Mokslininkai meta iššūkį mitams, kad saldumynų atsisakymas yra pavojingas psichikai

sweets withdrawal affects mental health

Naujausi moksliniai tyrimai paneigia nuomonę, kad visiškai atsisakyti saldumynų yra sveika. Dr. Thorntono atliktas 2400 dalyvių tyrimas atskleidė, kad saikingas saldumynų vartojimas (1-3 kartus per savaitę) lėmė 78 % ilgesnį dietos laikymąsi ir 65 % mažesnį nerimo lygį. Visiškas cukraus ribojimas gali sukelti abstinencijos simptomus, draudžiamo vaisiaus efektą ir potencialiai sukelti nervinę ortoreksiją. Evoliuciškai susiformavusi žmogaus smegenų sąranga iš tikrųjų skatina retkarčiais vartoti saldumynus. Subalansuotas požiūris užtikrina geresnius psichologinius ir fizinius rezultatus.

Mokslas apie potraukį cukrui ir psichikos sveikatą

Žmogaus smegenys su cukrumi yra susikūrusios sudėtingą santykį, kuris toli gražu neapsiriboja paprastais skonio pojūčiais. Neurobiologiniai tyrimai atskleidžia, kad cukraus vartojimas sukelia dopamino išsiskyrimą smegenų atlygio keliuose, panašiai kaip ir priklausomybę sukeliančios medžiagos, tačiau mažesniu intensyvumu.

Reklama

Tyrimai rodo, kad staigus cukraus atsisakymas gali sukelti abstinencijos simptomus, įskaitant dirglumą, nerimą ir kognityvinius sutrikimus. Ši fiziologinė reakcija paaiškina, kodėl kraštutiniai mitybos apribojimai dažnai būna ilgalaikiai.

Dar daugiau nerimo kelia Kalifornijos universitete atlikti tyrimai, kurie rodo, kad visiškai atsisakius cukraus gali padidėti streso hormonų gamyba.

Atrodo, kad psichologinei pusiausvyrai palaikyti ir sveikatos problemoms, susijusioms su per dideliu cukraus vartojimu, spręsti naudingiausia ne atsisakyti, o saikingai vartoti.

Reklama

Kai per daug ribojama mityba: Nepritekliaus psichologija

Nors iš pradžių mitybos apribojimai buvo geranoriški, tačiau, kai jie tampa kraštutinumais, palaipsniui gali virsti problemiškais psichologiniais modeliais. Tyrimai rodo, kad visiškas saldumynų atsisakymas dažnai sukelia „uždrausto vaisiaus” efektą, kai ribojamas maistas tampa vis labiau geidžiamas.

Psichologai pastebi, kad griežtas ribojimas dažnai sukelia nepritekliaus ir persivalgymo ciklus. Šis modelis gali pasireikšti kaip nervinė ortoreksija– nesveika „teisingo” valgymo manija, kai asmenys patiria nerimą, socialinę izoliaciją ir prastesnę gyvenimo kokybę.

Tyrimai rodo, kad saikingo valgymo metodai paprastai duoda geresnius ilgalaikius psichologinius rezultatus nei visiško atsisakymo strategijos, nes skatina sveikesnį santykį su maistu, nesukeldami su nepritekliumi susijusio streso.

Reklama

Dr. Thorntono revoliucinių tyrimų išvados

Nors tradicinė išmintis jau seniai rekomenduoja visiškai atsisakyti saldžių maisto produktų, daktaro Thorntono penkerių metų tyrimas atskleidžia netikėtus rezultatus.

Jos tyrime dalyvavo 2400 dalyvių, kurie bandė taikyti įvairius cukraus ribojimo protokolus. Duomenys įtikinamai parodė, kad asmenys, kurie leido saikingai vartoti saldumynus (1-3 kartus per savaitę), išlaikė mitybos pokyčius 78 % ilgiau nei tie, kurie bandė visiškai atsisakyti saldumynų.

Be to, saikingai besimaitinantys asmenys 65 % rečiau jautė nerimą ir kompensacinę mitybos elgseną.

Reklama

Dr. Thorntono neurologiniai vertinimai rodo, kad planuotas, sąmoningas saldumynų vartojimas iš tikrųjų stiprina, o ne silpnina savireguliacinius smegenų kelius, o tai prieštarauja ankstesnėms prielaidoms apie cukraus psichologinį poveikį.

Šios išvados rodo, kad tvariems mitybos pokyčiams naudingas strateginis lankstumas, o ne absoliutus ribojimas.

Evoliucinės perspektyvos: Kodėl mūsų smegenys atlygina už saldų vartojimą

Evoliucijos požiūriu, galingas žmogaus smegenų atsakas į saldumą išsivystė kaip svarbus išgyvenimo mechanizmas. Saldus skonis paprastai signalizavo apie daug energijos turintį maistą, kuris buvo gyvybiškai svarbus mūsų protėviams išgyventi nepritekliaus laikotarpiais.

Reklama

Dr. Thorntono tyrimai rodo, kad šis neurobiologinis užprogramavimas išlieka giliai įsišaknijęs šiuolaikiniuose žmonėse. Kai vartojame saldų maistą, suaktyvėja dopamino keliai, sukeliantys malonumo ir pasitenkinimo jausmą, kuris per visą mūsų rūšies vystymąsi sustiprino naudingą elgesį ieškant maisto.

Staigus šių atlygį skatinančių medžiagų pašalinimas gali sutrikdyti neurocheminę pusiausvyrą ir sukelti psichologinį distresą.

Šis evoliucinis kontekstas paaiškina, kodėl visiškas saldumynų vengimas gali sukelti neigiamą psichologinį poveikį, neapsiribojant vien tik potraukiu.

Reklama

Paslėpta visiško cukraus atsisakymo kaina

Nepaisant daugybės sveikatai naudingų dalykų, susijusių su cukraus kiekio mažinimu maiste, visiškas saldžių maisto produktų atsisakymas dažnai susijęs su netikėtomis psichologinėmis išlaidomis, kurių daugelis besilaikančiųjų dietos nenumato.

Tyrimai rodo, kad ekstremalūs mitybos apribojimai gali sukelti psichologinę atsakomąją reakciją, įskaitant padidėjusį potraukį maistui, įkyrias mintis apie maistą ir nepritekliaus jausmą. Šios psichinės būsenos dažnai sukelia persivalgymo epizodus ir nesveikus santykius su maistu.

Tyrimai rodo, kad saikingas požiūris, kaileidžiama retkarčiais valgyti saldumynus, tačiau neperžengiant protingų ribų, paprastai lemia geresnę ilgalaikę laikyseną ir psichologinę gerovę nei absoliutus draudimas.

Reklama

Psichikos sveikatos specialistai vis dažniau rekomenduoja subalansuotą požiūrį į mitybą, kuriuo pripažįstami fiziologiniai ir psichologiniai poreikiai, o ne demonizuojamos visos maisto produktų kategorijos.

Ieškoti pusiausvyros: Įtraukti sąmoningą nuolaidžiavimą į sveiką mitybą

Mitybos specialistai ir psichologai dabar propaguoja ne absoliutų ribojimą, o sąmoningą nuolaidžiavimą kaip tvarų požiūrį į sveiką mitybą. Ši subalansuota strategija leidžia žmonėms retkarčiais pasimėgauti skanėstais ir kartu išlaikyti bendrus mitybos tikslus.

Tyrimai rodo, kad suplanuoti malonumai gali padėti išvengti persivalgymo epizodų, kuriuos dažnai sukelia griežtas nepriteklius. Svarbiausia valgyti skanėstus su visišku sąmoningumu – mėgautis skoniais, pripažinti malonumą ir valgyti be kaltės jausmo.

Reklama

Ekspertai rekomenduoja taikyti 80/20 principą: 80 % laiko rinktis maistingųjų medžiagų turintį maistą, o likusius 20 % laisvai rinktis mėgstamus skanėstus.

Toks požiūris padeda ilgą laiką laikytis sveikos mitybos įpročių ir kartu išsaugoti psichologinę gerovę.

Naujai apibrėžti valios jėgą: Kodėl lankstumas gali pranokti griežtus apribojimus?

Naujai apibrėžti valios jėgą: Kodėl lankstumas gali pranokti griežtus apribojimus?

Reklama

Tradiciniai požiūriai į valios jėgą sutelkia dėmesį į savidiscipliną kaip į ribotus išteklius, kurie išsenka dėl nuolatinio įtempto darbo, ypač kai reikia atsispirti norimam maistui.

Naujausi tyrimai kvestionuoja šį modelį ir rodo, kad griežtas ribojimas dažnai sukelia psichologinę atsakomąją reakciją ir galiausiai perteklinį vartojimą.

Tyrimai rodo, kad lankstus požiūris į mitybą,įskaitant atsitiktinius skanėstus be kaltės jausmo, gali paskatinti tvarius mitybos įpročius. Toks lankstumas susijęs su geresniais psichologiniais rezultatais ir mažesnėmis įkyriomis mintimis apie maistą.

Reklama

Išryškėja paradoksas: griežtas susilaikymas nuo saldumynų dažnai sustiprina jų psichologinę įtaką, o leidimu pagrįstas požiūris sumažina jų emocinę galią.

Dabar mokslininkai rekomenduoja valios jėgą suvokti kaip strateginį lankstumą, o ne kaip nepalaužiamą susilaikymą, pripažįstant psichologinius saikingo nuolaidžiavimo, o ne visiško draudimo privalumus.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like