suvartojate pažangius glikacijos galinius produktus (AGEs), junginius, kurie susiformuoja, kai baltymai ar riebalai susijungia su cukrumi aukštos temperatūros virimo metu. AGEs pagreitina odos senėjimą pažeisdami kolageną ir elastiną, dėl to atsiranda raukšlės ir suglebimas.

Norėdami sumažinti šiuos poveikius, rinkitės sveikesnius maisto ruošimo būdus, pavyzdžiui, kepimą orkaitėje ar garinimą. Jei vis dėlto mėgaujatės keptais maistais, rinkitės aliejus su aukštesniu dūmų tašku, pavyzdžiui, avokadų aliejų, kad sumažintumėte kenksmingų junginių susidarymą. Nuosaikumas yra būtinas; mėgaukitės keptais skanėstais taupiai, kad palaikytumėte sveikesnį senėjimą.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like