Kaip pasigaminti žarnyno gydomąjį kaulų sultinį namuose

homemade gut healing bone broth recipe

Norėdami pasigaminti žarnyną gydantį kaulų sultinį, pradėkite kepti aukštos kokybės kaulus 95 °C temperatūroje 30 minučių, kol jie įgaus auksinę spalvą. Sudėkite juos į didelį puodą su filtruotu vandeniu, 2 valgomaisiais šaukštais obuolių sidro acto ir aromatinėmis medžiagomis – česnakais, svogūnais ir salierais.

Vištienos kaulus virkite 24 valandas arba jautienos kaulus 48 valandas, nugriebdami putas. Maža, tolygi virimo temperatūra padeda išgauti kolageną ir mineralus, kurie palaiko žarnyno gijimą ir mažina uždegimą.

Reklama

Panagrinėkime svarbiausius būdus, kaip maksimaliai padidinti gydomąją sultinio naudą.

Mokslo žinios apie kaulų sultinio žarnyno gydomąsias savybes

Kaulų sultinio gydomoji galia kyla iš jo turtingos biologiškai prieinamų junginių matricos. Ilgai verdant kaulus ir jungiamąjį audinį išgaunamas kolagenas, kuris skyla į lengvai įsisavinamas aminorūgštis, tokias kaip glicinas, prolinas ir glutaminas. Šios aminorūgštys padeda atkurti žarnyno gleivinę ir mažina uždegimą.

Kaulų sultinyje esanti želatina palaiko virškinimo sistemos sveikatą, nes apsaugo ir gydo apsauginį žarnyno gleivių sluoksnį. Jame taip pat gausu mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, fosforas ir gliukozaminas, kuriuos organizmas lengvai pasisavina. Didelė L-glutamino koncentracija specialiai nukreipta į žarnyno barjerą ir jį atstato, mažindama tokias ligas kaip žarnyno pratekėjimo sindromas. Be to, virimo metu išsiskiriantis chondroitino sulfatas veikia kaip natūrali priešuždegiminė priemonė, palaikanti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą ir bendrą virškinimo funkciją.

Reklama

Svarbiausi ingredientai ir įranga tobulam kaulų sultiniui gaminti

Nors iš pradžių gali atrodyti, kad kaulų sultinio atsargų rinkimasis gali būti neįveikiamas, šiam maitinančiam eliksyrui sukurti prireiks tik kelių pagrindinių ingredientų ir pagrindinių virtuvės įrankių. Pradėkite nuo aukštos kokybės žole šeriamų galvijų, laisvai laikomų vištų ar laukinių žuvų kaulų. Taip pat reikės filtruoto vandens, obuolių sidro acto ir mineralų turtingos jūros druskos.

Įsigykite didelį bent 5,7 l talpos puodą arba lėtą viryklę. Baigiamajam procesui labai svarbus smulkiagrūdis sietelis ir laikymo indai. Papildomos aromatinės medžiagos, pavyzdžiui, česnakai, svogūnai, morkos ir salierai, pagerina skonį ir maistingumą. Šviežios žolelės, tokios kaip čiobreliai, rozmarinai ir petražolės, prideda naudingų polifenolių. Nepamirškite pipirų žirnelių ir laurų lapų, kad pagilintų skonį ir suteiktų papildomų priešuždegiminių savybių.

Žingsnis po žingsnio, kaip pasigaminti kaulų sultinį

Maistingomis medžiagomis turtingo kaulų sultinio gamyba prasideda nuo tinkamo kaulų paruošimo, kad būtų optimaliai išgaunamos mineralinės medžiagos. Pirmiausia 30 min. kepkite kaulus 200 °C temperatūroje, kol jie įgaus auksinę spalvą – taip karamelizuosis skonis. Perkelkite kaulus į didelį puodą arba lėtą viryklę.

Reklama

Įpilkite filtruoto vandens, kad kaulai būtų apsemti 5-8 cm. Įpilkite 2 valgomuosius šaukštus obuolių acto ir palikite 30 minučių nusistovėti – tai padeda iš kaulų išsiskirti mineralinėms medžiagoms. Sudėkite aromatines medžiagas: morkas, salierus, svogūnus, česnakus ir lauro lapus.

Užvirkite, tada sumažinkite iki švelnios virimo temperatūros. Nugriebkite į paviršių iškilusias putas. Vištienos kaulus virkite 24 valandas, jautienos kaulus – 48 valandas. Prieš laikydami sultinį stikliniuose induose, perkoškite jį per smulkų sietelį ir atvėsinkite.

Patarimai, kaip išgauti kuo daugiau maistinių medžiagų

Norėdami maksimaliai padidinti gydomųjų junginių kiekį sultinyje, norėsite optimizuoti kiekvieną ekstrakcijos proceso etapą. Pirmiausia įpilkite 15-30 mililitrų obuolių sidro acto, kuris padės suskaidyti kauluose esantį kolageną ir mineralus. Virkite lėtai ir tolygiai – greitas virimas gali suardyti maistines medžiagas ir sukurti drumstą sultinį.

Reklama

Vištienos kaulus virkite 24 valandas, jautienos kaulus – iki 48 valandų. Geriau išgausite mineralines medžiagas, jei didesnius kaulus sulaužysite arba perpjausite, kad atsiskleistų kaulų smegenys. Pridėjus daug mineralinių medžiagų turinčių daržovių, pavyzdžiui, jūros dumblių, galima padidinti maistinių medžiagų kiekį, o aromatinės žolelės, pavyzdžiui, čiobreliai ir rozmarinai, suteikia antioksidantų. Nepamirškite per kelias pirmąsias virimo valandas nubraukti į paviršių iškilusių priemaišų, kad sultinys būtų švarus ir skaidrus.

Laikymo būdai ir galiojimo laikas

Tinkamai laikydami namuose pagamintą kaulų sultinį, jo gydomąsias savybes galite išsaugoti kelis mėnesius. Atvėsintą sultinį perpilkite į sandarius stiklinius indus, jei ketinate jį užšaldyti, palikite maždaug 2,5 cm tarpą. Šaldytuve sultinys išliks šviežias 5-7 dienas.

Jei norite ilgiau laikyti, nedidelėmis porcijomis užšaldykite kaulų sultinį. Galite naudoti ledo kubelių padėklus, kad būtų patogu patiekti tokio dydžio porcijas, tada užšaldytus kubelius perkelkite į šaldymo maišelius. Šaldiklyje sultinys išsaugos savo maistines savybes iki 6 mėnesių. Nepamirškite ant indelių užklijuoti etiketės su nurodyta data. Kai būsite pasiruošę naudoti šaldytą sultinį, atšildykite jį per naktį šaldytuve. Jei ant viršaus pastebėsite riebalų sluoksnį, nepašalinkite jo, kol nebūsite pasiruošę naudoti sultinį.

Reklama

Kūrybiški būdai įtraukti kaulų sultinį į kasdienę mitybą

Dabar, kai jau įvaldėte maistingųjų medžiagų turtingo kaulų sultinio laikymą, norėsite jį įtraukti į kasdienę sveikatingumo rutiną. Apsvarstykite galimybę gurkšnoti jį šiltą iš puodelio kaip maitinantį rytinį gėrimą arba naudokite jį kaip kavos pakaitalą virškinimo sveikatai palaikyti.

Gamindami grūdus, pavyzdžiui, kvinoją ar ryžius, vandenį pakeiskite kaulų sultiniu, kad padidintumėte jų maistingumą. Jį taip pat galite naudoti kaip pagrindą sultingoms sriuboms, troškiniams ir padažams. Norėdami sustiprinti imunitetą, sumaišykite kaulų sultinį su švelnaus skonio daržovėmis ir vaisiais. Pabandykite jo įpilti į bulvių košę, troškintas daržoves arba naudokite jį keptuvėms nugesinti gamindami baltymus.

Kad gautumėte koncentruotą mineralų ir kolageno dozę, sutrinkite kaulų sultinį į patogias ledo kubelių porcijas, kurias galite dėti į bet kurį ruošiamą patiekalą.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like