Gydytojas mums pasakoja apie draudžiamus produktus, vartojant antibiotikus

Draudžiami produktai su antibiotikais

Antibiotikai yra vienas vertingiausių medicinos įrankių kovojant su bakterinėmis infekcijomis. Tačiau jų veiksmingumas labai priklauso nuo tinkamo vartojimo ir tam tikrų medžiagų vengimo. Daugelis pacientų nežino, kad įprasti maisto produktai, gėrimai ir maisto papildai gali sumažinti antibiotikų efektyvumą arba sukelti nepageidaujamas reakcijas. Šių kontraindikacijų supratimas yra labai svarbus gydymo sėkmei. Klinikinis farmakologas paaiškina, kurių kasdienių produktų reikėtų vengti antibiotikų terapijos metu ir kodėl šių sąveikų laikas yra svarbus siekiant optimalių terapinių rezultatų.

Pieno produktai: kalcio ryšys, silpninantis antibiotikų absorbciją

Nors daugeliui pacientų patariama vartoti vaistus su maistu, pieno produktai yra reikšminga išimtis vartojant tam tikrus antibiotikus.

Reklama

Kalciu turtingi pieno produktai gali susijungti su tetraciklinais ir fluorochinolonais, suformuodami netirpius kompleksus, kurie neleidžia tinkamai absorbuotis virškinamajame trakte. Ši sąveika sumažina antibiotikų biologinį prieinamumą 50-90%, potencialiai pakenkdama gydymo veiksmingumui.

Mechanizmas apima chelataciją, kai kalcio jonai sudaro cheminius ryšius su antibiotikų molekulėmis. Pacientai turėtų išlaikyti 2 valandų tarpą tarp pieno produktų vartojimo ir antibiotikų priėmimo. Šis apribojimas taikomas pienui, jogurtui, sūriui ir kalciu praturtintiems produktams.

Ne visi antibiotikai turi šią sąveiką; penicilinams ir cefalosporinams paprastai neturi įtakos vienu metu vartojami pieno produktai.

Reklama

Alkoholis ir antibiotikai: pavojingas duetas jūsų sveikatai

Nors įprasta išmintis jau seniai perspėja nemaišyti alkoholio su antibiotikais, ši sąveika kelia tikrą fiziologinę riziką, neapsiribojant vien atsargumo patarimais.

Alkoholio vartojimas antibiotikų gydymo metu gali sukelti nepageidaujamas reakcijas, įskaitant stiprų pykinimą, vėmimą, galvos skausmus ir tachikardiją – ypač vartojant tokius vaistus kaip metronidazolis, tinidazolis ir kai kuriuos cefalosporinus.

Be to, alkoholio metabolizmas apkrauna kepenų funkciją, potencialiai trukdant antibiotikų apdorojimui ir mažinant gydomąjį efektyvumą.

Reklama

Ši dviguba našta kepenų takams gali prailginti sveikimo laiką ir pakenkti gydymo rezultatams.

Alkoholio imunosupresinės savybės taip pat gali neutralizuoti kovos su infekcija naudą, kurią teikia antibiotikai, iš esmės pakenkiant pagrindiniam antimikrobinės terapijos tikslui.

Geležies turtingi maisto produktai ir papildai

Daugelis pacientų nežino, kad geležies turintys maisto produktai ir papildai gali žymiai sumažinti tam tikrų antibiotikų efektyvumą dėl cheminių sąveikų, kurios trukdo tinkamam vaistų įsisavinimui.

Reklama

Konkrečiai, tetraciklinai ir fluorochinolonai sudaro chelatų kompleksus su geležimi, dėl ko abi medžiagos tampa neveiksmingos.

Pacientams, vartojantiems doksicikliną, minocikliną, ciprofloksaciną ar levofloksaciną, reikėtų vengti geležies papildų, multivitaminų su geležimi ir geležies gausių maisto produktų, tokių kaip raudona mėsa, špinatas ir praturtinti javainiai, 4-5 valandas prieš ar po antibiotikų vartojimo.

Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja dozių vartojimą atskirti bent 6 valandomis arba vartoti antibiotikus tuščiu skrandžiu, kad būtų maksimaliai padidintas terapinis poveikis ir išvengta gydymo nesėkmės dėl šių sąveikų.

Reklama

Rūgštingos sultys: kodėl greipfrutų ir apelsinų sultys gali pakenkti jūsų gydymui

Tam tikros rūgščios sultys sukelia nemažai komplikacijų pacientams, vartojantiems antibiotikus, sukurdamos sąveikas, kurios yra tokios pat problemiškos kaip ir su geležimi.

Greipfrutų sultys ypatingai slopina žarnyno CYP3A4 fermentus, kurie metabolizuoja vaistus, įskaitant azitromiciną ir klaritromiciną, potencialiai sukeldamos pavojingai padidėjusią koncentraciją kraujyje.

Apelsinų sultys ir kiti citrusiniai gėrimai gali žymiai sumažinti fluorochinolonų antibiotikų, tokių kaip ciprofloksacinas, absorbciją, susijungdami su jais ir sudarydami netirpius kompleksus.

Reklama

Tyrimai rodo, kad vartojant šias sultis antibiotikų biologinis prieinamumas sumažėja iki 80%.

Gydytojai rekomenduoja atskirti antibiotikų vartojimą nuo rūgščių sulčių vartojimo bent dviem valandomis, kad būtų išlaikytas terapinis efektyvumas.

Probiotikai: Tinkamas laikas turi reikšmę siekiant maksimalios naudos antibiotikų vartojimo metu

Vartojant kartu su antibiotikais, probiotikai gali žymiai sumažinti virškinamojo trakto sutrikimus ir potencialiai pagerinti gydymo rezultatus. Tačiau tinkamas laikas yra būtinas efektyvumui.

Reklama

Rekomenduojamas protokolas yra atskirti antibiotikų ir probiotikų vartojimą bent 5 centimetrais. Šis laiko tarpas neleidžia antibiotikams neutralizuoti naudingų mikroorganizmų prieš jiems kolonizuojant žarnyną.

Maksimaliai naudai gauti, tęskite probiotikų vartojimą 1-2 savaites po antibiotikų terapijos. Ši praktika pagreitina mikrobiomo atkūrimą po plataus spektro antibiotikų padarytos šalutinės žalos.

Saccharomyces boulardii ir kelių padermių Lactobacillus/Bifidobacterium formuluotės klinikiniuose tyrimuose parodė didesnį efektyvumą mažinant su antibiotikais susijusią viduriavimą.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like