Kaip per didelis cukraus kiekis veikia įvairias kūno dalis

unhealthy sugar consumption bodily detriments emerge

Kai vartojate per daug cukraus, sukeliate žalingų fiziologinių reakcijų kaskadą įvairiose organizmo sistemose. Jūsų smegenys patiria kognityvinių funkcijų sutrikimų, nes cukrus sukelia uždegimą ir pažeidžia nervines jungtis.

Širdies ir kraujagyslių audiniai kenčia, nes kraujagyslės tampa uždegiminės ir ne tokios lanksčios, todėl didėja širdies ligų rizika. Kepenys susiduria su medžiagų apykaitos sutrikimais, todėl gali išsivystyti kepenų suriebėjimas ir atsparumas insulinui. Greičiau suyra odos kolagenas, todėl pagreitėja priešlaikinis senėjimas.

Sutrinka žarnyno mikrobiomo pusiausvyra, todėl nukenčia virškinimo sistemos sveikata. Susilpnėja imuninė sistema, padaugėja uždegiminių žymenų, sutrinka hormonų pusiausvyra. Pasilikite ir sužinokite, kokie sudėtingi biocheminiai mechanizmai lemia sisteminę cukraus ataką.

Smegenų veikla ir psichikos sveikata

cognitive function and psychological wellbeing

Ar kada nors susimąstėte, kodėl suvalgę saldų užkandį jaučiatės nervingi? Staigus gliukozės kiekio kraujyje šuolis sukelia staigią neurologinę reakciją, dėl kurios jūsų smegenys patiria staigų energijos antplūdį, o po to staigiai sumažėja. Šie gliukozės kalneliai tiesiogiai veikia kognityvines funkcijas, darydami įtaką jūsų dėmesio koncentracijai, atminčiai ir bendram protiniam darbingumui.

Perteklinis cukraus vartojimas sukelia ne tik trumpalaikius psichikos sutrikimus, bet ir ilgalaikes neurologines pasekmes. Tyrimai rodo, kad didelis cukraus kiekis yra susijęs su padidėjusiu uždegimu smegenyse, kuris gali pažeisti nervų takus ir pagreitinti pažinimo funkcijų silpnėjimą. Mokslininkai nustatė stiprų ryšį tarp ilgalaikio didelio cukraus kiekio vartojimo ir sumažėjusio smegenų plastiškumo, t. y. sutrinka smegenų gebėjimas formuoti naujas nervines jungtis.

Be to, cukraus poveikis pasireiškia ir psichikos sveikatai. Per didelis cukraus vartojimas siejamas su didesne depresijos ir nerimo rizika. Dėl dažno cukraus vartojimo patiriamas metabolinis stresas gali sutrikdyti neuromediatorių pusiausvyrą ir sukelti nuotaikos sutrikimus. Lėtinis cukraus vartojimas taip pat gali sutrikdyti jūsų smegenų atsako į stresą mechanizmus, todėl tapsite jautresni emociniam nestabilumui ir sumažės jūsų psichologinis atsparumas.

Supratimas apie šias neurologines pasekmes gali paskatinti jus rinktis labiau apgalvotą mitybą.

Širdis ir širdies bei kraujagyslių sistema

Perteklinio cukraus vartojimo poveikis neapsiriboja smegenimis – jis kaskadiškai persiduoda tiesiai į širdies ir kraujagyslių sistemą. Didelis cukraus kiekis sukelia sudėtingą medžiagų apykaitos reakciją, dėl kurios labai padidėja širdies ligų ir širdies bei kraujagyslių komplikacijų rizika.

Vartojant per daug cukraus, organizme padidėja gliukozės kiekis kraujyje, kuris pažeidžia kraujagyslių sieneles ir skatina uždegimą. Šis uždegimas sukelia endotelio disfunkciją, dėl kurios kraujagyslės tampa ne tokios lanksčios ir labiau linkusios kauptis apnašoms. Padidėja trigliceridų kiekis, nepalankiai keičiasi cholesterolio raida, atsiranda atsparumas insulinui, todėl kyla puiki audra galimoms širdies problemoms.

Tyrimai rodo, kad asmenims, suvartojantiems 25 % ar daugiau dienos kalorijų iš pridėtinio cukraus, širdies ligų rizika yra beveik trigubai didesnė nei tiems, kurie suvartoja mažiau nei 10 %. Širdies raumuo vis labiau įsitempia, o arterijų sienelės palaipsniui standėja, todėl pablogėja bendras širdies ir kraujagyslių sistemos efektyvumas.

Be to, nuolatinis didelio cukraus kiekio vartojimas skatina oksidacinį stresą, kuris spartina ląstelių senėjimą ir dar labiau pažeidžia širdies ir kraujagyslių sistemą. Nuolatinė medžiagų apykaitos įtampa galiausiai gali sukelti hipertenziją, aterosklerozę ir padidinti širdies priepuolių bei insulto tikimybę.

Kepenų funkcija ir metabolinė rizika

liver function metabolic risk factors

Perteklinis cukraus vartojimas ne tik kelia susirūpinimą širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir daro didelį poveikį kepenų funkcijai ir medžiagų apykaitos procesams, pakeisdamas šio svarbaus organo biocheminę struktūrą. Vartojant daug pridėtinių cukrų, kepenys tampa perkrautos ir perteklinę gliukozę paverčia riebalais per vadinamąjį lipogenezės procesą. Dėl to susergama kepenų suriebėjimo liga net ir tiems, kurie neturi antsvorio.

Pastebėsite, kad lėtinis didelio cukraus kiekio vartojimas sutrikdo jautrumą insulinui ir sukelia metabolinį sindromą. Sutrinka kepenų gebėjimas reguliuoti gliukozę, o tai gali sukelti ikidiabetinius susirgimus. Nuolatinis cukraus bombardavimas verčia kasą gaminti daugiau insulino, todėl susidaro medžiagų apykaitos įtampa, galiausiai galinti sukelti antrojo tipo diabetą.

Riebalų kaupimasis kepenyse nėra tik kosmetinė problema – tai rimtas pavojus medžiagų apykaitai. Visceralinių riebalų sankaupos aplink kepenis didina uždegimą ir trikdo normalias medžiagų apykaitos funkcijas. Tyrimai rodo, kad asmenims, kasdien suvartojantiems daugiau kaip 25 g pridėtinio cukraus, labai padidėja medžiagų apykaitos sutrikimų rizika.

Pasekmės neapsiriboja tiesioginiais medžiagų apykaitos pokyčiais. Nuolatinis didelio cukraus kiekio vartojimas gali sukelti ilgalaikį kepenų pažeidimą, galintį sukelti fibrozę, kepenų cirozę ir padidėjusį polinkį sirgti su kepenų ligomis susijusiomis ligomis. Nuolatinė cukraus perkrova iš esmės sutrikdo subtilią kepenų biocheminę pusiausvyrą.

Odos senėjimas ir išvaizda

Vartojant per daug cukraus, prasideda kenksmingas procesas, vadinamas glikacija, kai cukraus molekulės prisijungia prie kolageno baltymų ir dėl to jie tampa standūs ir mažiau lankstūs. Glikacija tiesiogiai pagreitina kolageno irimą, todėl oda praranda natūralų elastingumą ir struktūrinį vientisumą daug greičiau nei įprastai senstant. Dėl to pastebėsite ankstyvą raukšlių formavimąsi, sumažėjusį odos elastingumą ir pasenusią išvaizdą, dėl kurios galite atrodyti gerokai (gerokai) vyresni nei jūsų chronologinis amžius.

Kolageno skilimo procesas

Per didelis cukraus vartojimas sukelia pražūtingą glikacijos procesą, kuris tiesiogiai veikia kolageną – baltymą, atsakingą už odos elastingumą ir jaunatvišką išvaizdą. Vartojant daug cukraus, gliukozės molekulės, vykstant sudėtingai cheminei reakcijai, jungiasi su kolageno baltymais ir susidaro pažengusios glikacijos galutiniai produktai (AGE). Šie AGE iš esmės pakeičia kolageno struktūrinį vientisumą, todėl jis tampa standus, nelankstus ir mažiau funkcionalus.

Skilimas vyksta molekuliniu lygmeniu, kai cukraus molekulės susisieja su baltymų skaidulomis, todėl susidaro standžios ir susiskaidžiusios kolageno struktūros. Šis procesas pagreitina odos senėjimą, todėl atsiranda tokių matomų požymių kaip raukšlės, suglebimas ir sumažėjęs odos atsparumas. Jūsų organizmo natūrali kolageno gamyba nespėja paskui greitą degradaciją, kurią sukelia nuolatinis didelis cukraus vartojimas.

Tyrimai rodo, kad glikacija gali sutrumpinti kolageno pusinės eliminacijos laiką, t. y. baltymai suyra greičiau, nei gali būti pakeisti. Kuo daugiau cukraus suvartojate, tuo daugiau AGEs susidaro, o tai sukelia bendrą poveikį, kuris palaipsniui pažeidžia jūsų odą palaikantį baltymų tinklą. Dėl pažeistos kolageno struktūros mažėja odos elastingumas, didėja jos pažeidžiamumas aplinkos poveikiui ir laikui bėgant vis labiau ryškėja ankstyvo senėjimo požymiai.

Priešlaikinis raukšlių susidarymas

Dėl sudėtingo glikacijos proceso cukrus spartina odos senėjimą, tiesiogiai prisidėdamas prie ankstyvo raukšlių susidarymo. Vartojant per daug cukraus, gliukozės molekulės jungiasi su tokiais baltymais kaip kolagenas ir elastinas, todėl susidaro kenksmingi pažangiosios glikacijos galutiniai produktai (angl. advanced glycation end products, AGEs). Šie AGEs suardo natūralius odos struktūrinius baltymus, todėl jie tampa standūs, nelankstūs ir mažiau elastingi.

Šiuos pokyčius pastebėsite, kai oda pamažu praras elastingumą ir jaunatvišką išvaizdą. Glikacijos procesas pažeidžia kolageno skaidulas, todėl jos nebepajėgia išlaikyti odos stangrumo ir lygios tekstūros. Susikaupus AGE palaipsniui silpnėja odą palaikantis tinklas, todėl atsiranda matomų senėjimo požymių, tokių kaip smulkios raukšlelės, gilesnės raukšlės ir suglebimas.

Glikacijos greitis didėja, kai kraujyje padidėja cukraus kiekis, todėl daug rafinuoto cukraus ir paprastųjų angliavandenių turinti mityba gali labai pagreitinti odos būklės blogėjimą. Pasikartojantis cukraus poveikis sukelia kumuliacinį efektą, kai baltymų struktūros tampa vis labiau susietos ir pažeistos. Ši biocheminė transformacija vyksta po odos paviršiumi ir sistemingai ardo molekulinius komponentus, atsakingus už odos struktūrinį vientisumą ir jaunatvišką atsparumą.

Odos senėjimo procesas tampa vis ryškesnis, nes šios glikacijos sukeltos transformacijos nesiliauja.

Virškinimo sistema ir žarnyno sveikata

digestion gut health nutrition

Per didelis cukraus vartojimas gali smarkiai sutrikdyti žarnyno mikrobiomą, todėl sutrinka naudingųjų ir kenksmingųjų bakterijų pusiausvyra. Jūsų virškinamasis traktas tampa vis labiau uždegiminis, nes didelis cukraus kiekis sukelia imunines reakcijas ir pakeičia apsauginę mikrobų aplinką. Šie pokyčiai gali pakenkti žarnyno barjero funkcijai, todėl gali padidėti žarnyno pralaidumas ir prasidėti sisteminis uždegimas, turintis įtakos bendrai virškinimo sistemos sveikatai.

Cukrus trikdo mikrobiomo pusiausvyrą

Nepaisant viliojančio saldumo, gausus cukraus vartojimas gali pažeisti subtilią žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą. Vartojant per daug cukraus, sutrikdoma sudėtinga virškinamajame trakte gyvenančių naudingųjų bakterijų ekosistema. Šie mikroorganizmai atlieka esminį vaidmenį palaikant bendrą sveikatą, tačiau didelis cukraus kiekis gali smarkiai pakeisti jų sudėtį ir funkcionalumą.

Kenksmingos bakterijos ir mielės klesti nuo cukraus, sparčiai dauginasi ir išstumia naudingąsias bakterijas. Šis disbalansas, vadinamas disbioze, gali sukelti uždegimą, sutrikdyti imuninės sistemos veiklą ir padidinti žarnyno pralaidumą. Iš esmės sukuriate aplinką, kurioje dominuoja patogeniniai mikroorganizmai, sukeliantys galimas ilgalaikes virškinimo komplikacijas.

Be to, pernelyg didelis cukraus vartojimas sukelia kaskadą metabolinių pokyčių jūsų žarnyno mikrobiome. Jis mažina bakterijų rūšių įvairovę, todėl silpnėja mikrobiomo atsparumas ir gebėjimas apsisaugoti nuo infekcijų. Cukraus sukeltas pokytis taip pat gali pabloginti jūsų organizmo gebėjimą efektyviai įsisavinti maistines medžiagas, todėl gali atsirasti maisto medžiagų trūkumas.

Tyrimai rodo, kad nuolatiniai mikrobiomo sutrikimai gali prisidėti prie lėtinių ligų, tokių kaip dirgliosios žarnos sindromas, medžiagų apykaitos sutrikimai ir net psichikos sveikatos problemos. Sumažinę suvartojamo cukraus kiekį, galite padėti atkurti ir palaikyti sveiką ir subalansuotą žarnyno mikrobiomą

Virškinamojo trakto uždegimas

Sudėtingame virškinamojo trakto sveikatos kraštovaizdyje cukraus sukeltas uždegimas yra pagrindinė žarnyno gerovės problema. Vartojant per daug cukraus, virškinamajame trakte prasideda uždegiminių reakcijų kaskada, kuri gali sutrikdyti subtilią mikrobiomo pusiausvyrą. Dėl didelio cukraus kiekio padidėja prouždegiminių citokinų gamyba, kurie suaktyvina imunines ląsteles ir sukuria lėtinio žemo laipsnio uždegimo būseną žarnyno gleivinėje.

Šis nuolatinis uždegimas gali pažeisti jūsų žarnyno apsauginį barjerą, todėl padidėja žarnyno pralaidumas, dažnai vadinamas „nesandaraus žarnyno sindromu”. Jūsų virškinimo sistema tampa labiau pažeidžiama kenksmingų bakterijų, toksinų ir nesuvirškinto maisto dalelių, kurios gali patekti į kraują. Kilęs imuninis atsakas gali sukelti tolesnį sisteminį uždegimą ir prisidėti prie įvairių virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromo, Krono ligos ir opinio kolito, atsiradimo.

Be to, nuolatinis cukraus sukeltas uždegimas gali pakeisti žarnyno mikrobiotos sudėtį, sumažindamas naudingų bakterijų įvairovę ir skatindamas kenksmingų mikroorganizmų augimą. Šie pokyčiai gali pabloginti maistinių medžiagų įsisavinimą, pakenkti imuninei funkcijai ir padidinti medžiagų apykaitos sutrikimų riziką. Norint palaikyti sveiką, subalansuotą virškinimo aplinką ir išvengti ilgalaikių uždegiminių komplikacijų, būtina mažinti suvartojamo cukraus kiekį.

Hormonų pusiausvyra ir atsparumas insulinui

Vartojant didelius cukraus kiekius, gali smarkiai sutrikti trapi hormonų pusiausvyra organizme, ypač dėl poveikio insulino funkcijai. Jūsų kasa reaguoja gamindama daugiau insulino, kad suvaldytų padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje, o tai laikui bėgant gali sukelti atsparumą insulinui – būklę, kai jūsų ląstelės mažiau reaguoja į insulino signalus.

Šis medžiagų apykaitos sutrikimas sukelia hormonų pusiausvyros sutrikimų kaskadą. Sutrinka leptino ir grelino, reguliuojančių alkio ir sotumo jausmą, koncentracija organizme, todėl gali padidėti apetitas ir padidėti svoris. Lėtinis didelio cukraus kiekio vartojimas taip pat gali padidinti kortizolio, pagrindinio streso hormono, kiekį ir taip sukelti papildomą medžiagų apykaitos įtampą.

Atsparumas insulinui vystosi, kai ląstelės palaipsniui tampa nejautrios insulino gliukozės reguliavimo mechanizmams. Todėl cukraus kiekis kraujyje išlieka nuolat padidėjęs, todėl kasa priversta gaminti vis didesnį insulino kiekį. Dėl šios nuolatinės perprodukcijos ilgainiui gali išsekti kasos beta ląstelės, todėl gali išsivystyti 2 tipo diabetas.

Be to, nuolatinis atsparumas insulinui gali sukelti sisteminį uždegimą, dar labiau pažeidžiantį hormonų pusiausvyrą. Endokrininei sistemai sunku palaikyti normalias medžiagų apykaitos funkcijas, todėl gali kilti sudėtingų sveikatos komplikacijų, susijusių su skydliaukės funkcija, reprodukciniais hormonais ir bendra medžiagų apykaitos sveikata.

Imuninė sistema ir uždegimas

body s defense mechanism regulates inflammation

Cukraus uždegiminis poveikis neapsiriboja vien medžiagų apykaitos sutrikimais, bet tiesiogiai kenkia subtiliems imuninės sistemos veikimo mechanizmams. Kai vartojate per daug cukraus, sukeliate uždegiminių reakcijų kaskadą, pažeidžiančią natūralias organizmo gynybos strategijas. Vartojant daug cukraus padaugėja prouždegiminių citokinų – molekulių, kurios signalizuoja imuninėms ląstelėms ir skatina lėtinį uždegimą visoje jūsų sistemoje.

Ilgai vartojant daug cukraus, sutrinka jūsų baltųjų kraujo kūnelių reakcija. Tyrimai rodo, kad suvalgius vos 75 g cukraus neutrofilų fagocitinis aktyvumas gali sumažėti iki 40 %, todėl labai susilpnėja imuninių ląstelių gebėjimas atakuoti ir neutralizuoti potencialius ligų sukėlėjus. Dėl sumažėjusios imuninės sistemos funkcijos galite tapti jautresni infekcijoms ir lėčiau pasveikti po ligos.

Lėtinis uždegimas, atsirandantis dėl per didelio cukraus vartojimo, sukelia nuolatinę imuninės sistemos įtampą. Jūsų organizme nuolat išsiskiria uždegimo žymenys, pavyzdžiui, C reaktyvusis baltymas, o tai gali sukelti ilgalaikių sveikatos komplikacijų. Padidėjęs cukraus suvartojimas sutrikdo subtilią imuninės sistemos pusiausvyrą, todėl gali padidėti autoimuninių sutrikimų rizika, pailgėti gijimo laikas ir sumažėti bendras imunologinis atsparumas.

Dantų sveikata ir burnos sveikata

Delikati žmogaus burnos ekosistema tampa mūšio lauku, kai per didelis cukraus vartojimas kenkia dantų sveikatai. Cukrus yra pagrindinis kuras kenksmingoms burnos bakterijoms, sukeliantis kaskadą destruktyvių procesų, pažeidžiančių dantų vientisumą ir bendrą burnos sveikatą.

Pagrindiniai cukraus keliami pavojai dantims yra šie:

  • Greitesnis dantų ėduonis dėl gaminamos rūgšties
  • Padidėjęs bakterijų dauginimasis burnos mikrobiome
  • Progresuojanti emalio demineralizacija

Vartojant saldų maistą ir gėrimus, Streptococcus mutans bakterijos sparčiai metabolizuoja šiuos angliavandenius, todėl susidaro rūgštiniai šalutiniai produktai, kurie ardo dantų emalį. Dėl šio medžiagų apykaitos proceso dantų struktūrose susidaro mikroskopinės silpnosios vietos, į kurias įsiskverbia bakterijos ir gali susidaryti ertmės. Nuolatinis rūgščių poveikis palaipsniui demineralizuoja dantų paviršių, silpnindamas apsaugines kalcio struktūras ir sudarydamas sąlygas bakterijų kolonizacijai.

Natūralūs seilių pH balansavimo mechanizmai, dažnai vartojant cukrų, tampa perkrauti, todėl sumažėja jų gebėjimas neutralizuoti rūgščią aplinką. Pasikartojantis cukraus poveikis pažeidžia seilių apsaugines funkcijas, pagreitina dantų ėduonį ir didina polinkį į periodonto komplikacijas. Be to, ilgalaikė didelio cukraus kiekio mityba gali sukelti lėtines uždegimines dantenų audinių reakcijas, galinčias sukelti gingivitą ir dar labiau pabloginti burnos sveikatą.

Siekiant išsaugoti ilgalaikį dantų vientisumą ir užkirsti kelią progresuojančiam burnos ertmės būklės blogėjimui, būtina vartoti kuo mažiau cukraus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like