Šis vienas garnyras akimirksniu mažina cukraus ir cholesterolio kiekį – kodėl niekas apie jį nekalba?

Šiuolaikiniame pasaulyje, kuriame įvairios širdies ir kraujagyslių ligos bei diabetas tampa vis didesne problema, nuolat ieškome būdų, kaip sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Dažnai girdime apie vaistus, griežtas dietas ir drastiškus gyvenimo būdo pokyčius, tačiau retai kalbama apie paprastus, kasdienius maisto produktus, kurie gali turėti reikšmingą poveikį mūsų sveikatai. Vienas tokių mažai žinomų „stebukladarių” yra paprastas garnyras, kuris gali padėti kontroliuoti tiek cukraus, tiek cholesterolio lygį – tai avižinių dribsnių koše.

Avižos – nepelnytai pamirštas supermaistas

Taip, kalbame apie paprastas avižas – kuklų grūdinį produktą, kurį dažnai matome pusryčių lėkštėse, tačiau retai kada pagalvojame apie jį kaip apie galingą garnyro variantą, galintį drastiškai pagerinti mūsų sveikatos rodiklius.

Reklama

Avižos yra vienas turtingiausių beta gliukanų šaltinių – tirpios ląstelienos tipo, kuri turi išskirtinį poveikį žmogaus organizmui. Dr. James Anderson iš Kentukio universiteto, vienas pagrindinių avižų ir sveikatos ryšio tyrėjų, pabrėžia: „Avižose esantys beta gliukanai turi unikalią molekulinę struktūrą, kuri leidžia jiems formuoti klampų gelį virškinamajame trakte. Šis gelis ne tik sulėtina gliukozės absorbciją į kraują, bet ir surišą cholesterolį bei tulžies rūgštis, padėdamas išvesti juos iš organizmo.”

Stebinantis poveikis cukraus lygiui kraujyje

Kanados Toronto universiteto atlikti tyrimai parodė, kad avižų vartojimas gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje po valgio net 40%. Ši reikšminga nauda pasireiškia dėl kelių veiksnių:

  1. Žemas glikeminis indeksas: Avižos turi žemą glikeminis indeksą (GI 55), o tai reiškia, kad jose esantys angliavandeniai į kraują patenka lėtai ir tolygiai, nesukeldami staigių cukraus šuolių.
  2. Beta gliukanų poveikis: Tirpi ląsteliena sulėtina virškinimą ir cukraus absorbciją į kraują, kas ypač svarbu žmonėms su diabetu ar prediabetu.
  3. Insulino jautrumo gerinimas: Reguliariai vartojant avižas, gerėja ląstelių jautrumas insulinui, o tai padeda efektyviau kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje ilguoju laikotarpiu.

Dr. Elena Rasmussen iš Danijos diabeto tyrimų centro aiškina: „Mūsų atliktame tyrime pacientai, kurie kasdien suvartodavo 60 gramų avižų kaip garnyro pakaitalą, per 6 savaites sumažino savo HbA1c rodiklį (ilgalaikio cukraus kiekio kraujyje matą) vidutiniškai 0,5%. Tai prilygsta kai kurių diabeto vaistų efektyvumui.”

Reklama

Revoliucinis poveikis cholesterolio lygiui

Amerikos širdies asociacijos duomenimis, reguliarus avižų vartojimas gali sumažinti bendrą cholesterolio kiekį kraujyje 5-8% per pirmąsias 4-6 savaites. Dar įspūdingesnis poveikis pastebimas „blogojo” LDL cholesterolio kiekyje, kuris gali sumažėti net 10-15%.

Šis cholesterolį mažinantis poveikis pasireiškia dėl kelių priežasčių:

  1. Beta gliukanų veikimo mechanizmas: Avižose esanti tirpi ląsteliena suriša tulžies rūgštis (kurios gaminamos iš cholesterolio) ir padeda jas pašalinti iš organizmo. Kepenys, siekdamos kompensuoti prarastas tulžies rūgštis, ima naudoti daugiau cholesterolio jų gamybai, taip sumažindamos jo kiekį kraujyje.
  2. Antioksidantų poveikis: Avižose esantys avenanthramidai – unikalūs polifenoliniai junginiai – slopina LDL cholesterolio oksidaciją, kuri yra pagrindinis aterosklerozės rizikos veiksnys.
  3. Riebalų rūgščių santykis: Avižose esantis optimalus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis padeda mažinti uždegimą ir gerinti lipidų profilį kraujyje.

JAV nacionalinio sveikatos instituto atliktoje metaanalizėje, kurioje buvo apžvelgta 80 klinikinių tyrimų, buvo padaryta išvada, kad 3 gramai avižų beta gliukanų per dieną (tai atitinka maždaug 60-80 gramų avižinių dribsnių) gali sumažinti LDL cholesterolio kiekį vidutiniškai 5-7 mg/dL.

Reklama

Kaip avižas paversti skanių gardyru?

Dauguma žmonių avižas sieja tik su saldžiais pusryčių patiekalais, tačiau jos gali būti puikiai pritaikomos kaip garnyras prie įvairių pagrindinių patiekalų. Štai keletas idėjų:

Pikantiškas avižų „rizoto”

Tradicinį ryžių rizoto pakeiskite avižiniu:

  • 1 puodelis avižinių dribsnių (geriausia naudoti stambiai maltus)
  • 2 puodeliai daržovių sultinio
  • 1 smulkiai supjaustytas svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio
  • Šviežios petražolės ir baziliko lapeliai
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Pakepinkite svogūną ir česnaką alyvuogių aliejuje, įdėkite avižas ir pakepinkite dar minutę. Pamažu pilkite karštą sultinį, nuolat maišydami, kol skystis įsigers ir avižos suminkštės (apie 10-15 minučių). Įmaišykite parmezaną ir žoleles. Šis garnyras puikiai tinka prie kepto lašišos filė ar vištienos krūtinėlės.

Reklama

Viduržemio jūros stiliaus avižų garnyras

  • 1 puodelis avižinių dribsnių
  • 2 puodeliai daržovių sultinio
  • 1/2 puodelio smulkiai supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų
  • 1/4 puodelio susmulkintų alyvuogių
  • 2 šaukštai kaparėlių
  • Smulkinti šviežios petražolės ir čiobrelio lapeliai
  • Citrinos žievelė
  • Alyvuogių aliejus

Išvirkite avižas sultinyje, įmaišykite likusius ingredientus ir patiekite šiltą kaip garnyrą prie žuvies ar jūros gėrybių.

Azijietiškas avižų garnyras

  • 1 puodelis avižinių dribsnių
  • 2 puodeliai daržovių sultinio
  • 1 šaukštas tarkuoto imbiero
  • 2 smulkiai supjaustyti laiškiniai svogūnai
  • 1 šaukštas sezamo aliejaus
  • 1 šaukštas sojų padažo
  • 1 šaukštelis medaus
  • Sezamo sėklos papuošimui

Šis egzotiškas garnyras puikiai papildo azijietiškus patiekalus ir suteikia jiems papildomos maistinės vertės.

Kodėl avižos kaip garnyras nėra populiarios?

Nepaisant visų savo privalumų, avižos retai kada minimos kaip garnyras. Kodėl?

Reklama

  1. Tradicijų galia: Daugelyje kultūrų avižos istoriškai buvo laikomos pusryčių patiekalu arba pašaru gyvuliams. Kulinarinės tradicijos keičiasi lėtai.
  2. Marketingo stoka: Didžiosios maisto kompanijos dažniau reklamuoja perdirbtas grūdines kultūras, kurios turi didesnę pridėtinę vertę ir pelno maržą.
  3. Tekstūros klausimas: Netinkamai paruoštos avižos gali būti lipnios ar pernelyg minkštos, kas daugeliui asocijuojasi su košės, o ne garnyro tekstūra. Tačiau tinkamai paruošus (naudojant stambiai maltus dribsnius ir neperverdant), galima išgauti puikią al dente tekstūrą.
  4. Psichologinis barjeras: Daugelis žmonių tiesiog niekada neįsivaizduoja avižų kaip garnyro alternatyvos tradiciniams ryžiams ar bulvėms.

Gyvenimo kokybės transformacija per vieną garnyro pakeitimą

Dr. Michael Greger, mitybos ekspertas ir knygos „How Not to Die” autorius, teigia: „Jei turėčiau išskirti vieną maisto grupę, kuri gali turėti didžiausią teigiamą poveikį širdies sveikatai ir metaboliniams rodikliams, tai būtų viso grūdo avižos. Pakeisdami įprastą baltų ryžių ar bulvių garnyrą avižomis tik kelis kartus per savaitę, galite pasiekti reikšmingą cholesterolio ir cukraus lygio kraujyje sumažėjimą.”

Australijos Sidnėjaus universiteto atliktas tyrimas parodė, kad tiriamieji, kurie keturių savaičių laikotarpiu tris kartus per savaitę valgė avižas kaip garnyrą vakarienės metu, pasiekė:

  • 7% sumažėjusį bendrą cholesterolio kiekį
  • 9% sumažėjusį LDL („blogojo”) cholesterolio kiekį
  • 5% pagerėjusį gliukozės tolerancijos testą
  • Vidutiniškai 2,1 kg svorio sumažėjimą

Įdomu tai, kad tiriamiesiems nebuvo liepta keisti kitų mitybos ar fizinio aktyvumo aspektų, tačiau vien tik šis vienas garnyro pakeitimas davė stebėtinų rezultatų.

Reklama

Praktiniai patarimai pradedantiesiems

Jei nusprendėte įtraukti avižas kaip garnyrą į savo mitybą, štai keletas patarimų:

  1. Rinkitės tinkamus dribsnius: Geriausiai tinka stambiai malti avižiniai dribsniai (angl. steel cut oats) arba viso grūdo avižos. Jie išlaiko geresnę tekstūrą ir turi daugiau maistinių medžiagų nei greitai paruošiami dribsniai.
  2. Išbandykite skirtingus skysčius: Avižas virkite ne vandenyje, o daržovių ar vištienos sultinyje, kas suteiks daugiau skonio.
  3. Pradėkite nuo mišinių: Pradžioje galite maišyti avižas su įprastais ryžiais ar kitais grūdais santykiu 1:1, palaipsniui didindami avižų kiekį.
  4. Eksperimentuokite su prieskoniais: Avižos puikiai sugerią įvairius skonius, todėl nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais – nuo Viduržemio jūros regiono iki Azijos virtuvės.
  5. Optimalus kiekis: Metabolinei naudai gauti rekomenduojama suvartoti bent 60-80 gramų avižinių dribsnių per dieną (sausų produktų svorio).

Išvada: mažas pakeitimas, didelis poveikis

Avižų, kaip kasdienio garnyro, įtraukimas į mitybą gali būti vienas paprasčiausių, bet kartu ir galingiausių sprendimų, norint pagerinti savo sveikatos rodiklius. Didžiausias privalumas yra tas, kad šis pakeitimas nereikalauja drastiškų pokyčių gyvenimo būde ar didelių išlaidų – tiesiog kitaip pažvelkite į jau turbūt turimą produktą savo virtuvės spintelėje.

Kaip teigia dr. Rachel Goldman, klinikinė dietologė: „Geriausi sveikatos pokyčiai yra tie, kuriuos galima lengvai integruoti į kasdienį gyvenimą. Avižų kaip garnyro naudojimas yra būtent toks – nedidelis, bet labai reikšmingas pokytis, kuris ilgainiui gali transformuoti jūsų sveikatą.”

Reklama

Tad kitą kartą, kai planuosite vakarienę, pagalvokite apie šį nepelnytai pamirštą garnyrą. Jūsų širdis, kraujagyslės ir cukraus kiekis kraujyje jums padėkos.


Pastaba: Nors avižos daro teigiamą poveikį daugumai žmonių, prieš darydami didesnius mitybos pokyčius, visuomet rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju ar mitybos specialistu, ypač jei sergate lėtinėmis ligomis ar vartojate vaistus.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like