Ilgaamžiškumo gėrimas ar kasdieniai spąstai? Ką kava su cukrumi daro jūsų gyvenimo trukmei

sugar s impact on longevity

Naujausi tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas gali pailginti gyvenimo trukmę ir 8-15 proc. sumažinti mirtingumo riziką. Nors juodos kavos nauda yra ideali, atrodo, kad pridėjus nedidelį kiekį cukraus apsauginis poveikis išlieka didžiausias. Tačiau pernelyg didelis saldinimas (daugiau kaip 15 g per parą) gali panaikinti kavos privalumus, sukeldamas atsparumą insulinui ir uždegimą. Individuali reakcija priklauso nuo amžiaus, genetikos ir medžiagų apykaitos sutrikimų. Tobula pusiausvyra tarp malonumo ir naudos ilgaamžiškumui priklauso nuo asmeninių veiksnių ir vartojimo įpročių.

Mokslas apie kavos naudą ilgaamžiškumui

Nors kavos poveikis sveikatai tyrinėjamas jau seniai, naujausi tyrimai atskleidė įtikinamų sąsajų tarp kavos vartojimo ir ilgesnio gyvenimo trukmės.

Reklama

Keli didelio masto epidemiologiniai tyrimai rodo, kad saikingai kavą geriantys asmenys gali gyventi ilgiau nei negeriantys kavos, o mirtingumo rizika gali sumažėti 8-15 %.

Panašu, kad ši nauda susijusi su turtingu kavos biocheminiu profiliu – joje yra daugiau kaip 1 000 biologiškai aktyvių junginių, įskaitant polifenolius, diterpenus ir kofeiną.

Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad šios medžiagos pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir neuroprotekcinėmis savybėmis.

Reklama

Kavos vartojimas susijęs su mažesne kelių lėtinių ligų, įskaitant 2 tipo diabetą, Parkinsono ligą, kepenų sutrikimus ir tam tikras širdies ir kraujagyslių ligas, rizika.

Šis ryšys atitinka J formos kreivę, kai saikingas vartojimas (3-4 puodeliai per dieną) duoda idealią naudą, o per didelis vartojimas gali sumažinti teigiamą poveikį.

Kaip cukraus apykaita veikia sveikatą

Kai cukrus patenka į kraują, jis sukelia sudėtingą medžiagų apykaitos kaskadą, kuri daro tiesioginę įtaką daugeliui organizmo sistemų ir ilgalaikėms sveikatos pasekmėms. Kasa išskiria insuliną, kad palengvintų gliukozės įsisavinimą ląstelėse, tačiau nuolatinis didelio cukraus kiekio vartojimas ilgainiui gali sukelti atsparumą insulinui.

Reklama

Dėl šio medžiagų apykaitos sutrikimo kyla sisteminis uždegimas ir oksidacinis stresas, pažeidžiantis kraujagysles ir organus. Reguliarus cukraus vartojimas didina trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį ir skatina visceralinių riebalų kaupimąsi – veiksniai, glaudžiai susiję su širdies ir kraujagyslių ligomis ir trumpesne gyvenimo trukme.

Tyrimai rodo, kad įprastas cukraus vartojimas gerokai padidina riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu, nutukimu ir metaboliniu sindromu. Šios būklės trumpina gyvenimo trukmę dėl spartesnio ląstelių senėjimo ir pablogėjusios imuninės sistemos funkcijos.

Glikacijos procesas, kai cukraus molekulės jungiasi su baltymais, dar labiau pažeidžia ląstelių struktūras ir pagreitina su senėjimu susijusias ligas.

Reklama

Tyrimų rezultatai: Rezultatai apie saldintą kavą yra nevienareikšmiai.

Kaip tiksliai cukraus dėjimas į kavą veikia ilgalaikius sveikatos rezultatus? Mokslinėje literatūroje pateikiami prieštaringi įrodymai. Keletas longitudinių tyrimų rodo, kad saikingas cukraus vartojimas (1-2 arbatiniai šaukšteliai) kavoje turi nereikšmingą poveikį mirtingumo rodikliams, kai jis vartojamas subalansuotoje mityboje.

2022 m. JK Biobanko tyrime netgi nustatyta, kad saldintos kavos mėgėjų mirtingumo rizika buvo 29-31 proc. mažesnė nei negeriančių kavos.

Ir atvirkščiai, Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos tyrimai rodo, kad daugiau nei 3 arbatiniai šaukšteliai cukraus per dieną gali paneigti galimą kavos naudą, nes didina uždegiminius žymenis ir atsparumą insulinui.

Reklama

Tikėtina, kad išvados skiriasi dėl metodologinių skirtumų, gyventojų demografijos ir gyvenimo būdo veiksnių. Dauguma tyrėjų sutinka, kad nors juoda kava turi idealią naudą sveikatai, saikingas cukraus priedas labai nesumažina apsauginio kavos poveikio nuo neurodegeneracinių ir širdies ir kraujagyslių ligų.

Insulino atsakas: Kai kava susitinka su cukrumi

Į kavą pridėjus cukraus prasideda sudėtinga fiziologinė kaskada, apimanti insulino sekreciją ir gliukozės metabolizmą. Vartojant kartu, kavoje esantis kofeinas gali laikinai pabloginti gliukozės toleravimą, o pridėtas cukrus skatina insulino išsiskyrimą, kad būtų reguliuojamas cukraus kiekis kraujyje.

Tyrimai rodo, kad šis derinys gali sukurti probleminį medžiagų apykaitos modelį. Reguliarus saldintos kavos vartojimas ilgainiui gali prisidėti prie atsparumo insulinui, nes kasa nuolat reaguoja į cukraus vartojimą.

Reklama

Stimuliuojančios kofeino savybės taip pat gali sustiprinti šį poveikį didindamos kortizolio kiekį, kuris dar labiau veikia jautrumą insulinui.

Asmenims, sergantiems tokiomis medžiagų apykaitos ligomis kaip priešdiabetas ar antrojo tipo diabetas, ši insulino reakcija gali būti ypač reikšminga ir dėl bendro poveikio medžiagų apykaitai gali turėti įtakos ilgalaikei sveikatos būklei, o kartu ir gyvenimo trukmei.

Svarbus amžius: Skirtingas poveikis įvairiais gyvenimo etapais

Su amžiumi susiję fiziologiniai pokyčiai smarkiai keičia tai, kaip organizmas apdoroja ir reaguoja tiek į kofeiną, tiek į cukrų, todėl saldintos kavos vartojimo rizikos ir naudos santykis per visą gyvenimą skiriasi.

Reklama

Paaugliai ir jauni suaugusieji paprastai kofeiną metabolizuoja greičiau, tačiau jie gali būti jautresni gliukozės kiekio kraujyje svyravimams, kuriuos sukelia pridėtinis cukrus.

Vidutinio amžiaus suaugusiesiems dažnai sumažėja kofeino išsiskyrimo greitis, todėl vartojant saldintą kavą gali sustiprėti ir stimuliuojantis poveikis, ir insulino reakcija.

Vyresnio amžiaus suaugusiųjų tyrimai rodo, kad kofeino metabolizmo efektyvumas yra mažesnis, o jautrumas insulinui sumažėjęs, todėl cukraus poveikis gali būti problemiškesnis.

Reklama

Tyrimai rodo, kad nors saikingas kavos vartojimas gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusio kognityvinių funkcijų silpnėjimo, cukrus gali panaikinti šiuos privalumus vyresnio amžiaus žmonėms, ypač tiems, kurie yra atsparūs insulinui arba serga prediabetinėmis ligomis.

Šiuos su amžiumi susijusius skirtumus dar labiau keičia individualūs genetiniai veiksniai, todėl saldintos kavos vartojimą reikia vertinti individualiai.

Rasti savo saldžiąją vietą: Kava: asmeninis požiūris į kavos vartojimą

Rasti savo saldžiąją vietą: Kava: asmeninis požiūris į kavos vartojimą

Reklama

Atsižvelgiant į didelius individualių reakcijų į kofeiną ir cukrų skirtumus skirtingais gyvenimo etapais, individualizuotas kavos vartojimas yra praktiška sveikatos strategija. Nustatant idealų suvartojamos kavos kiekį, ekspertai rekomenduoja įvertinti individualius veiksnius, įskaitant medžiagų apykaitos sveikatą, miego kokybę ir esamus sveikatos sutrikimus.

Asmenims, turintiems atsparumą insulinui, gali būti naudinga nesaldinta kava, o asmenys, kurių gliukozės apykaita normali, gali toleruoti nedidelį cukraus kiekį.

Rytiniai chronotipai paprastai efektyviau apdoroja kofeiną ankstyvuoju dienos laikotarpiu, o vakariniai chronotipai gali patirti ilgesnį stimuliuojantį poveikį.

Reklama

Kofeino metabolizmo genų, tokių kaip CYP1A2, genetiniai skirtumai taip pat turi įtakos idealiems vartojimo įpročiams. Maždaug 50 % gyventojų turi lėtai metabolizuojančių variantų, todėl rekomenduojama riboti vartojimą iki pietų.

Reguliarus miego kokybės, energijos lygio ir širdies ir kraujagyslių sistemos rodiklių stebėjimas laikui bėgant gali padėti patobulinti individualų kavos gėrimo režimą.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like