Kas atsitinka, kai 30 dienų nevalgote cukraus?

gyvenimo būdo be cukraus privalumai

Cukraus vartojimas veikia beveik visas žmogaus organizmo sistemas. 30 dienų atsisakius cukraus, įvyksta fiziologinių pokyčių kaskada, kuri toli gražu neapsiriboja vien svorio mažinimu. Tyrimai rodo, kad per šį laikotarpį organizmas pereina atskirus etapus – nuo sunkių abstinencijos simptomų iki nuostabių medžiagų apykaitos pagerėjimų. Gliukozės kiekis kraujyje stabilizuojasi, mažėja uždegimas ir aštrėja kognityvinės funkcijos. Vyksta ne tik fiziniai, bet ir psichologiniai pokyčiai. Tai, kas iš tikrųjų vyksta kiekviename šio mėnesio be cukraus etape, atskleidžia galingą šios medžiagos įtaką žmogaus sveikatai.

Pirmosios 7 dienos: Priklausomybės nuo cukraus atsikratymas

Pirmąją savaitę be cukraus pasireiškia abstinencijos simptomai, nes organizmas prisitaiko prie šios priklausomybę sukeliančios medžiagos nebuvimo. Dauguma žmonių 1-3 dienomis jaučia stiprų potraukį, dirglumą, nuovargį ir galvos skausmus, nes gliukozės kiekis kraujyje stabilizuojasi ir pradeda gerėti jautrumas insulinui.

Reklama

4-5 dienomis daugelis praneša apie sumažėjusį potraukį, bet sustiprėjusią emocinę reakciją, nes įrodyta, kad cukrus veikia dopamino kelius panašiai kaip priklausomybę sukeliantys narkotikai. Šiuo prisitaikymo laikotarpiu smegenys ieško alternatyvių atlygio šaltinių.

6-7 dienos paprastai yra lūžio taškas, kai fiziniai simptomai labai susilpnėja. Energijos lygis pradeda normalizuotis, nes organizmas prisitaiko naudoti riebalus kurui, o ne pasikliauti gliukozės šuoliais.

Dažnai pagerėja miego kokybė ir padidėja proto aiškumas, nes nervų sistemoje sumažėja uždegimas.

Reklama

Fiziniai pokyčiai: Svorio, odos ir energijos pokyčiai

Kai organizmas peržengia pradinius abstinencijos simptomus, fiziniai pokyčiai tampa vis akivaizdesni.

Dauguma žmonių palaipsniui mažina svorį, nes insulino lygis stabilizuojasi, mažėja riebalų sankaupos ir didėja medžiagų apykaitos efektyvumas. Tyrimai rodo, kad per šį laikotarpį vidutiniškai netenkama 0,9-2,3 kg, visų pirma dėl sumažėjusio vandens susilaikymo ir sumažėjusio kalorijų suvartojimo.

Odos skaidrumas dažnai pagerėja 14-21 dieną, nes sumažėjus uždegimui, sumažėja iššutimų ir oda tampa tolygesnė. Tai lemia normalizuotas hormonų kiekis ir sumažėjusi glikacija, kuri pažeidžia kolageną.

Reklama

Energijos įpročiai paprastai keičiasi nuo svyruojančių cukraus sukeltų šuolių iki pastovesnio ir tvaresnio lygio. Sumažėja rytinis nuovargis, o po pietų padaugėja energijos.

Taip pat pagerėja miego kokybė, dauguma teigia, kad geriau pailsima ir lengviau prabundama, taip sukuriant teigiamą geresnio budrumo dienos metu ciklą.

Psichikos aiškumas ir emocinis stabilumas

Kognityvinių funkcijų transformacija išryškėja kaip reikšminga nauda per 30 dienų cukraus atsisakymo laikotarpį. Tyrimai rodo, kad sumažinus suvartojamo cukraus kiekį per 2-3 dienas sumažėja smegenų migla ir pagerėja koncentracija. Tai įvyksta, nes gliukozės kiekis kraujyje stabilizuojasi, todėl nebelieka kognityvinių svyravimų, susijusių su cukraus kiekio sumažėjimu.

Reklama

Kalbant apie emocijas, antrąją savaitę dalyviai dažnai praneša apie sumažėjusį nerimą ir mažesnius nuotaikų svyravimus. Uždegimo žymenų sumažėjimas susijęs su geresniu neuromediatorių, ypač serotonino ir dopamino, reguliavimu.

Tyrimai rodo, kad įprastinis cukraus vartojimas sutrikdo šių sistemų veiklą, todėl susidaro priklausomybės ciklai, turintys įtakos emociniam reguliavimui.

Kaip iš naujo nustatomi skonio receptoriai ir maisto preferencijos

Nuostabus skonio suvokimo atsistatymas prasideda praėjus maždaug 10-14 dienų po cukraus pašalinimo iš mitybos. Šiuo laikotarpiu skonio receptoriai patiria fiziologinius pokyčius, nes atsigauna po nuolatinio didelio saldumo dirgiklių poveikio.

Reklama

Maisto produktuose, kurie anksčiau buvo laikomi neskaniais, išryškėja sudėtingi skonio profiliai, kuriuos anksčiau maskuodavo dominuojantis cukrus.

Tyrimai rodo, kad liežuvio receptoriai tampa jautresni, todėl žmonės gali pastebėti natūralų saldumą sveikuose maisto produktuose, pavyzdžiui, vaisiuose, daržovėse ir pieno produktuose.

Dėl šio padidėjusio jautrumo dirbtinai pasaldintų produktų skonis tampa pernelyg saldus ar net nemalonus.

Reklama

Kartu pradedama vertinti subtilius skonius – daržovių žemiškumą, neskaldytų grūdų riešutines savybes ir natūralius umami skonius.

Dėl šio persitvarkymo mityba dažnai pagerėja ilgiau nei 30 dienų.

Ilgalaikė nauda sveikatai po 30 dienų

Nors po pirminės 30 dienų cukraus detoksikacijos pastebimai pagerėja energijos lygis ir skonio suvokimas, didžiausia nauda sveikatai pasireiškia tada, kai žmonės sumažina cukraus vartojimą ilgesnį laiką.

Reklama

Tyrimai rodo, kad šešis mėnesius ar ilgiau nuosekliai laikantis mažo cukraus kiekio mitybos įpročių gerokai sumažėja uždegiminių žymenų ir atsparumo insulinui rodikliai.

Ilgalaikis mitybos režimo laikymasis taip pat teikia vilčių dėl širdies ir kraujagyslių sveikatos, įskaitant geresnį lipidų profilį ir mažesnį kraujospūdį.

Tyrimai, kurių dalyviai buvo stebimi vienerius metus ar ilgiau, rodo, kad sumažėjo 2 tipo diabeto ir kepenų suriebėjimo rizika.

Reklama

Be to, ilgalaikė dieta su mažu cukraus kiekiu padeda sveikam senėjimui, nes mažina pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), kurie sukelia ląstelių pažeidimus ir su amžiumi susijusias ligas, kiekį.

Šie ilgalaikiai privalumai rodo, kad nors 30 dienų persivalgymas yra vertingas, laikui bėgant cukraus suvartojimo ribojimo poveikis didėja.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like