Grikiai – pamirštas supermaistas, kurio Vakarai nesupranta

Dr. Eglė Jurevičiūtė, mitybos specialistė

Tuo metu, kai Vakarų pasaulis atranda egzotiškus supermaistus – čia, kvinsė, acai uogas – vienas galingiausių maistinių augalų jau šimtmečius auga mūsų soduose ir laukuose. Grikiai, Rytų Europos ir Azijos virtuvių pamatas, Vakaruose vis dar lieka neįvertinti, nors jų maistinė vertė prilygsta, o kai kuriais aspektais net pranoksta populiariausius šiuolaikinius supermaistus.

Reklama

Istorinis kontekstas: kodėl Vakarai neatrado grikių?

Nors grikiai Lietuvoje, Rusijoje, Ukrainoje ir daugelyje Azijos šalių auginami šimtmečius, Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje jie ilgai buvo laikomi „skurdžių maistu” arba tiesiog pašaru gyvuliams. Tik pastaraisiais dešimtmečiais, augant susidomėjimui alternatyviais grūdais ir be glitimo produktais, grikiai pradėjo skintis kelią į Vakarų virtuvę.

Istoriškai grikių vertę puikiai suprato mūsų protėviai. Lietuvoje grikienė (grikių košė) buvo laikoma stiprybės ir sveikatos šaltiniu, o daugelyje slaviškų kultūrų grikiai buvo pagrindinis valstiečių išgyvenimo šaltinis. Tuo tarpu Japonijoje grikių makaronai (soba) ne tik mėgstamas patiekalas, bet ir kultūrinis simbolis, atspindintis harmoniją su gamta.

Maistinė bomba jūsų lėkštėje

Grikių maistinė vertė tikrai įspūdinga:

Reklama

  • Pilnavertis baltymas: Grikiai yra vienas iš nedaugelio augalinių maisto produktų, turinčių visas esencines aminorūgštis. Juose yra apie 13% baltymų, o jų aminorūgščių sudėtis artima idealiai.
  • Antioksidantų lobynas: Grikiai turi daugiau antioksidantų nei daugelis grūdų, įskaitant rutino ir kvercetino – galingų flavonoidų, mažinančių uždegimą ir stiprinančių kraujagyslių sveikatą.
  • Mineralų šaltinis: Grikiai turi gausu magnio, cinko, vario, mangano ir geležies – mineralų, kurių dažnai trūksta šiuolaikinėje mityboje.
  • Be glitimo: Nors grikiai vadinami grūdais, botaniškai jie priklauso pseudogrūdams ir yra saugūs žmonėms, sergantiems celiakija ar turintiems glitimo netoleravimą.
  • Žemo glikeminio indekso: Grikiai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir suteikia ilgalaikės energijos.

Kodėl Vakarai dar nesupranta grikių vertės?

Nepaisant visų šių pranašumų, grikiai Vakaruose vis dar neužima tokios vietos, kokios nusipelno. Kodėl?

  1. Skonio barjeras: Vakarų vartotojams, pripratusiems prie kviečių švelnumo, grikių riešutinis, žemiškas skonis gali pasirodyti per intensyvus.
  2. Paruošimo „sudėtingumas”: Daugelis nežino, kaip tinkamai paruošti grikius – permerkti, virti tinkamą laiką, derinti su kitais ingredientais.
  3. Marketingo stoka: Kitaip nei kvinoja ar čia sėklos, grikiai neturėjo galingų marketingo kampanijų, pristatančių juos Vakarų vartotojams.
  4. Kultūriniai stereotipai: Ilgai gyvavęs stereotipas, kad grikiai yra „skurdžių maistas”, persekioja šį produktą iki šių dienų.

Kaip įtraukti grikius į savo mitybą: patarimai pradedantiesiems

Norintiems atrasti grikių pasaulį, štai keli būdai pradėti:

Grikių košė: Klasikinis būdas mėgautis grikiais. Pagardinkite uogomis, riešutais ir medumi pusryčiams.

Reklama

Grikių blynai: Grikių miltai suteikia blynams riešutinį skonį ir pagerina jų maistinę vertę.

Salotos su grikiais: Atvėsinti virti grikiai puikiai tinka salotose su šviežiomis daržovėmis ir feta sūriu.

Grikių makaronai: Išbandykite japonišką soba – grikių makaronus su daržovėmis ir azijietišku padažu.

Reklama

Grikiai vietoj ryžių: Bet kuriame patiekale, kur naudojate ryžius, išbandykite grikius – gausite daugiau skonio ir maistinių medžiagų.

Mokslas patvirtina: grikių nauda sveikatai

Naujausi moksliniai tyrimai patvirtina tai, ką tradicinės kultūros žinojo šimtmečius:

  • Širdies sveikata: Reguliarus grikių vartojimas siejamas su žemesniu cholesterolio kiekiu ir mažesne širdies ligų rizika.
  • Diabeto prevencija: Grikių sudėtyje esantis d-chiro-inositolis padeda reguliuoti insulino gamybą ir cukraus kiekį kraujyje.
  • Virškinimo sistemos sveikata: Grikiai yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis, padedantis palaikyti sveiką žarnyno mikrobiotą.
  • Svorio valdymas: Dėl didelio baltymų ir skaidulų kiekio grikiai ilgam suteikia sotumo jausmą.

Pabaigos žodis

Grikiai – tai puikus pavyzdys, kaip kartais vertingiausi dalykai slypi ne egzotiškose, tolimose vietose, o čia pat, mūsų tradicijose ir kultūriniame pavelde. Šis „pamirštas supermaistas” pamažu atranda kelią į šiuolaikinę mitybą, ir tai gera žinia mūsų sveikatai.

Reklama

Kitą kartą, kai ieškosit naujo supermaisto savo mitybai praturtinti, nepamirškite, kad vienas galingiausių jų galbūt jau laukia jūsų virtuvės spintelėje ar vietinėje parduotuvėje. Grikiai – senolių išmintis, patvirtinta šiuolaikinio mokslo.


Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir nėra skirtas pakeisti profesionalias sveikatos priežiūros specialistų konsultacijas. Prieš darydami reikšmingus mitybos pakeitimus, visada pasitarkite su savo gydytoju.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like