Nebrangus produktas, kurį galima pasigaminti ir namuose, natūraliai turi bakterijų, kovojančių su vėžiu, teigia profesorius onkologas Džastinas Stebingas. Jis tvirtina, kad įtraukus porciją jogurto į kasdienę mitybą, vėžio rizika smarkiai sumažėja.
Šis daugelio mėgstamas pieno produktas sumažina storosios žarnos vėžio riziką 20%.
Ką svarbu žinoti renkantis jogurtą?
„Reguliarus jogurto vartojimas gali turėti apsauginį poveikį prieš kai kurias agresyvias žarnyno vėžio formas”, – teigia jis.
Taip pat ekspertas įspėja, kad ne viskas, kas parduodama kaip jogurtas, iš tiesų juo yra.
„Įvairūs fermentacijos procesai gali lemti skirtingą naudingų bakterijų kiekį, todėl rinkitės jogurtus su gyvosiomis kultūromis. Paprasti, nesaldinti ir riebūs jogurtai paprastai turi daugiau sotumo suteikiančių baltymų ir mažiau cukraus bei priedų”, – teigia jis.
Naujo tyrimo įžvalgos apie jogurtą ir žarnyno vėžį
Savo patarimą profesorius grindžia praėjusį mėnesį paskelbtu tyrimu, kuriame dalyvavo 130 tūkst. žmonių. Tyrimas parodė, kad tie, kurie tris dešimtmečius valgė bent dvi porcijas jogurto per savaitę, turėjo penktadaliu mažesnę tam tikro tipo žarnyno vėžio riziką. Ypač sumažėjo navikų, turinčių bifidobakterijų, rizika.
„Tai bakterijų tipas, esantis žarnyne, kuris yra naudingas, padedant virškinti skaidulas ir užkertant kelią infekcijoms. Jis taip pat randamas kai kuriuose žarnyno vėžio tipuose, nors nelaikomas navikų priežastimi. Bifidobakterijos, natūraliai esančios jogurte, turi priešvėžinį poveikį, užkertant kelią navikų formavimuisi, nors tikslus šio poveikio mechanizmas dar nėra iki galo ištirtas. Jogurtas taip pat gali turėti priešuždegiminį poveikį žarnyno gleivinei, kas papildomai sumažina vėžio riziką”, – teigia Stebingas.
Reklama
Jogurtą galima pasigaminti ir namuose
Be to, priduriame, kad tinkamą ir naudingą jogurtą galima nebrangiai pasigaminti patiems. Reikia tik paprasto pieno ir jogurto raugo, kuris parduodamas bet kurioje vaistinėje. Taip pat prireiks jogurtinės – tačiau galima apsieiti ir su puodu ar net orkaite – reikia bet kokio prietaiso, kuris gali palaikyti apie +40 laipsnių temperatūrą maždaug 12 valandų. Būkite sveiki!
Jogurto vartojimo nauda sveikatai pagal naujausius Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenis:
Nauda sveikatai | Aprašymas |
---|---|
Maistinių medžiagų šaltinis | Jogurtas yra turtingas baltymų, kalcio, vitaminų B2 ir B12, magnio, kalio ir cinko šaltinis. |
Gerina virškinimą | Gyvosios bakterijų kultūros jogurte padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą ir gerina virškinimą. |
Stiprina kaulus | Reguliarus jogurto vartojimas siejamas su stipresniais kaulais ir mažesne lūžių rizika. |
Svorio kontrolė | Jogurtas gali padėti kontroliuoti svorį, suteikdamas sotumo jausmą ir mažindamas bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. |
Mažina lėtinių ligų riziką | Jogurto vartojimas siejamas su mažesne 2 tipo diabeto, metabolinio sindromo ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika. |