Tam tikri maisto ir vaistų deriniai kelia rimtą pavojų sveikatai. Greipfrutai smarkiai padidina daugelio vaistų kiekį kraujyje, o maisto produktai su vitaminu K sumažina varfarino veiksmingumą. Pieno produktai trukdo tinkamai įsisavinti tam tikrus antibiotikus. Daug kalio turintys maisto produktai, vartojami kartu su tam tikrais kraujospūdį mažinančiais vaistais, gali sukelti pavojingą širdies ritmą. Jonažolė mažina daugelio receptinių vaistų, įskaitant kontraceptikus, veiksmingumą. Alkoholis, sumaišytas su skausmą malšinančiais vaistais, kelia grėsmę kepenų funkcijai. Supratus šią sąveiką galima išvengti galimai mirtinų pasekmių.
Tylusis pavojus: Greipfrutai ir receptiniai vaistai
Kaip dažnai pacientai mano, kad rytinė greipfrutų sulčių stiklinė gali trukdyti vartoti vaistus? Šiame įprastame citrusiniame vaisiuje yra junginių, vadinamų furanokumarinais, kurie slopina CYP3A4, žarnyno fermentą, atsakingą už daugelio vaistų metabolizavimą.
Kai CYP3A4 slopinamas, paveiktų vaistų koncentracija kraujyje gali padidėti iki pavojingo lygio. Šiai sąveikai ypač jautrūs vaistai yra statinai, kalcio kanalų blokatoriai, imunosupresantai ir tam tikri psichiką veikiantys vaistai.
Poveikis nėra nereikšmingas – vartojant greipfrutus, vaistų biologinis prieinamumas gali padidėti nuo 1,5 iki 15 kartų. Skirtingai nuo daugumos vienu metu vykstančių maisto ir vaistų sąveikų, greipfrutų fermentus blokuojantis poveikis gali išlikti 24-72 valandas po vartojimo.
Net nedidelis kiekis – 250 ml sulčių – gali labai pakeisti vaistų metabolizmą ir sukelti nepageidaujamą poveikį, pradedant raumenų irimu ir baigiant inkstų nepakankamumu.
Antikoaguliantai ir vitaminas K: Rizikingas balansavimo aktas
Nors daugelis pacientų pripažįsta, kad vaistai gali sąveikauti su kitais vaistais, mažiau jų supranta sudėtingą ryšį tarp antikoaguliantų ir vitamino K turtingų maisto produktų. Tokie vaistai kaip varfarinas (Coumadin) veikia slopindami vitamino K vaidmenį kraujo krešėjime, todėl reikia kruopščiai prižiūrėti mitybą.
Staiga padidėjęs vitamino K suvartojimas gali sumažinti varfarino veiksmingumą ir sukelti pavojingą krešulių susidarymą. Ir atvirkščiai, vitamino K vartojimo sumažinimas gali sustiprinti vaisto veiksmingumą ir padidinti kraujavimo riziką. Maisto produktai, kuriuose ypač daug vitamino K, yra lapiniai kopūstai, špinatai, briuseliniai kopūstai ir kiti tamsūs lapiniai žalumynai.
Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai rekomenduoja nuolat vartoti vitamino K, o ne visiškai atsisakyti šių maistingų maisto produktų. Pacientai turėtų informuoti savo sveikatos priežiūros specialistus apie reikšmingus mitybos pokyčius, kad būtų galima koreguoti dozę.
Reguliarus INR stebėjimas išlieka labai svarbus tiems, kurie valdo šią trapią farmakologinę pusiausvyrą tarp vaistų veiksmingumo ir mitybos poreikių.
Pieno produktai ir antibiotikai: Kodėl laikas yra svarbus?
Kai pacientai kartu su tam tikrais antibiotikais vartoja pieno produktus, jie gali nesąmoningai pakenkti gydymo veiksmingumui.
Daug kalcio turintys pieno produktai gali jungtis su tetraciklinais (doksiciklinu, minociklinu) ir fluorochinolonais (ciprofloksacinu, levofloksacinu), sudarydami netirpius kompleksus, kurie trukdo tinkamai absorbuotis virškinimo trakte.
Tyrimai rodo, kad ši sąveika gali sumažinti antibiotikų biologinį prieinamumą 50-90 %, todėl gydymas gali būti nesėkmingas ir skatinti atsparumą antimikrobinėms medžiagoms. Klinikinės pasekmės yra ypač svarbios sunkioms infekcijoms, kurioms reikia tikslių terapinių dozių.
Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai rekomenduoja pieno produktų vartojimą ir šių antibiotikų vartojimą atskirti bent 2-4 valandomis.
Alternatyvios laiko strategijos – antibiotikus vartoti 1-2 val. prieš valgį arba 2 val. po pieno produktų vartojimo. Pacientai turėtų atidžiai perskaityti vaistų vartojimo instrukcijas ir pasikonsultuoti su vaistininkais dėl konkrečių laiko reikalavimų, kad gydymo rezultatai būtų idealūs.
Vaistai nuo kraujospūdžio ir daug kalio turintys maisto produktai
Tam tikri vaistai nuo kraujospūdžio gali smarkiai pakeisti organizmo kalio reguliavimo mechanizmus, todėl gali atsirasti pavojinga sąveika su daug kalio turinčiais maisto produktais.
AKF inhibitoriai ir kalį tausojantys diuretikai ypač slopina kalio išsiskyrimą, todėl kartu su daug kalio turinčiais maisto produktais gali sukelti hiperkalemiją.
Šiuos vaistus vartojantys pacientai turėtų atsargiai vartoti bananus, apelsinus, bulves, pomidorus, avokadus ir druskos pakaitalus, kurių sudėtyje yra kalio chlorido.
Hiperkalemijos simptomai yra raumenų silpnumas, nereguliarus širdies plakimas, o sunkiais atvejais – širdies sustojimas. Jei kalio kiekis kraujyje viršija 6,0 mmol/l, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai rekomenduoja kalio turtingą maistą paskirstyti per dieną, o ne suvartoti didelius jo kiekius iš karto.
Pacientams, vartojantiems šiuos vaistus, būtina reguliariai tirti kraują, kad būtų galima stebėti kalio kiekį ir išvengti gyvybei pavojingų komplikacijų.
Jonažolė: Jonažolė: natūralus papildas, kuris sutrikdo dešimčių vaistų veikimą
Nepaisant to, kad jonažolė (Hypericum perforatum) garsėja kaip „natūralus” vaistas nuo depresijos, ji, suaktyvindama kepenyse esančius citochromo P450 fermentus, labai trukdo daugeliui vaistų.
Šis augalinis papildas pagreitina daugelio vaistų metabolizmą, sumažindamas jų veiksmingumą kraujyje.
Ypač pavojinga sąveika pasireiškia su:
- ŽIV gydyti skirtais antiretrovirusiniais vaistais
- Imunosupresantai transplantuotiems pacientams
- Geriamieji kontraceptikai, galintys sukelti neplanuotą nėštumą
- Antidepresantai, sukeliantys serotonino sindromo riziką
- Kraują skystinantys vaistai, tokie kaip varfarinas, mažinantys antikoaguliacinį poveikį
- Chemoterapijos preparatai, mažinantys vėžio gydymo veiksmingumą
Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai nuolat rekomenduoja atskleisti visų papildų vartojimą, nes pacientai dažnai neatsižvelgia į tai, kad augaliniai produktai yra „vaistai”.
Plačiai paplitęs jonažolės vartojimas be recepto kelia didelę riziką pacientams, vartojantiems kelis vaistus, ypač tiems, kurie serga sunkiomis ligomis, reikalaujančiomis tikslios vaistų koncentracijos.
Skausmą malšinantys vaistai ir alkoholis: Alkoholis: pavojingesnis nei manote
Alkoholio vartojimas kartu su įprastais vaistais nuo skausmo kelia pavojų gyvybei, kurio daugelis vartotojų pavojingai neįvertina.
Alkoholiui sąveikaujant su paracetamoliu (Tylenol), gali labai padidėti kepenų pažeidimo rizika, net ir vartojant nedideles dozes. Tyrimai rodo, kad dėl šios sąveikos sutrinka kepenų gebėjimas veiksmingai metabolizuoti bet kurią medžiagą.
Vartojant nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU), tokius kaip ibuprofenas ar naproksenas, alkoholis padidina kraujavimo iš virškinamojo trakto riziką ir dar labiau dirgina skrandžio gleivinę. Šis derinys gali sukelti opas, kraujavimą ar perforaciją, dėl kurių reikia skubios intervencijos.
Receptiniai opioidiniai skausmą malšinantys vaistai, sumaišyti su alkoholiu, sukelia pavojingą centrinės nervų sistemos slopinimą, galintį sukelti kvėpavimo slopinimą, sąmonės netekimą arba mirtį. Medicininėje literatūroje užfiksuota daug mirčių, susijusių su šia specifine sąveika.
Netgi alkoholio vartojimas praėjus kelioms valandoms po vaistų vartojimo gali sukelti šį pavojingą poveikį.