Kas nutinka, kai suvalgote per daug kiaušinių – ne viskas yra gerai

egg consumption health risks

Vartojant per daug kiaušinių, gali padidėti cholesterolio kiekis, o tai ypač aktualu tiems, kurie jau serga širdies ligomis arba 2 tipo diabetu. Dėl didelio baltymų ir riebalų kiekio kiaušiniuose gali atsirasti virškinimo diskomfortas ir pilvo pūtimas. Žali kiaušinių baltymai gali sukelti biotino trūkumą, o netinkamas jų tvarkymas didina salmonelių riziką. Svorio reguliavimo iššūkių kyla dėl kiaušinių kaloringumo, ypač dėl ruošiant pridėtų riebalų. Svarbiausia išlieka saikingumas, o individuali reakcija priklauso nuo genetinių veiksnių ir esamos sveikatos būklės.

(Pastaba: šiame tekste nereikėjo perskaičiuoti metrinių verčių, nes nebuvo pateikta konkrečių skaitinių verčių ar amerikietiškų vienetų.)

Reklama

Nepaisant prieštaringų tyrimų, jūsų cholesterolio kiekis gali padidėti

Vis dėlto naujausi tyrimai rodo, kad ryšys yra labiau niuansuotas. Nors su maistu gaunamas cholesterolis gali turėti įtakos kraujo lipidų profiliui, organizmas dažnai tai kompensuoja mažindamas endogeninio cholesterolio gamybą.

Be to, kiaušiniai vienu metu didina MTL („blogojo”) ir DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį, todėl gali neutralizuoti širdies ir kraujagyslių sistemos riziką.

Europos širdies asociacija dabar pripažįsta, kad saikingas kiaušinių vartojimas gali būti priimtinas širdies sveikatai palankios mitybos rėmuose.

Reklama

Tačiau asmenys, turintys problemų dėl cholesterolio, sergantys cukriniu diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl tinkamo suvartojamų kiaušinių kiekio.

Padidėjusi širdies ligų rizika tam tikroms gyventojų grupėms

Nors kiaušiniai gali skirtingai paveikti cholesterolio kiekį bendrojoje populiacijoje, moksliniais tyrimais nustatyta, kad tam tikroms grupėms, vartojančioms per daug kiaušinių, kyla didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Ypač pažeidžiami atrodo 2 tipo diabetu sergantys asmenys, kuriems, kaip rodo tyrimai, kasdien vartojant kiaušinius gali kilti iki dviejų kartų didesnė širdies ligų rizika nei asmenims, nesergantiems cukriniu diabetu.

Reklama

Asmenys, sergantys nustatytomis širdies ir kraujagyslių ligomis, šeimynine hipercholesterolemija arba turintys genetinių variantų, turinčių įtakos cholesterolio apykaitai, taip pat turi būti atsargūs.

APOE4 geno variantas, esantis maždaug 25 % populiacijos ir siejamas su Alzheimerio ligos rizika, gali lemti didesnę MTL cholesterolio reakciją į su maistu gaunamą cholesterolį.

Šiems žmonėms gali būti naudinga apriboti kiaušinių vartojimą iki 3-4 kartų per savaitę, daugiausia dėmesio skiriant kiaušinių baltymams, kurie suteikia baltymų be cholesterolio.

Reklama

Virškinimo diskomfortas ir pilvo pūtimas suvalgius daug kiaušinių

Kiaušinių vartojimas dideliais kiekiais kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo diskomfortą ir pilvo pūtimą, ypač kai jų suvartojama daugiau nei įprastai. Tokią reakciją dažnai sukelia kiaušiniuose esantis didelis baltymų ir riebalų kiekis, kuriam suskaidyti reikia didelių virškinimo pastangų.

Kiaušinių baltymuose esantys sieros junginiai gali sustiprinti virškinimo simptomus. Dėl šių junginių virškinimo metu susidaro vandenilio sulfido dujos, galinčios sukelti pilvo pūtimą ir vidurių pūtimą.

Be to, kai kurie žmonės turi lengvą, nediagnozuotą kiaušinių netoleravimą, kuris išryškėja tik vartojant per daug. Gastroenterologai rekomenduoja kiaušinių vartojimą paskirstyti per savaitę, o ne suvalgyti kelis kiaušinius vienu prisėdimu, kad būtų sumažinta virškinimo apkrova.

Reklama

Tiems, kurie valgydami kiaušinius patiria nuolatinių virškinimo problemų, reikėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad būtų paneigta alergija ar netoleravimas.

Galimas biotino trūkumas dėl žalių kiaušinių baltymų

Stebina tai, kad reguliariai vartojant žalius kiaušinių baltymus gali pasireikšti biotino trūkumas– mažai žinoma kiaušinių entuziastų mitybos problema. Taip atsitinka todėl, kad žaliuose kiaušinių baltymuose yra avidino, baltymo, kuris stipriai prisijungia prie biotino (vitamino B7) ir neleidžia jo pasisavinti žarnyne.

Biotinas atlieka svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje, DNR reguliacijoje ir palaikant sveiką odą, plaukus ir nagus. Trūkumo simptomai: plaukų slinkimas, odos bėrimai, lūžinėjantys nagai, nuovargis ir neurologiniai simptomai, tokie kaip depresija ir galūnių dilgčiojimas.

Reklama

Avidino surišamasis poveikis neutralizuojamas verdant, nes šiluma denatūruoja baltymo struktūrą.

Asmenys, kurie reguliariai vartoja žalius kiaušinius kokteiliuose, naminiame majoneze ar tradiciniuose patiekaluose, tokiuose kaip tartaro kepsnys, turėtų stebėti, ar neatsiranda jų trūkumo požymių, arba apsvarstyti galimybę vartoti biotino papildų šiam poveikiui neutralizuoti.

Bakterinio užterštumo pavojai: Suprasti salmonelių riziką

Bene didžiausią susirūpinimą sveikatai kelianti problema, susijusi su kiaušinių vartojimu, yra rizika užsikrėsti salmonelėmis. Šios bakterijos gali būti ant kiaušinių lukštų arba užsikrėtusių vištų kiaušinių viduje, todėl vartojant juos galima apsinuodyti maistu.

Reklama

Salmonella infekcijos simptomai: karščiavimas, pilvo spazmai ir viduriavimas, paprastai pasireiškiantys praėjus 12-72 valandoms po užsikrėtimo ir trunkantys 4-7 dienas. Nors dauguma sveikų suaugusiųjų pasveiksta be gydymo, infekcija kelia rimtą pavojų pažeidžiamoms gyventojų grupėms, įskaitant vaikus, pagyvenusius žmones ir asmenis su susilpnėjusiu imunitetu.

CDC apskaičiavo, kad maždaug 1 iš 20 000 kiaušinių yra salmonelių. Tinkamas virimas iki 71 °C temperatūros sunaikina bakterijas, todėl kruopščiai išvirti kiaušiniai yra daug saugesni.

Šaldymas žemesnėje nei 4 °C temperatūroje padeda išvengti bakterijų dauginimosi užkrėstuose kiaušiniuose.

Reklama

Svorio valdymo iššūkiai vartojant per daug kiaušinių

Kiaušiniuose esantis kalorijų kiekis gali kelti problemų dėl svorio valdymo, kai suvartojama per daug. Viename dideliame kiaušinyje yra maždaug 200-230 kilodžaulių, tačiau vartojant kelis kiaušinius per dieną gali gerokai padidėti suvartojamų kalorijų kiekis. Asmenims, stebintiems savo svorį, šis papildomas kalorijų kiekis gali padėti priaugti svorio, jei jis neįtraukiamas į bendrą paros energijos poreikį.

Tačiau didelis kiaušinių baltymų kiekis (apie 6 g viename kiaušinyje) suteikia sotumo jausmą ir gali padėti kontroliuoti apetitą. Iššūkis iškyla, kai kiaušiniai ruošiami su papildomais riebalais, pvz., sviestu ar aliejumi, arba su labai kaloringais priedais, pvz., šonine ar sūriu, kurie dar labiau padidina patiekalų kaloringumą.

Tyrimai rodo, kad svarbiausia yra saikingumas– 1-2 kiaušinių per dieną vartojimas daugeliui žmonių gali būti suderinamas su svorio kontrole, o per didelis vartojimas gali pakenkti svorio kontrolės pastangoms.

Reklama

Kaip genetiniai veiksniai veikia organizmo reakciją į kiaušinius

Genetiniai individų skirtumai daro didelę įtaką tam, kaip organizmas apdoroja ir reaguoja į kiaušiniuose esantį cholesterolį. Maždaug 25 % gyventojų turi ApoE4 geno variantą, kuris siejamas su didesniu jautrumu su maistu gaunamam cholesteroliui ir didesne širdies ir kraujagyslių sistemos rizika vartojant daug cholesterolio turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, kiaušinius.

Tyrimai rodo, kad asmenims, sergantiems šeimine hipercholesterolemija– genetine būkle, kuria serga 1 iš 250 žmonių – kiaušinių vartojimą gali tekti riboti griežčiau nei visiems gyventojams.

Priešingai, asmenims, turintiems tam tikrų ABCG5/G8 genų polimorfizmų, dažnai sumažėja cholesterolio absorbcija, todėl jie gali vartoti daugiau kiaušinių be neigiamo poveikio.

Reklama

Genetinio profilio supratimas atlikus atitinkamus tyrimus gali suteikti vertingų įžvalgų apie asmeninę mitybos toleranciją ir padėti žmonėms priimti pagrįstus sprendimus dėl kiaušinių vartojimo atsižvelgiant į jų unikalų biologinį kontekstą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like