Kaip greitai atsigauti po antibiotikų vartojimo

recover quickly after antibiotic treatment

Norint greitai atsigauti po antibiotikų, reikia imtis penkių pagrindinių veiksmų: vartoti fermentuotą maistą, pvz., kimči ir kefyrą, kad vėl atsirastų naudingųjų bakterijų, vartoti daug prebiotikų turinčių maisto produktų, pvz., česnakų ir svogūnų, kad būtų pamaitinti esami mikrobai, vartoti aukštos kokybės probiotikų papildų su keliomis padermėmis, gerti kaulų sultinį žarnyno gleivinei atkurti ir sumažinti perdirbto cukraus, kuris maitina kenksmingąsias bakterijas.

Suprasdami šiuos pagrindinius žingsnius galėsite atkurti sudėtingą žarnyno ekosistemą, kurią sudaro 100 trilijonų naudingų mikroorganizmų.

Reklama

Suprasti, kaip antibiotikai veikia žarnyno sveikatą

Beveik kiekvienas antibiotikų kursas gerokai sutrikdo jūsų žarnyno mikrobiomą – sudėtingą trilijonų naudingų bakterijų, gyvenančių jūsų virškinamajame trakte, ekosistemą. Antibiotikai veikia kenksmingas bakterijas, sukeliančias infekciją, tačiau kartu sunaikina daugybę naudingų mikroorganizmų, būtinų tinkamam virškinimui, maistinių medžiagų įsisavinimui ir imuninės sistemos veikimui.

Dėl šio sutrikimo gali atsirasti virškinimo problemų, pavyzdžiui, viduriavimas, pilvo pūtimas ir sumažėjusi fermentų gamyba. Gali susilpnėti jūsų žarnyno apsauginis barjeras, todėl kenksmingos medžiagos gali prasiskverbti pro žarnyno sienelę. Be to, sumažėjus naudingųjų bakterijų kiekiui, gali atsirasti galimybė daugintis oportunistiniams patogenams, ypač Clostridium difficile.

Tikėtina, kad laikinai pasikeis jūsų žarnyno įpročiai, apetitas ir maistinių medžiagų įsisavinimo efektyvumas. Šiuo laikotarpiu taip pat gali sumažėti jūsų žarnyno gebėjimas sintetinti tam tikrus vitaminus ir palaikyti reguliarų žarnyno judrumą.

Reklama

Svarbiausi žingsniai žarnyno mikrobiomui atkurti

Baigę gydymą antibiotikais, turėsite imtis strateginių veiksmų žarnyno mikrobų įvairovei atkurti. Pradėkite nuo fermentuoto maisto, pavyzdžiui, kimči, raugintų kopūstų ir kefyro, kuriuose yra naudingų gyvų bakterijų. Vartokite daug prebiotikų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, česnakus, svogūnus ir šparagus, kad pamaitintumėte esamus mikrobus.

Vartokite aukštos kokybės probiotinį maisto papildą, kuriame yra kelių padermių, ypač Lactobacillus ir Bifidobacterium rūšių. Daugiausia dėmesio skirkite skaidulų turtingam visaverčiam maistui, kad palaikytumėte mikrobų augimą ir palaikytumėte reguliarų tuštinimąsi. Sumažinkite perdirbtų cukrų ir rafinuotų angliavandenių, kuriais gali maitintis kenksmingos bakterijos.

Šio režimo norėsite laikytis bent 30 dienų po antibiotikų vartojimo, nes jūsų mikrobiomas palaipsniui atkurs pusiausvyrą. Būkite hidratuoti ir kontroliuokite streso lygį, nes abu veiksniai daro didelę įtaką žarnyno sveikatai ir bakterijų kolonizacijai.

Reklama

Geriausi maisto produktai ir papildai atsigavimui po antibiotikų

Atkuriant žarnyno sveikatą po antibiotikų vartojimo, tam tikri maisto produktai ir maisto papildai vaidina svarbų vaidmenį atkuriant mikrobų sveikatą. Daugiausia dėmesio skirkite raugintiems maisto produktams, pavyzdžiui, kimči, raugintiems kopūstams, kefyrui ir nesaldintam jogurtui, kuriuose yra naudingų gyvųjų kultūrų. Įtraukite prebiotikų turinčių maisto produktų, tokių kaip česnakai, svogūnai, šparagai ir bananai, kurie maitina naudingąsias bakterijas.

Apsvarstykite galimybę papildomai vartoti aukštos kokybės probiotikų, kurių sudėtyje yra kelios padermės, ypač Lactobacillus ir Bifidobacterium rūšių. L-glutamino papildai gali padėti atkurti žarnyno sienelių pažeidimus, o cinkas palaiko imuninę funkciją ir žarnyno barjero vientisumą. Taip pat naudinga vartoti kaulų sultinį, kuriame gausu kolageno ir aminorūgščių, palaikančių žarnyno gleivinės atstatymą. Vartokite omega-3 riebalų rūgščių su žuvų taukais arba linų sėmenimis, kad sumažintumėte uždegimą ir palaikytumėte mikrobiomo įvairovę.

Po gydymo gerėjančios žarnyno sveikatos požymiai

Teigiami virškinamojo trakto sveikatos pokyčiai gali rodyti sėkmingą pasveikimą po gydymo antibiotikais. Stebėkite, ar nepadidėjo tuštinimosi reguliarumas, ar nesumažėjo pilvo pūtimas, ar nesumažėjo pilvo diskomfortas. Šie požymiai paprastai išryškėja per 2-4 savaites nuo gydymo pabaigos.

Reklama

Pastebėsite, kad pagerėjo išmatų konsistencija – pagal Bristolio išmatų lentelę jos tampa 3-4 tipo. Geresnis maistingųjų medžiagų įsisavinimas gali pasireikšti padidėjusiu energijos kiekiu ir geresniu apetito reguliavimu. Liežuvio danga turėtų tapti plonesnė ir rausvesnė, o blogas burnos kvapas sumažėti.

Kiti teigiami rodikliai: mažesnė dujų gamyba, mažesnis potraukis cukrui ir stabilesnė nuotaika. Nuslopus žarnyno uždegimui gali pagerėti odos išvaizda. Jei jaučiate šiuos pokyčius, tai įrodo, kad jūsų mikrobiomas atkuria naudingų bakterijų kolonijas ir grįžta į homeostazę.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like