Kaip gerti kavą organizmo ląstelėms valyti – aiškina mokslininkas

coffee for cellular cleansing

Naujausi atradimai rodo, kad kavos vartojimas gali pastebimai pagerinti ląstelių valymą, jei į tai žiūrima strategiškai. Mokslininkai nustatė konkrečius protokolus, kaip maksimaliai padidinti autofagiją skatinantįkavos poveikį– natūralų procesą, kurio metu pašalinamos ląstelių atliekos ir pažeisti komponentai. Idealiam rezultatui pasiekti labai svarbus laikas, virimo būdas ir tam tikrų priedų nenaudojimas. Nors daugelis mėgaujasi kava visų pirma dėl jos energizuojančių savybių, jos, kaip ląstelių detoksikacijos priemonės, potencialas dar beveik neištirtas. Supratus šiuos mokslinius parametrus, įprastą rytinį ritualą būtų galima paversti galinga sveikatos intervencija.

Mokslas apie kavos valomąjį poveikį ląstelėms

Nors kava pirmiausia žinoma dėl savo stimuliuojančio poveikio, tyrimai atskleidė, kad tam tikri kavos junginiai suaktyvina organizmo ląstelių valymo mechanizmus.

Reklama

Kavoje esantys polifenoliai ir antioksidantai skatina autofagiją– procesą, kurio metu ląstelės pašalina pažeistus komponentus ir perdirba ląstelių medžiagas.

Tyrimai rodo, kad kofeinas skatina šį ląstelių „tvarkymąsi” slopindamas mTOR signalinius kelius ir aktyvindamas AMPK fermentus, kurie reguliuoja energijos apykaitą. Tai skatina toksiškų baltymų ir pažeistų mitochondrijų, besikaupiančių su amžiumi ir žalingais gyvenimo būdo įpročiais, šalinimą.

Be to, kavoje esančios chlorogeninės rūgštys padeda mažinti oksidacinį stresą ir uždegimą ląstelių lygmeniu.

Reklama

Šie junginiai palaiko kepenų, pagrindinio organizmo detoksikacijos organo, funkciją, gerindami jų gebėjimą filtruoti toksinus iš kraujotakos ir išskirti juos su tulžimi.

Optimalus laikas: Kada gerti kavą, kad pasiektumėte didžiausią autofagiją

Kada reikėtų gerti kavą, kad ji maksimaliai skatintų autofagiją? Tyrimai rodo, kad geriant kavą nevalgius gaunamas stipriausias ląstelių valymo poveikis.

Vartojant kavą ryte, ypač prieš pusryčius, kofeinas ir polifenoliai sąveikauja su per naktį vykstančiu natūraliu organizmo badavimu.

Reklama

Mokslininkai rekomenduoja juodą kavą gerti nuo 9:30 iki 11:30, kad ji atitiktų organizmo kortizolio ritmą. Toks laikas padeda sustiprinti autofagiją nesutrikdant natūralių hormonų svyravimų.

Tiems, kurie praktikuoja protarpinį badavimą, kavos gėrimas badavimo metu gali paskatinti autofagijos aktyvinimą.

Svarbu tai, kad į kavą pridėjus pieno, grietinėlės ar cukraus, daugelis šių privalumų išnyksta, nes sukelia insulino reakciją, kuri slopina autofagiją.

Reklama

Norint idealiai išvalyti ląsteles, juodoji kava, geriama nevalgius, tebėra auksinis standartas.

Polifenolio kiekį didinantys kavos virimo būdai

Skirtingi virimo būdai daro didelę įtaką polifenolių kiekiui kavoje, kai kuriais būdais išgaunama iki 30 % daugiau naudingųjų junginių nei kitais.

Tyrimai rodo, kad lėtos ekstrakcijos metodai, ypač prancūziško spaudimo ir šalto virimo, išsaugo daugiau polifenolių nei greitos ekstrakcijos metodai.

Reklama

Temperatūra atlieka esminį vaidmenį polifenolių išsaugojimui. 90-96 °C (195-205 °F) vanduo optimizuoja ekstrakciją, nesuardydamas junginių.

Verdantis vanduo dažnai sunaikina jautrius antioksidantus.

Smulkiau sumalus padidėja paviršiaus plotas, todėl polifenoliai ekstrahuojami geriau, tačiau itin smulkios dalelės gali išgauti per daug karčiųjų junginių.

Reklama

Vidutinio smulkumo malimas paprastai užtikrina geriausią pusiausvyrą.

Popieriniai filtrai gali pašalinti naudingus aliejus, turinčius polifenolių, todėl, norint padidinti naudą sveikatai, geriau rinktis metalinius filtrus.

Ilgesnis ekstrahavimo laikas (3-4 minutės) taip pat labai padidina polifenolių koncentraciją, palyginti su trumpesniais ekstrahavimo laikotarpiais.

Reklama

Papildomi maisto produktai, kurie sustiprina valomąsias kavos savybes

Kokie maisto produktai gali sustiprinti kavos detoksikuojamąjį poveikį? Keletas maistingųjų medžiagų turinčių maisto produktų sinergiškai dera su kava ir skatina ląstelių valymą.

Cinamono sudėtyje yra cinamaldehido, kuris kartu su kavos polifenoliais suaktyvina detoksikacijos fermentus. Kakavos milteliai, kuriuose gausu teobromino, papildo kofeiną, kad pagerintų medžiagų apykaitos atliekų šalinimą ir suteiktų papildomų antioksidantų.

Švieži citrusiniai vaisiai suteikia vitamino C, kuris, neutralizavęs laisvuosius radikalus, atkuria kavos antioksidantus. Uogos suteikia papildomų antocianinų, kurie sustiprina apsauginį kavos poveikį nuo oksidacinės žalos.

Reklama

Riešutai ir sėklos aprūpina selenu ir vitaminu E, kurie kartu su kavos junginiais sukuria išsamų antioksidantų tinklą.

Kad rezultatai būtų geriausi, mokslininkai rekomenduoja šiuos papildomus maisto produktus vartoti to paties valgio metu kaip ir kavą, kad jų biologiškai aktyvūs junginiai galėtų sąveikauti virškinimo ir įsisavinimo metu.

Dažniausiai pasitaikantys priedai, mažinantys kavos naudą ląstelėms

Kai kurie populiarūs kavos priedai gali labai sumažinti detoksikuojamąsias savybes, dėl kurių kava yra naudinga ląstelių valymui.

Reklama

Tyrimai rodo, kad pieno produktai, ypač grietinėlė ir nenugriebtas pienas, jungiasi su kavos polifenoliais, todėl jų biologinis prieinamumas ir antioksidacinis pajėgumas sumažėja iki 30 %.

Dar vieną didelį susirūpinimą kelia rafinuotas cukrus. Jie sukelia uždegimines reakcijas, kurios neutralizuoja priešuždegiminį kavos poveikį ir sukelia insulino šuolius, trikdančius natūralų organizmo detoksikacijos ritmą.

Dirbtiniai saldikliai, nors ir neturi kalorijų, gali pakeisti žarnyno mikrobiotos sudėtį, todėl gali pakenkti virškinimo sistemos gebėjimui veiksmingai šalinti toksinus.

Reklama

Aromatizuoti sirupai, kurių sudėtyje yra aukštos fruktozės kukurūzų sirupo ir dirbtinių ingredientų, dar labiau apkrauna kepenis – pagrindinį detoksikacijos organą, kurį palaiko kava, vartojama juoda arba minimaliai apdorota.

Įgyvendinti į autofagiją orientuotą kavos gėrimo režimą

Strategiškai tinkamai vartojama kava gali paskatinti autofagiją– ląstelių savaiminio apsivalymo procesą, kurio metu pašalinami pažeisti komponentai ir perdirbamos maistinės medžiagos.

Kad ši nauda būtų kuo didesnė, mokslininkai rekomenduoja juodą kavą vartoti nevalgius, ypač ryte prieš pusryčius arba pertraukiamo badavimo metu.

Reklama

Ideali tvarka – išgerti 1-2 puodelius aukštos kokybės ekologiškos kavos tarp 9:30-11:30, kai kortizolio lygis natūraliai sumažėja. Toks laikas pagerina autofagiją, nesutrikdydamas cirkadinio ritmo.

Kavos vartojimas praėjus ne mažiau kaip 90 minučių po pabudimo leidžia organizmui nuslopinti natūralų kortizolio piką.

Kad kava būtų naudingesnė ląstelėms, ją derinkite su trumpa mankšta arba pratęskite naktinį badavimą atidėdami pusryčius po rytinės kavos.

Reklama

Jautrūs kofeinui asmenys turėtų apsvarstyti galimybę baigti vartoti kavą iki 14.00 val., kad nesutriktų miegas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like