Kas nutiks jūsų kūnui, jei atsisakysite mėsos – keturios geros priežastys pabandyti

benefits of meatless diet

Atsisakius mėsos, jūsų organizme per kelias savaites įvyksta reikšmingi teigiami pokyčiai. Tikriausiai pajusite pagerėjusią širdies ir kraujagyslių sistemos būklę dėl sumažėjusio cholesterolio ir kraujospūdžio, geresnę virškinimo funkciją su padidėjusiu maistinių medžiagų įsisavinimu ir sumažėjusį sisteminį uždegimą visame organizme.

Svorio kontrolė ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimas gali pagerėti dėl didesnio skaidulų kiekio augaliniuose maisto produktuose. Šie teigiami poveikiai sveikatai yra tik pradžia to, ką gali pasiūlyti gyvenimo būdas be mėsos.

Reklama

Sumažėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika

Kai pašalinate mėsą iš savo mitybos, viena iš reikšmingiausių naudų sveikatai yra sumažėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tyrimai parodė, kad augalinė mityba yra susijusi su sumažėjusiu MTL cholesterolio, kraujospūdžio ir uždegimo žymenų lygiu.

Raudona mėsa, ypač perdirbta, turi daug sočiųjų riebalų ir junginių, kurie gali pažeisti arterijų sieneles ir skatinti apnašų susidarymą. Pereidami prie augalinių baltymų, natūraliai gausite daugiau skaidulų, antioksidantų ir širdžiai naudingų maistinių medžiagų, tuo pačiu sumažindami kenksmingų medžiagų vartojimą.

Tyrimai rodo, kad vegetarams širdies ligų išsivystymo rizika yra 32% mažesnė nei mėsą vartojantiems žmonėms. Taip pat tikėtina, kad sumažės trigliceridų kiekis ir pagerės kraujagyslių funkcija. Šis teigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai ypač pastebimas, kai mėsą pakeičiate viso grūdo augaliniais produktais, o ne perdirbtais pakaitalais.

Reklama

Geresnė virškinimo sistema ir žarnyno veikla

Perėjus prie bemėsės mitybos, pastebėsite reikšmingus virškinimo sveikatos pagerėjimus dėl padidėjusio skaidulų kiekio iš augalinės kilmės maisto. Tyrimai rodo, kad augalinė mityba skatina naudingų žarnyno bakterijų augimą ir gerina bendrą virškinimo funkciją.

Jūsų virškinimo sistema pasižymės keliais pagrindiniais privalumais:

  • Efektyviau įsisavinsite maistines medžiagas, nes augalinės skaidulos veikia kaip prebiotikai, maitinantys naudingas žarnyno bakterijas
  • Jūsų tuštinimasis taps reguliaresnis, sumažės vidurių užkietėjimo ir hemorojaus rizika
  • Patirsite mažiau uždegimų virškinimo trakte, galimai sumažės uždegiminių žarnyno ligų rizika
  • Padidės jūsų žarnyno mikrobiomo įvairovė, sustiprės imuninė sistema ir psichinė sveikata per žarnyno-smegenų ašį

Šie pagerėjimai paprastai tampa pastebimi per kelias savaites perėjus prie bemėsės mitybos, kai nuolat vartojami viso grūdo produktai, ankštiniai, vaisiai ir daržovės.

Reklama

Sumažinkite uždegiminį procesą visame organizme

Bemėsės dietos priešuždegiminė nauda tęsiasi kur kas toliau nei virškinimo sveikata. Tyrimai rodo, kad augalinės dietos sumažina C reaktyvųjį baltymą (CRB) ir kitus uždegiminius žymenis jūsų kraujyje. Tyrimai rodo, kad raudona ir perdirbta mėsa prisideda prie lėtinio uždegimo, kuris yra susijęs su įvairiomis ligomis, įskaitant artritą, širdies ir kraujagyslių problemas bei tam tikrus vėžio tipus.

Kai pereinate prie bemėsės dietos, natūraliai vartosite daugiau antioksidantais turtingo maisto, tokio kaip uogos, lapinės daržovės ir riešutai. Šiuose maisto produktuose yra polifenolių ir flavonoidų, kurie aktyviai kovoja su uždegimu ląstelių lygmenyje. Jūsų organizmo uždegiminė reakcija paprastai pradeda normalizuotis per kelias savaites nuo mėsos atsisakymo, ypač jei ją pakeičiate pilnaverčiu augaliniu maistu. Klinikiniai tyrimai parodė, kad šis uždegimo sumažėjimas gali sumažinti sąnarių skausmą ir pagerinti judėjimą.

Geresnis svorio valdymas ir cukraus kiekio kraujyje kontrolė

Žmonės, kurie pereina prie bemėsės mitybos, dažnai patiria žymių svorio kontrolės pagerėjimų, nes augalinės kilmės maistas paprastai turi mažiau kalorijų ir daugiau skaidulų nei mėsos alternatyvos.

Reklama

Jūsų organizmo jautrumas insulinui gali pagerėti perėjus prie augalinės mitybos, o tai lemia geresnę cukraus kiekio kraujyje kontrolę. Tyrimai rodo, kad vegetarai ir veganai paprastai išlaiko mažesnį kūno masės indeksą ir turi mažesnę 2 tipo diabeto riziką, palyginti su mėsą valgančiais žmonėmis.

  • Augaliniai baltymai efektyviau reguliuoja apetito hormonus nei gyvūniniai baltymai
  • Didelis skaidulų kiekis vegetariškoje mityboje skatina ilgiau išliekantį sotumo jausmą
  • Mažesnis kalorijų kiekis augaliniame maiste leidžia valgyti didesnes porcijas nesuvartojant per daug kalorijų
  • Sumažintas sočiųjų riebalų vartojimas padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje

Šie metaboliniai privalumai prisideda prie tvaresnės svorio kontrolės ir sumažina su nutukimu susijusių sveikatos komplikacijų riziką.

Mėsos atsisakymo poveikis aplinkai

Kai pašalinate mėsą iš savo mitybos, pastebimai sumažinate savo poveikį aplinkai įvairiose ekosistemose. Gyvulininkystė žymiai prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, o galvijai yra atsakingi už 14,5% pasaulinių emisijų dėl metano išsiskyrimo ir miškų kirtimo ganykloms.

Reklama

Jūs padėsite išsaugoti vandens išteklius, nes vienam kilogramui jautienos pagaminti reikia apie 6800 litrų vandens, palyginti su vos 816 litrų sojos pupelėms. Rinkdamiesi augalinius baltymus, jūs palaikote efektyvesnį žemės naudojimą – gyvulininkystė šiuo metu užima 30% Žemės paviršiaus ploto.

Atsisakymas mėsos taip pat sumažina vandens taršą dėl gyvūnų atliekų nutekėjimo ir padeda išsaugoti biologinę įvairovę. Tyrimai rodo, kad pramoninė gyvulininkystė yra viena pagrindinių buveinių naikinimo ir rūšių išnykimo priežasčių, ypač atogrąžų miškų regionuose.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like