Jei nuo alkoholio jus pykina, jūsų organizmas bando apsisaugoti

body s defense against alcohol

Alkoholio sukeltas pykinimas yra biologinis gynybos mechanizmas. Vartojant etanolį susidaro acetaldehidas – toksiška medžiaga, kuri dirgina virškinamąjį traktą. Genetinės variacijos, ypač paplitusios Rytų Azijos gyventojų grupėse, gali sustiprinti šią reakciją, sulėtindamos acetaldehido metabolizmą. Organizmo chemoreceptorių paleidimo zona aptinka šiuos toksinus ir signalizuoja smegenims sukelti pykinimą, kad apsisaugotų nuo tolesnio vartojimo. Nors kultūrinės nuostatos gali normalizuoti gėrimo keliamą diskomfortą, šios fiziologinės reakcijos yra teisėti įspėjamieji signalai, kuriuos verta suprasti.

Alkoholio sukeltas pykinimas

alcohol related nausea mechanism explained

Alkoholiui patekus į žmogaus organizmą, jis sukelia fiziologinių reakcijų kaskadą, kuri gali sukelti pykinimą. Etanolis, aktyvusis alkoholinių gėrimų junginys, pirmiausia perdirbamas kepenyse, kuriose susidaro acetaldehidas– toksiška medžiaga, dirginanti skrandžio gleivinę ir virškinamąjį traktą.

Reklama

Svarbus vaidmuo tenka ir smegenų chemoreceptorių paleidimo zonai (CTZ), kuri aptinka šiuos toksinus kraujyje ir signalizuoja vėmimo centrui pailgosiose smegenyse. Šis apsauginis mechanizmas išsivystė tam, kad iš organizmo būtų išstumtos potencialiai kenksmingos medžiagos.

Be to, alkoholis sukelia skrandžio gleivinės uždegimą ir didina skrandžio rūgšties gamybą, todėl dar labiau prisideda prie pykinimo.

Dehidratacija dėl alkoholio diuretinio poveikio ir kraujagyslių išsiplėtimo gali sustiprinti šiuos simptomus, nes sutrinka skysčių pusiausvyra vidinėje ausyje.

Reklama

Genetiniai veiksniai: Kodėl kai kurie žmonės patiria stipresnes reakcijas

genetic predisposition affects reactions

Nors alkoholis veikia visus, genetiniai skirtumai vaidina svarbų vaidmenį nustatant individualias reakcijas į alkoholio vartojimą ir polinkį į pykinimą.

ALDH2 genas, koduojantis fermentą aldehido dehidrogenazę, dažnai mutuoja maždaug 40 % Rytų Azijos gyventojų. Dėl šios mutacijos sumažėja organizmo gebėjimas metabolizuoti acetaldehidą, toksišką alkoholio apykaitos šalutinį produktą.

Asmenims, turintiems šią genetinę variaciją, susikaupia acetaldehido, todėl išgėrus net nedidelį kiekį alkoholio padidėja paraudimas, pykinimas ir diskomfortas. Ši reakcija, kartais vadinama „azijietiško raudonio sindromu”, yra apsauginis mechanizmas.

Reklama

Kiti genetiniai veiksniai, darantys įtaką alkoholio apykaitai, yra alkoholio dehidrogenazės (ADH) genų variacijos. Šie genetiniai skirtumai paaiškina, kodėl vieni žmonės nuolat jaučia pykinimą po minimalaus alkoholio kiekio suvartojimo, o kiti gali išgerti didesnį alkoholio kiekį be tiesioginių nepageidaujamų reakcijų.

Kūno įspėjimo sistema: Ką jums sako pykinimas

nausea signals underlying issues

Pykinimas pavartojus alkoholio yra vienas iš pagrindinių organizmo apsaugos mechanizmų nuo galimo toksiškumo. Ši fiziologinė reakcija pasireiškia, kai smegenų chemoreceptorių paleidimo zona aptinka per didelį alkoholio kiekį kraujyje arba kenksmingus šalutinius produktus, pavyzdžiui, acetaldehidą.

Po to atsirandantis diskomforto pojūtis iš esmės yra biologinė pavojaus sistema, įspėjanti apie tolesnį alkoholio vartojimą. Evoliucijos požiūriu ši apsauginė reakcija atgraso nuo potencialiai kenksmingų medžiagų vartojimo.

Reklama

Kai alkoholio koncentracija pasiekia susirūpinimą keliantį lygį, organizmas bando išstumti toksiną, iš pradžių per pykinimo signalus, o vėliau, jei alkoholis vartojamas toliau, galbūt per vėmimą. Šis procesas panašus į kitas organizmo reakcijas į kenksmingas medžiagas – tai nevalinga gynybos strategija, susiformavusi per tūkstantmečius žmogaus evoliucijos, siekiant apsaugoti svarbiausias organų sistemas, ypač kepenis ir smegenis, nuo toksinio alkoholio poveikio.

Kultūrinės nuostatos ir biologinė tikrovė

Nepaisant to, kad visuomenėje plačiai paplitęs glamorizuotas alkoholio vartojimas, biologinė pykinimo reakcija į alkoholį yra neginčijama fiziologinė realybė, kuri peržengia kultūrinio konteksto ribas. Daugelis visuomenių šlovina alkoholio vartojimą, tuo pat metu sumenkindamos jo neigiamą poveikį, todėl atsiranda disonansas tarp socialinių lūkesčių ir biologinių įspėjimų.

Dėl tokio kultūrinio normalizavimo žmonės dažnai ignoruoja arba slopina natūralius organizmo gynybinius mechanizmus. Kai geriant atsiranda pykinimas, tai dažnai rodo, kad kepenys nesugeba apdoroti papildomo etanolio – apsauginė reakcija, skirta apsisaugoti nuo toksiškumo.

Reklama

Nors kultūriniuose pasakojimuose nemalonūs pojūčiai dėl gėrimo gali būti traktuojami kaip silpnumas arba skatinama pykinimą „pralaužti”, medicinos mokslas šiuos simptomus pripažįsta kaip teisėtus apsauginius signalus.

Šio skirtumo supratimas padeda žmonėms priimti pagrįstus sprendimus dėl alkoholio vartojimo , pagrįstus biologiniais atsiliepimais, o ne socialiniu spaudimu.

Gerbti savo kūno signalus: Sveikesnis požiūris į gėrimą

Kai žmonės įsiklauso į savo kūno fiziologines reakcijas į alkoholį, jie dažnai renkasi sveikesnį alkoholio vartojimą. Pykinimas ir diskomfortas po alkoholio vartojimo yra aiškūs biologiniai signalai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, o ne juos slopinti.

Reklama

Sveikesni būdai yra šie: gerti nealkoholinius gėrimus, valgyti prieš geriant, kad sulėtėtų alkoholio absorbcija, ir nustatyti asmenines vartojimo ribas, atsižvelgiant į ankstesnę patirtį. Fizinių reakcijų stebėjimas gali padėti nustatyti individualias tolerancijos ribas.

Tiems, kurie jaučia nuolatinį pykinimą net ir saikingai vartojant, tinkamiausias pasirinkimas gali būti visiškas susilaikymas. Medikai rekomenduoja į šias reakcijas žiūrėti ne kaip į nepatogumus, kuriuos reikia įveikti, o kaip į apsauginius mechanizmus.

Suprasdami savo genetinį ir fiziologinį santykį su alkoholiu, galime priimti pagrįstus sprendimus, kuriuose pirmenybė teikiama ilgalaikei sveikatai, o ne laikinam socialiniam prisitaikymui.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like