5 įprastos klaidos, kurios sunaikina vertingas maistines medžiagas visose daržovėse – daugelis tai daro kasdien

common mistakes destroying nutrients

Mitybos mokslas atskleidžia stulbinančią tiesą apie daržovių paruošimą: dauguma žmonių nesąmoningai sumažina savo produktų maistinių medžiagų kiekį per įprastas, bet destruktyvias praktikas. Paprasti kasdieniai įpročiai gali ženkliai sumažinti vitaminus, mineralus ir antioksidantus, būtinus optimaliai sveikatai. Nors vartotojai mano, kad renkasi sveikus produktus, jų gaminimo ir laikymo technikos sistemingai pašalina pačią maistinę naudą, kurią jie siekia gauti. Kokie iš pažiūros nekalti veiksmai tyliai atima iš daržovių jų gyvybę palaikančias savybes?

Daržovių pervirinimas: Tylusis maistinių medžiagų naikintojas

Kulinarinis aplaidumas dažnai lemia netyčinį esminių maistinių medžiagų sunaikinimą dėl per didelio karščio poveikio. Kai daržovės yra ilgai verdamos, svarbūs vandenyje tirpūs vitaminai, kaip vitaminas C ir B grupės vitaminai, sparčiai skyla, sumažindami jų maistinę vertę.

Reklama

Moksliniai tyrimai rodo, kad temperatūra virš 82°C gali sukelti reikšmingą maistinių medžiagų irimą, ypač tokiose jautriose daržovėse kaip brokoliai, špinatai ir paprikos.

Optimalūs maisto gaminimo būdai sumažina maistinių medžiagų praradimą, trumpinant šiluminį poveikį. Garinimas, blanširavimas ir trumpas šildymas mikrobangų krosnelėje išsaugo daugiau vitaminų ir mineralų, palyginti su virinimu ar ilgu kepimu.

Maistinių medžiagų molekulinė struktūra tampa vis pažeidžiamesnė ilgėjant gaminimo laikui, todėl tikslus temperatūros valdymas ir minimalus gaminimo laikas yra labai svarbūs išlaikant daržovių maistinį vientisumą.

Reklama

Vaisių ir daržovių plovimas netinkamu būdu: pašalinami svarbūs vitaminai

Nors daugelis namų virėjų tiki, kad kruopštus plovimas apsaugo jų produktus, standartiniai valymo metodai gali netyčia pakenkti maistinei kokybei. Agresyvus skalavimas aukšto slėgio vandeniu ir ilgas mirkymas gali išplauti vandenyje tirpius vitaminus, tokius kaip vitaminas C ir B grupės maistines medžiagas, iš daržovių paviršiaus.

Tyrimai rodo, kad tam tikri plovimo būdai sumažina maistinių medžiagų tankį iki 20% dėl mineralų ir vitaminų išplovimo.

Optimalus produktų valymas reikalauja švelnių technikų: trumpo skalavimo vėsiu vandeniu, minimalaus tvarkymo ir per didelio šveitimo vengimo. Specializuoti tyrimai siūlo naudoti minkštus šepetėlius šakniavaisiams ir švelnias vandens sroves lapinėms daržovėms.

Reklama

Temperatūra labai svarbi; šaltas vanduo išsaugo daugiau maistinių medžiagų, palyginti su šilto vandens skalavimais. Profesionalai rekomenduoja greitus, tikslinius valymo metodus, kurie sumažina maistinių medžiagų praradimą, tuo pačiu efektyviai pašalina paviršiaus teršalus.

Daržovių pjaustymas per anksti: kada ruošimas kainuoja jums maistinę vertę

Kaip netinkami plovimo būdai gali sumažinti daržovių maistines medžiagas, taip ir ankstyvas pjaustymas sukelia papildomus biocheminio skaidymosi mechanizmus, kurie pažeidžia maistinę vertę.

Kai daržovės supjaustomos prieš pat gaminimą, ląstelių sienelės sutrūkinėja, sukeldamos fermentines reakcijas, kurios greitai skaido vertingus vitaminus ir mineralus. Sąlytis su oru pagreitina oksidacijos procesus, dėl kurių reikšmingas maistinių medžiagų praradimas įvyksta vos per kelias minutes nuo pradinio ląstelių pažeidimo.

Reklama

Moksliškai kalbant, vandenyje tirpūs vitaminai, tokie kaip vitaminas C ir kai kurie B grupės vitaminai, yra ypač jautrūs skaidymuisi. Tyrimai rodo, kad kai kurios daržovės gali prarasti iki 25% savo maistinės vertės, kai jos supjaustomos ir paliekamos kambario temperatūroje ilgesniam laikui.

Minimalizuojant laiką tarp pjaustymo ir gaminimo, išlaikant minimalų paviršiaus kontaktą su oru ir laikant supjaustytas daržoves šaldytuve, galima sumažinti maistinių medžiagų praradimą ir išsaugoti daržovių maistinę vertę.

Daržovių netinkamas laikymas: maistinių medžiagų praradimas prieš gaminimą

Kadangi netinkamas laikymas gali drastiškai pagreitinti maistinių medžiagų degradaciją, daržovėms reikalingi strateginiai konservavimo metodai, norint išlaikyti jų maistinių medžiagų profilius.

Reklama

Temperatūra, drėgmė ir šviesos poveikis labai veikia daržovių maistinių medžiagų išsaugojimą. Šaldymas sulėtina metabolinius procesus, tačiau nevienodai naudingas visoms daržovėms; kai kurios daržovės, pavyzdžiui, pomidorai ir bazilikai, greičiau genda kai yra atšaldytos.

Lapinės daržovės greitai praranda vitaminą C ir folatą, kai laikomos neteisingai, o deguonis ir drėgmė katalizuoja maistinių medžiagų irimą. Šakniavaisiai geriau išlaiko maistinę vertę, kai laikomi tamsioje, vėsioje aplinkoje su vidutine drėgme.

Tyrimai rodo, kad kai kurios daržovės, pavyzdžiui, brokoliai ir špinatai, gali prarasti iki 50% savo maistinės vertės per kelias dienas po derliaus nuėmimo, jei nėra tinkamai laikomos.

Reklama

Tikslūs laikymo metodai yra labai svarbūs norint išsaugoti vidinę šviežių produktų maistinę vertę.

Maisto Ruošimo Būdai, Kurie Sumažina Maistinę Vertę

Nors maisto gaminimas transformuoja žalias daržoves į skanius ir virškinamus maisto produktus, tam tikri kulinariniai metodai gali žymiai sumažinti jų maistinę vertę.

Virimas išsiskiria kaip labiausiai kenksmingas metodas, dėl kurio vandenyje tirpūs vitaminai, tokie kaip B ir C, išsiskiria į virimo vandenį, kuris paprastai išpilamas. Aukštos temperatūros technikos, tokios kaip kepimas aliejuje ir ilgas kepimas orkaitėje, toliau kenkia maistinių medžiagų vientisumui, suskaidydamos karščiui jautrius junginius ir sukeldamos potencialiai kenksmingas laisvąsias radikalus.

Reklama

Gaminimas mikrobangų krosnelėje, kai atliekamas teisingai su minimaliu vandens kiekiu, iš tikrųjų gali išsaugoti daugiau maistinių medžiagų, palyginti su tradiciniu virimu.

Garinimas yra idealus maisto gaminimo būdas, išlaikantis ląstelinę struktūrą ir sumažinantis maistinių medžiagų praradimą.

Mokslininkai rekomenduoja trumpesnį gaminimo laiką, žemesnę temperatūrą ir minimalų sąlytį su vandeniu, kad būtų maksimaliai išsaugota daržovių maistinė vertė, užtikrinant, kad vartotojai gautų maksimalią naudą sveikatai iš savo mitybos pasirinkimų.

Reklama

Išvada

Daržovių maistinių medžiagų išsaugojimas reikalauja kruopštaus dėmesio paruošimui, laikymui ir gaminimo būdams. Moksliniai įrodymai nuosekliai rodo, kad minimalus apdorojimas, strateginiai gaminimo metodai ir greitas suvartojimas maksimaliai išsaugo maistines medžiagas. Šių kritinių veiksnių supratimas suteikia galimybę asmenims optimizuoti maistinių medžiagų suvartojimą, paverčiant, atrodytų, įprastą maisto ruošimą į tikslingą mitybos strategiją. Vartotojai turi teikti pirmenybę švelniam apdorojimui, tiksliam temperatūros kontroliavimui ir greitam suvartojimui, kad užtikrintų maksimalią maistinę naudą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like