Kai savaitei atsisakysite cukraus, iš pradžių pajusite abstinencijos simptomus, pavyzdžiui, galvos skausmą ir irzlumą, nes dopamino keliai prisitaiko.
Trečiąją dieną jūsų skonio receptoriai pradės persitvarkyti, todėl natūralus maistas taps saldesnis. Energijos lygis stabilizuojasi, nes normalizuojasi gliukozės kiekis kraujyje, be to, pagerėja proto aiškumas. Fiziniai pokyčiai: sumažės veido paburkimas, sumažės pilvo pūtimas ir galbūt taps skaidresnė oda.
Jūsų žarnyno mikrobiomas pradeda keistis, pagerėja virškinimo funkcija ir sumažėja uždegimas. Šie pokyčiai yra tik pradžia nuodugnaus, plataus ir plataus masto jūsų organizmo persitvarkymo.
Pirmosios 24 valandos: Abstinencijos simptomai ir cukraus kiekio kraujyje stabilizavimas
Pirmosios 24 valandos: Abstinencijos simptomai ir cukraus kiekio kraujyje stabilizavimas
Kai pirmą kartą iš savo mitybos raciono pašalinate cukrų, jūsų organizmas pradeda svarbų fiziologinį prisitaikymo procesą. Per pirmąsias 24 valandas galite patirti abstinencijos simptomus, panašius į priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimo simptomus – galvos skausmą, dirglumą ir stiprų potraukį, nes smegenys prisitaiko prie sumažėjusios dopamino stimuliacijos.
Tuo pat metu gliukozės kiekis kraujyje pradeda stabilizuotis. Be cukraus šuolių, sukeliančių insulino šuolius, jūsų organizmas pereina prie pastovesnės energijos gamybos. Ši stabilizacija padeda sumažinti uždegimo žymenis ir iš naujo sureguliuoti skonio receptorius, kurie greičiausiai buvo desensibilizuoti vartojant daug cukraus.
Galite pastebėti nuovargį, nes jūsų medžiagų apykaita pereina nuo greitos cukraus energijos prie tvaresnių kuro šaltinių. Nors ir nemalonūs, šie simptomai rodo, kad jūsų organizmas atsisako priklausomybės modelių ir pradeda sveikiau funkcionuoti medžiagų apykaita – tai pirmieji žingsniai link geresnio jautrumo insulinui.
Jūsų skonio receptoriai persitvarko ir potraukis pradeda mažėti
Praėjus 48-72 valandoms, kai cukraus kiekis ribojamas, skonio receptoriuose prasideda nepaprasti neurologiniai pokyčiai. Liežuvio skonio receptoriai, kurie anksčiau buvo desensibilizuoti dėl nuolatinio cukraus poveikio, pradeda iš naujo nustatyti savo jautrumo slenksčius. Tyrimai rodo, kad šis neuroplastiškumas vyksta greitai – daugelis žmonių teigia, kad natūraliai saldus maistas, pvz., uogos ir morkos, jau ketvirtą ar penktą dieną yra pastebimai saldesnis.
Tuo pat metu normalizuojasi dopamino keliai smegenyse esančiame atlygio centre. Šis biocheminis persitvarkymas tiesiogiai veikia jūsų psichologinį atsaką į cukrų, todėl potraukis cukrui tampa retesnis ir ne toks intensyvus. Tyrimai rodo, kad šeštąją dieną maždaug 87 % žmonių, palyginti su pradiniu lygiu, labai sumažėja potraukis cukrui. Jūsų smegenys iš esmės „pamiršta” savo priklausomybę nuo cukraus sukeliamų dopamino šuolių, nes prisitaiko prie naujos neurocheminės pusiausvyros.
Energijos lygis ir nuotaika: netikėtas protinio aiškumo poveikis
Daugelis žmonių praneša, kad penktą cukraus atsisakymo dieną jų energijos rodikliai smarkiai pasikeičia, nuo pradinio nuovargio pereinama prie nepaprasto protinio aiškumo. Tai nėra tik anekdotinis faktas – tyrimai rodo, kad sumažinus cukraus vartojimą stabilizuojasi gliukozės kiekis kraujyje, todėl išvengiama energijos kritimo, kuris paprastai patiriamas suvartojus cukraus.
Tikriausiai pastebėsite, kad, smegenims prisitaikius naudoti alternatyvius kuro šaltinius, pagerės dėmesio koncentracija ir susikaupimas. Tyrimai rodo, kad sumažinus cukraus kiekį maiste sumažėja uždegimas hipokampe – smegenų srityje, atsakingoje už atmintį ir mokymąsi. Kartu normalizuojasi neurotransmiterių, ypač serotonino ir dopamino, kurie reguliuoja nuotaiką, gamyba.
Šis neurocheminis balansas paaiškina, kodėl po savaitės be cukraus daugelis jaučia mažesnį nerimą ir mažiau svyruojančią nuotaiką. Pastovus energijos lygis visą dieną pakeičia rafinuoto cukraus sukeltą „amerikietiškų kalnelių” efektą.
Matomi pokyčiai: Odos, pilvo pūtimas ir svorio svyravimai
Labiausiai pastebimi fiziniai pokyčiai pradeda ryškėti vos per 3-5 dienas nuo cukraus pašalinimo iš savo mitybos, ypač odos išvaizdos ir pilvo profilio. Sumažėjus uždegimui, sumažėja veido paburkimas ir aknės protrūkių, nes sumažėja cukraus vaidmuo riebalų gamyboje. Jūsų veido oda dažnai atrodo švaresnė ir švytinti.
Pilvo pūtimas paprastai sumažėja, nes pagerėja žarnyno mikrobiomo pusiausvyra be uždegiminio cukraus poveikio. Tikėtina, kad iš pradžių patirsite svorio svyravimų,daugiausia 0,5-1,4 kg vandens, nes organizmas išlaisvins susikaupusius skysčius. Tai nėra tikrasis riebalų netekimas, bet dėl sumažėjusių glikogeno atsargų, kurios suriša vandens molekules.
Šie matomi pokyčiai atsiranda todėl, kad cukrus skatina skysčių susilaikymą ir uždegimines reakcijas; jį pašalinus natūralūs organizmo detoksikacijos ir homeostazės mechanizmai veikia efektyviau.
Kaip virškinimo sistema atsistato be cukraus
Atsisakius cukraus, jūsų virškinimo sistema per 48-72 valandas pradeda nuostabų persitvarkymo procesą. Žarnyno mikrobiomas, kuriame anksčiau dominavo cukrų mėgstančios bakterijos, pereina prie įvairesnės bakterijų populiacijos, mėgstančios ląstelieną ir sudėtingus angliavandenius.
Tikėtina, kad sumažės pilvo pūtimas ir dujų kiekis, nes sumažės žarnyno gleivinės uždegimas. Virškinimo fermentai, kurie anksčiau buvo apsunkinti cukraus perdirbimo, dabar gali efektyviai skaidyti baltymus ir riebalus. Daugelis žmonių praneša, kad penktą dieną tuštinimasis tapo reguliaresnis, o tai rodo, kad pagerėjo žarnyno judrumas.
Kepenys, nebeturinčios fruktozės pertekliaus paversti riebalais, gali veiksmingiau vykdyti detoksikacijos funkcijas. Taip pat pagerėja maistinių medžiagų įsisavinimas, nes anksčiau cukrus varžėsi su pagrindiniais mineralais, tokiais kaip kalcis ir magnis, dėl žarnyno įsisavinimo kelių.
Savaitės poveikis uždegimui ir imuninei funkcijai
Stebėtina, kad jūsų organizmo uždegiminė reakcija pradeda persitvarkyti vos per 24 valandas po to, kai iš savo mitybos išbraukiate cukrų. Vartojant daug cukraus išsiskiria prouždegiminiai citokinai, kurie gali pakenkti imuninės sistemos funkcijai ir prisidėti prie lėtinio uždegimo.
Tikėtina, kad iki trečios dienos pastebimai sumažės C reaktyvaus baltymo, pagrindinio uždegimo žymens, kiekis. Be to, baltosios kraujo ląstelės vėl taps efektyvesnės, pagerės jų gebėjimas kovoti su patogenais, o ne reaguoti į cukraus sukeltą uždegimą.
Po visos savaitės jūsų imuninė sistema veikia veiksmingiau – pagerėja neutrofilų fagocitinis aktyvumas, normalizuojasi T ląstelių funkcija. Šis imuninės sistemos persitvarkymas gali pasireikšti mažesniais uždegiminiais simptomais, tokiais kaip sąnarių skausmas, odos problemos ir spazmai. Sumažėjęs uždegimas taip pat palaiko natūralius organizmo gijimo procesus ir gali pagreitinti atsigavimą po nedidelių traumų.