Kava su šiuo priedu didina širdies ligų riziką – ar tikrai verta?

heart disease risk increases

Dirbtiniai kavos kremai, kurių sudėtyje yra transriebalų ir hidrintų aliejų, labai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tyrimai rodo, kad kasdien vartojantiems kavą kyla 23 % didesnė koronarinės arterijos ligos rizika. Šiuose produktuose yra tokių probleminių sudedamųjų dalių kaip natrio kazeinatas ir didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas, kurie skatina uždegimą ir didina MTL cholesterolio kiekį. Sveikesnės alternatyvos – cinamonas, nesaldinti kakavos milteliai ir augalinis pienas. Trumpalaikis aromatingos kavos malonumas gali būti susijęs su didele ilgalaike sveikatos kaina.

Šokiruojantis ryšys tarp dirbtinių grietinėlės priedų ir širdies ir kraujagyslių sveikatos

Nors pačios kavos poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai buvo nuodugniai ištirtas, mažiau dėmesio skirta priedams, kuriuos daugelis vartotojų vartoja kasdien.

Reklama

Tyrimai rodo, kad dirbtinių grietinėlės priedų sudėtyje yra transriebalų ir hidrintų aliejų, dėl kurių kraujyje gerokai padidėja MTL cholesterolio kiekis ir uždegimo žymenys.

2021 m. atlikus 40 000 dalyvių longitudinį tyrimą nustatyta, kad kasdien vartojantiems dirbtinius kreminius kremus rizika susirgti išemine širdies liga buvo 23 % didesnė nei geriantiems juodą kavą.

Šiuose produktuose esantys cheminiai priedai, ypač natrio kazeinatas ir dikalio fosfatas, siejami su endotelio disfunkcija, pažeidžiančia arterijų sveikatą ir galinčia paspartinti aterosklerozės vystymąsi.

Reklama

Suprasti, kaip ne pieno priedai veikia jūsų širdį

Ne pieno priedai kavoje apima ne tik dirbtinius grietinėlės priedus, bet ir saldiklius, kvapiąsias medžiagas ir tekstūros stipriklius, kurie gali turėti didelę įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Tyrimai rodo, kad daugelyje komercinių kavos priedų yra hidrintų aliejų, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo ir dirbtinių konservantų, susijusių su padidėjusiais uždegimo žymenimis ir padidėjusiu MTL cholesterolio kiekiu.

Žurnale „Journal of Clinical Nutrition” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad reguliariai vartojant šiuos junginius širdies ligų rizika gali padidėti iki 23 %.

Reklama

Be to, daugelyje aromatizuotų miltelių ir sirupų yra natrio kazeinato ir karagenino – sudedamųjų dalių, kurios dažnai vartojamos sukelia arterijų standumą.

Bendras šių priedų poveikis kelia didelių ilgalaikių širdies ir kraujagyslių problemų nuolatiniams kavos mėgėjams.

Tyrimų rezultatai: Naujausi tyrimai

Be kavos priedų, mokslo bendruomenė padarė didelę pažangą aiškindamasi kavos vartojimo ir širdies ir kraujagyslių sveikatos ryšį.

Reklama

Neseniai atliktos metaanalizės rodo, kad saikingas kavos vartojimas (3-5 puodeliai per dieną), priešingai nei manyta anksčiau, gali 15 % sumažinti širdies ligų riziką.

Tačiau Amerikos širdies asociacijos žurnale (Journal of the American Heart Association) paskelbti tyrimai atskleidė, kad dirbtiniai saldikliai ir tam tikros grietinėlės, kurių sudėtyje yra hidrintų aliejų, gerokai keičia šią naudą.

Harvardo medicinos mokykloje atlikti tyrimai parodė, kad dalyviams, vartojusiems kavą su šiais priedais, per kelias valandas po kavos vartojimo padidėjo uždegimo žymenų kiekis ir pablogėjo endotelio funkcija.

Reklama

Šie rezultatai rodo, kad svarbu atskirti pačią kavą ir tai, kaip ją modifikuojame.

Paslėpti populiarių kavos priedų ingredientai, apie kuriuos turėtumėte žinoti

Daugelis vartotojų nežino apie galimai kenksmingas sudedamąsias dalis, slypinčias jų mėgstamuose kavos prieduose.

Komercinėse grietinėlėse dažnai būna iš dalies hidrinto aliejaus, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų – visa tai siejama su padidėjusia širdies ir kraujagyslių sistemos rizika.

Reklama

Aromatizuotuose sirupuose paprastai yra koncentruoto cukraus, kuris padidina gliukozės kiekį kraujyje, o dirbtiniai saldikliai kai kuriems žmonėms gali sukelti uždegimines reakcijas.

Net „natūraliuose” prieduose gali būti tokių konservantų kaip natrio kazeinatas ir dikalio fosfatas.

Didžiausią susirūpinimą kelia milteliuose esantys transriebalai, kurie tyrimais nuolat siejami su padidėjusiu MTL cholesterolio kiekiu ir arterijų uždegimu – pagrindiniais širdies ligų išsivystymo veiksniais.

Reklama

Sveikata besirūpinantiems kavos mėgėjams labai svarbu skaityti sudedamųjų dalių etiketes.

Sveikesnės alternatyvos, kurios nepakenks jūsų širdžiai

Širdies sveikata susirūpinusių kavos mėgėjų laimei, yra keletas įrodymais pagrįstų alternatyvų, kurios gali pagerinti kavą nenaudojant kenksmingų priedų.

Cinamonas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Nesaldinti kakavos milteliai suteikia flavonoidų, palaikančių širdies ir kraujagyslių sveikatą be pridėtinio cukraus. Saldumo suteikia stevija ir monkvilio vaisiai, kurių sudėtyje nėra kalorijų ir kurie neturi įtakos kraujospūdžiui ar gliukozės kiekiui.

Reklama

Nesaldintas augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų ar avižų pienas, suteikia kreminės konsistencijos ir turi mažiau sočiųjų riebalų nei pieno grietinėlės. Vanilės ekstraktas ir kardamonas suteikia skonio sudėtingumo be kalorijų ir dirbtinių ingredientų.

Šie pakaitalai leidžia mėgautis kava ir kartu gali būti naudingi ilgalaikei širdies sveikatai.

Kaip atpažinti ir išvengti kenksmingų kavos stipriklių

Norint atpažinti kenksmingus kavos stipriklius, reikia atidžiai skaityti etiketes ir žinoti konkrečias sudedamąsias dalis, susijusias su širdies ir kraujagyslių problemomis.

Reklama

Vartotojai turėtų atidžiai tikrinti, ar etiketėse nėra dirbtinių grietinėlės priedų, kuriuose yra transriebalų, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo ir per didelio natrio kiekio – visa tai siejama su padidėjusia širdies ligų rizika.

Aromatizuotuose sirupuose dažnai būna daug cukraus, o kavos milteliuose dažnai būna hidrintų aliejų ir dirbtinių saldiklių.

Net iš pažiūros nekalti priedai, pavyzdžiui, plakta grietinėlė, gali turėti daug sočiųjų riebalų.

Reklama

Jei įmanoma, rinkitės augalinius pieno pakaitalus be pridėtinio cukraus, gryną cinamoną ar kakavą skoniui suteikti arba nedidelį kiekį tikros grietinėlės vietoj perdirbtų pakaitalų.

Ką kardiologai rekomenduoja kavos mėgėjams

Kardiologai siūlo konkrečias kavos vartojimo rekomendacijas, kurios subalansuoja malonumą ir rūpinimąsi širdies sveikata. Dauguma jų rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 3-4 puodelius kavos per dieną ir vengti kavos vartojimo po 14 valandos, kad nesutriktų miegas, kuris turi įtakos širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Medicinos ekspertai rekomenduoja rinktis juodą kavą, o ne kavą su pridėtiniu cukrumi, dirbtiniais grietinėlės užpilais ar aromatizuotais sirupais. Norintiems pagerinti skonį, kardiologai rekomenduoja natūralias alternatyvas, pavyzdžiui, cinamoną arba nedidelį kiekį tikro pieno.

Reklama

Pacientams, sergantiems širdies ligomis, hipertenzija ar aritmija, gali būti teikiamos individualios rekomendacijos, galbūt įskaitant kavos be kofeino pasirinkimą arba papildomus apribojimus, siekiant sumažinti galimą riziką ir tuo pačiu metu mėgautis kavos teikiamais privalumais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like