Ar įmanoma numesti svorio nemažinant kalorijų? Ką sako mokslas

lose weight without calorie restriction

Galite numesti svorio griežtai nemažindami kalorijų, nes optimizuosite savo organizmo hormoninius mechanizmus ir medžiagų apykaitos funkciją. Strategiškai parinktas valgymo laikas, kokybiškas miegas ir streso valdymas padeda reguliuoti insuliną, kortizolį ir leptiną – pagrindinius hormonus, darančius įtaką riebalų kaupimuisi.

Intensyvūs fiziniai pratimai ir pasipriešinimo treniruotės pagreitina medžiagų apykaitą, o maistingųjų medžiagų turtingi visaverčiai maisto produktai sustiprina sotumo signalus. Supratus šiuos mokslinius principus, galima atrasti ne tik paprastą kalorijų skaičiavimą, bet ir daugybę būdų, kaip tvariai reguliuoti svorį.

Reklama

Hormonų ir svorio valdymo mokslas

Nors daugelis žmonių dėmesį sutelkia tik į kalorijas, hormonai vaidina svarbų vaidmenį organizmui kaupiant ir deginant riebalus. Endokrininė sistema reguliuoja medžiagų apykaitą pasitelkdama tokius pagrindinius hormonus kaip insulinas, kortizolis ir leptinas.

Insulinas, pagrindinis organizmo kaupimo hormonas, lemia, ar kaupsite, ar deginsite riebalus. Kai insulino kiekis išlieka padidėjęs, jūsų organizmas teikia pirmenybę riebalų kaupimui, o ne deginimui. Kortizolis, dažniausiai vadinamas streso hormonu, gali sukelti padidėjusį apetitą ir pilvo riebalų kaupimąsi, jei jo kiekis yra nuolat padidėjęs.

Riebalų ląstelėse gaminamas leptinas signalizuoja smegenims apie sotumą. Tačiau gali išsivystyti atsparumas leptinui, todėl sunkiau atpažinti sotumo signalus. Suprasdami šiuos hormoninius mechanizmus, galite optimizuoti savo svorio valdymą taikydami tokias strategijas kaip streso mažinimas, miego gerinimas ir valgymo laiko parinkimas, net ir labai neribodami kalorijų.

Reklama

Strateginis valgymo laiko parinkimas ir jo įtaka riebalų metimui

Nors daugelis dėmesį sutelkia į tai, ką valgo, tačiau tai, kada valgote, gali smarkiai paveikti jūsų organizmo riebalų deginimo potencialą. Laiko apribotas maitinimasis (TRF), viena iš protarpinio badavimo formų, gali optimizuoti medžiagų apykaitą nesumažinant suvartojamų kalorijų kiekio.

Maksimaliai padidinsite riebalų oksidaciją, suderinę valgymą su savo cirkadiniu ritmu. Tyrimai rodo, kad daugiausiai kalorijų suvartojant anksčiau – tarp 8:00 ir 18:00 – padidėja jautrumas insulinui ir termogenezė. Jūsų organizmo medžiagų apykaitos greitis pasiekia maksimumą ryte ir palaipsniui mažėja visą dieną.

Maisto kokybė ir kalorijų kiekis

Trys pagrindiniai medžiagų apykaitos veiksniai lemia, kad maisto kokybė turi didesnę įtaką nei vien kalorijų skaičiavimas. Pirma, virškindamas įvairius makroelementus, organizmas sunaudoja skirtingą energijos kiekį – baltymams virškinti reikia 20-30 % kalorijų, o riebalams – tik 0-3 %. Antra, maistingųjų medžiagų turtingi sveiki maisto produktai sukelia didesnę sotumo hormonų reakciją nei perdirbti alternatyvūs produktai, net jei jų kaloringumas vienodas.

Reklama

Trečia, jūsų pasirinktas maistas tiesiogiai veikia jautrumą insulinui ir medžiagų apykaitos greitį. Kokybiški baltymai ir daug skaidulų turinčios daržovės stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, o rafinuoti angliavandeniai gali skatinti riebalų kaupimąsi, nors jų kaloringumas yra vienodas. Vartojant maistingųjų medžiagų turinčius visaverčius maisto produktus, dėl sustiprėjusių sotumo signalų, pagerėjusios hormonų pusiausvyros ir pagerėjusios medžiagų apykaitos funkcijos natūraliai sureguliuosite porcijų dydį, todėl dažnai svoris mažėja aiškiai neribojant kalorijų.

Miegas, stresas ir jų poveikis kūno svoriui

Be suvartojamų kalorijų, jūsų miego režimas ir streso lygis vaidina svarbų vaidmenį valdant svorį, nes daro tiesioginį poveikį hormonų reguliavimui. Nepakankamas miegas sutrikdo grelino ir leptino pusiausvyrą, todėl padidėja alkio signalai, o sotumo signalai sumažėja. Miego trūkumas taip pat blogina jautrumą insulinui ir gliukozės apykaitą.

Lėtinis stresas didina kortizolio kiekį, todėl gali padidėti visceralinių riebalų kaupimasis, ypač pilvo srityje. Didelis kortizolio kiekis taip pat sustiprina potraukį kaloringam maistui ir mažina organizmo gebėjimą auginti ir išlaikyti liesą raumenų masę. Pastebėsite, kad dėl šių medžiagų apykaitos sutrikimų net ir esant vienodam kalorijų kiekiui, prasta miego kokybė ir padidėjęs stresas gali lemti svorio augimą. Tyrimai rodo, kad 7-9 valandas trunkantis kokybiškas miegas ir streso mažinimo metodų taikymas gali gerokai pagerinti organizmo svorio reguliavimo mechanizmus.

Reklama

Mankštos vaidmuo medžiagų apykaitos sveikatai

Fizinis aktyvumas kartu su tinkamu miegu ir streso valdymu padeda optimizuoti medžiagų apykaitos funkciją. Reguliariai mankštinantis padidėja mitochondrijų tankis, todėl ląstelės gali efektyviai deginti kurą. Ši medžiagų apykaitos adaptacija vyksta ne tik treniruočių metu – ji tęsiasi visą dieną.

Jautrumas insulinui pagerės, kai užsiimsite ir pasipriešinimo treniruotėmis, ir širdies bei kraujagyslių treniruotėmis. Treniruotės su svoriu padeda palaikyti raumenų masę, nuo kurios priklauso jūsų bazinė medžiagų apykaita. Ypač veiksmingos gali būti didelio intensyvumo intervalinės treniruotės (HIIT), sukeliančios „papildomo degimo efektą”, vadinamą pertekliniu deguonies suvartojimu po fizinio krūvio (EPOC).

Netgi netreniruočių termogenezė (NEAT) – įprastų kasdienių judesių metu išeikvojama energija – atlieka nepakeičiamą vaidmenį jūsų medžiagų apykaitos sveikatai. Stovint, vaikštant ir judant galima sudeginti iki 8370 papildomų kilodžaulių per savaitę.

Reklama

Tvarių lieknėjimo įpročių kūrimas

Tvarūs svorio metimo įpročiai neatsiranda per vieną naktį – jie kuriami nuoseklia, įrodymais pagrįsta praktika, kurią išlaikysite ilgą laiką. Daugiausia dėmesio skirkite reguliaraus valgymo grafiko sudarymui, suvartoto maisto kiekio stebėjimui rašant dienoraštį ir sąmoningo valgymo metodų taikymui, kad atpažintumėte alkio ir sotumo signalus.

Kiekvieno valgymo metu pirmenybę teiksite daug baltymų turinčiam maistui, kuris didina sotumo jausmą ir išsaugo liesą raumenų masę. Įtraukite daug ląstelienos turinčių daržovių ir neskaldytų grūdų, kurie skatina sotumą ir palaiko žarnyno sveikatą. Suplanuokite valgymą pagal savo kasdienę veiklą ir, jei įmanoma, maistą pasiruoškite iš anksto, kad išvengtumėte impulsyvių valgymo sprendimų.

Stebėkite savo pažangą ne tik pagal svarstykles, bet ir pagal įvairius rodiklius, pavyzdžiui, kūno matmenis, energijos lygį ir miego kokybę. Šis holistinis požiūris padeda išlaikyti perspektyvą svyruojant svoriui ir sustiprina teigiamus elgesio pokyčius.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like