Bulgur yra maistingi grūdai, kurie gali būti labai naudingi jūsų širdies sveikatai. Jame gausu maistinių skaidulų, kurios gali sumažinti MTL cholesterolio kiekį ir palaikyti sveiką kraujospūdį. Dėl mažo glikemijos indekso bulguras padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina širdies ligų riziką. Be to, jame esantis magnis palaiko bendrą širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Jame taip pat yra nedaug sočiųjų riebalų, todėl jis yra širdžiai palankus angliavandenis. Bulgurą lengva įtraukti į patiekalus, nes jis greitai paruošiamas ir puikiai dera su įvairiais patiekalais. Jei jums įdomu, kaip įtraukti šiuos sveikus grūdus į savo mitybą, sužinosite daugiau.
Bulgur maistingumas
Turtinga bulguro maistinė sudėtis suteikia daug privalumų, kurie gali būti naudingi širdies sveikatai. Šie neskaldyti grūdai gaminami iš skaldytų kviečių ir yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. Vos viename puodelyje virto bulguro yra apie 8 g skaidulinių medžiagų, kurios gali padėti reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir skatinti sveiką virškinimo sistemą.
Be skaidulinių medžiagų, bulgure yra mažai riebalų ir svarbių vitaminų bei mineralų. Tai geras B grupės vitaminų šaltinis, ypač folio rūgšties, kuri svarbi širdies sveikatai, nes padeda sumažinti homocisteino, aminorūgšties, susijusios su širdies ir kraujagyslių ligomis, kiekį.
Bulgure taip pat yra magnio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaiko bendrą širdies veiklą.
Be to, bulguro sudėtyje esantys sudėtingi angliavandeniai suteikia ilgalaikės energijos ir nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių, todėl bulgurą verta rinktis tiems, kurie kontroliuoja savo svorį ar serga diabetu. Šie neskaldyti grūdai yra universalūs, juos galima lengvai įtraukti į salotas, sriubas ar garnyrus.
Privalumai širdies sveikatai
Bulguro įtraukimas į savo mitybą gali būti labai naudingas jūsų širdies sveikatai. Šiuose neskaldytuose grūduose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Pirmiausia bulgure yra mažai sočiųjų riebalų, jame nėra cholesterolio, todėl tai yra širdžiai palankus angliavandenių pasirinkimas. Didelis magnio kiekis jame padeda reguliuoti kraujospūdį, o tai labai svarbu širdies ligų prevencijai.
Be to, bulguro glikeminis indeksas yra palyginti žemas, o tai reiškia, kad cukraus kiekis kraujyje didėja lėčiau. Tai gali padėti sumažinti atsparumo insulinui, kuris yra svarbus širdies ligų išsivystymo veiksnys, riziką. Be to, bulguras yra geras augalinės kilmės baltymų šaltinis, galintis palaikyti raumenų sveikatą be sočiųjų riebalų, kurių dažnai būna gyvulinės kilmės baltymuose.
Bulguro įtraukimas į maistą taip pat gali paskatinti sveikesnę mitybą. Dėl jo universalumo jį galite naudoti salotose, sriubose ar kaip garnyrą ir taip pakeisti mažiau sveikus patiekalus.
Tyrimai rodo, kad pilno grūdo grūdai, tokie kaip bulguras, yra susiję su mažesne širdies ligų rizika. Rinkdamiesi bulgurą ne tik užpildysite lėkštę maistingais grūdais, bet ir aktyviai rūpinsitės savo širdies sveikata.
Skaidulų vaidmuo širdies ir kraujagyslių sveikatai
Pluoštinės skaidulos atlieka svarbų vaidmenį palaikant širdies ir kraujagyslių sveikatą, papildydamos viso grūdo grūdų, pavyzdžiui, bulguro, teikiamą naudą. Kai į savo mitybą įtraukiate daug skaidulų turinčių maisto produktų, padedate mažinti kraujospūdį ir uždegimą, kurie yra labai svarbūs širdies sveikatai.
Ypač tirpios skaidulos virškinimo sistemoje sudaro į gelį panašią medžiagą, kuri gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti bendrą medžiagų apykaitos būklę.
Tyrimai rodo, kad dieta, kurioje gausu skaidulinių medžiagų, gali lemti mažesnį cholesterolio kiekį, o tai svarbu širdies ligų prevencijai. Vartojant tokius maisto produktus kaip bulguras, suvartojama daugiau tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina sveiką virškinimą ir padeda reguliuoti svorį. Tai labai svarbu, nes sveikas svoris yra susijęs su mažesne širdies ligų rizika.
Be to, skaidulų turtinga mityba gali pagerinti žarnyno sveikatą, kuri vis dažniau pripažįstama kaip susijusi su širdies ir kraujagyslių sveikata. Skaidulinėse medžiagose esančios maistinės medžiagos skatina naudingų žarnyno bakterijų, galinčių daryti įtaką uždegimui ir širdies sveikatai, augimą.
Bulgur ir cholesterolio valdymas
Kai kalbama apie cholesterolio kiekio mažinimą, bulguras yra labai svarbus grūdas, galintis pakeisti jūsų mitybą. Šiuose neskaldytuose grūduose gausu maistinių skaidulų, kurios atlieka svarbų vaidmenį mažinant MTL (blogojo) cholesterolio kiekį. Tyrimai rodo, kad, padidinus skaidulinių medžiagų suvartojimą, gali gerokai sumažėti cholesterolio kiekis, todėl bulguras yra puikus pasirinkimas širdies sveikatai.
Didelis bulguro skaidulų kiekis padeda surišti cholesterolį virškinimo sistemoje ir neleidžia jam absorbuotis į kraują. Įtraukdami bulgurą į patiekalus ne tik pagerinsite skonį ir tekstūrą, bet ir skatinsite bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Be to, bulgure yra mažai sočiųjų riebalų, o tai naudinga, nes mityba, kurioje yra daug sočiųjų riebalų, susijusi su padidėjusiu cholesterolio kiekiu.
Bulguro sudėtyje yra ne tik skaidulinių medžiagų, bet ir svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, magnio ir antioksidantų, kurie dar labiau palaiko širdies sveikatą. Rinkdamiesi bulgurą, o ne rafinuotus grūdus, žengsite aktyvų žingsnį geresnės cholesterolio kontrolės link.
Bulgur įtraukimas į mitybą
Dėl Bulgur universalumo jį lengva įtraukti į savo patiekalus, nesvarbu, ar norite sustiprinti širdies sveikatą, ar tiesiog atrasti naujų skonių. Bulgurą galite naudoti įvairiuose patiekaluose, todėl jis puikiai pakeičia ryžius, kuskusą ar kvinoją.
Pabandykite jo dėti į salotas, kad gautumėte maistingo traškesio, arba į sriubas, kad įgautumėte papildomos tekstūros.
Gaminti bulgurą nesudėtinga. Tiesiog nuplaukite jį po šaltu vandeniu, tada sumeskite į puodą su verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite maždaug 12-15 minučių. Toks greitas paruošimas yra patogus pasirinkimas užimtiems savaitės vakarams.
Bulguro skonį taip pat galite pagerinti jį virdami ne vandenyje, o daržovių arba vištienos sultinyje. Jei norite, kad bulguras būtų naudingas širdžiai, įmaišykite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir šviežių prieskoninių žolelių ir paruoškite gaivinančias tabbuleh salotas.
Jei ieškote sotaus pagrindinio patiekalo, bulgurą galite dėti į įdarytas paprikas ar troškintus patiekalus. Riešutų skonis puikiai dera su įvairiais prieskoniais, daržovėmis ir baltymais, todėl tai yra lankstus ingredientas, kurį galite pritaikyti prie savo mitybos įpročių.
Kita bulguro nauda sveikatai
Bulguras pasižymi ne tik širdžiai naudingomis savybėmis, bet ir kitomis sveikatai naudingomis savybėmis, todėl jis yra puikus pasirinkimas jūsų mitybai. Viena iš išskirtinių bulguro savybių – didelis skaidulų kiekis. Tai gali padėti sureguliuoti virškinimo sistemos veiklą, todėl ilgiau jausitės sotūs ir gali padėti reguliuoti svorį.
Dar vienas bulguro privalumas – žemas glikemijos indeksas, todėl jis yra protingas pasirinkimas tiems, kurie reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Gliukozė į kraują patenka lėtai, todėl gali padėti išvengti gliukozės šuolių. Ši savybė ypač naudinga cukriniu diabetu sergantiems asmenims arba tiems, kurie nori išlaikyti pastovų energijos lygį visą dieną.
Be to, bulgure gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant magnį, geležį ir B grupės vitaminus. Šios maistingosios medžiagos atlieka svarbų vaidmenį palaikant bendrą sveikatą – nuo kaulų tvirtumo iki energijos gamybos.
Galiausiai, bulguras yra universalus grūdas, kurį galima lengvai naudoti įvairiuose patiekaluose, suteikiant maistingą pagrindą salotoms, sriuboms ar garnyrams. Įtraukdami bulgurą į savo patiekalus, ne tik pamaitinsite savo širdį, bet ir sustiprinsite bendrą sveikatą.