4 blogiausi maisto produktai jūsų kraujagyslėms pagal kardiologus

top 4 cardiovascular foods

4 blogiausi maisto produktai jūsų kraujagyslėms pagal kardiologus

Kalbant apie kraujagyslių sveikatą, reikėtų vengti keturių pagrindinių maisto produktų, prieš kuriuos nuolat įspėja kardiologai. Perdirbti maisto produktai su transriebalais gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį ir sumažinti gerojo cholesterolio kiekį.

Reklama

Greitasis maistas su dideliu natrio kiekiu didina kraujospūdį ir arterijų standumą. Saldinti gėrimai sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius ir skatina endotelio disfunkciją.

Raudona ir perdirbta mėsa prisideda prie uždegimo ir arterijų pažeidimo. Šių maisto produktų specifinio poveikio supratimas gali padėti apsaugoti jūsų širdies ir kraujagyslių sistemą.

Perdirbti maisto produktai su riebalų transizomerais

Perdirbti maisto produktai su trans riebalais

Reklama

Trys pagrindinės perdirbto maisto kategorijos turi pavojingą trans riebalų kiekį: fasuoti užkandžiai, kepiniai ir margarino produktai. Šie pramoniniai trans riebalai padidina jūsų MTL (blogąjį) cholesterolį ir tuo pačiu metu sumažina DTL (gerąjį) cholesterolį, sukurdami tobulą audrą arterijų pažeidimams.

Kai vartojate maistą su dideliu dirbtinių trans riebalų kiekiu, didinate aterosklerozės riziką, kai kraujagyslių viduje kaupiasi plokštelės. Šis kaupimasis riboja kraujo tėkmę ir gali sukelti širdies priepuolius bei insultus. Tyrimai rodo, kad vos 2% jūsų dienos kalorijų iš trans riebalų gali padidinti širdies ligų riziką 23%. Tikrinkite maistingumo etiketes, ieškodami "iš dalies hidrinti aliejai" – tai trans riebalų kodas. Net produktai, paženklinti "0 g trans riebalų", teisėtai gali turėti iki 0,5 g vienoje porcijoje.

Greitojo maisto patiekalai su dideliu natrio kiekiu

Greitojo maisto patiekalai su dideliu natrio kiekiu

Reklama

Nors transriebalai kelia rimtą riziką, per didelis natrio kiekis greitajame maiste kelia kitą didelę grėsmę kraujagyslių sveikatai. Vidutiniame greitojo maisto patiekale yra 750-1250 mg natrio, kuris gali nedelsiant paveikti jūsų kraujagysles, sukeldamas skysčių susilaikymą ir padidėjusį kraujospūdį.

Kai vartojate greitojo maisto patiekalus su dideliu natrio kiekiu, jūsų kraujagyslės susitraukia, priversdamos širdį dirbti sunkiau. Tyrimai rodo, kad dažnas šių patiekalų vartojimas gali sukelti nuolatinę hipertenziją, arterijų standumą ir endotelio disfunkciją. Ypač didelis natrio kiekis yra tokiuose produktuose kaip restoranų mėsainiai (690-1130 mg), gruzdintos bulvytės (220-380 mg porcijoje) ir kepti vištienos sumuštiniai (560-880 mg).

Siekdami apsaugoti savo kraujagyslių sveikatą, turėtumėte riboti greitojo maisto vartojimą ir, kai įmanoma, rinktis meniu patiekalus, kuriuose yra mažiau nei 380 mg natrio vienoje porcijoje.

Reklama

Saldintieji Gėrimai

Saldinti Gėrimai

Kaip ir valgiai su dideliu natrio kiekiu, saldinti gėrimai gali sukelti rimtą žalą jūsų kraujagyslėms. Reguliarus gazuotų gėrimų, energetinių gėrimų ir saldintų vaisių sulčių vartojimas reikšmingai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, pakeldamas cukraus kiekį kraujyje ir skatindamas arterijų sienelių uždegimą.

Kai vartojate šiuos gėrimus, jūsų organizme staigiai pakyla gliukozės lygis, dėl ko kasa yra priversta išskirti insuliną. Laikui bėgant, šis pasikartojantis stresas gali sukelti atsparumą insulinui ir endotelio disfunkciją, kai kraujagyslės praranda gebėjimą tinkamai plėstis. Tyrimai rodo, kad vartojant tik vieną saldinantį gėrimą per dieną, širdies ligų rizika padidėja 20%. Šie gėrimai taip pat prisideda prie nutukimo ir metabolinio sindromo, kurie dar labiau pažeidžia kraujagyslių sveikatą ir padidina aterosklerozės riziką.

Reklama

Raudona ir perdirbta mėsa

Raudona ir perdirbta mėsa

Nors raudona mėsa suteikia būtinų maistinių medžiagų, jos perteklinis vartojimas kelia didelę riziką kraujagyslių sveikatai. Tyrimai rodo, kad didelis raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas siejamas su padidėjusiu uždegimu ir arterijų pažeidimais. Sočiosios riebalų rūgštys ir natrio kiekis šiuose maisto produktuose gali padidinti kraujospūdį ir prisidėti prie aterosklerozės.

Perdirbta mėsa, tokia kaip šoninė, dešros ir dešrainiai, yra ypač žalinga dėl didelio natrio nitrito ir pažangių glikacijos galutinių produktų (AGE) kiekio. Šie junginiai gali pažeisti kraujagyslių sieneles ir padidinti oksidacinį stresą. Tyrimai rodo, kad suvartojant daugiau nei 50 gramų perdirbtos mėsos per dieną, širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja 42%. Norėdami apsaugoti savo kraujagyslių sistemą, turėtumėte apriboti raudonos mėsos vartojimą iki retkarčių ir rinktis liesą baltymingą maistą, tokį kaip žuvis, paukštiena ar augalinės kilmės alternatyvas.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like