Gydytojai išvardija maisto produktus, kurie gali pabloginti skydliaukės sveikatą

thyroid unfriendly food awareness for doctors

Gydytojai įspėja, kad tam tikri maisto produktai gali sutrikdyti skydliaukės funkciją. Žaliose kryžmažiedžių daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose, yra goitrogeninių junginių, kurie blokuoja jodo pasisavinimą.

Sojos produktai, glitimo turtingi grūdai ir perdirbti maisto produktai su rafinuotu cukrumi ir transriebalais gali sukelti uždegimines reakcijas, kurios sutrikdo hormonų sintezę. Pernelyg gausus šių maisto produktų vartojimas gali pakenkti skydliaukės medžiagų apykaitos efektyvumui.

Reklama

Tyrinėkite toliau ir sužinokite, kokie biocheminiai mechanizmai yra svarbūs.

Goitrogeniniai maisto produktai: Tylus skydliaukės veiklos sutrikdymas

Keletas goitrogeninių maisto produktų gali tyliai pakenkti skydliaukės funkcijai, galimai sutrikdyti medžiagų apykaitos procesus ir hormonų gamybą. Kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip brokoliai, žiediniai ir briuseliniai kopūstai, sudėtyje yra junginių, kurie trukdo jodo įsisavinimui ir skydliaukės hormonų sintezei. Šios fitocheminės medžiagos, vadinamos gliukozinolatais, gali slopinti skydliaukės peroksidazės fermento aktyvumą, todėl sutrinka liaukos gebėjimas gaminti svarbiausius hormonus.

Šių maisto produktų virimas gali sušvelninti jų goitrogeninį poveikį ir sumažinti fermentų trikdžius. Tačiau vartojant didelius žalių produktų kiekius gali sutrikti skydliaukės funkcija, ypač asmenims, kuriems jau anksčiau yra jodo trūkumas arba autoimuninės skydliaukės ligos. Svarbiausia – saikingai; verdant garuose, verdant ar kepant galima gerokai sumažinti goitrogenų kiekį, kartu išsaugant maistines savybes. Suprasdami šias sąveikas, galėsite priimti pagrįstus mitybos sprendimus, padedančius palaikyti optimalią skydliaukės sveikatą.

Reklama

Uždegimų kaltininkai, darantys įtaką skydliaukės funkcijai

Nors uždegimas gali smarkiai sutrikdyti skydliaukės funkciją, tam tikros mitybos priežastys nuolat pažeidžia hormonų pusiausvyrą ir medžiagų apykaitos homeostazę. Uždegimą skatinantys maisto produktai, ypač tie, kuriuose yra daug rafinuotų angliavandenių, transriebalų ir perdirbtų ingredientų, suaktyvina imunines kaskadas, kurios tiesiogiai sutrikdo skydliaukės hormonų gamybą ir receptorių jautrumą.

Glitimo turintys produktai gali sukelti autoimunines reakcijas, todėl gali paūmėti skydliaukės sutrikimai, pavyzdžiui, Hašimoto tiroiditas. Perdirbta mėsa, pasižyminti dideliu sočiųjų riebalų kiekiu ir pažangiosios glikacijos galutiniais produktais, sukelia sisteminius uždegiminius žymenis, kurie trikdo skydliaukės hormonų konversiją ir medžiagų apykaitos reguliavimą.

Per didelis cukraus vartojimas skatina uždegiminių citokinų gamybą, todėl sutrinka pagumburio, hipofizės ir skydliaukės ašies signalizacija. Norėdami palaikyti optimalią skydliaukės funkciją ir medžiagų apykaitos efektyvumą, norėsite sumažinti šių uždegiminių veiksnių poveikį, taip palaikydami visapusišką endokrininės sistemos sveikatą.

Reklama

Maistines medžiagas blokuojantys maisto produktai, kuriuos reikia žinoti

Nors skydliaukės sveikata priklauso nuo sudėtingos mitybos sąveikos, tam tikri maisto produktai gali labai apsunkinti svarbiausių mikroelementų, būtinų optimaliai endokrininei funkcijai, įsisavinimą. Pavyzdžiui, sojos produktuose yra fitatų ir izoflavonų, kurie gali slopinti jodo ir seleno įsisavinimą ir sutrikdyti skydliaukės hormonų sintezę. Kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir gūžiniai kopūstai, vartojamų žalių ir per dideliais kiekiais, sudėtyje yra goitrogeninių junginių, kurie trukdo skydliaukės hormonų gamybai, nes blokuoja jodo įsisavinimą. Glitimo turtingas maistas jautriems žmonėms gali sukelti autoimunines reakcijas, todėl gali paūmėti skydliaukės funkcijos sutrikimai. Rafinuoti grūdai ir perdirbti maisto produktai, turintys aukštą glikemijos indeksą, gali sukelti uždegimines reakcijas ir dar labiau pakenkti skydliaukės medžiagų apykaitos procesams. Suprasdami šiuos maistines medžiagas blokuojančius mechanizmus, galėsite atlikti strateginius mitybos pakeitimus, kurie padės palaikyti skydliaukės funkciją ir bendrą endokrininę sveikatą.

Skydliaukės disbalansą sukeliantys paslėpti mitybos trigeriai

Nauji mitybos tyrimai nurodo sudėtingus mitybos komponentus, kurie gali tyliai pakenkti skydliaukės funkcijoms. Tam tikruose maisto produktuose yra junginių, kurie trikdo hormonų gamybą ir medžiagų apykaitos procesus, todėl gali pažeisti subtilią endokrininės sistemos pusiausvyrą.

Goitrogeninės medžiagos, esančios kryžmažiedėse daržovėse, pavyzdžiui, kopūstuose ir brokoliuose, gali slopinti jodo įsisavinimą, kai jos vartojamos žalios, ir trukdyti skydliaukės hormonų sintezei. Sojos produktuose yra fitoestrogenų, kurie gali konkurencingai blokuoti skydliaukės receptorių vietas, todėl gali sumažėti hormonų veiksmingumas. Glitimas, esantis kviečiuose ir panašiuose grūduose, jautriems asmenims gali sukelti autoimunines reakcijas, galinčias sustiprinti skydliaukės uždegimą.

Reklama

Perdirbti maisto produktai su dideliu rafinuoto cukraus kiekiu ir per didelis kofeino kiekis gali dar labiau pakenkti skydliaukės reguliavimo mechanizmams. Suprasdami šiuos paslėptus mitybos veiksnius, galėsite proaktyviai valdyti savo medžiagų apykaitos sveikatą ir imtis tikslingų mitybos intervencijų, kad palaikytumėte optimalią skydliaukės funkciją.

Perdirbti maisto produktai ir jų žalingas poveikis skydliaukei

Atsižvelgiant į sudėtingus skydliaukės funkcijos medžiagų apykaitos kelius, perdirbti maisto produktai yra reikšmingas biocheminis trikdys, galintis sistemingai bloginti endokrininės sistemos veiklą. Šiose maistinių medžiagų neturinčiose medžiagose yra uždegiminių junginių, transriebalų ir sintetinių priedų, kurie trikdo hormoninių signalų mechanizmus ir skydliaukės hormonų konversiją.

Pastebėsite, kad rafinuoti angliavandeniai ir daug natrio turintys perdirbti maisto produktai sukelia uždegimines reakcijas, galinčias sutrikdyti skydliaukės receptorių jautrumą. Dirbtiniai konservantai ir emulsikliai gali pakenkti mitochondrijų efektyvumui, sumažinti medžiagų apykaitą ir paveikti skydliaukės hormonų gamybą. Be to, šiuose maisto produktuose dažnai yra ksenoestrogenų ir cheminių stabilizatorių, kurie imituoja endokrininę sistemą ardančias savybes ir dar labiau pažeidžia skydliaukės homeostazę.

Reklama

Norint palaikyti optimalią skydliaukės funkciją ir užkirsti kelią galimiems medžiagų apykaitos sutrikimams, labai svarbu iki minimumo sumažinti perdirbtų maisto produktų vartojimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like