Graikijoje fetos sūris valgomas kitaip, nei manėte, ir tai mažina pilvo riebalų kiekį

feta cheese reduces belly fat

Daugelis graikų fetą sutrina ant salotų ar įdarytą į vyniotinius, tačiau pasigenda autentiško vietinio požiūrio į šį pagrindinį pieno produktą. Graikijoje fetos sūris ant kaimiškų salotų patiekiamas storais, stambiais griežinėliais, paskanintas alyvuogių aliejumi ir žolelėmis. Šis tradicinis patiekimo būdas – ne tik dėl skonio, bet ir dėl to, kad, kaip Viduržemio jūros regiono dietos dalis, jis gali padėti sumažinti pilvo riebalų kiekį. Tinkamai patiektame fetos sūryje esantys kalcio turtingi baltymai ir naudingosios bakterijos yra naudingi medžiagų apykaitai, o apdorotos versijos negali prilygti.

Tradicinis graikiškas fetos patiekimo ir vartojimo būdas

Tradicinis graikų požiūris į fetos sūrį yra paprastas. Autentiškas graikiškas vartojimas pabrėžia, kad fetos sūrį reikia ne lydyti, trupinti ar įmaišyti į sudėtingus receptus, o mėgautis grynu jo pavidalu.

Reklama

Graikai paprastai ant šviežių kaimo salotų patiekia nemažą gabalėlį fetos, apšlakstytą tyru alyvuogių aliejumi ir pabarstytą aromatinėmis žolelėmis, pavyzdžiui, raudonėliais.

Kitas tradicinis patiekimo būdas – didelis fetos gabalas su šilta duona, pomidorais, alyvuogėmis ir alyvuogių aliejumi.

Graikai retai pjausto sūrį mažais gabalėliais, kaip įprasta vakarietiškuose patiekaluose. Vietoj to jie pjausto storais griežinėliais, kad skonis atsiskleistų.

Reklama

Toks minimalistinis požiūris išsaugo fetos maistinę vertę ir išryškina jos aštrų, sudėtingą skonį – galimai prisideda prie medžiagų apykaitą skatinančių savybių.

Fetoje esantys biologiškai aktyvūs junginiai: kaip jie veikia pilvo riebalus

Fetos sūrio sudėtyje yra keletas biologiškai aktyvių junginių, kurie gali turėti įtakos pilvo riebalų kaupimuisi. Atrodo, kad didelis kalcio kiekis fetos sūryje slopina riebalų rūgščių sintazę, fermentą, kuris katalizuoja riebalų kaupimąsi, ypač pilvo srityje. Tyrimai rodo, kad kalcis žarnyne jungiasi su riebalų rūgštimis, neleisdamas joms absorbuotis ir skatindamas išsiskyrimą.

Be to, fetoje yra konjuguotos linolo rūgšties (CLA), kuri, kaip įrodyta, mažina riebalinį sluoksnį, nes skatina riebalų oksidaciją ir mažina lipogenezę. Be to, fetoje esantys baltymai didina sotumo hormonų, tokių kaip peptidas YY ir GLP-1, kiekį, o tai gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.

Reklama

Be to, šiame fermentuotame sūryje esantys probiotikai gali teigiamai paveikti žarnyno mikrobiotos sudėtį ir reguliuoti uždegimo žymenis, susijusius su visceralinių riebalų kaupimusi. Šie mechanizmai leidžia manyti, kad feta sūris galėtų būti naudingas komponentas mitybos metoduose, skirtuose pilvinio nutukimo problemai spręsti.

Fetos probiotikų ir medžiagų apykaitos privalumų mokslinis pagrindimas

Fetos sūris, kaip fermentuotas pieno produktas, turi įvairią mikrobų bendriją, kuri lemia jo išskirtinį probiotinį profilį. Šios naudingosios bakterijos, daugiausia pieno rūgšties kultūros, palaiko žarnyno sveikatą, didindamos mikrobiomo įvairovę ir gerindamos virškinimo funkciją.

Tyrimai rodo, kad fetos probiotikai gali daryti įtaką medžiagų apykaitai įvairiais būdais. Sūryje yra trumposios grandinės riebalų rūgščių, kurios gali padidinti riebalų oksidaciją ir pagerinti jautrumą insulinui.

Reklama

Be to, tyrimai rodo, kad fetos sūryje esantis kalcis žarnyne gali prisijungti prie su maistu gaunamų riebalų, taip sumažindamas jų įsisavinimą ir skatindamas išsiskyrimą.

Fetos baltymai, ypač fermentacijos metu susidarę biologiškai aktyvūs peptidai, reguliuoja sotumo hormonų, tokių kaip grelinas ir leptinas, kiekį. Šis reguliavimas padeda kontroliuoti apetitą ir gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, todėl, įtraukus į subalansuotą Viduržemio jūros regiono mitybos modelį, gali sumažėti pilvo riebalų kiekis.

Fetos deriniai, kurie maksimaliai sustiprina jos savybes, padedančias kovoti su riebalais

Nors vien fetos sūris yra labai naudingas maistine prasme, strateginis jo derinimas su tam tikrais maisto produktais gali sustiprinti jo potencialias kovos su riebalais savybes.

Reklama

Derinant fetos sūrį su alyvuogių aliejumi sukuriamas sinergetinis poveikis, nes aliejuje esantys mononesotieji riebalai pagerina riebaluose tirpių maistinių medžiagų įsisavinimą. Pridėjus daug ląstelienos turinčių daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, agurkų ir lapinių žalumynų, sulėtėja virškinimas, o tai skatina sotumo jausmą ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

Daug baltymų turintys patiekalai, pavyzdžiui, ant grotelių kepta vištiena ar ankštinės daržovės, papildo fetos naudą medžiagų apykaitai, nes dar labiau padidina termogenezę– kalorijų deginimo procesą virškinimo metu.

Tokios žolelės, kaip raudonėlis ir mėta, ne tik pagerina skonį, bet ir turi junginių, kurie gali palaikyti virškinimą ir mažinti uždegimą.

Reklama

Tradicinis graikiškas fetos patiekimo būdas – su alyvuogių aliejumi ir daržovėmis – atspindi šiuos moksliškai pagrįstus derinius, kurie padeda maksimaliai sumažinti pilvo riebalų kiekį.

Kaip į kasdienę mitybą įtraukti graikiškos fetos įpročius

Ko gali pasimokyti sveikata besirūpinantys žmonės iš tradicinių graikų mitybos įpročių, kuriuose daug dėmesio skiriama fetos sūriui?

Graikai paprastai vartoja fetą saikingai, kaip subalansuotos Viduržemio jūros regiono dietos dalį, o ne kaip atskirą „supermaistą”. Nedideliais kiekiais (apie 30 g) fetos jie trupina ant daržovių gausių salotų arba deda su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis.

Reklama

Norėdami perimti šiuos įpročius, apsvarstykite galimybę kasdieniuose patiekaluose kaloringus sūrius pakeisti fetos sūriu.

Įmaišykite jį į pusryčių omletą su daržovėmis, pabarstykite juo pietų salotas su pomidorais ir agurkais arba įtraukite į vakarienę kartu su ankštinėmis daržovėmis ir žalumynais.

Svarbiausia fetą naudoti ne kaip pagrindinį ingredientą, o kaip skonio stipriklį. Šis metodas užtikrina fetos naudą medžiagų apykaitai ir kartu išlaiko kalorijų balansą – tai labai svarbu norint sumažinti pilvo riebalų kiekį.

Reklama

Dažnai užduodami klausimai

Ar graikiška feta efektyviau padeda numesti svorio nei kiti sūriai?

Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad graikiška feta yra veiksmingesnė svorio metimo priemonė nei kiti sūriai. Visus sūrius dėl jų kaloringumo reikėtų saikingai vartoti kaip subalansuotos mitybos dalį.

Kiek fetos sūrio turėčiau suvalgyti per dieną, kad jis būtų naudingas sveikatai?

Mitybos specialistai dėl natrio kiekio fetos sūrio paprastai rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 30-60 gramų per dieną. Tokia porcija suteikia naudingo kalcio ir baltymų, o kalorijų kiekis neviršija sveikatai naudingų medžiagų.

Ar skirtingų gyvūnų fetos sūris pasižymi skirtingomis savybėmis kovojant su riebalais?

Tyrimais galutinai nenustatyta, kad skirtingų gyvūnų (avių, ožkų ar karvių) fetos sūris pasižymi skirtingomis savybėmis kovoti su riebalais. Skirtingų šaltinių sūris skiriasi savo maistine verte, tačiau konkreti nauda svorio kontrolei moksliškai neįrodyta.

Reklama

Ar laktozės netoleruojantys žmonės vis dar gali pasinaudoti fetos riebalų kiekį mažinančiu poveikiu?

Laktozės netoleruojantys asmenys gali pasinaudoti tariamu fetos poveikiu, nes šiame sūryje yra nedaug laktozės. Tačiau mokslinių įrodymų, kad fetos sūris mažina pilvo riebalų kiekį, yra nedaug, nepriklausomai nuo to, ar sūris toleruoja laktozę.

Ar kaitinant arba verdant fetos sūrį sumažėja jo nauda medžiagų apykaitai?

Šildant fetos sūrį gali iš dalies sumažėti jame esančių probiotikų ir kai kurių naudingų junginių kiekis. Tačiau daug jo maistinių savybių, įskaitant baltymus ir kalcį, išlieka nepakitusios, kai jis trumpai kepamas vidutinėje temperatūroje.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like