Norėsite vengti ore kepamos subtilios žuvies filė, drėgnai apkeptų maisto produktų, lapinių žalumynų ir perpildytų krepšių. Plona žuvis, pavyzdžiui, jūrų liežuvis, suyra, o drėgna tešla sukelia netvarkingus purslus ir netolygų kepimą.
Lapinės daržovės virsta sudegusiomis dulkėmis, o per didelis maisto kiekis neleidžia pasiekti traškumo. Žalios daržovės išskiria nepageidaujamą drėgmę, todėl tampa drėgnos ir gležnos. Minkšti sūriai ištirpsta, kepsniai iškepa netolygiai, o lengvi apkepai nenaudingai plūduriuoja.
Dėl šių kulinarinių katastrofų oro keptuvė iš virtuvės herojaus gali virsti maisto gaminimo košmaru. Pasilikite čia ir atskleiskite oro keptuvės meistriškumo paslaptis.
Subtilios žuvies filė
Nors oro keptuvės žada traškumą, subtilios žuvies filė, veikiama intensyvaus karščio, dažnai tampa kulinarine katastrofa. Greitai pastebėsite, kad plonos, trapios žuvys, pavyzdžiui, jūrų liežuviai, tilapijos ir plekšnės, dėl galingų konvekcinių srovių suyra, o elegantiški baltymai virsta sausais, trapiais likučiais.
Dideliu greičiu judantis karštas oras suardo švelnias raumenų skaidulas, todėl jos greitai suyra ir praranda drėgmę. Užuot iškepę auksinę išorę, gausite nuviliančią, trapią košę, mažai panašią į švelnią žuvį, kurią ketinote paruošti. Geriausias pasirinkimas? Kepti ore verčiau pasirinkite tvirtesnes žuvų rūšis, pavyzdžiui, lašišą ar menkę, kurios atlaiko agresyvų kepimo būdą nepažeisdamos savo struktūros vientisumo ir sultingos tekstūros.
Drėgnoje keptuvėje apkeptas bet kas
Jei manėte, kad trapi žuvies filė yra iššūkis, tai šlapias apkeptas maistas yra dar įspūdingesnė oro keptuvės katastrofa. Bandymas oro keptuvėje kepti aluje apkeptus svogūnų žiedus, tempura krevetes ar pietietiško stiliaus keptą vištieną yra katastrofos receptas. Pasekmės, kaip galima nuspėti, būna netvarkingos:
- Drėgna tešla nuslysta nuo maisto ir pasidengia nelygiu sluoksniu.
- lašanti tešla padengia oro keptuvės krepšį, todėl ją sunku išvalyti
- Dėl nenuoseklaus kepimo kai kurios dalys būna sudrėkusios, kitos – sudegusios
- Neįmanoma pasiekti norimos traškios tekstūros.
Drėgmė yra oro keptuvės priešas. Tradicinėse keptuvėse aliejus visiškai panardinamas, o oro keptuvėse cirkuliuoja karštas oras. Tai reiškia, kad drėgna tešla neiškepa – ji paprasčiausiai suyra, todėl lieka nuvilianti, šlapia košė ir labai nešvarus prietaisas.
Žaliosios lapinės daržovės
Nors oro keptuvėse puikiai iškepa daugelis maisto produktų, žalios lapinės daržovės yra svarbi išimtis, kuri privers jus suabejoti prietaiso universalumu. Mėginant ore kepti špinatus, lapinius kopūstus ar šveicariškąją mangoldų daržovę, gaunama pražūtinga, trupanti košė, mažai panaši į valgomus žalumynus. Dėl intensyvaus tiesioginio karščio švelnūs lapai greitai virsta trapiais, sudegusiais gabalėliais, kurie suyra vos prisilietus. Žiūrėdami į krepšį, pilną apanglėjusių likučių, susimąstysite, kodėl nesilaikėte tradicinių gaminimo būdų. Skirtingai nei kepti ar troškinti žalumynai, kurie išlaiko struktūrą ir skonį, ore kepti žalumynai tampa neskaniomis miltelių dulkėmis. Greita oro cirkuliacija pašalina drėgmę ir maistingąsias medžiagas, palikdama liūdną, trapų šešėlį to, kas kadaise buvo gyvybinga ir maistinga daržovė.
Perpildyta maisto ruošimo erdvė
Kai norite maksimaliai išnaudoti savo oro keptuvės potencialą, kiekvieną laisvą 2,5 centimetro plotą užkrauti maisto produktais gali atrodyti kaip protingas efektyvumo triukas, tačiau tai naujokų klaida, kuri greitai sužlugdys jūsų kulinarinius siekius. Dėl perpildymo oro keptuvė tampa neproduktyviu prietaisu, nes sutrinka esminė šilumos cirkuliacija ir garantuojami netolygūs kepimo rezultatai. Apsvarstykite šias svarbias pasekmes:
- Dėl sumažėjusios oro cirkuliacijos išorė tampa traški.
- Dėl nenuoseklaus kaitinimo susidaro žalios ir apdegusios zonos
- Ilgesnis kepimo laikas kompensuoja sutrikusį oro srautą
- Didesnė maisto prilipimo ir sudegimo rizika
Jūsų noras vienu metu kepti kelis patiekalus kenkia pagrindinei oro keptuvės konstrukcijai. Kiekvienam gaminiui reikia erdvės, kad jis tobulai paruduotų ir įgautų nepriekaištingą tekstūrą. Protingi atstumai užtikrina pastovią temperatūrą, kad karštas oras vienodai apgaubtų kiekvieną kąsnį. Atsispirkite pagundai perkrauti – skonio receptoriai jums padėkos.
Žalios šviežios daržovės
Nepaisant oro keptuvės universalumo, žalių šviežių daržovių metimas tiesiai į jos krepšį be paruošimo yra kulinarinė klaida, dėl kurios liksite nusivylę. Nevirtos daržovės išskiria per daug drėgmės, todėl rezultatai būna sudrėkę, gležni, be traškios tekstūros, kurios siekiate. Ypač daug problemų kelia švelnios daržovės, pavyzdžiui, cukinijos, pomidorai ir lapiniai žalumynai, kurie, kepami ore iš žalios būsenos, tampa purūs ir nepatrauklūs.
Tinkama technika reikalauja lengvo pagardinimo, nusausinimo ir minimalaus aliejaus sluoksnio. Kai kurias daržoves prieš kepant ore reikia iš anksto išvirti arba blanširuoti, kad būtų pašalintas vandens perteklius. Šakniavaisinės daržovės, pavyzdžiui, bulvės ir morkos, gali būti tiesiogiai kepamos ore, tačiau kitoms daržovėms reikia strateginio pasiruošimo. Norint išgauti tobulą ir traškią išorę, kurios taip trokštate, labai svarbu suprasti kiekvienos daržovės drėgmės kiekį ir struktūros vientisumą.
Minkšti sūriai
Kaip ir daržoves reikia kruopščiai paruošti, taip ir minkštieji sūriai oro keptuvėje kelia savų iššūkių. Veikiami intensyvaus karščio, šie švelnūs pieno produktai iš kreminių skanėstų gali greitai virsti pražūtinga netvarka. Jų žema lydymosi temperatūra sukelia didelių gaminimo sunkumų:
- Brie suskystėja ir nekontroliuojamai pasklinda po orkaitės krepšį.
- Camembert taps nesuvaldomu riebiu laužu.
- Ožkos sūris praranda švelnią tekstūrą ir tampa grūdėtas
- Mozzarella suyra ir tampa neatpažįstama, tampri.
Minkštiesiems sūriams reikia švelnaus apdorojimo ir kontroliuojamos temperatūros. Jų molekulinė struktūra neatlaiko agresyvaus oro keptuvėje cirkuliuojančio karščio. Jei neketinate tyčia sukelti kulinarinės katastrofos, geriausia šiuos sūrius naudoti alternatyviems kepimo būdams, kurie nepažeidžia jų subtilios prigimties.
Dideli kepsniai
Nors oro keptuvė gali atrodyti kaip universalus virtuvės įrankis, bandymas šiuo kompaktišku prietaisu iškepti visą kepsnį yra nusivylimo receptas. Dėl ribotos erdvės ir netolygaus šilumos pasiskirstymo dideliems mėsos gabalams kyla didelių sunkumų. Greitai pastebėsite, kad kepsniams reikia pastovios, tolygios temperatūros ir daug vietos tinkamai cirkuliacijai – tokių sąlygų oro keptuvė paprasčiausiai negali užtikrinti.
Rezultatas? Netolygiai iškepta mėsa, kurios išorė sausa, o vidus gali būti žalias. Neišvengiama problema tampa perpildymas, neleidžiantis tinkamai paruduoti ir efektyviai iškepti riebalus. Jūsų brangus kepsnys greičiausiai bus kietas, neturintis švelnios ir sultingos tekstūros, kaip tradicinėje orkaitėje. Išvenkite nusivylimo ir rinkitės mažesnes baltymų porcijas, kurioms tikrai pravers greitas ir koncentruotas oro keptuvės karštis.
Lengvi duonos gaminiai
Kai susigundysite į orinę keptuvę įmesti lengvų duonos gaminių, greitai suprasite, kad šie subtilūs kąsneliai vos per kelias akimirkas iš traškių gali virsti kulinarine katastrofa. Karšto oro cirkuliacijos fizikiniai dėsniai sukelia chaosą plunksnomis apvoliotiems produktams ir lemia nenuspėjamus rezultatus:
- Iškeptos krevetės pašėlusiai šokinėja ir gali ištrūkti iš krepšelio ribų.
- plona žuvies filė suirs dėl agresyvių oro srovių
- Subtilūs vištienos kepsneliai gali skraidyti ir visiškai prarasti apkepą
- Vientisi svogūnų žiedai sutrupės į neatpažįstamus gabalėlius
Šiems nežemiškiems maisto produktams reikia švelnesnių gaminimo būdų. Intensyvus oro keptuvėje besisukantis karštis suardo jų struktūros vientisumą, o kruopščiai paruošta duona virsta išbarstytomis, sudegusiomis liekanomis. Su siaubu stebėsite, kaip kruopščiai paruošti lengvi apkepai jūsų akyse suyra, o jūsų kulinarinės pastangos tampa bevaisės ir varginančios.