Kasdien valgydami tuos pačius patiekalus rizikuojate ne tik nuobodžiauti. Tyrimai rodo, kad monotoniška mityba gali lemti mikroelementų trūkumą, net jei patenkinate pagrindinius kalorijų poreikius.
Mažėja žarnyno mikrobiomo įvairovė, o tai gali pakenkti imuninei funkcijai ir medžiagų apykaitos sveikatai. Taip pat sumažės dopamino reakcija ir pasitenkinimas maistu, o tai gali paskatinti netvarkingą valgymą.
Poveikis neapsiriboja vien mityba – suprasdami šį paslėptą poveikį, galite lengviau priimti pagrįstus mitybos sprendimus.
Mitybos spragos: Mikroelementų trūkumo rizikos supratimas
Nors kasdien valgydami tą patį maistą galite supaprastinti savo kasdienybę, tai gerokai padidina mikroelementų trūkumo riziką .
Kai ribojate maisto įvairovę, ribojate galimybę gauti svarbiausių vitaminų ir mineralų, esančių įvairiuose maisto šaltiniuose. Net jei vartojate pakankamai makroelementų (baltymų, angliavandenių ir riebalų), jums gali trūkti nepakeičiamų mikroelementų, pavyzdžiui, vitamino B12, cinko, geležies ar seleno, kuriuos teikia konkretūs maisto produktai.
Tyrimai rodo, kad mitybos įvairovė tiesiogiai susijusi su mikroelementų pakankamumu. Pavyzdžiui, vitamino K daugiausia yra žalumynų lapuose, o cinko – vėžiagyviuose ir sėklose. Jei nuolat valgote tuos pačius maisto produktus, tikėtina, kad jums trūksta pagrindinių maistinių medžiagų iš kitų maisto produktų grupių. Dėl to gali sutrikti imuninės sistemos veikla, sumažėti energijos kiekis ir atsirasti ilgalaikių sveikatos komplikacijų.
Poveikis žarnyno sveikatai ir mikrobų įvairovei
Kai kasdien vartojate tą patį ribotą maisto produktų rinkinį, galite pakenkti savo žarnyno mikrobų įvairovei. Jūsų žarnyne gyvena trilijonai mikroorganizmų, kurių gyvybingumą lemia skirtingi maisto junginiai, o kad jų populiacija būtų ideali, reikia įvairių maistinių medžiagų.
Tyrimai rodo, kad įvairi mityba skatina įvairių bakterijų rūšių augimą, o kiekviena iš jų teikia unikalią naudą jūsų virškinimo ir imuninei sveikatai. Kai ribojate maisto pasirinkimą, ribojate prebiotikų, polifenolių ir kitų biologiškai aktyvių junginių, kurie maitina šias naudingas bakterijas, spektrą. Tyrimai rodo, kad sumažėjusi mikrobų įvairovė yra susijusi su padidėjusiu uždegimu, susilpnėjusiu imunitetu ir prasta medžiagų apykaitos sveikata. Norėdami palaikyti stiprią žarnyno ekosistemą, į savo mitybą turite įtraukti įvairių augalinių maisto produktų, ląstelienos šaltinių ir fermentuotų produktų.
Psichikos sveikata ir maisto monotonija: Maistas ir maistas: pasikartojančio valgymo psichologija
Be fizinio poveikio žarnyno bakterijoms, kasdien valgydami tuos pačius maisto produktus galite smarkiai paveikti savo psichologinę savijautą. Tyrimai rodo, kad dėl mitybos monotoniškumo dažnai sumažėja dopamino reakcija, todėl sumažėja valgymo teikiamas malonumas ir gali atsirasti nuotaikos sutrikimų.
Tikėtina, kad pajusite „jutiminio specifinio sotumo” nuovargį, kai pakartotinai susiduriant su vienodais skoniais ir tekstūromis sumažėja pasitenkinimas maistu. Tyrimai rodo, kad tai gali paskatinti netvarkingą valgymą ir emocinį valgymą, nes ieškote naujų maisto potyrių. Be to, dėl įvairovės trūkumo gali padidėti streso lygis dėl mitybos nerimo – baimės, kad jums trūksta svarbių maistinių medžiagų.
Nors kai kurie žmonės randa paguodą įprastuose patiekaluose, tyrimai rodo, kad saikinga mitybos įvairovė padeda pasiekti geresnių psichikos sveikatos rezultatų ir palaikyti sveikus santykius su maistu.
Ilgalaikės ribotos maisto kaitos pasekmės sveikatai
Ilgalaikės maisto produktų rotacijos apribojimo pasekmės gali labai paveikti jūsų organizmo medžiagų apykaitos prisitaikymą ir maistinių medžiagų įsisavinimo modelius. Kai nuolat valgote tuos pačius maisto produktus, kyla rizika, kad gali atsirasti mikroelementų trūkumas, nes kiekviename maisto produkte yra tam tikro profilio maistinių medžiagų.
Tyrimai rodo, kad dėl ribotos maisto įvairovės gali sumažėti fermentų įvairovė jūsų žarnyno mikrobiome, todėl gali nukentėti jūsų imuninė funkcija ir medžiagų apykaitos efektyvumas. Taip pat negausite naudingų fitocheminių medžiagų ir antioksidantų, randamų įvairiuose maisto šaltiniuose, kurie padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų ir ląstelių senėjimo.
Jūsų organizmas gali tapti jautrus dažnai vartojamiems maisto produktams, be to, yra didesnė tikimybė, kad sutriks medžiagų apykaita, t. y. jūsų sistema ne taip efektyviai apdoros tam tikras maistines medžiagas, o tai gali turėti įtakos ilgalaikiams sveikatos rezultatams.
Ciklo nutraukimas: Mitybos įvairovės ir pusiausvyros strategijos
Nors išsivaduoti iš pasikartojančių mitybos įpročių gali atrodyti sudėtinga, rasite keletą įrodymais pagrįstų strategijų, kurios gali padėti veiksmingai paįvairinti mitybą. Pradėkite nuo spalvomis pagrįsto požiūrio, kad vaisiai ir daržovės būtų įvairaus spektro – nuo violetinių baklažanų iki oranžinių morkų – ir taip padidintumėte fitonutrientų kiekį.
Sukurkite savaitinio valgymo planavimo sistemą, į kurią įtraukite skirtingus baltymų šaltinius, keisdami žuvį, ankštines daržoves, paukštieną ir augalinės kilmės produktus. Taip pat jums bus naudinga keisti grūdinių kultūrų vartojimą: keiskite kvinoją, ruduosius ryžius ir senovinius grūdus, pavyzdžiui, amarantą. Apsvarstykite galimybę taikyti „trijų produktų taisyklę”, kai kiekvieną savaitę įvedate tris naujus maisto produktus ir taip palaipsniui plečiate savo mitybos asortimentą. Stebėkite savo pažangą naudodamiesi maisto dienoraščio programėle, kuri gali padėti nustatyti mitybos įvairovės ir maistinių medžiagų suvartojimo spragas.