Kas atsitinka, jei valgote neplautus vaisius ar daržoves: Prisiminkite kartą ir visiems laikams

foodborne illness from unwashed produce

Kai vartojate neplautus produktus, susiduriate su kenksmingų bakterijų, tokių kaip E. coli ir Salmonella, kokteiliu ir pesticidų likučiais, kurie gali sutrikdyti jūsų ląstelių funkcijas. Šie mikroskopiniai įsibrovėliai gali sukelti sunkias virškinamojo trakto infekcijas, galinčias sukelti ilgalaikių sveikatos komplikacijų.

Vienu užkrėstu įkandimu į organizmą patenka patogenai, kurie klesti ant produktų paviršių, todėl kyla tiesioginės ligos ir galimų sisteminių pažeidimų pavojus. Tolesni jūsų veiksmai gali padėti apsisaugoti.

Nematomos grėsmės, tykančios jūsų produktuose

Paėmę iš pažiūros šviežią produktą, galite nesuvokti, kad jo paviršiuje knibždėte knibžda mikroskopinė ekosistema. Tokios kenksmingos bakterijos kaip E. coli, Salmonella ir Listeria gali kolonizuoti vaisius ir daržoves jų augimo, derliaus nuėmimo, transportavimo ir laikymo metu. Žemės ūkio praktika, įskaitant dirvožemio tręšimą gyvulių mėšlu, laistymą užterštu vandeniu ir kelių darbuotojų atliekamą darbą, prisideda prie mikrobinės taršos. Pesticidų likučiai ir aplinkos teršalai dar labiau apsunkina nematomą jūsų produktų kraštovaizdį. Šios mikroskopinės grėsmės ne visada matomos plika akimi, tačiau gali kelti didelį pavojų sveikatai. Neplautuose produktuose gali būti patogenų, galinčių sukelti per maistą plintančias ligas, dėl kurių gali pasireikšti įvairūs simptomai – nuo lengvų virškinimo trakto sutrikimų iki sunkių sisteminių infekcijų. Tinkamas plovimas yra pagrindinė apsauga nuo šių nematomų teršalų.

Dažniausiai pasitaikančios bakterijos ir parazitai, aptinkami ant neplautų vaisių ir daržovių

Remiantis anksčiau išdėstytais mikroskopiniais pavojais, vartotojų sveikatai labai svarbu suprasti, kokiais konkrečiais patogenais užteršta produkcija. Neplautuose vaisiuose ir daržovėse gali veistis pavojingi mikroorganizmai, keliantys didelį pavojų sveikatai:

  1. E. coli: Bakterija, galinti sukelti sunkias virškinamojo trakto infekcijas, dažnai kylančias iš žemės ūkio vandens šaltinių arba užterštų gyvūnų.
  2. Salmonella: Patogenas, galintis sukelti sunkias per maistą plintančias ligas, dažniausiai perduodamas per užterštą dirvožemį, vandenį ar gyvūninės kilmės atliekas.
  3. Parazitiniai organizmai: įskaitant Giardia ir Cryptosporidium, kurie gali išgyventi ant produktų paviršių ir patekę į organizmą sukelti žarnyno sutrikimus.

Šie mikroorganizmai klesti ant produktų paviršių, naudodamiesi mikroskopiniais plyšiais ir organinėmis medžiagomis. Užteršimas įvyksta per kelis užkrato pernešimo būdus: žemės ūkio drėkinimą, tvarkymą, transportavimą ir laikymo sąlygas. Kruopštus plovimas tebėra veiksmingiausias būdas sumažinti patogenų kiekį ant vaisių ir daržovių.

Kaip pesticidų likučiai veikia jūsų sveikatą

Daugiau nei 90 % įprastai auginamų produktų yra aptiktinų pesticidų likučių, o tai gali kelti pavojų sveikatai, kurį vartotojai turėtų atidžiai suprasti. Šie cheminiai junginiai gali kauptis organizme ir sutrikdyti hormonų sistemas ir ląstelių funkcijas. Ilgalaikis pesticidų likučių poveikis didina tam tikrų rūšių vėžio, neurologinių sutrikimų ir reprodukcinių komplikacijų riziką.

Jūsų organizmo pažeidžiamumas priklauso nuo daugelio veiksnių: vartojimo dažnumo, konkrečių pesticidų tipų ir individualių medžiagų apykaitos procesų. Kai kurie pesticidai veikia kaip endokrininę sistemą ardančios medžiagos, trikdančios hormonų reguliavimą ir galinčios paveikti vystymosi procesus. Vaikams ir nėščiosioms kyla didesnė rizika dėl jų jautresnių fiziologinių sistemų.

Norint sumažinti poveikį, reikia kruopščiai plauti, rinktis ekologiškus produktus ir išmanyti žemės ūkio praktiką, kuri mažina cheminių medžiagų poveikį.

Per maistą plintančių ligų plitimo keliai

Nors per maistą plintantys ligų sukėlėjai yra mikroskopiniai, jie yra sudėtingi perdavimo mechanizmai, keliantys didelį pavojų visuomenės sveikatai. Vartojant neplautus produktus šiomis ligomis galima užsikrėsti įvairiais būdais. Pagrindiniai plitimo keliai yra šie:

  1. Tiesioginis užteršimas dirvožemio bakterijomis
  2. Kryžminis užterštumas tvarkant ir perdirbant
  3. Žemės ūkio vandens šaltiniai, kuriuose yra mikrobinių teršalų

Kai vaisiai ir daržovės nėra tinkamai valomi, ant paviršių gali sparčiai daugintis potencialūs ligų sukėlėjai, pavyzdžiui, E. coli, salmonelės ir listerijos. Šie mikroorganizmai atsiranda iš įvairių aplinkos šaltinių, įskaitant gyvūnų atliekas, drėkinimo vandenį ir žmonių kontaktą. Rizika padidėja, jei pažeista produktų higiena, nes šie patogenai gali išgyventi ir daugintis ant organinių paviršių. Infekcija perduodama tiesiogiai suvalgius, todėl kruopštus plovimas yra labai svarbus siekiant išvengti galimos infekcijos ir sumažinti riziką sveikatai, susijusią su nešvarių produktų vartojimu.

Tinkami įvairių rūšių produktų plovimo būdai

Atsižvelgiant į galimus pavojus sveikatai, nurodytus plitimo keliuose, siekiant sumažinti per maistą plintančių ligų poveikį, būtina taikyti griežtus produktų plovimo protokolus. Visus produktus norėsite kruopščiai nuplauti po vėsiu tekančiu vandeniu, naudodami trintį, kad veiksmingai pašalintumėte paviršiaus teršalus. Lapinius žalumynus reikia atidžiai apžiūrėti kiekvieną lapą atskirai ir švelniai patrinti, kad pašalintumėte galimus ligų sukėlėjus. Kietą paviršių turintiems produktams, tokiems kaip obuoliai ir agurkai, naudinga išorinius paviršius šveisti švariu šepetėliu. Švelnias uogas reikia nuplauti švelniau – greitai, nemirkydami, kad į jas nepatektų bakterijų. Venkite naudoti muilą ar ploviklį, nes į juos gali patekti cheminių medžiagų likučių ir jie gali prasiskverbti į akytus produktų paviršius. Plaunant prieš pat vartojimą, maksimaliai sumažinamas mikrobų kiekis ir sumažinamas galimas pavojus sveikatai, susijęs su neplautais vaisiais ir daržovėmis.

Didelės rizikos vaisiai ir daržovės, kuriuos reikia kruopščiai valyti

Nors kai kurie produktai kelia didesnę užteršimo riziką, tam tikriems vaisiams ir daržovėms dėl jų struktūrinių savybių ir galimo patogenų išsilaikymo reikalingi kruopštesni valymo protokolai. Šiems didelės rizikos produktams norėsite skirti daugiau dėmesio:

  1. Lapiniai žalumynai (špinatai, salotos) su sudėtingais lapų paviršiais, ant kurių lengvai užsilaiko bakterijos.
  2. uogos su sudėtinga paviršiaus tekstūra, kurioje kaupiasi mikroskopiniai teršalai
  3. Šakninės daržovės (bulvės, morkos) su dirvožemyje susikaupusiais nešvarumais ir galimais bakterijų likučiais

Kruopščiai valydami turėtumėte kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu, naudoti švarų šepetį tekstūriniams paviršiams ir pašalinti išorinius sluoksnius, kuriuose greičiausiai kaupiasi patogenai. Su tokiais subtiliais produktais kaip uogos reikia elgtis švelniai, kad būtų išvengta pažeidimų ir kartu užtikrintas visapusiškas nukenksminimas. Atminkite, kad vizualinė švara negarantuoja mikrobiologinės saugos – kruopštus plovimas yra labai svarbus siekiant sumažinti galimą per maistą plintančių ligų riziką.

Ilgalaikės maisto saugos nepaisymo pasekmės sveikatai

Kadangi vartodami neplautus produktus žmonės gali susidurti su rimtais mikrobiologiniais pavojais, pakartotinis užterštų vaisių ir daržovių vartojimas gali sukelti didelių ilgalaikių sveikatos komplikacijų. Lėtinis patogenų, tokių kaip E. coli, Salmonella ir Listeria, poveikis gali sukelti nuolatinius virškinamojo trakto sutrikimus, sutrikdyti imuninę funkciją ir padidinti sisteminių infekcijų riziką. Jums gali išsivystyti uždegiminės žarnyno ligos, pasikartoti virškinamojo trakto uždegimai arba pasireikšti autoimuninės komplikacijos. Be to, ilgalaikis mikrobinės taršos poveikis gali sukelti ląstelių mutacijas ir padidinti vėžio riziką. Parazitinės infekcijos dėl neplautų produktų gali sukelti užslėptų sveikatos problemų, įskaitant maistinių medžiagų malabsorbciją, lėtinį nuovargį ir netikėtus svorio svyravimus. Iš pirmo žvilgsnio nereikšmingas aplaidumas maisto saugos srityje gali smarkiai pakenkti jūsų ilgalaikei sveikatai, todėl labai svarbu kruopščiai valyti produktus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like