Visa tiesa apie japonų šimtamečių valgiaraštį

longevity promoting japanese centenarian dietary habits

Įspūdingą japonų šimtamečių ilgaamžių ilgaamžiškumą lemia jų tradicinė mityba, kurios pagrindą sudaro visavertis, minimaliai apdorotas maistas ir „hara hachi bu” filosofija – valgyti iki 80 % soties.

Jų maistą sudaro garuose virti ryžiai, sezoninės daržovės, fermentuoti sojų produktai, jūros dumbliai ir nedidelės porcijos žuvies. Jų mityboje nedaug sočiųjų riebalų ir pridėtinio cukraus, o daugiausia omega-3 riebalų rūgščių ir sudėtinių angliavandenių.

Reklama

Suprasdami jų porcijų kontrolės metodus, sezoninių ingredientų pasirinkimą ir bendro maitinimosi praktiką, susidarysite išsamų įspūdingos jų mitybos sėkmės vaizdą.

Tradicinis pagrindas: Pagrindiniai japoniškos ilgaamžiškumo dietos elementai

Kol Vakarų šalys kovoja su didėjančiu nutukimo lygiu, tradicinė Japonijos dieta padėjo jos gyventojams pasiekti vieną ilgiausių gyvenimo trukmių pasaulyje. Pastebėsite, kad jų mitybos pagrindą sudaro neskaldyti, minimaliai apdoroti maisto produktai, kurie suteikia kuo daugiau maistinių medžiagų su minimaliu kalorijų kiekiu.

Pagrindiniai elementai yra garuose virti ryžiai, šviežios sezoninės daržovės, fermentuoti sojų produktai, jūros dumblių rūšys ir nedidelės žuvies porcijos. Tai dieta, kurioje natūraliai mažai sočiųjų riebalų ir pridėtinių cukrų, tačiau gausu omega-3 riebalų rūgščių ir sudėtinių angliavandenių.

Reklama

Ypač stebina mitybos filosofija: „hara hachi bu” – valgyti, kol pasisotinsi 80 proc. Ši praktika kartu su tinkama porcijų kontrole naudojant mažesnes lėkštes ir dubenėlius padeda palaikyti sveiką kalorijų balansą, kuris palaiko ilgaamžiškumą.

Porcijų kontrolė ir „Hara Hachi Bu” filosofija

Japonų požiūrį į porcijų kontrolę apibrėžia trys pagrindiniai principai, kurių esmė – „hara hachi bu”. Šis konfucianizmo mokymas nurodo valgyti tol, kol būsite 80 % sotūs, kad smegenys spėtų pasivyti skrandžio signalus apie sotumą. Paprastai reikia laukti 20 minučių, kol šis pojūtis bus užfiksuotas.

Antrasis principas – naudoti mažesnes lėkštes ir dubenėlius, kurie natūraliai sumažina porcijų dydį. Tradiciniuose japoniškuose induose telpa 25-50 % mažiau maisto nei vakarietiškuose – tai padeda kontroliuoti suvartojamų kalorijų kiekį nesijaučiant nuskriaustiems.

Reklama

Galiausiai, jums labai svarbi japonų praktika padalyti maistą į kelis mažus patiekalus („ichiju-sansai”). Šitaip išdėstyta viena sriuba, trys garnyrai ir ryžiai, todėl galėsite mėgautis įvairove ir tuo pat metu nepamiršti porcijų. Tyrimai rodo, kad šis metodas sumažina bendrą kalorijų suvartojimą 15-20 %.

Sezoniniai ingredientai ir jų vaidmuo sveikatai

Kadangi japonų virtuvėje itin pabrėžiami sezoniniai valgymo įpročiai, kiekviename iš keturių metų laikų rasite skirtingų ingredientų. Šis tradicinis požiūris užtikrina, kad valgysite maistą, kurio maistinė vertė ir skonio savybės yra didžiausios, ir tuo pačiu remiamas vietinis žemės ūkis bei tvari praktika.

  1. Pavasario ingredientai, tokie kaip bambuko ūgliai ir laukinės kalnų daržovės, suteikia būtinų antioksidantų ir skaidulų, kai organizmui po žiemos reikia atsinaujinti.
  2. Vasarą – vėsinantys agurkai ir baklažanai, kuriuose gausu junginių, padedančių apsaugoti odą nuo UV spindulių žalos.
  3. rudenį – maistingųjų medžiagų turintys grybai ir saldžiosios bulvės, palaikančios imuninės sistemos veiklą, kai temperatūra nukrenta.
  4. Žiemą – daikono ridikėliai ir lapiniai žalumynai, suteikiantys gyvybiškai svarbių vitaminų ir mineralų, kai tradiciškai trūksta šviežių produktų.

Ši sezoninė kaita padeda palaikyti optimalią mitybą ištisus metus ir prisideda prie ilgaamžiškumo.

Reklama

Vakarų įtaka: Kaip šiuolaikiniai maisto produktai dera prie šimtamečių dietų

XIX a. pabaigoje Japonijai atvėrus duris Vakarų įtakai, šiuolaikiniai maisto produktai palaipsniui integravosi į tradicinę japonų mitybą – net tarp šimtamečių. Pastebėsite, kad šiandien pagyvenę japonai šalia tradicinių patiekalų vartoja saikingą kiekį duonos, makaronų ir pieno produktų.

Tyrimai rodo, kad saikingai vartojami vakarietiški maisto produktai neturi didelės įtakos ilgaamžiškumui. Daugelis šimtamečių vartoja nedideles sūrio, jogurto ir pieno porcijas, kurios suteikia papildomų kalcio ir baltymų šaltinių. Jie taip pat pritaikė vakarietiškus maisto ruošimo būdus, pavyzdžiui, kepimą ir kepimą ant grotelių, tačiau išlaiko tradicinį porcijų kontrolės principą.

Pažymėtina tai, kad jų lėkštėse nedominuoja perdirbti vakarietiški maisto produktai. Atvirkščiai, jie pasirinktinai naudoja maistingųjų medžiagų turtingus vakarietiškus ingredientus, išlaikydami tradicinius mitybos pagrindus – žuvį, daržoves ir neskaldytus grūdus.

Reklama

Dienos valgymo struktūra ir laikas

Nors daugelyje kultūrų diskutuojama dėl idealaus valgymo laiko, japonų šimtamečiai paprastai laikosi nuoseklaus dienos valgymo grafiko, atspindinčio tradicinius papročius. Pastebėsite, kad jų valgymo struktūroje akcentuojama porcijų kontrolė ir reguliarūs intervalai tarp valgymų, skatinantys stabilų cukraus kiekį kraujyje ir idealų virškinimą.

Ankstyvieji pusryčiai (6-7 val. ryto): Šiltas, visavertis maistas su ryžiais, miso sriuba, baltymais ir daržovėmis.

Lengvi pietūs (12-13 val.): Dažnai apima sezonines daržoves, nedideles porcijas žuvies arba tofu ir minimalų kiekį rafinuotų angliavandenių.

Reklama

Ankstyvoji vakarienė (17-18 val.): Paskutinis pagrindinis valgis, paprastai mažesnis nei pusryčiai, valgomas likus ne mažiau kaip 3 valandoms iki miego.

ribotas užkandžiavimas: Jei yra, tai žalioji arbata, nedidelės vaisių porcijos arba tradiciniai užkandžiai, pvz., onigiri.

Toks struktūrizuotas požiūris atitinka cirkadinius ritmus ir palaiko medžiagų apykaitos sveikatą, o tai gali prisidėti prie ilgaamžiškumo.

Reklama

Socialinis aspektas: Bendras valgymas ir sąmoningas valgymas

Nors individualus maisto pasirinkimas turi didelę reikšmę, japonų šimtamečių ilgaamžių ilgaamžiškumo negalima atskirti nuo jų socialinių valgymo įpročių. Pastebėsite, kad pagyvenę japonai reguliariai dalijasi maistu su šeimos nariais ir kaimynais, o socialiniai ryšiai skatina emocinę gerovę ir mažina stresą.

Jie praktikuoja „hara hachi bu” – valgo, kol pasisotina iki 80 %, o tai lengviau pasieksite valgydami sąmoningai su kitais žmonėmis. Tyrimai rodo, kad valgant kartu lėčiau valgoma, geriau kontroliuojamos porcijos ir pagerėja virškinimas. Pastebėsite, kad šimtamečiai japonai retai valgo vieni arba išsiblaškę prie televizoriaus ar telefono.

tradicinis valgymo etiketas apima padėką prieš valgį („itadakimasu”), naudojimąsi mažesnėmis lėkštėmis ir dubenėliais, laiko skirti maisto pateikimui įvertinti – tai praktika, skatinanti valgyti sąmoningai ir neleidžianti persivalgyti.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like