Galbūt manote, kad į karštą arbatą dėti medaus yra nekenksminga, tačiau rizikuojate jos maistingumu. Šildant medų gali būti sunaikinti naudingieji fermentai ir sumažintas antioksidantų kiekis, todėl medus gali būti nenaudingas sveikatai.
Ne visos medaus rūšys yra vienodos, o jo cukraus poveikis atspindi rafinuotą cukrų ir gali turėti įtakos gliukozės kiekiui kraujyje. Domina paslėpti medaus niuansai? Visa istorija atskleidžia netikėtas įžvalgas.
Medus visada yra sveikas cukraus pakaitalas
Nors medus dažnai parduodamas kaip natūralus saldiklis, jis nebūtinai yra visuotinai sveikas cukraus pakaitalas. Nors meduje yra mikroelementų ir antioksidantų, jis vis tiek yra koncentruotas cukraus šaltinis, galintis smarkiai paveikti gliukozės kiekį kraujyje. Jo kaloringumas prilygsta rafinuotam cukrui – 15 mililitrų medaus turi apie 17 kalorijų. Jei gydotės diabetą arba stebite savo svorį, medų norėsite vartoti saikingai.
Mitybos požiūriu medus neturi didelių privalumų, palyginti su kitais cukrais. Nors jame yra nedideli kiekiai vitaminų ir mineralų, šie kiekiai yra per maži, kad suteiktų reikšmingos naudos sveikatai. Jūsų organizmas medaus cukrų perdirba panašiai kaip stalo cukrų, sukeldamas tą pačią insulino reakciją. Todėl, pakeitus cukrų medumi, jūsų mityba savaime netaps sveikesnė ir nepadės sumažinti svorio.
Neapdorotas medus vienodai naudingas visiems
Nors neapdorotas medus pasižymi daugybe galimų privalumų sveikatai, jis nėra visuotinai saugus ar naudingas visiems žmonėms. Jaunesniems nei vienerių metų kūdikiams niekada negalima vartoti medaus dėl botulizmo, sunkios bakterinės infekcijos, pavojaus. Cukriniu diabetu sergantys žmonės turi atidžiai stebėti medaus vartojimą, nes jis gali smarkiai paveikti cukraus kiekį kraujyje. Žiedadulkėms alergiški žmonės turėtų būti atsargūs, nes žalias medus gali sukelti alergines reakcijas. Kai kuriems žmonėms gali kilti virškinimo problemų arba nepageidaujamų reakcijų į tam tikrų rūšių medų. Jūsų unikali sveikatos būklė, pagrindinės sveikatos problemos ir individuali medžiagų apykaitos reakcija lemia, kiek naudingas jums gali būti medus. Pasikonsultavę su sveikatos priežiūros specialistu, galėsite suprasti, ar žalias medus atitinka jūsų konkrečius mitybos poreikius ir sveikatos tikslus.
Medaus kaitinimas neturi įtakos jo maistinei vertei
Ar kada nors susimąstėte, kas iš tikrųjų vyksta su medumi, kai jis kaitinamas? Priešingai paplitusiai nuomonei, medaus kaitinimas gali smarkiai pakeisti jo maistingumą ir naudingąsias savybes. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad aukšta temperatūra gali:
- sunaikinti naudingus fermentus
- Sumažina antioksidantų kiekį
- sumažina natūralias antimikrobines savybes
Medų kaitinant aukštesnėje nei 40 °C temperatūroje, jo subtili molekulinė struktūra pradeda irti. Pasterizavimo procesas ir ilgalaikis karščio poveikis iš medaus gali iš esmės atimti vertingiausias sveikatai naudingas sudedamąsias dalis. Mitybos specialistai pabrėžia, kad žalias, termiškai neapdorotas medus turi daugiau maistinių medžiagų ir gydomojo potencialo, palyginti su intensyviai apdorotomis rūšimis. Jei siekiate maksimalios maistinės naudos, rekomenduojama medų švelniai pašildyti arba vartoti kambario temperatūros, taip išsaugant turtingą fermentų ir fitonutrientų sudėtį.
Visi medaus tipai yra vienodi
Medaus sudėtis kinta nuo karščio, o jo botaninė kilmė daro didelę įtaką unikalioms medaus savybėms. Pamatysite, kad medus nėra vienalytė medžiaga, o veikiau sudėtingas produktas, kurio sudėtis labai skiriasi priklausomai nuo nektaro šaltinio. Skirtingos augalinės kilmės medus pasižymi skirtingais skoniais, spalvomis ir maistinėmis savybėmis. Pavyzdžiui, manukos medus iš Naujosios Zelandijos pasižymi didesnėmis antibakterinėmis savybėmis, palyginti su dobilų medumi, o grikių medus pasižymi didesne antioksidantų koncentracija nei lengvesnių rūšių medus. Geografinė padėtis, klimatas ir bičių rūšys taip pat turi įtakos medaus cheminei sudėčiai. Nereikėtų manyti, kad visos medaus rūšys yra vienodai naudingos sveikatai ar turi vienodą skonį. Nuo botaninio šaltinio priklauso mineralinių medžiagų kiekis, fermentinis aktyvumas ir galimos gydomosios savybės, todėl kiekviena medaus rūšis yra unikalus maistinis paketas.
Medus yra stebuklingas vaistas nuo visko
Nors medus pasižymi įspūdingomis gydomosiomis savybėmis, jis nėra toks universalus vaistas, kokiu daugelis jį laiko. Moksliniai tyrimai rodo, kad medaus gydomasis potencialas turi įvairių niuansų ir priklauso nuo aplinkybių. Galbūt esate girdėję teiginių, kad medus gydo viską, pradedant žaizdomis ir baigiant infekcijomis, tačiau tikrovė yra sudėtingesnė.
Medus nepakeičia profesionalaus medicininio gydymo. Įvairių rūšių medaus antibakterinės savybės labai skiriasi. Kai kurioms sveikatos būklėms reikia tikslingų, įrodymais pagrįstų intervencinių priemonių.
Mitybos specialistai pabrėžia, kad nors medus turi naudingų junginių, pavyzdžiui, antioksidantų, ir pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, jis negali pakeisti įprastinės medicininės priežiūros. Jo veiksmingumas priklauso nuo konkretaus medaus botaninės kilmės, apdorojimo būdo ir konkrečios sveikatos būklės. Į medų reikia žiūrėti kaip į papildomą sveikatingumo procedūros elementą, o ne kaip į stebuklingą vaistą.
Daugiau medaus – daugiau naudos sveikatai
Įsivaizdavimas, kad vartojant didesnį medaus kiekį automatiškai padidėja nauda sveikatai, yra iš esmės klaidingas. Nors meduje yra naudingų junginių, tokių kaip antioksidantai ir mikroelementai, per didelis jo kiekis gali sukelti nenumatytų pasekmių. Reikėtų nepamiršti, kad medus yra beveik koncentruotas cukrus, kurio viename valgomajame šaukšte yra maždaug 268 kJ. Per didelis jo suvartojimas gali prisidėti prie svorio augimo ir potencialiai padidinti cukraus kiekį kraujyje, ypač asmenims, sergantiems cukriniu diabetu.
Mitybos specialistai rekomenduoja saikingai vartoti medaus – paprastai 15-30 ml per dieną. Viršijus šią ribą, papildomų privalumų sveikatai negaunama. Atvirkščiai, jūs didinate suvartojamų kalorijų kiekį be proporcingos maistinės naudos. Svarbiausia yra strateginis, pamatuotas vartojimas, kuris papildo subalansuotą mitybą, o ne manymas, kad daugiau medaus reiškia geresnius sveikatos rezultatus.