Naujausi mitybos tyrimai pabrėžia išskirtines brokolių detoksikacijos savybes. Mokslininkai nustatė, kad gliukorafaninas yra pagrindinis junginys, kuris virškinimo metu virsta sulforafanu ir suaktyvina kepenų fermentus, šalinančius aplinkos toksinus. Tyrimai rodo, kad ši kryžmažiedė daržovė taip pat mažina cukraus svyravimus kraujyje ir MTL cholesterolio kiekį. Sveikatos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 100-150 g, kad būtų pasiekta ideali nauda. Šį poveikį lemiantys biocheminiai mechanizmai teikia daug žadančių įžvalgų apie prevencinius sveikatos metodus, neapsiribojančius įprastiniais mitybos patarimais.
Mokslinis atradimas: Mokslinis atradimas: Kaip ši daržovė veikia kaip natūralus detoksikatorius
Keliuose naujausiuose moksliniuose tyrimuose nustatyta, kad brokoliai yra išskirtinė natūrali detoksikacinė priemonė dėl didelės gliukorafanino, kuris virškinimo metu virsta sulforafanu, koncentracijos. Šis virsmas suaktyvina antrosios fazės detoksikacijos fermentus kepenyse ir labai pagerina organizmo gebėjimą neutralizuoti ir pašalinti kenksmingus junginius.
Žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbti tyrimai rodo, kad sulforafanas stimuliuoja NRF2, baltymą, kuris reguliuoja daugiau kaip 200 genų, susijusių su ląstelių apsauga. Šis mechanizmas padeda pašalinti iš kraujotakos aplinkos toksinus, cukraus perteklių ir oksiduotą cholesterolį.
Atlikus laboratorinius tyrimus paaiškėjo, kad brokoliuose yra papildomų junginių, tokių kaip indol-3-karbinolis, kurie palaiko estrogenų apykaitą ir glutationo– pagrindinio organizmo antioksidanto – gamybą.
Dėl šių savybių brokoliai ypač veiksmingai palaiko natūralius organizmo valymo procesus be sunkaus šalutinio poveikio, būdingo dirbtiniams detoksikacijos metodams.
Biochemijos skaidymas: Pagrindiniai junginiai, nukreipti prieš toksinus
Brokolių detoksikacinės savybės priklauso nuo jų unikalios biocheminės sudėties, kurioje yra keletas junginių, sinergiškai neutralizuojančių toksinus. Kryžmažiedžių daržovių sudėtyje yra sulforafano– stipraus II fazės detoksikacijos fermentų, kurie kenksmingus junginius paverčia vandenyje tirpiais junginiais ir juos pašalina, aktyvatoriaus.
Kita brokoliuose esančių biologiškai aktyvių junginių grupė – izotiocianatai – reguliuoja glutationo,dažnai vadinamo pagrindiniu organizmo antioksidantu, gamybą,kuris suriša sunkiuosius metalus ir kitus toksinus.
Tuo tarpu indol-3-karbinolis veikia genetiniu lygmeniu, aktyvindamas citochromo P450 fermentus, atsakingus už ksenobiotikų metabolizmą.
Sudėtyje esančios skaidulinės medžiagos, ypač gliukorafaninas, prisideda prie cholesterolio kiekio mažinimo, nes virškinimo trakte jungiasi su tulžies rūgštimis.
Be to, brokoliuose esantys flavonoidai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerindami jautrumą insulinui ir mažindami gliukozės absorbciją žarnyne.
Klinikiniai duomenys apie cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir cholesterolio kiekio mažinimą
Daugėja klinikinių įrodymų, patvirtinančių brokolių poveikį medžiagų apykaitos sveikatai, todėl mokslininkų bendruomenė atkreipė į juos didelį dėmesį. Daugybė atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų rodo, kad pagrindinis brokolių biologiškai aktyvus junginys sulforafanas ženkliai pagerina cukriniu diabetu sergančių pacientų gliukozės kiekį kraujyje nevalgius – 4-12 savaičių trukusių tyrimų metu gliukozės kiekis sumažėja vidutiniškai 6,5 %.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad brokolių vartojimas susijęs su MTL cholesterolio kiekio sumažėjimu 6-15 %, nes daržovėse yra daug ląstelienos ir specifinių flavonoidų, kurie slopina kepenų cholesterolio sintezę.
2019 m. atlikta metaanalizė, kurioje dalyvavo 1377 dalyviai, patvirtino šią dvigubą naudą, pažymėdama, kad didžiausias poveikis pasireiškė nuolat vartojant 100-150 g per dieną. Šios išvados ypač svarbios, nes pagerėjimas įvyko nepriklausomai nuo vaistų vartojimo, o tai rodo, kad brokoliai gali būti veiksminga papildoma medžiagų apykaitos valdymo priemonė.
Praktiniai būdai, kaip įtraukti šią galingą daržovę į savo mitybą
Brokolių integravimas į kasdienį maistą neturi būti sudėtingas, nepaisant jų galingos naudos sveikatai. Šią universalią kryžmažiedę daržovę galima troškinti garuose kaip paprastą garnyrą, tereikia 5-7 minučių, kol ji taps ryškiai žalia ir traški, kad puikiai išlaikytų maistingąsias medžiagas.
Žali žiedynai puikiai tinka salotoms arba „crudite” lėkštėms su humusu gardinti.
Tiems, kuriems brokolių skonis atrodo sudėtingas, juos kepant 220 °C temperatūroje su alyvuogių aliejumi, jie įgauna karamelizuotą saldumą. Įtraukus į kokteilius su vaisiais, skonis išnyksta, o maistinė vertė išlieka.
Brokoliai lengvai tinka maišytoms bulvytėms, sriuboms ir troškiniams, o trinti brokoliai pakeičia grūdus mažiau angliavandenių turinčiose dietose.
Patogumo dėlei šaldyti brokoliai išlaiko didžiąją dalį maistinių medžiagų ir gali būti laikomi kelis mėnesius, todėl šią detoksikuojančią daržovę galima vartoti ištisus metus.
Ekspertų rekomendacijos: Optimalus vartojimas siekiant maksimalios naudos sveikatai
Pasak pirmaujančių mitybos specialistų ir medicinos mokslininkų, idealus brokolių suvartojimas yra ne mažiau kaip 0,25-0,5 kg per savaitę, o kasdienis vartojimas užtikrina geresnę detoksikacijos naudą.
Tyrimai rodo, kad 3-4 minutes verdant brokolius garuose, juose išlieka gliukorofanino junginiai, kurie suaktyvina detoksikacijos fermentus kepenyse.
Dr. Elizabeth Jeffers, Stanfordo universiteto mitybos biochemikė, rekomenduoja brokolius valgyti su alyvuogių aliejumi arba avokadais, nes riebaluose tirpstantiems vitaminams reikalingi riebalai, kad jie būtų maksimaliai įsisavinami.
Tiems, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, brokolių derinimas su baltymais padeda stabilizuoti gliukozės kiekį ir kartu sustiprina cholesterolio kiekį kraujyje mažinančias daržovės savybes.
Specialistai perspėja, kad brokoliai nebūtų pervirti, nes dėl to sulforafano kiekis sumažėja iki 70 %.
Asmenims, turintiems skydliaukės problemų, patariama vartoti saikingai, nes kryžmažiedžių daržovių sudėtyje yra goitrogenų, kurių perteklius gali paveikti skydliaukės funkciją.