JAV mitybos specialistas nustatė produktus, kurie apsaugo odą nuo senėjimo

skin ageing prevention products

Žymiausi mitybos specialistai nustatė kelias maisto produktų grupes, kurios veiksmingai kovoja su odos senėjimu. Omega-3 turtinga žuvis, antioksidantų kupinos uogos ir vitamino C turintys citrusiniai vaisiai palaiko kolageno gamybą ir mažina uždegimą. Žalioji arbata, tamsusis šokoladas ir riešutai suteikia galingų polifenolių, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Avokadai ir kaulų sultinys suteikia būtinų maistinių medžiagų odos elastingumui. Specialistai rekomenduoja reguliariai vartoti šiuos maisto produktus ir vengti cukraus, alkoholio ir perdirbtų produktų, kad odos sveikata būtų ideali. Visapusiškas mitybos planas prieš senėjimą suteikia transformuojančios naudos.

Mokslas apie maisto poveikį odos sveikatai

Nors dauguma žmonių daugiausia dėmesio skiria aktualiems kremams ir serumams, odos sveikatai ir senėjimo prevencijai labai svarbus maistas. Mityba daro tiesioginę įtaką ląstelių regeneracijai ir odos apsaugos mechanizmams.

Reklama

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad antioksidantų turtingi maisto produktai kovoja su laisvaisiais radikalais – nestabiliomis molekulėmis, kurios pažeidžia odos ląsteles ir greitina senėjimą. Be to, omega-3 riebalų rūgščių turintys maisto produktai mažina uždegimą, kuris prisideda prie ankstyvo senėjimo.

Kolageno, būtino odos elastingumui, gamyba priklauso nuo suvartojamo vitamino C kiekio. Tuo tarpu hidratacijos būklė, kurią reguliuoja su maistu suvartojamo vandens kiekis, turi įtakos odos putlumui ir barjero funkcijai.

Žarnyno ir odos ašis dar kartą patvirtina, kad virškinimo sistemos sveikata turi įtakos veido spalvai.

Reklama

Omega-3 turtingi maisto produktai: Jūsų odos geriausi draugai

Omega-3 turtingi maisto produktai: Jūsų odos geriausi draugai

Omega-3 riebalų rūgštys yra galingos maistinės medžiagos, padedančios kovoti su odos senėjimu, o moksliniais tyrimais įrodyta, kad jos pasižymi priešuždegiminiu ir drėgmę sulaikančiu poveikiu.

Šaltųjų vandenų žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir sardinės, pasižymi geriausiai biologiškai prieinamomis omega-3 rūgščių formomis – EPA ir DHA. Šie junginiai padeda palaikyti ląstelių membranų vientisumą ir apsaugo nuo UV spindulių daromos žalos.

Reklama

Augaliniai šaltiniai, pavyzdžiui, graikiniai riešutai, linų sėmenys ir ispaninio šalavijo sėklos, suteikia ALA omega-3, kurie palaiko kolageno gamybą ir mažina odos sausumą.

Tyrimai rodo, kad nuosekliai vartojant daug omega-3 turinčius maisto produktus gali sumažėti smulkių raukšlelių ir pagerėti odos elastingumas.

Mitybos specialistai rekomenduoja šiuos maisto produktus vartoti 2-3 kartus per savaitę, kad jie būtų idealiai naudingi odos sveikatai.

Reklama

Antioksidantai, kovojantys su laisvaisiais radikalais

Antioksidantai, kovojantys su laisvaisiais radikalais

Kadangi aplinkos veiksniai kasdien bombarduoja odą kenksmingais laisvaisiais radikalais, antioksidantai yra labai svarbūs apsaugant odą nuo priešlaikinio senėjimo.

Tyrimais nustatyta keletas veiksmingų šaltinių: uogos (ypač mėlynės), tamsusis šokoladas ir žalioji arbata turi polifenolių, kurie neutralizuoja oksidacinę žalą.

Reklama

Vitamino C turtingi maisto produktai, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ir paprikos, skatina kolageno gamybą ir apsaugo nuo UV spindulių daromos žalos.

Riešutuose, sėklose ir avokaduose esantis vitaminas E veikia sinergiškai su vitaminu C ir sustiprina apsaugą.

Mitybos specialistai rekomenduoja šiuos antioksidantus vartoti tiek su maistu, tiek naudojant vietiškai, pažymėdami, kad nuoseklus vartojimas sukuria kaupiamąjį apsauginį poveikį nuo ląstelių pažeidimų, sukeliančių smulkias linijas ir raukšles.

Reklama

Kolageną stiprinančios maistinės medžiagos odos elastingumui didinti

Su amžiumi kolageno gamyba natūraliai mažėja, todėl mažėja odos elastingumas ir formuojasi raukšlės. Šiam procesui neutralizuoti tam tikros maistinės medžiagos gali paskatinti kolageno sintezę organizme.

Kolageno gamybai būtinas vitaminas C, kurio gausu citrusiniuose vaisiuose, paprikose ir braškėse. Amino rūgščių, reikalingų kolagenui susidaryti, suteikia baltymų turtingas maistas, pvz., žuvis, kiaušiniai ir ankštinės daržovės.

Kaulų sultinyje yra kolageno peptidų, kurie reguliariai vartojami gali pagerinti odos elastingumą.

Reklama

Kitos naudingos maistinės medžiagos yra cinkas (austrėse, moliūgų sėklose), varis (riešutuose, sėklose) ir prolinas (kiaušinių baltymuose, piene). Šie komponentai veikia sinergiškai, palaikydami odos struktūrinį vientisumą.

Drėkinimo herojai: Maistas, kuris drėkina iš vidaus

Kolageno maistinės medžiagos palaiko odos struktūrą, tačiau tinkamas drėkinimas yra dar vienas esminis odos sveikatos ramstis.

Mitybos specialistai rekomenduoja daug vandens turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, agurkus, arbūzus ir salierus, kurie drėkina odą tiesiai į ląsteles.

Reklama

Omega-3 riebalų rūgštys, esančios riebiose žuvyse, graikiniuose riešutuose ir linų sėmenyse, padeda palaikyti odos drėgmės barjerą.

Avokaduose esantys sveikieji riebalai ir vitaminas E sulaiko drėgmę, o ispaninio šalavijo sėklos sugeria vandenį ir lėtai jį išskiria visą dieną.

Antioksidantų turtinga žalioji arbata ir drėkina, ir apsaugo nuo žalingo aplinkos poveikio, todėl visapusiškai padeda palaikyti odos drėgmės pusiausvyrą iš vidaus.

Reklama

Dr. Stevens 7 dienų mitybos planas skaisčiai odai

Garsus dermatologas daktaras Stevensas parengė strateginį 7 dienų mitybos planą, skirtą odos švytėjimui ir elastingumui skatinti. Į šį planą įtrauktos antioksidantų turtingos uogos pusryčiams, du kartus per savaitę gausi omega-3 rūgščių žuvis ir kasdien vartojami žalialapiai lapai, padedantys kovoti su laisvaisiais radikalais.

Kiekvieną dieną vartojami tam tikri kolageną palaikančių maisto produktų deriniai: rytais daugiausia dėmesio skiriama vitamino C vartojimui, vidurdienį – liesiems baltymams ir sudėtiniams angliavandeniams, o vakarais – priešuždegiminiams ingredientams, tokiems kaip ciberžolė ir imbieras.

Dr. Stevensas pabrėžia nuoseklų drėkinimą ir rekomenduoja tarp valgymų vartoti žaliąją arbatą dėl jos polifenolių, palaikančių ląstelių atsinaujinimą ir apsaugą nuo fotosenėjimo.

Reklama

Žalingi maisto produktai, spartinantys odos senėjimą

Žalingi maisto produktai, kurie spartina odos senėjimą

Tam tikri maisto produktai skatina odos sveikatą, tačiau daugelis mitybos pasirinkimų aktyviai prisideda prie ankstyvo odos senėjimo. Mitybos specialistai įspėja nevartoti per daug cukraus, kuris sukelia glikaciją, pažeidžiančią kolageno ir elastino skaidulas.

Perdirbti maisto produktai, kuriuose yra transriebalų ir dirbtinių priedų, spartina oksidacinį stresą ir uždegimą.

Reklama

Alkoholis sukelia dehidrataciją ir išeikvoja svarbiausias maistines medžiagas, o daug natrio turintis maistas sukelia vandens susilaikymą ir paburkimą.

Apdegusioje ar perkeptoje mėsoje yra galutinių glikacijos produktų, kurie pažeidžia odos baltymus.

Rafinuoti angliavandeniai padidina insulino kiekį, todėl padidėja riebalų gamyba ir uždegimas.

Reklama

Dr. Stevensas rekomenduoja sumažinti šių kenksmingų mitybos elementų kiekį, kad apsaugotumėte odos vientisumą ir išlaikytumėte jaunatvišką išvaizdą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like