Bazilikas: nauda sveikatai ir įdomūs faktai

Bazilikas – ne tik skanus augalas, bet ir daug sveikatai naudingų medžiagų, padedančių palaikyti gerą savijautą. Jame gausu vitaminų A, C ir K, jie stiprina imuninę sistemą ir gerina kaulų sveikatą. Turėdamas galingų antioksidantų, jis padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir mažina uždegimą, todėl puikiai tinka virškinimui ir lėtiniams uždegimams malšinti. Galite mėgautis juo įvairiuose patiekaluose arba kaip arbata, kad gautumėte papildomos naudos. Įspūdinga baziliko istorija apima jo naudojimą senovės medicinoje ir šventumo statusą Indijoje. Jei jums įdomu sužinoti apie įvairias jo rūšis ir kaip jas naudoti, tyrinėkite toliau!

Baziliko maistingumas

Kai pagalvojate apie baziliką, turbūt įsivaizduojate kvapnią žolelę, kuri puošia jūsų mėgstamus patiekalus, tačiau jo maistinė vertė taip pat įspūdinga. Šis ryškiai žalias augalas turi daug svarbių vitaminų ir mineralų, kurie gali pagerinti jūsų bendrą sveikatą.

Vos pora valgomųjų šaukštų šviežio baziliko yra geras vitamino K šaltinis, kuris svarbus kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui. Taip pat rasite vitamino A, svarbaus akių sveikatai, ir vitamino C, stipriai stiprinančio imunitetą.

Bazilikuose taip pat yra daug mineralinių medžiagų. Jame yra mangano, kuris palaiko medžiagų apykaitą ir kaulų struktūrą, taip pat geležies, būtinos deguonies pernešimui kraujyje. Šioje žolėje taip pat gausu antioksidantų, kurie yra naudingi sveikatai.

Be to, bazilikas turi nedaug kalorijų, todėl jis puikiai papildo jūsų patiekalus ir neleidžia priaugti papildomų kilogramų.

Dėl unikalaus skonio ir įspūdingų maistinių savybių bazilikus įtraukti į savo racioną gali būti ir skanu, ir naudinga. Todėl nedvejodami į kitą patiekalą įberkite šviežio baziliko; taip ne tik pagerinsite skonį, bet ir sustiprinsite savo sveikatą!

Antioksidacinės savybės

Nors bazilikas jums gali patikti dėl savo skonio, jo antioksidacinės savybės yra tai, kas iš tiesų daro jį išskirtiniu augalu jūsų mityboje. Bazilikuose gausu svarbiausių antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir polifenoliai, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu jūsų organizme. Šie junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus, nestabilias molekules, kurios gali pažeisti ląsteles ir sukelti įvairias lėtines ligas.

Viename tyrime nustatyta, kad baziliko sudėtyje yra eugenolio, antioksidanto, kuris ne tik apsaugo ląsteles, bet ir padeda palaikyti bendrą sveikatą. Baziliko įtraukimas į maistą gali sustiprinti organizmo apsaugą nuo oksidacinės pažaidos, skatinti ilgaamžiškumą ir tvirtumą.

Be to, bazilikuose esantis didelis vitamino C kiekis prisideda prie jų antioksidacinių savybių, stiprina imuninę sistemą ir gerina odos sveikatą. Tai reiškia, kad į patiekalus dėdami šviežio baziliko ne tik pagerinsite jų skonį, bet ir suteiksite organizmui natūralią apsaugą nuo kenksmingų toksinų.

Bazilikų įtraukimas į savo mitybą yra paprastas būdas padidinti antioksidantų kiekį. Pabarstytas ant salotų ar įmaišytas į padažus, šis ryškus augalas įrodo, kad skanus gali būti ir maistingas.

Priešuždegiminis poveikis

reducing inflammation naturally

Dėl priešuždegiminio baziliko poveikio jis yra vertingas jūsų dietos priedas, ypač jei norite sumažinti organizmo uždegimą. Šio augalo sudėtyje yra eterinių aliejų, pavyzdžiui, eugenolio, kuris, kaip įrodyta, slopina uždegimines reakcijas. Įtraukdami baziliką į savo maistą, galite padėti valdyti su lėtiniu uždegimu susijusias ligas, pavyzdžiui, artritą ir širdies ligas.

Tyrimai rodo, kad baziliko polifenoliai ir flavonoidai taip pat prisideda prie jo priešuždegiminių savybių. Šie junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina oksidacinį stresą, kuris gali sukelti uždegimą. Vartodami bazilikus ne tik pagardinate skonį, bet ir palaikote natūralų organizmo gebėjimą kovoti su uždegimu.

Bazilikais galite mėgautis šviežiais, džiovintais arba kaip aliejumi, todėl juos lengva įtraukti į kasdienę rutiną. Pabandykite šviežio baziliko įmaišyti į salotas, įmaišyti į padažus arba pasigaminti aromatingą pesto.

Kiekvienas jo kąsnis gali prisidėti prie jūsų sveikatos, padėti sumažinti diskomfortą ir pagerinti bendrą savijautą. Taigi, kai kitą kartą gaminsite maistą, atkreipkite dėmesį į šią aromatingą žolelę ir pasinaudokite jos stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis.

Privalumai virškinimui

Be priešuždegiminės naudos, bazilikas taip pat atlieka svarbų vaidmenį skatinant virškinimo sveikatą. Šiame aromatiniame augale yra eterinių aliejų, pavyzdžiui, eugenolio, kuris gali padėti nuraminti virškinimo traktą. Įtraukdami baziliką į savo maistą, galite pastebėti, kad jis padeda sumažinti pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi, todėl virškinimas tampa patogesnis.

Didelis baziliko skaidulų kiekis taip pat palengvina virškinimą, nes skatina reguliarų tuštinimąsi. Tai gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo ir prižiūrėti žarnyną. Be to, antimikrobinės žolės savybės gali padėti kovoti su kenksmingomis bakterijomis virškinimo sistemoje ir taip dar labiau palaikyti žarnyno sveikatą.

Be to, bazilikas skatina apetitą ir virškinimo fermentų sekreciją. Jei po valgio jaučiatės vangūs, šviežio baziliko pabarstymas ant patiekalo gali būti kaip tik tai, kas paskatins virškinimą.

Bazilikų galite lengvai dėti į įvairius patiekalus – nuo salotų iki makaronų, todėl jie yra universalus jūsų mitybos priedas.

Bazilikas tradicinėje medicinoje

basil s healing properties explored

Šimtmečius įvairiose kultūrose bazilikas buvo gerbiamas dėl savo gydomųjų savybių, todėl jis yra tradicinės medicinos pagrindas. Senovės egiptiečiai bazilikus naudojo balzamavimui, tikėdami, kad jie saugo sielą.

Ajurvedoje bazilikas, ypač šventasis bazilikas (Tulsi), vertinamas dėl gebėjimo subalansuoti kūno energijas ir pagerinti bendrą savijautą.

Dėl priešuždegiminių ir antioksidacinių baziliko savybių jis yra populiari priemonė nuo įvairių negalavimų. Jei jaučiatės prastai, šilta bazilikų arbata gali palengvinti kvėpavimo takų problemas ir nuraminti gerklės skausmą. Tradiciniai gydytojai dažnai ją rekomenduoja vartoti esant virškinimo sutrikimams, nes padeda sumažinti dujų kiekį ir pilvo pūtimą.

Be to, bazilikų eteriniai aliejai naudojami aromaterapijoje stresui ir nerimui mažinti. Taip pat galite susidurti su jo naudojimu gydant odos sudirgimus ir vabzdžių įkandimus, kai jis pasižymi antibakterinėmis savybėmis.

Įtraukdami baziliką į savo mitybą arba naudodami jį vaistažolių preparatuose, galite pasinaudoti jo gydomosiomis savybėmis. Nesvarbu, ar tai būtų raminanti arbata, ar kvapnus eterinis aliejus, bazilikas tebėra svarbus tradicinės medicinos veikėjas, siūlantis natūralius kasdienių sveikatos problemų sprendimus.

Įspūdingi faktai apie bazilikus

Per visą istoriją bazilikas žavėjo žmones ne tik dėl savo kulinarinio patrauklumo, bet ir dėl intriguojančių savybių. Ar žinojote, kad bazilikas vadinamas „žolelių karaliumi”? Šis titulas atspindi jo svarbą įvairiose kultūrose. Senovės Graikijoje jis simbolizavo meilę ir dažnai buvo siejamas su karališkąja šeima.

Bazilikų yra daugiau kaip 60 rūšių, kurių kiekviena pasižymi unikaliu skoniu ir aromatu. Labiausiai paplitusi saldžiojo baziliko rūšis yra pagrindinė itališkų patiekalų dalis, o Tailando bazilikas suteikia aštrumo Pietryčių Azijos virtuvės patiekalams. Įdomu, kad bazilikų eteriniuose aliejuose yra tokių junginių kaip eugenolis ir linalolis, kurie lemia jų išskirtinį kvapą ir naudą sveikatai.

Bazilikų taip pat galima rasti tradiciniuose vaistiniuose preparatuose visame pasaulyje. Indijoje jis gerbiamas kaip šventas augalas ir, kaip tikima, skatina proto aiškumą ir dvasinį augimą. Be to, bazilikas pasižymi vabzdžius atbaidančiomis savybėmis, todėl natūraliai tinka sodams.

Kai kitą kartą skanausite patiekalą su baziliku, prisiminkite jo turtingą istoriją ir daugybę panaudojimo būdų. Ši žolelė – ne tik skonio stipriklis; tai žavus augalas, turintis kultūrinę reikšmę ir laiko išbandymus atlaikiusią naudą sveikatai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like