Kas iš tiesų vyksta jūsų žarnyne po vieno jogurto indelio? Gastroenterologo paaiškinimas

Jogurtas – populiarus ir skanus pasirinkimas daugeliui, tačiau ar kada nors susimąstėte, kokie sudėtingi procesai prasideda jūsų žarnyne vos suvalgius vieną indelį? Gastroenterologijos ekspertai atskleidžia stebinančius faktus apie šį kasdienį produktą.

Probiotikų armija jūsų žarnyne

„Viename jogurto indelyje gali būti iki kelių milijardų gyvų bakterijų, kurios, patekusios į žarnyną, pradeda aktyviai veikti jau per 10-15 minučių”, – aiškina gastroenterologas dr. Jonas Vaitkus.

Reklama

Kai šios naudingos bakterijos pasiekia žarnyną, jos:

  • Pradeda daugintis ir kolonizuoti žarnyno sienelę
  • Konkuruoja su patogeninėmis bakterijomis dėl maisto ir erdvės
  • Stiprina žarnyno epitelį, mažindamos „pralaidaus žarnyno” riziką
  • Gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, kurios maitina žarnyno ląsteles

Biocheminė revoliucija po vieno kąsnio

Jogurte esantys Lactobacillus ir Bifidobacterium kamienai sukelia tikrą biocheminių reakcijų grandininę reakciją:

„Po jogurto suvalgymo probiotikai išskiria fermentus, kurie padeda skaidyti laktozę – tai ypač naudinga žmonėms, kurie yra jautrūs šiam pieno cukrui”, – paaiškina dr. Vaitkus. „Be to, šios bakterijos gali padėti sumažinti E.coli ir kitų potencialiai žalingų mikroorganizmų kiekį žarnyne.”

Reklama

Imuniteto stimuliavimas per 24 valandas

Tyrimai rodo, kad reguliarus jogurto vartojimas gali paveikti net 78% su imunitetu susijusių genų žarnyne.

„Jau po pirmo suvartojimo jogurto bakterijos pradeda sąveikauti su žarnyno imuninėmis ląstelėmis, mokydamos jas atpažinti draugus ir priešus”, – sako imunologė dr. Greta Paulauskienė. „Tai yra vienas iš būdų, kaip jogurtas gali padėti stiprinti bendrą imunitetą.”

Nuotaikos pakėlimas per žarnyno-smegenų ašį

Galbūt nustebsite, bet jogurto poveikis neapsiriboja vien žarnynu. Naujausi tyrimai rodo, kad jogurte esančios bakterijos gali daryti įtaką ir jūsų nuotaikai.

Reklama

„Probiotikai skatina neurotransmiterių, tokių kaip serotoninas, gamybą žarnyne. Kadangi apie 90% serotonino gaminasi būtent žarnyne, o ne smegenyse, reguliarus jogurto vartojimas gali padėti reguliuoti nuotaiką ir mažinti stresą„, – aiškina neuroendokrinologas dr. Petras Žilinskas.

Kaip maksimaliai išnaudoti jogurto naudą?

  1. Rinkitės natūralų jogurtą be pridėtinio cukraus
  2. Atkreipkite dėmesį į etiketę – ieškokite „gyvų ir aktyvių kultūrų”
  3. Valgykite jogurtą nevalgę arba tarp valgių, kad bakterijos geriau įsitvirtintų žarnyne
  4. Derinkite su prebiotikais (pvz., bananais, česnakais, svogūnais), kurie tarnauja kaip maistas gerųjų bakterijų augimui
  5. Išbandykite skirtingų rūšių jogurtus – kefyrą, graikišką, ajurvedinį, kad gautumėte įvairesnių bakterijų kamienų

„Vienas jogurto indelis per dieną – tai vienas paprasčiausių būdų palaikyti žarnyno sveikatą”, – sako dr. Vaitkus. „Tačiau atminkite, kad pastovumas čia yra raktas – vienkartinis jogurto suvalgymas stebuklų nepadarys, tačiau reguliarus vartojimas gali reikšmingai pagerinti jūsų virškinimo sistemos būklę ir bendrą savijautą.”

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like