Jaunos bulvės kovoja su ankstyvuoju senėjimu ir vėžiu – štai kaip jas paruošti

young potatoes combat aging

Jaunose bulvėse yra didesnė antioksidantų ir fenolinių junginių koncentracija nei subrendusiose veislėse, todėl jos pasižymi senėjimą stabdančiomis ir su vėžiu kovojančiomis savybėmis. Šie junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus, o atsparus krakmolas palaiko žarnyno sveikatą. Jei norite gauti didžiausią maistinę vertę, jaunas bulves virkite garuose arba kepkite su nepažeista odele, o prieš valgydami atvėsinkite, kad padidintumėte atsparaus krakmolo kiekį. Lengvi virimo būdai išsaugo naudingąsias maistines medžiagas, ypač jei ruošiamos pavasarį ir vasaros pradžioje, kai bulvės yra pačios šviežiausios.

Mokslas apie jaunų bulvių senėjimą stabdančias savybes

young potatoes anti aging benefits

Kodėl jaunos bulvės teikia ne tik kulinarinį malonumą? Šiuose nesubrendusiuose bulvių gumbuose yra gerokai daugiau antioksidantų ir fitonutrientų nei subrendusiose bulvėse.

Tyrimai rodo, kad jaunose bulvėse yra daugiau polifenolių, ypač chlorogeno rūgšties ir antocianinų, kurie kovoja su oksidaciniu stresu– pagrindiniu ląstelių senėjimo veiksniu.

Jaunų bulvių odelėje yra didžiausia šių naudingų junginių koncentracija, o moksliniais tyrimais įrodytas jų gebėjimas neutralizuoti laisvuosius radikalus, pažeidžiančius ląstelių DNR.

Be to, jaunose bulvėse yra atsparaus krakmolo, kuris veikia kaip prebiotikas, palaikantis žarnyno mikrobiomo sveikatą. Šis žarnyno ir smegenų ryšys atlieka svarbų vaidmenį mažinant sisteminį uždegimą.

Dėl mažesnio glikeminio poveikio, palyginti su subrendusiomis bulvėmis, jos dar labiau stabdo senėjimą, nes sumažina insulino šuolius, susijusius su pagreitėjusiais senėjimo procesais.

Kaip atsparusis krakmolas  bulvėse gerina žarnyno sveikatą

resistant starch improves gut health

Atsparusis krakmolas – galingas prebiotinis komponentas, kurio gausu naujosiose bulvėse, iš esmės keičia žarnyno sveikatą dėl savo unikalių virškinimo savybių.

Skirtingai nei įprastas krakmolas, atsparusis krakmolas nesuvirškintas prasiskverbia pro plonąją žarną ir pasiekia gaubtinę žarną, kur fermentuojasi ir maitina naudingas žarnyno bakterijas.

Šio fermentacijos proceso metu susidaro trumpos grandinės riebalų rūgštys, ypač butiratas, kuris yra pagrindinis energijos šaltinis gaubtinės žarnos ląstelėms ir padeda palaikyti žarnyno barjero vientisumą.

Tyrimai rodo, kad rezistentiško krakmolo vartojimas susijęs su mažesniu uždegimu, geresniu jautrumu insulinui ir geresniu mineralinių medžiagų įsisavinimu.

Naujose bulvėse yra daugiau atsparaus krakmolo nei brandžiose bulvėse, ypač atvėsintose po virimo.

Šaldymo proceso metu įprastas krakmolas dėl retrogradacijos virsta atspariu, o tai veiksmingai padidina prebiotikų naudą ir išlaiko bulvių maistingumą.

Fenoliniai junginiai: Vėžį stabdantys elementai jaunose bulvėse

cancer fighting phenolic compounds

Jaunose bulvėse slypi įspūdingas fenolinių junginių, natūralių augalinių cheminių medžiagų, kurios pasižymi reikšmingomis priešvėžinėmis savybėmis, pasižyminčiomis įvairiais biologiniais mechanizmais, arsenalas.

Šios biologiškai aktyvios medžiagos, ypač chlorogeno rūgštis ir kofeino rūgštis, padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti DNR ir inicijuoti vėžinių ląstelių vystymąsi.

Tyrimai rodo, kad jaunose bulvėse esantys fenoliniai junginiai stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi ir angiogenezę (naujų kraujagyslių, maitinančių auglius, formavimąsi). Jie taip pat sukelia apoptozę – užprogramuotą ląstelių žūtį – pakitusiose ląstelėse.

Skirtingai nuo subrendusių bulvių, jaunų veislių bulvių valgomojoje odelėje yra didesnė šių junginių koncentracija.

Lengvai verdant garuose arba greitai skrudinant išlieka daugiau fenolinių medžiagų nei verdant, kai vandenyje tirpūs junginiai išsiplauna.

Vartojant jaunas bulves su nepažeista odele, padidėja galimas poveikis kovai su vėžiu, todėl vartotojams, besirūpinantiems savo sveikata, labai svarbu atsižvelgti į paruošimo būdą.

Optimalūs virimo būdai maistinei vertei išsaugoti

Keli virimo būdai daro didelę įtaką jaunų bulvių maistinei vertei, o kai kuriais būdais gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos išsaugomos geriau nei kitais.

Jaunų bulvių virimas garuose išsaugo apie 80 % vandenyje tirpių vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl tai yra veiksmingiausias maistinių medžiagų išsaugojimo būdas.

Verdant, nors ir patogu, iš bulvių išplaunama daug maistingųjų medžiagų, ypač vitamino C ir B komplekso vitaminų. Tačiau verdant bulves su nepažeista odele šis praradimas sumažėja iki minimumo.

Virimas mikrobangų krosnelėje yra greita alternatyva, išsauganti maistingąsias medžiagas dėl trumpesnio virimo laiko ir minimalaus vandens sunaudojimo.

Aukštos temperatūros metodai, tokie kaip kepimas ar gruzdinimas, gali sunaikinti karščiui jautrius junginius, tačiau padidinti tam tikrų antioksidantų biologinį prieinamumą.

Kad maistinės medžiagos išliktų optimaliai, ekspertai rekomenduoja jaunas bulves virti garuose arba mikrobangų krosnelėje su odele ir suvartoti netrukus po paruošimo.

Šaldymo būdas, trigubai padidinantis naudą sveikatai

Tai, kas vyksta po to, kai bulvės išverdamos, gali labai padidinti jų naudą sveikatai, o ne tik pats virimo būdas.

Tyrimai rodo, kad mažiausiai 24 valandas virtos bulvės vėsinamos, todėl, vykstant retrogradacijos procesui, susidaro atsparus krakmolas. Šio virsmo metu įprastas virškinamas krakmolas virsta atspariu krakmolu, kuris veikia panašiai kaip maistinės skaidulos.

Tyrimai rodo, kad šis šaldymo procesas gali iki trijų kartų padidinti atsparaus krakmolo kiekį, palyginti su šviežiai virtomis bulvėmis.

Atsparusis krakmolas veikia kaip prebiotikas, maitinantis naudingas žarnyno bakterijas, o ne įsisavinamas plonojoje žarnoje. Dėl to pagerėja cukraus kiekio kraujyje kontrolė, sustiprėja sotumo jausmas ir sumažėja kalorijų įsisavinimas.

Svarbu tai, kad šie privalumai išlieka net tada, kai bulvės vėliau pašildomos, todėl virimas-vėsinimas-šiltinimas yra vertingas paruošimo būdas, padedantis maksimaliai pagerinti jaunų bulvių sveikatingumo savybes.

Sezoninis prieinamumas ir šviežiausių jaunų bulvių pasirinkimas

Dauguma jaunų bulvių būna šviežios pavasarį ir vasaros pradžioje, tačiau pasiūla priklauso nuo regiono ir auginimo sąlygų.

Vėsesnio klimato šalyse ankstyvosios veislės paprastai pasirodo ūkininkų turgeliuose gegužės-liepos mėnesiais, o šiltesniuose regionuose – anksčiau.

Rinkdamiesi jaunas bulves, ieškokite tvirtų, nepažeistų egzempliorių su stora, nesusiraukšlėjusia odele.

Bulvės turi būti sunkios pagal savo dydį, be dygimo požymių ir žalios spalvos, kuri rodo solanino – natūralaus toksino – atsiradimą.

Mažos ir vidutinio dydžio bulvės (2,5-5 cm skersmens) paprastai yra švelniausios tekstūros ir subtilaus skonio.

Laikykite neplautas jaunas bulves vėsioje, tamsioje, gerai vėdinamoje vietoje, geriausia popieriniame, o ne plastikiniame maišelyje, kad nesikauptų drėgmė, kuri pagreitina gedimą.

Penki paprasti receptai, kurie maksimaliai padidina jaunų bulvių sveikatingumo savybes

Jaunos bulvės natūraliai pasižymi didelėmis maistinėmis savybėmis, kurias galima sustiprinti ar išsaugoti taikant tam tikrus gaminimo būdus.

Šiuose penkiuose receptuose maksimaliai išryškinamos jų sveikatai naudingos savybės:

  1. Virtos garuose jaunos bulvės su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis – išsaugo vandenyje tirpius vitaminus ir antioksidantus bei prideda širdžiai naudingų riebalų.
  2. Šaltos bulvių salotos su citrinų padažu – vėsinant virtas bulves susidaro atsparus krakmolas, gerinantis žarnyno sveikatą.
  3. Keptos jaunos bulvės su česnakais ir rozmarinais – saikingas kepimas išlaiko maistingumą ir prideda antioksidacinių žolelių.
  4. Bulvių ir daržovių sriuba – švelniai verdant išsaugomos maistingosios medžiagos ir kartu su kitomis daržovėmis sukuriamas sinergetinis poveikis.
  5. Virtos bulvės su odele – trumpai verdant su nepažeista odele išsaugomas didžiausias kiekis fitonutrientų, esančių odelėje ir iš karto po ja.
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like