Ši daržovė gali daryti stebuklus su jūsų kūnu

Česnakas – tai ne tik skonio stiprybė, bet ir moksliškai įrodytas sveikatos transformatorius. Jums bus naudingas jo pagrindinis junginys alicinas, kuris susidaro susmulkinus arba supjausčius skilteles, taip pat būtini vitaminai B6, C ir mineralai, pavyzdžiui, selenas.

Tyrimai rodo, kad jis gali 10 % sumažinti kraujospūdį, 10-15 % sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir 63 % sustiprinti imuninę sistemą. Apie šio senovės medicinos stebuklo gebėjimą pakeisti jūsų savijautą galima sužinoti kur kas daugiau.

Reklama

Senovinė kilmė ir kultūrinė reikšmė

Nors archeologiniai duomenys rodo, kad česnakai auginami daugiau kaip prieš 6000 metų, mokslininkai mano, kad žmonės pirmą kartą jų gydomąsias savybes atrado neolito laikotarpiu. Seniausiai užfiksuotų česnako panaudojimo būdų galima rasti senovės Egipto, Graikijos, Romos, Kinijos ir Indijos civilizacijose, kur česnakas buvo naudojamas ir kulinariniais, ir gydomaisiais tikslais.

Senovės egiptiečiai vergams, statantiems piramides, duodavo česnako, kad jie būtų stipresni ir ištvermingesni. Jo reikšmę galima įžvelgti karaliaus Tutanchamono kape, kur buvo rasti moliniai česnakų svogūnėlių modeliai. Senovės Graikijoje sportininkai česnakus vartojo prieš olimpines varžybas, o romėnų kariai – prieš mūšį. Tradicinėje kinų medicinoje česnakai jau daugiau kaip 3000 metų vartojami širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti ir fizinei energijai didinti. Senovės Indijos sanskrito įrašai atskleidžia, kad česnakai buvo naudojami ankstyvojoje ajurvedos gydymo praktikoje.

Galingos maistinės medžiagos ir biologiškai aktyvūs junginiai

Nors česnakas turi labai mažai kalorijų, jame gausu svarbiausių maistinių medžiagų ir stiprių biologiškai aktyvių junginių, todėl jis yra maistinė jėgainė. Kiekvienoje skiltelėje rasite daug vitaminų B6 ir C, mangano, seleno ir skaidulų.

Reklama

Svarbiausias česnako junginys yra alicinas, kuris susidaro susmulkinus arba supjausčius skiltelę. Ši sieros turinti molekulė suteikia česnakui išskirtinį aromatą ir yra atsakinga už daugelį sveikatai naudingų medžiagų. Jūsų organizmui naudingi ir kiti biologiškai aktyvūs junginiai, įskaitant dialilio disulfidą, s-alilio cisteiną ir ajoeną.

Šie junginiai jūsų organizme veikia sinergiškai, užtikrindami antioksidacinę apsaugą ir sukeldami įvairias biologines reakcijas. Tyrimai rodo, kad jie gali padėti reguliuoti kraujospūdį, stiprinti imuninę sistemą ir mažinti uždegimą visame organizme.

Moksliniais tyrimais pagrįsta nauda sveikatai

Moksliniais tyrimais nuolat įrodinėjama, kad česnakas pasižymi įspūdinga nauda sveikatai įvairiose organizmo sistemose. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant česnaką kraujospūdis gali sumažėti iki 10 %, o jo sieros junginiai padeda 10-15 % sumažinti MTL cholesterolio kiekį. Pastebėsite, kad priešuždegiminės česnako savybės yra susijusios su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika ir geresne arterijų funkcija.

Reklama

Klinikiniais tyrimais patvirtintas česnako imunitetą stiprinantis poveikis – dalyviai 63 % rečiau sirgo peršalimo ligomis, o užsikrėtę greičiau pasveiko. Įrodyta, kad česnakuose esantis alicino junginys pasižymi antimikrobinėmis savybėmis prieš įvairius ligų sukėlėjus. Tyrimai taip pat rodo, kad česnako vartojimas gali sumažinti vėžio, ypač virškinimo sistemos vėžio, riziką: tyrimai rodo, kad reguliariai česnaką vartojančių žmonių rizika susirgti juo yra net 29 % mažesnė.

Lengvi būdai įtraukti česnaką į kasdienę mitybą

Česnakui įtraukti į kasdienį maistą nereikia sudėtingų kulinarinių įgūdžių. Galite susmulkinti šviežias česnako skilteles ir pridėti jų į salotų padažus, marinatus ar padažus. Troškindami daržoves, paskutinę gaminimo minutę įdėkite smulkinto česnako, kad išsaugotumėte jo naudinguosius junginius.

Kad česnakas būtų maksimaliai naudingas sveikatai, susmulkinkite arba supjaustykite česnaką ir prieš gamindami palikite jį 10 minučių pailsėti, kad fermentas aliinazė pagamintų aliciną. Taip pat galite kepti sveikus česnako svogūnėlius, kol jie suminkštės ir taps tinkami skleisti, tada dėti į bulvių košę arba tepti ant pilno grūdo duonos. Jei jautriai reaguojate į žalio česnako skonį, apsvarstykite galimybę jį papildyti brandinto česnako ekstraktu. Nepamirškite, kad miltelių pavidalo česnakai yra mažiau naudingi sveikatai nei švieži, tačiau jie vis tiek yra tinkamas pasirinkimas patogiam pagardinimui.

Reklama

Laikymo patarimai ir geriausi paruošimo būdai

Tinkamas česnakų laikymas ir paruošimas daro didelę įtaką jų gydomosioms savybėms ir galiojimo laikui. Visus svogūnėlius laikykite vėsioje, sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje 15-18 °C temperatūroje, venkite šaldymo, kuris gali paskatinti dygimą. Tinkamai laikomi nepažeisti svogūnėliai gali išsilaikyti iki šešių mėnesių.

Kad gautumėte kuo daugiau alicino, pagrindinio naudingojo česnako junginio, susmulkinkite arba smulkiai supjaustykite skilteles ir prieš ruošdami maistą leiskite joms pailsėti 10-15 minučių. Tai leidžia fermentui aliinazei paversti aliiną į aliciną. Nepervirkite česnako, nes aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje gali suirti jo gydomieji junginiai. Ruošiant maistą, česnakus dėkite į gaminimo pabaigą.

Kad česnakas būtų idealiai išsaugotas, taip pat galite rauginti česnaką meduje arba pasigaminti juodąjį česnaką kontroliuojamo senėjimo būdu. Šie metodai ne tik prailgina galiojimo laiką, bet ir sustiprina česnako antioksidacines savybes.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like