Šeši džiovinti vaisiai, kuriuos reikia valgyti reguliariai – įrodyta nauda organizmui

health benefits of dried fruits

Šeši džiovinti vaisiai, pasižymintys didele nauda sveikatai: datulės, džiovintos slyvos, abrikosai, spanguolės, razinos ir goji uogos. Datulės suteikia natūralios energijos, džiovintos slyvos palaiko virškinimo trakto ir kaulų sveikatą, o uogos apsaugo nuo antioksidantų. Abrikosuose yra vitamino A, razinose – širdžiai naudingų polifenolių, o goji uogos stiprina imuninę sistemą. Šios maistinių medžiagų turinčios uogos gali lengvai papildyti kasdienę mitybą kaip užkandžiai, patiekalų priedai ar natūralūs saldikliai. Toliau nagrinėjami konkretūs kiekvieno nuostabaus vaisiaus privalumai.

Džiovintų vaisių vartojimo maistiniai privalumai

Vertindami džiovintus vaisius mitybos požiūriu, atrandame koncentruotą pagrindinių maistinių medžiagų šaltinį. Dehidratacijos proceso metu pašalinamas vanduo ir išsaugomi vitaminai, mineralai ir skaidulos, todėl šie elementai sutelkiami mažesniame kiekyje.

Reklama

Džiovintuose vaisiuose yra daug kalio, geležies, magnio ir įvairių B grupės vitaminų. Jų sudėtyje esančios skaidulinės medžiagos gerina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą, todėl, nepaisant jų kaloringumo, gali padėti reguliuoti svorį.

Daugelyje veislių taip pat yra polifenolių ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu.

Kitaip nei daugelyje perdirbtų užkandžių, kokybiškuose džiovintuose vaisiuose nėra pridėtinių konservantų ar dirbtinių sudedamųjų dalių, todėl jie yra natūrali alternatyva norint numalšinti saldumynų poreikį.

Reklama

Datulės: Gamtos energijos suteikiantis saldiklis

Iš visų džiovintų vaisių datulės yra išskirtiniai energijos šaltiniai, nes jose yra itin daug natūralaus cukraus, daugiausia gliukozės ir fruktozės.

Šie lengvai virškinami cukrūs akimirksniu suteikia energijos, todėl datulės yra idealus užkandis prieš treniruotę arba priemonė nuo popietinio nuovargio.

Datulės taip pat pasižymi įspūdingu maistingumu: jose yra kalio, magnio, vitamino B6 ir maistinių skaidulų.

Reklama

Jų sudėtyje esančios skaidulinės medžiagos lėtina cukraus įsisavinimą, todėl jos suteikia ilgalaikės energijos, o cukraus kiekis kraujyje smarkiai nepakyla.

Tyrimai rodo, kad datulės pasižymi reikšmingomis antioksidacinėmis savybėmis, daugiausia dėl flavonoidų, karotinoidų ir fenolinės rūgšties.

Šie junginiai kovoja su oksidaciniu stresu ir gali prisidėti prie priešuždegiminių savybių, susijusių su geresne širdies sveikata.

Reklama

Slyvos: Slyvos: virškinimo ir kaulų sveikatos puoselėtojos

Džiovintos džiovintos europinių slyvų (Prunus domestica) slyvos yra naudingos sveikatai ne tik kaip energijos šaltinis. Jose yra išskirtinai daug maistinių skaidulų, ypač netirpių, kurios skatina reguliarų tuštinimąsi ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad džiovintos slyvos yra svarbios kaulų sveikatai, ypač moterims po menopauzės, kurioms gresia osteoporozė. Unikalus vitamino K, mangano ir boro derinys padeda didinti kaulų mineralinį tankį.

Be to, džiovintose slyvose yra fenolinių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir kovojančių su oksidaciniu stresu. Reguliarus 5-6 džiovintų slyvų vartojimas per dieną gali palaikyti virškinimo reguliarumą ir padėti išlaikyti skeleto vientisumą senstant.

Reklama

Džiovintos uogos: Kasdienės geros savijautos šaltiniai: antioksidantų galios šaltiniai

Šviežios uogos garsėja savo maistinėmis savybėmis, tačiau džiovintos uogos – tai koncentruotas antioksidantų šaltinis, kuris labai prisideda prie kasdienės geros savijautos.

Džiovintose spanguolėse, mėlynėse ir goji uogose išlieka daug antocianinų ir flavonoidų. Šie junginiai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, mažina uždegimą ir palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant džiovintų uogų gali pagerėti kognityvinės funkcijos ir sustiprėti imuninis atsakas. Dėl jų nešiojamumo jas patogu įtraukti į kasdienę rutiną.

Reklama

Džiovintose uogose esantis koncentruotas cukrus verčia kontroliuoti porcijas, tačiau jose esančios skaidulos padeda sušvelninti cukraus kiekį kraujyje, todėl jos yra maistingas pasirinkimas daugeliui mitybos modelių.

Praktiniai būdai, kaip džiovintas uogas įtraukti į kasdienę mitybą

Džiovintus vaisius įtraukti į kasdienę mitybą nebūtinai turi būti sudėtinga, nes šie maistinių medžiagų turtingi maisto produktai lengvai pritaikomi įvairioms valgymo sąlygoms.

Rytais džiovintus vaisius galima įmaišyti į avižinius dribsnius, jogurtą ar naminę granolą. Džiovintus vaisius derinant su riešutais gaunami nešiojamieji užkandžiai, kuriuos galima laikyti lentynoje ir kurie suteikia subalansuotos energijos.

Reklama

Kulinarijoje džiovintos spanguolės ar abrikosai suteikia tekstūros kontrastą ir saldumo salotoms.

Ruošiant maistą džiovinti vaisiai, kaip natūralūs saldikliai, gali pagardinti ir pikantiškus patiekalus, pvz., taginus, ir desertus.

Džiovintus vaisius pamirkius vandenyje ar arbatoje ir taip suteikus jiems papildomo skonio, galima gaminti net gėrimus.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like