Saikingas alaus vartojimas paprastai reiškia 1-2 standartinius gėrimus (po 14 g alkoholio) per dieną vyrams ir 1 gėrimą moterims. Šis kiekis gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, nes pagerėja DTL cholesterolio kiekis ir endotelio funkcija. Saikingai vartojant alų gaunama maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų, silicio ir antioksidantų. Socialinė gerovė gerėja dėl kontroliuojamo gėrimo socialinėje aplinkoje. Individualūs veiksniai, tokie kaip genetika, kūno masė ir esamos būklės, turi įtakos idealiam alkoholio suvartojimo lygiui sveikatai palaikyti.
„Saikingo vartojimo” apibrėžimas: Ką iš tikrųjų rodo moksliniai tyrimai?
Nors sąvoka „saikingas vartojimas” dažnai vartojama su alumi susijusiuose sveikatos tyrimuose, tiksli jos apibrėžtis įvairiuose tyrimuose ir sveikatos organizacijose skiriasi. Daugelyje rekomendacijų saikingas vartojimas apibrėžiamas kaip 1-2 standartiniai gėrimai per dieną vyrams ir 1 gėrimas moterims. Standartiniame gėrime paprastai būna 14 g grynojo alkoholio, t. y. maždaug 355 ml įprasto 5 % stiprumo alaus.
Tyrimų parametrai dažnai atspindi demografinius kintamuosius, atsižvelgiant į kūno masės, medžiagų apykaitos ir genetinių veiksnių, turinčių įtakos alkoholio perdirbimui, skirtumus.
Epidemiologiniuose tyrimuose saikingas alkoholio vartojimas dažnai klasifikuojamas kaip 7-14 gėrimų per savaitę, o vartojimo įpročiai (kasdienis ar besaikis alkoholio vartojimas) daro didelę įtaką sveikatos rezultatams. Daugelis sveikatos priežiūros institucijų pabrėžia, kad šios rekomendacijos yra viršutinės ribos, o ne rekomendacijos, ir kad alkoholio vartojimas yra susijęs tiek su galima nauda, tiek su rizika, kuri turi būti vertinama individualiai.
Protingo alaus vartojimo nauda širdies ir kraujagyslių sistemai
Daugybė epidemiologinių tyrimų nuosekliai sieja saikingą alaus vartojimą su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Atrodo, kad šis apsauginis poveikis yra susijęs su unikalia alaus polifenolių, ypač flavonoidų ir fenolinių rūgščių, turinčių antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, sudėtimi.
Tyrimai rodo, kad saikingas alaus vartojimas gali padidinti DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį ir kartu sumažinti MTL oksidaciją bei trombocitų agregaciją. Etanolio sudedamoji dalis gerina jautrumą insulinui ir endotelio funkciją, stiprina kraujagyslių išsiplėtimą.
Be to, aluje yra folio rūgšties, vitamino B6 ir silicio – maistinių medžiagų, padedančių reguliuoti homocisteino kiekį ir palaikančių kraujagyslių sveikatą.
Tarp alaus vartojimo ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos rezultatų egzistuoja J formos ryšys, o didžiausia nauda pastebima vartojant 1-2 standartinius gėrimus per dieną. Tikėtina, kad apsauginiai mechanizmai yra susiję su daugeliu būdų, įskaitant geresnius lipidų profilius, mažesnius uždegimo žymenis ir geresnę fibrinolizę, kurie bendrai palaiko širdies ir kraujagyslių funkciją, kai gėrimų vartojimas neviršija rekomenduojamų normų.
Alaus maistingumas: Daugiau nei alkoholio kiekis
Saikingo alaus vartojimo nauda širdies ir kraujagyslių sistemai yra tik vienas iš sudėtingo alaus ryšio su žmogaus sveikata aspektų.
Aluje yra ne tik alkoholio, bet ir keleto maistinių medžiagų, gaunamų iš pagrindinių sudedamųjų dalių: vandens, salyklo miežių, apynių ir mielių.
Aluje yra B grupės vitaminų (ypač folio rūgšties, riboflavino ir B6), mineralinių medžiagų (įskaitant magnį, kalį ir silicį) ir antioksidantų (daugiausia polifenolių iš miežių ir apynių).
Silicis, kurio ypač gausu aluje, prisideda prie kaulų sveikatos, nes palaiko kaulų mineralų tankį. Aluje esantys polifenoliai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Nefiltruotose veislėse šių maistinių medžiagų koncentracija yra didesnė nei filtruotose.
Tačiau vertinant bendrą alaus maistinę vertę reikia atsižvelgti į jo kaloringumą (apie 150 kilokalorijų 355 ml), nes per didelis alaus suvartojimas gali padidinti svorį ir sukelti su tuo susijusią riziką sveikatai.
Socialinės gerovės ir streso mažinimo poveikis
Be fiziologinio poveikio, saikingas alaus vartojimas siejamas su prasmingu socialiniu bendravimu, kuris gali pagerinti psichologinę gerovę.
Tyrimai rodo, kad kontroliuojamas socialinis gėrimas gali padėti sumažinti stresą, nes palengvina atsipalaidavimą ir socialinį ryšį – šis reiškinys siejamas su švelniomis anksiolitinėmis alkoholio savybėmis ir bendruomenine aplinka, kurioje dažnai vartojamas alus.
Tyrimuose užfiksuotas ryšys tarp saikingo alkoholio vartojimo socialinėje aplinkoje ir sumažėjusio kortizolio kiekio, o tai rodo galimus streso slopinimo mechanizmus.
Ritualiniai dalijimosi gėrimais grupės aplinkoje aspektai gali suaktyvinti atlygio kelius, kurie gerina nuotaiką ir socialinį ryšį.
Tačiau ši nauda išlieka kontekstinė ir priklauso nuo dozės; vartojant per daug, ji sumažėja arba visiškai pasikeičia.
Atrodo, kad streso mažinimo nauda yra optimali, kai vartojama neperžengiant rekomenduojamų sveikatos rekomendacijų ir teigiamoje socialinėje aplinkoje.
Individualūs veiksniai, turintys įtakos alaus toleravimui ir poveikiui sveikatai
Individuali reakcija į alaus vartojimą labai skiriasi dėl keleto biologinių ir genetinių veiksnių, kurie turi įtakos alkoholio tolerancijai ir bendram poveikiui sveikatai. Kūno masė, lytis, etninė kilmė ir alkoholį metabolizuojančių fermentų (ADH ir ALDH) genetiniai variantai lemia, kaip greitai alkoholis perdirbamas ir pašalinamas.
Moterys paprastai pasižymi didesniu jautrumu alkoholiui dėl mažesnio vandens kiekio organizme ir mažesnio skrandžio ADH aktyvumo. Asmenims, kuriems trūksta ALDH2, paplitusio tarp Rytų Azijos gyventojų, pasireiškia paraudimo reakcijos ir acetaldehido kaupimasis, todėl padidėja pavojus sveikatai net ir tada, kai alkoholio suvartojama nedaug.
Alaus poveikį sveikataitaip pat lemia anksčiau buvusios būklės – asmenys, sergantys kepenų ligomis, vartojantys tam tikrus vaistus, turintys hipertenziją ar šeimoje turėję alkoholio vartojimo sutrikimų, turėtų būti ypač atsargūs.
Mitybos būklė taip pat daro įtaką alkoholio ir su juo susijusių junginių perdirbimui organizme.
Malonumų ir atsakingo alkoholio vartojimo derinimas
Nors alaus vartojimo malonumas gali būti socialinės ir kultūrinės patirties dalis, atsakingo alkoholio vartojimo praktika išlieka labai svarbi siekiant sumažinti galimą pavojų sveikatai. Sveikatos priežiūros institucijos rekomenduoja riboti suvartojamo alaus kiekį iki saikingo: paprastai 0,5 decilitro per dieną moterims ir iki 1 decilitro vyrams.
Kiekvieną savaitę nustatant dienas be alkoholio, galima fiziologiškai atsigauti ir išvengti tolerancijos išsivystymo.
Atsakingas alkoholio vartojimas – tai drėkinimas vandeniu tarp alkoholinių gėrimų, vengimas gerti tuščiu skrandžiu ir asmeninės tolerancijos ribų pripažinimas. Vartojimo stebėjimas naudojant programėles ar žurnalus gali suteikti objektyvią grįžtamąją informaciją apie alkoholio vartojimo įpročius.
Supratimas apie alkoholio kiekį procentais skirtingose alaus rūšyse leidžia priimti pagrįstus sprendimus dėl suvartojamo kiekio.
Turintiems tam tikrų sveikatos sutrikimų ar vartojantiems tam tikrus vaistus, prieš įtraukiant alų į savo gyvenimo būdą, patartina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl saugaus suvartojamo alkoholio kiekio.