Ar makaronai tikrai kenkia svorio metimui? Ekspertai pagaliau paneigė mitą

pasta not inherently weight loss obstacle

Norint numesti svorio, nebūtina atsisakyti makaronų. Ekspertai atskleidė, kad pilno grūdo makaronai, vartojami saikingomis porcijomis su liesais baltymais ir daržovėmis, iš tikrųjų gali padėti siekti svorio metimo tikslų.

Svarbiausia rinktis sudėtingus angliavandenius, kontroliuoti porcijų dydį ir daugiausia dėmesio skirti maistinių medžiagų turintiems ingredientams. Smalsu, kaip makaronus iš dietos kliūties paversti mitybos sąjungininku? Galite sužinoti daugiau.

Reklama

Makaronų maistingumas

Nagrinėdami makaronų maistinę sudėtį, greitai pastebėsite, kad jie yra sudėtingesni už paprastuosius angliavandenius. Vidutiniškai 240 ml virtų makaronų porcijoje yra apie 200 kilokalorijų, 7-8 g baltymų ir svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip geležis, B grupės vitaminai ir selenas. Viso grūdo kviečių makaronų rūšys yra dar naudingesnės, nes suteikia papildomų skaidulų ir mineralų, kurie palaiko medžiagų apykaitos sveikatą.

Makaronų pasirinkimas daro didelę įtaką jų maistinei vertei. Tradiciniai balti makaronai greitai suteikia energijos, tačiau jų glikemijos indeksas yra didesnis, o pilno grūdo makaronai užtikrina lėtesnį ir ilgesnį energijos išsiskyrimą. Pasirinkę tinkamą makaronų rūšį ir kontroliuodami porcijas, makaronus galite įtraukti į subalansuotą mitybą ir nepakenkti svorio metimo tikslams. Svarbiausia suprasti jų maistingumo niuansus ir priimti pagrįstus mitybos sprendimus.

Angliavandenių ir svorio valdymo supratimas

Nors angliavandeniai ilgą laiką buvo smerkiami diskusijose apie svorio metimą, mitybos mokslas atskleidžia daugiau niuansų apie jų vaidmenį medžiagų apykaitos sveikatai. Ne visi angliavandeniai yra vienodi; sudėtingieji angliavandeniai, pavyzdžiui, esantys neskaldytuose grūduose ir makaronuose, iš tikrųjų gali padėti siekti svorio valdymo tikslų, jei vartojami apgalvotai.

Reklama

Jūsų organizmui angliavandeniai reikalingi energijai gauti, o strateginis angliavandenių vartojimas gali padėti reguliuoti medžiagų apykaitą ir palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Svarbiausia kontroliuoti porcijas ir rinktis kokybiškus, neperdirbtus šaltinius. Tyrimai rodo, kad subalansuotas angliavandenių vartojimas kartu su pakankamu kiekiu baltymų ir sveikų riebalų gali paskatinti sotumo jausmą ir užkirsti kelią persivalgymui.

Glikemijos indekso supratimas ir sąmoningas maisto produktų pasirinkimas padės jums naudoti angliavandenius kaip pagalbinę lieknėjimo kelionės sudedamąją dalį, o ne laikyti juos priešu.

Pilno grūdo makaronai: Sveikesnė alternatyva

Pilno grūdo makaronai: Sveikesnė alternatyva

Reklama

Remiantis mūsų žiniomis apie angliavandenių apykaitą, pilno grūdo makaronai tampa maistine prasme geresne alternatyva tradiciniams rafinuotiems makaronams. Viso grūdo makaronai turi daugiau skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurie padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir skatina sotumo jausmą.

Rinkdamiesi viso grūdo makaronus, gaunate sudėtingesnių angliavandenių, kurie virškinami lėčiau, todėl išvengiama greito insulino šuolio. Tai gali padėti reguliuoti svorį, nes ilgiau išliksite sotūs ir sumažinsite bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Papildomos skaidulos taip pat palengvina virškinimą ir suteikia ilgalaikės energijos.

Mitybos specialistai rekomenduoja rafinuotus makaronus pakeisti pilno grūdo makaronais, kad gautumėte kuo daugiau maistinės naudos ir tuo pat metu mėgautumėtės klasikiniais makaronų patiekalais.

Reklama

Porcijų kontrolė: Raktas, kaip mėgautis makaronais

  1. Naudokite virtuvines svarstykles, kad išmatuotumėte rekomenduojamą porcijos dydį (paprastai 56 g sausų makaronų).
  2. Pusę lėkštės užpildykite daržovėmis, kad natūraliai sumažintumėte makaronų porcijas.
  3. Rinkitės mažesnes lėkštes, kad vizualiai suvoktumėte porcijas

Mitybos ekspertai rekomenduoja maždaug 120-240 ml virtų makaronų vienam valgymui, kurie paprastai turi 100-200 kalorijų. Toks požiūris leidžia mėgautis mėgstamiausiais patiekalais nesugriaunant svorio metimo tikslų. Atsižvelgdami į kiekį ir derindami makaronus su maistingomis sudedamosiomis dalimis, pavyzdžiui, liesais baltymais ir daržovėmis, sukursite subalansuotus patiekalus, kurie palaikys jūsų mitybos poreikius ir svorio valdymo tikslus.

Makaronų deriniai optimaliai mitybai

Strategiškai parinkus makaronų derinius, paprastą angliavandenių patiekalą galima paversti maistine patirtimi. Makaronus derindami su daug baltymų turinčiais ingredientais, tokiais kaip liesa vištiena, žuvis ar ankštinės daržovės, padidinsite sotumą ir stabilizuosite cukraus kiekį kraujyje. Apsvarstykite galimybę pridėti spalvingų daržovių, pavyzdžiui, špinatų, keptų paprikų ar cukinijų, kad padidintumėte skaidulų ir mikroelementų kiekį, kuris palaiko medžiagų apykaitos sveikatą ir svorio kontrolę.

Sveiki riebalai iš tokių šaltinių kaip alyvuogių aliejus, avokadas ar riešutai gali dar labiau pagerinti makaronų maistingumą. Šie priedai lėtina virškinimą, skatina sotumo jausmą ir suteikia nepakeičiamų riebalų rūgščių. Svarbiausia yra pusiausvyra: jei įmanoma, rinkitės pilno grūdo makaronus, nedideles porcijas ir daugiausia dėmesio skirkite maistinių medžiagų turintiems papildomiems ingredientams, kurie padeda siekti jūsų sveikatingumo tikslų.

Reklama

Makaronų ir svorio metimo moksliniai tyrimai

Nors populiarios mitybos tendencijos ilgą laiką smerkė makaronus kaip svorio metimo kliūtį, nauji moksliniai tyrimai rodo daugiau niuansų. Tyrimai atskleidė, kad makaronų poveikis svorio reguliavimui nėra toks vienareikšmis, kaip manyta anksčiau. Pagrindinės išvados:

  1. Porcijų kontrolė yra svarbesnė nei visiškas makaronų atsisakymas
  2. Viduržemio jūros regiono dietos tyrimai rodo, kad makaronai gali būti sveikos svorio metimo strategijos dalis
  3. Glikemijos indeksas ir paruošimo būdas daro didelę įtaką medžiagų apykaitos reakcijai

Mokslininkai pabrėžia, kad pilno grūdo makaronai ir sąmoningas jų vartojimas iš tikrųjų gali padėti siekti svorio metimo tikslų. Svarbiausi veiksniai yra tai, kaip ruošiate makaronus, su kuo juos derinate, ir bendras mitybos balansas. Saikingą makaronų vartojimą kartu su liesais baltymais, daržovėmis ir tinkamo dydžio porcijomis galima įtraukti į mitybos požiūriu pagrįstą svorio valdymo planą, nepakenkiant savo sveikatos tikslams.

Dažniausiai pasitaikantys klaidingi įsitikinimai apie makaronus ir dietas

Remiantis naujausių mitybos tyrimų mokslinėmis įžvalgomis, plačiai paplitę mitai apie makaronus vis dar klaidina sveikata besirūpinančius žmones. Tikriausiai esate girdėję, kad makaronai iš prigimties tukina arba kad norint numesti svorio jų reikia visiškai atsisakyti. Tačiau šie teiginiai nėra pagrįsti išsamiais mitybos įrodymais. Porcijų kontrolė ir bendra mitybos pusiausvyra yra svarbiau nei konkrečių maisto produktų smerkimas. Nors rafinuoti tešlos gaminiai gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, renkantis viso grūdo produktus ir derinant juos su liesais baltymais ir daržovėmis iš tikrųjų galima padėti siekti svorio valdymo tikslų. Labai svarbu suprasti, kad nė vienas maisto produktas nėra vienareikšmiškai „geras” ar „blogas” svorio metimui. Jūsų individuali medžiagų apykaita, aktyvumo lygis ir bendras suvartojamų kalorijų kiekis lemia svorio reguliavimo sėkmę, o ne retkarčiais pasitaikantis makaronų patiekalas.

Reklama

Protingos strategijos, kaip įtraukti makaronus į sveiką mitybą

Kadangi mitybos mokslas nuolat tobulėja, protingas makaronų vartojimas reiškia ne visišką atsisakymą, o strateginį integravimą į maisto planavimą. Galite mėgautis makaronais ir kartu išlaikyti sveiką svorį taikydami tikslingus metodus:

  1. Rinkitės pilno grūdo rūšis, kad gautumėte daugiau skaidulų ir maistinių medžiagų.
  2. kontroliuokite porcijų dydį, paprastai neviršykite 200-400 g virtų patiekalų.
  3. makaronus derinkite su liesais baltymais ir daržovėmis, kad padidintumėte sotumą ir maistinių medžiagų balansą

Registruoti dietologai rekomenduoja subalansuoti angliavandenių suvartojimą atsižvelgiant į bendrą mitybos sudėtį. Tai reiškia, kad reikia rinktis aukštos kokybės makaronus, atsižvelgti į bendrą suvartojamų kalorijų kiekį ir suprasti, kad svarbiausia yra saikingumas. Jūsų makaronų strategija turėtų būti orientuota į kokybiškus ingredientus, tinkamas porcijas ir papildomus maistinius elementus, kurie padeda siekti jūsų medžiagų apykaitos tikslų ir reguliuoti svorį.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like