Gydytojas įvardija 2 maisto produktus, pavojingus tuščiam skrandžiui

Medicinos specialistai nurodo, kad citrusiniai vaisiai ir kava gali būti kenksmingi, kai vartojami tuščiu skrandžiu. Šiuose įprastuose rytiniuose gėrimuose yra rūgštinių junginių, kurie gali dirginti skrandžio gleivinę, jei maistas nėra buferis. Tyrimai rodo, kad reguliarus šių dirgiklių poveikis gali sukelti diskomfortą, uždegimą ir pabloginti esamas virškinimo ligas. Šių medžiagų sąveikai su virškinimo organais lemiamą reikšmę turi vartojimo laikas. Supratimas apie šią sąveiką suteikia esminių žinių tiems, kurie siekia optimizuoti savo virškinimo sistemos sveikatą.

Mokslo žinios apie tuščio skrandžio virškinimą

Kai skrandis kelias valandas lieka nepapildytas, virškinimo sistemoje įvyksta reikšmingų fiziologinių pokyčių. Skrandžio rūgšties gamyba tęsiasi nepaisant to, kad negaunama maisto, todėl padidėja rūgštingumas, o pH vertė gali nukristi žemiau 2,0. Ši padidėjusi rūgštinė aplinka tarnauja kaip gynybinis mechanizmas nuo patogenų, tačiau sudaro sąlygas, kurios gali pažeisti skrandžio gleivinę.

Reklama

Tuo pat metu hormonas grelinas pasiekia didžiausią koncentraciją, skatina alkio pojūtį ir keičia gliukozės kiekio kraujyje reguliavimą. Ilgai badaujant susilpnėja žarnyno barjero funkcija, todėl virškinimo traktas tampa jautresnis tam tikrų maisto produktuose esančių cheminių junginių dirginimui.

Be to, tulžies pūslės susitraukimas didina tulžies koncentraciją, ruošiantis numatomam lipidų virškinimui. Šios bendros fiziologinės adaptacijos paaiškina, kodėl tam tikri maisto produktai, vartojami tuščiu skrandžiu, gali sukelti uždegimines reakcijas, skrandžio sutrikimus arba pabloginti maistinių medžiagų įsisavinimą.

Citrusiniai vaisiai: Paslėptas pavojus prieš pusryčius

Nors apelsinai, greipfrutai ir citrinos suteikia būtino vitamino C ir antioksidantų, šie citrusiniai vaisiai, vartojami tuščiu skrandžiu, gali kelti didelių virškinimo problemų.

Reklama

Didelis rūgšties kiekis citrusiniuose vaisiuose – daugiausia citrinos rūgšties – gali dirginti skrandžio gleivinę, kai nėra maisto buferinės medžiagos. Dėl tokio rūgštingumo gali padidėti skrandžio rūgšties gamyba, todėl jautriems žmonėms gali paūmėti tokios ligos kaip rūgštinis refliuksas, gastritas ar pepsinės opos.

Be to, abrazyvinis citrusinių rūgščių pobūdis gali laikinai pažeisti skrandžio gleivinės apsauginį barjerą ir sukelti diskomfortą, deginimo pojūtį ar pykinimą. Šiam poveikiui ypač jautrūs pacientai, jau turintys virškinimo trakto sutrikimų.

Mitybos specialistai rekomenduoja citrusinius vaisius vartoti valgio metu arba suvalgius sudėtinių angliavandenių, kurie gali neutralizuoti jų rūgštines savybes.

Reklama

Kava: Kodėl jūsų rytinis ritualas gali kenkti jūsų žarnynui?

Milijonai žmonių visame pasaulyje dieną pradeda nuo puodelio kavos, nežinodami, kad šis įprastas rytinis ritualas gali turėti didelę įtaką virškinamojo trakto sveikatai, kai jis vartojamas tuščiu skrandžiu.

Kava stimuliuoja druskos rūgšties gamybą, kuri gali ardyti skrandžio gleivinę, kai nėra maisto, kuris ją absorbuotų.

Tyrimai rodo, kad kofeinas didina kortizolio kiekį, todėl gali paūmėti simptomai tiems, kurie turi virškinimo sutrikimų. Rūgštingumas (pH 4,85-5,10) gali sukelti rėmenį ir rūgšties refliuksą, ypač jautriems žmonėms.

Reklama

Be to, kava pagreitina skrandžio išsituštinimą, o tai gali sukelti maistinių medžiagų malabsorbciją ir dirgliosios žarnos simptomus.

Gastroenterologai rekomenduoja kavą gerti po valgio, o ne prieš jį, arba derinti ją su daug kalcio turinčiu maistu, kad būtų sušvelnintas rūgštingumas ir sumažintas neigiamas poveikis virškinimo traktui.

(Pastaba: šiame tekste netaikomi jokie metriniai perskaičiavimai, nes nebuvo pateikta konkrečių matavimų ar vienetų.)

Reklama

Geresnės dienos pradžios alternatyvos

Nors kava tebėra populiarus rytinis gėrimas, egzistuoja daugybė maistiniu požiūriu geresnių alternatyvų, kurios palaiko virškinamojo trakto sveikatą, kai vartojama tuščiu skrandžiu.

Žolelių arbatos, ypač ramunėlių ir imbiero, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir mažina rūgščių gamybą. Šiltas vanduo su citrina drėkina ir šarmina skrandžio rūgštingumą.

Daug baltymų turintys kokteiliai, pavyzdžiui, kokteiliai su augalinės kilmės baltymų milteliais, riešutų sviestu ir bananais, apsaugo skrandžio gleivinę. Avižiniai dribsniai, kuriuose gausu tirpių skaidulų, stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje ir kartu sugeria skrandžio rūgšties perteklių.

Reklama

Tradicinė ryžių košė „congee” švelniai pamaitina ir minimaliai apkrauna virškinimo traktą.

Kad virškinamojo trakto veikla būtų ideali, mitybos specialistai rekomenduoja probiotikus vartoti su jogurtu ar kefyru likus maždaug 15-30 minučių iki sudėtingesnio maisto, kad naudingosios bakterijos galėtų įsitvirtinti virškinamajame trakte.

Ilgalaikis netinkamo tuščio skrandžio pasirinkimo poveikis

Nuolatinis dirginančių maisto produktų vartojimas tuščiu skrandžiu gali sukelti lėtinių virškinamojo trakto sutrikimų, turinčių sisteminių pasekmių sveikatai. Tyrimai rodo, kad įprastas labai rūgštaus ar aštraus maisto vartojimas, prieš tai neatsipalaidavus skrandyje, gali prisidėti prie erozinio gastrito, pepsinių opų ir lėtinio virškinamojo trakto uždegimo.

Reklama

Be to, tyrimai rodo, kad pasikartojantis virškinamojo trakto dirginimas yra susijęs su padidėjusia malabsorbcijos sindromų rizika, dėl kurios pablogėja maistinių medžiagų pasisavinimas ir gali trūkti svarbiausių mikroelementų.

Dėl žarnyno pralaidumo pokyčių gali sutrikti imuninė reguliacija ir padidėti uždegiminių citokinų gamyba.

Tokios lėtinės uždegiminės būsenos yra susijusios su medžiagų apykaitos sutrikimais, įskaitant atsparumą insulinui ir dislipidemiją, kurie yra svarbūs širdies ir kraujagyslių ligų ir kitų sisteminių patologijų rizikos veiksniai ilgą laiką netinkamai maitinantis.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like